Derbi Özel | Parçalı ile Çubuklu karşı karşıya..

12 Mayıs Pazar günü Kadiköy'de ezeli rekabet tarihinde ikinci defa şampiyonun önceden belli olduğu bir derbi maçı oynanacak. Bu maçın heyecanının biraz derinlerde kalmasını sağlasa da, maç saati yaklaştıkça heyecanın doruklara çıkacağından hiçbirimizin şüphesi yok. Geleneksel derbi özel köşemizde bu hafta ezeli rakabet tarihini 17 Ocak 1909 günü oynanan ilk maçtan itibaren; tarih, stad, skor, ulaşabildiğim kadarıyla kadrolar ve maç özeti vererek yazmaya çalışacağım. Herkese keyifli okumalar dilerim...

1. MAÇ:  Galatasaray: 2 - Fenerbahçe: 0 (Özel maç)
17  Ocak 1909 günü Papazın Çayırı'nda oynandı.
Galatasaray: Ahmet Robenson - Milo, Adnan - Bekir, Celal, Sabri Mahir - Horace Armitage, Fuat Hüsnü, İdris, Ali Sami, Emin Bülent.
Fenerbahçe kadrosu tespit edilememiştir.

2. MAÇ: Galatasaray: 3 - Fenerbahçe: 0 (Lig maçı)
9 Ocak 1910 günü Papazın Çayırı'nda oynandı.
Kadrolar tam olarak tespit edilememiştir.

3.MAÇ: Galatasaray: 5 - Fenerbahçe: 0 (Lig maçı)
20 Kasım 1910 günü Papazın Çayırı'nda oynandı.
Kadrolar tam olarak tespit edilememiştir.

4.MAÇ: Galatasaray: 7 - Fenerbahçe: 0 (Lig maçı)
12 Şubat 1911 günü Papazın Çayırı'nda oynandı.
Galatasaray: Ahmet Robenson - Ali Sami - K.Ali, Bekir Sıtkı - İdris, Celal, Emin Bülent.
Fenerbahçe: Ali Sait - Galip, Mazhar - Sabri, Haenny, İzzi - Fethi, Şefkati, Memiş, Tevfik, Yahya.

Galatasaray oyuna 6 kişiyle başlamış, 10 dakika sonra Emin Bülent'in oyuna katılımı ile ezeli rakibini sürklase etmiştir. Ezeli rekabet tarihinde en açık farklı galibiyet bu karşılaşmadır...

5.MAÇ: Galatasaray: 1 - Fenerbahçe: 0 (Özel maç)
16 Nisan 1912 günü Papazın Çayırı'nda oynandı.
Galatasaray: Ahmet Robenson - Beykof, Adnan İbrahim - Neşet, Dalaklı Hüseyin, Bekir Sıtkı - Kaskilo, Fuat Hüsnü, Aydınoğlu Raşit, Celal, Cyril.
Fenerbahçe kadrosu tespit edilememiştir.

6. MAÇ: Galatasaray: 6 - Fenerbahçe: 0 (Spor Bayramı)
4 Mayıs 1913 günü Papazın Çayırı'nda oynandı.
Kadrolar tam olarak tespit edilememiştir. Ezeli rekabetin en farklı ikinci skoru bu karşılaşmada alınmıştır.

7.MAÇ: Galatasaray: 1 - Fenerbahçe: 0 (Spor Bayramı)
25 Mayıs 1913 günü Papazın Çayırı'nda, hakem Aydınoğlu Raşit yönetiminde oynandı.

Kadroların tam olarak tespit edilemediği maç çok çetin geçmiş, iki taraf kalecileri skorun belirlenmesinde önemli rol oynamışlardır. Oyunun son dakikalarında Galatasaraylı Bekir Sıtkı karambolden kafa ile maçın tek sayısını kaydetmiş, Fenerbahçeliler golün faulle atıldığını iddia etmişlerse de hakem Raşit gol kararında ısrar etmiş, bunun üzerine Fenerbahçeli futbolcular sahayı terk etmişlerdir. Böylece ezeli rekabette ilk defa bir maç tamamlanamamıştır...

8.MAÇ: Galatasaray: 3- Fenerbahçe: 0 (Spor Bayramı)
26 Ekim 1913 günü Papazın Çayırı'nda oynandı.
Kadrolar tam olarak tespit edilememiştir.

9.MAÇ: Fenerbahçe: 4 - Galatasaray: 2 (Lig maçı)
4 Ocak 1914 günü Papazın Çayırı'nda hakem İngiliz James Lafontain yönetiminde oynandı.
Galatasaray: Ahmet Robenson - Ahmet Cevat, Hasnun Galip - Dalaklı Hüseyin, Celal, Namık - Nasrettin, Emil Oberle, Josef Oberle, Hayri, Muzaffer.
Fenerbahçe: Mateosyan - Arif, Galip - Kemal, Wilhelm, Sabri - Topuz Hikmet, Sait Selahattin, Hasan Kamil, Otomobil Nuri, Miço.

Fenerbahçe'nin gollerini Hasan Kamil (3), Sait Selahattin kaydederken Galatasaray'ın iki golü de Josef Oberle'nin ayağından geldi. Fenerbahçe'nin ezeli rekabette ilk galibiyeti ve hatta ilk gol attığı maç 9. maç olan bu müsabakadır. Ezeli rekabetin 5. senesine denk gelir...


10. MAÇ: Galatasaray: 0 - Fenerbahçe: 0  (Lig maçı)
3 Mayıs 1914 günü Papazın Çayırı'nda oynandı. 
Kadrolar tam olarak tespit edilememiştir.

11. MAÇ: Galatasaray: 6 - Fenerbahçe: 1 (Özel maç)
2 Ekim 1914 günü Papazın Çayırı'nda oynandı.
Kadrolar tam olarak tespit edilememiştir.

12. MAÇ: Fenerbahçe: 4 - Galatasaray: 0 (Özel maç)
5 Mart 1915 günü İttihat Spor sahasında hakem Fuat Hüsnü Kayacan yönetiminde oynandı.
Galatasaray: Hamdi - Usturumcalı Hüseyin, Ahmet Cevat - Sedat, Celal, Bekir Sıtkı - Fazıl, Daniş, Emil Oberle, Muzaffer, Hasnun Galip.
Fenerbahçe: Arslanyan - Arif, Fitil Nuri - Sadık, Miço, Nüzhet - Topuz Hikmet, Sait Selahattin, Otomobil Nuri, Galip, Tripo.

13. MAÇ: Fenerbahçe: 2- Galatasaray: 2 (Lig maçı)
29 Ekim 1915 günü İttihat Spor sahasında hakem Fuat Hüsnü Kayacan yönetiminde oynandı.
Galatasaray: Hamdi - Usturumcalı Hüseyin, Namık - Jan, Sabit, Refik Osman - Selami İzzet, Kurt Sadi, Yusuf Ziya, Necip Şahin, Fazıl.
Fenerbahçe: Arslanyan - Arif, Fitil Nuri - Sadık, Miço, Nüzhet - Topuz Hikmet, Sait Selahattin, Galip, Bekir, Otomobil Nuri.

Fenerbahçe'nin gollerini Galip ve Topuz Hikmet kaydederken, Galatasaray Necip Şahin'le cevap verip skoru 2-1'e getirdi. Oyunun bitimine 25 dakika kala oyuncuların arasında tartışmann dozunun yükselmesi üzerine hakem Fuat Hüsnü oyunu tatil etti.3 Mart 1916 günü oynanmayan zaman için tekrar karşılaştılar. 25 dakika oynanan kalan zamanda Yusuf Ziya'nın ayağından bir gol daha bulan Galatasaray skoru 2-2'ye getirdi ve maç bu skorla sona erdi.

14. MAÇ: Fenerbahçe: 3 - Galatasaray: 1 (Lig maçı)
11 Şubat 1916 günü İttihat Spor sahasında hakem Fuat Hüsnü Kayacan yönetiminde oynandı.
Kadrolar tam olarak tespit edilememiştir.

15. MAÇ: Fenerbahçe: 4 - Galatasaray: 1 (Lig maçı)
22 Aralık 1916 günü İttihat Spor sahasında oynandı.
Kadrolar tam olarak tespit edilememiştir.

Bugünlük maç anlatımını burada bitirirken iki futbolcuya ayrı parantez açmak istiyorum: Dalaklı Hüseyin ve Otomobil Nuri... Bu iki isim Türk futbol tarihinin lakaplarıyla anılan ilk futbolcularıdır. Dalaklı Hüseyin'in bir diğer özelliği ezeli rekabetin ilk transferi olmasıdır. Fenerbahçe'nin kuruluşunda yer alan Galatasaray'lı futbolcuları saymazsak ezeli rekabette iki takımın da formasını giyen ilk futbolcu Dalaklı Hüseyin'dir. Fenerbahçe'nin aynı zamanda ilk teknik direktörü olan (1907 - 1910) Dalaklı Hüseyin 1910 yılında Galatasaray'a transfer olarak 4 sene de sarı kırmızılı formayı giymiştir. Daha sonra hem Dalaklı Hüseyin hem de Otomobil Nuri 1914 senesinde İttihat ve Terakkicilerin kurduğu Altınordu İdman Yurdu'na transfer olarak bir kez daha aynı forma altında buluşmuşlardır. Bir başka ekstra bilgi verecek olursak Altınordu İdman Yurdu'nun isim babası Ziya Gökalp, ilk başkanı da Talat Paşa'dır...
17 Ocak 1909 günü oynanan "ilk maç"tan bir kare

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0