Beko Basketbol Ligi'nde Play-Off'lar Başlıyor..



Beko Basketbol Ligi normal sezonunda müthiş bir performans gösteren ve yakaladığı 17 maçlık galibiyet serisiyle birlikte liderlik koltuğunun sahibi olan Galatasaray Medical Park'ın play-off macerası bu Cumartesi günü başlıyor. Takımımız ilk turda sezonu 8.likle kapatan Tofaş'la eşleşirken ilk maçta rakibini Abdi İpekçi'de ağırlayacak ve herhangi bir sürprize izin vermeden şampiyonluk yolculuğuna devam etmeye çalışacak. Seri başlamadan bu iki takımın normal sezon performanslarını ve play-off öncesi son durumlarını kaleme aldık:

REKORLARLA GELEN LİDERLİK:GALATASARAY MEDİCAL PARK

Galatasaray Medical Park'ın normal sezon macerası zaman zaman sancılı olsa da sonunda güzel biten bir senaryoda ilerledi. Sezona 8 galibiyetle giriş yapıp en iyi başlangıç rekorunu kıran takımımız daha sonrasında ise girdiği zorlu fikstürden 2 galibiyet - 3 mağlubiyet alarak çıktı. En son olarak ligin 13. haftasında Banvit deplasmanında mağlup olan takımımız bundan sonra oynadığı 17 maçı ise kazanarak üst üste maç kazanma rekorunu da geliştirdi. Bu süreçte özellike Hawkins olayı sonrası Eurocup'ta bocalama yaşayan ve beklenilenden erken bir şekilde elenen Ergin Ataman'ın öğrencileri burada hayal kırıklığı yaşa(t)masına rağmen sezonun geri kalanında lig şampiyonluğuna müthiş derecede konsantre oldular ve önlerine geleni devirerek adım adım normal sezon liderliğine uzandılar. Burada toplamda 27 galibiyet alarak normal sezondaki galibiyet sayısı rekorunu da kıran Yenilmez Armada sezon içinde kadrosunda yaşadığı onca sakatlık ve zorunlu değişime rağmen ligi kazanma hedefinden sapmadı ve bugün itibariyle play-off'ta ev sahibi avantajını cebine koydu. Bu sezon ligde evimizde oynadığımız 15 maçı da kazanırken özellikle sezonun son haftalarında sahaiçi düzenlerin iyice oturması ve rakip farketmeksizin oyun içinde üstünlüğümüzü kabul ettirmemiz dikkat çekici noktaların başında geldi. Bu durum da bizi şampiyonluk yolunda belki de en iddialı takım haline getiriyor şu an için.

Geride kalan normal sezonda Galatasaray Medical Park, Domercant - Hawkins gibi çok önemli hücum silahlarını kaybetmesinden ötürü skor üretme anlamında zaman zaman sorun yaşadı ve ortalama olarak 80.9'la lig genelinde 5. sırada yer aldı, ancak son haftalarda bu alanda bir gelişme olduğunu söylemek mümkün. Ligdeki son 5 karşılaşmamızda maç başına 86.8 sayı ürettik. Öte taraftan savunmada sezonun neredeyse tamamında üst düzey performans gösterirken ligin başından sonuna kadar en az sayı yiyen takım ünvanını da koruduk. Takımımız rakiplerine ortalama olarak 66.9 sayı atma imkanı vererek bu alanda ligin en iyisi oldu. Öte taraftan  maç başına aldığımız 35.2 ribaundla birlikte ligde diğer rakipleri yine geride bıraktık. Bireysel anlamdaki performanslara bakıldığında Arroyo sezonun ortasında geldikten sonra yakaladığı 13.4 sayı - 4.3 asist ortalamalarıya takımın bu alanlarda en iyisi olurken, hücumda bize liderlik etti. Onu takip 6 isim ise 10.1 ile 8.4 sayı arasında katkı verirken skor dağılımında homojen bir görüntü oluşturdular. Bu 6 isimden iyi bir standart yakalayan Markoishvili ile birlikte ligin son haftlarında çok iyi bir form tutturan Cenk'in, sakatlıktan olabildiğince çabuk kurtulması gereken Jamont Gordon'ın da skor katkıları önemli olacak. Ama bu isimlerle birlikte performansı en kritik öneme sahip isimlerden biri de Ender olacaktır muhtemelen. Topu yönlendirecek oyuncu anlamında Engin'in de sakatlanmasından sonra daralan rotasyonda Ender'in Arroyo'ya en iyi şekilde yardımcı olması gerekecek. Bu anahtar noktalardan biri gibi gözüküyor play-off performansımızda...

PLAY-OFF GEMİSİNİN SON YOLCUSU:TOFAŞ

Sezon başında kurduğu kadroyla birlikte amacını play-off'a katılmak olarak belirleyen Bursa temsilcisi Tofaş çok istikrarlı bir sezon geçirmese de bu hedefine son haftalarda Royal Halı Gaziantep ve Erdemir'in önünde yer alarak ulaşmayı bildi ve 8. sıradan play-off'a dahil olan son takım olmayı başardı. Normal sezonda 12 galibiyet-18 mağlubiyetlik derecesiyle aynı puanda yer alan Royal Halı Gaziantep'i geçen Tofaş'ın sezon içinde istediği çizgiyi tam olarak yakaladığını söylemek çok da mümkün değil aslında.. 8. sırayı kapmalarına rağmen sezon içinde Ahmet Çakı yönetiminde oynamak istedikleri basketbolu tam olarak sahaya yansıtamadılar. Belki ligin 2. yarısında bu anlamda biraz daha düzelme yaşadıklarını söyleyebiliriz, ancak genel anlamda iyi bir çizgiden bahsetmek çok zor. Ligde bu sezon en fazla 3 maçlık bir galibiyet serisi yakalayabilen Tofaş'ın sezon içinde en büyük galibiyeti ise 3. çeyreğini 23 sayı farkla önde kapadığı maçta Fenerbahçe Ülker'i evinde 81-73 yenmek oldu. Avrupa Arenasında ise Eurochallenge'da mücadele eden rakibimiz ön elemeleri ve ilk tur gruplarını geçip Top 16'da elenerek kupaya veda etmişti. Tofaş'taki bireysel performanslara değinmeden önce kadrolarını bir hatırlatmak gerekirse:

1 NUMARA: Kenan Sipahi, İbrahim Yıldırım
2 NUMARA: Can Altıntığ, Mindaugas Likauskis
3 NUMARA: Austin Nichols, İnanç Koç
4 NUMARA: Josh Heytvelt, Samet Geyik, Dogan Şenli
5 NUMARA: Chinemelu Elonu, Tomislav Ruzic

Sezonun ilk bölümünde Amerikalı oyun kurucu Steven Burtt'le mücadelesini veren Tofaş bu oyuncunun yakaladığı 17.9 sayı - 4.2 asistlik ortalamalara rağmen sezon ortasında onla yollarını ayırdı ve prensip olarak uygulamak istedikleri düzenli basketbolu daha iyi oynatacak Kenan'ın sorumluluğunu arttırdı. Takımda topa yön veren isimler genel olarak Kenan Sipahi&Can Altıntığ gibi iki yerli guard olurken Austin Nichols ve Josh Heytvelt takımın ilk 5'indeki ana atıcılar konumunda. Ayrıca Nijeryalı pivot Elonu da atletizmi ve fiziksel üstünlüğüyle her iki pota altında etkili bir görüntü çizebiliyor. Likauskis, İnanç, Ruzic gibi tecrübeli isimler de dakikaların homojen dağıldığı rotasyonu tamamlayan isimler. Takımın şu an için en skorer ismi 11.6 sayı ortalamayla Heytvelt olurken Elonu maç başına 9.5 sayıyla onu izliyor. Sezonun ikinci bölümünde sorumluluğu artan genç yetenek Kenan Sipahi de 30 maçlık süreçte 7 sayı - 2.7 asist istatistiklerini yakaladı. Tofaş genel oyun prensibi olarak savunmayı sert ve agresif yapıp hücumda ise düzenlerinden kopmadan oynamayı amaçlıyor. Ancak Ahmet Çakı'nın bu felsefesinin tam anlamıyla oturmadığını söylemek lazım. Özellikle oyunlarının temelini dayandırdıkları savunmaları son dönemde çok sağlam bir görüntü çizmezken oynadıkları son 2 maçta Banvit ve Anadolu Efes'ten sırasıyla 77 ve 86 sayı yediler. Hücumda ise oturmuş setleri olduğunu söyleyebiliriz, ancak set tempoları düşük.. Bu da onları önlemi kolay bir takım haline getiriyor açıkçası. Sezonun genelinde yaptığı savunmayı üst düzey konsantrasyonla yapacak bir Galatasaray Medical Park, Tofaş'ı durdurmakta zorlanmayacaktır. Onların son dönemde sertliğini kaybetmiş gibi görünen savunmalarını da cezalandırmamız da yine yüksek olasılık...

Toparlamak gerekirse play-off'un ilk turunda eşleştiğimiz Tofaş'a karşı net bir şekilde favoriyiz ve muhtemelen bir sürprize izin vermeyeceğiz. 2 maç kazanmanın tur atlatacağı bu eşleşmeden sonraki rakibimiz ise Fenerbahçe Ülker-Pınar Karşıyaka serisindan gelen takım olacak. Bu muhtemel play-off serisi ise 5 maç üzerinden oynanacak ve 3 galibiyet alan takım finale yükselecek. Ve açıkçası şu anki sahaiçi dengeler göz önüne alındığında final yolumuz açık gibi gözüküyor. Tabi ki konsantrasyonumuzu kaybetmeden oynarsak. Bu arada play-off ağacının diğer tarafında ise Anadolu Efes-TED Kolejliler ve Banvit-Beşiktaş eşleşmeleri mevcut. Oradan da muhtemelen Efes'in geleceğini öngörebiliriz. Dolayısıyla ligin sonunda bir Galatasaray MP-Anadolu Efes final serisi oluşma ihtimali olası gözüküyor, zira şu an ligin en iyi 2 takımı bu iki ekip. Tabi burada adım adım gitmek ve ev sahibi avantajının bizde olacağı bütün bir play-off sürecinde sadece içerideki maçları bile kazanmamızın şampiyonluğuna yeteceğini bilerek takımı ''artık'' koşulsuzca ve durmaksızın desteklemek de taraftarın bir nevi boynunun borcu oldu artık. Şampiyonluk yolculuğumuzun play-off bölümü bu Cumartesi saat 13:00'te Abdi İpekçi'de başlıyor. Hadi herkes takımını desteklemeye!




Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0