Final Serisi | Şampiyonluğa 4 Kala..

23 yıllık hasret ve uzun bir bekleyişin ardından bu sezon şampiyonluğa uzanmak isteyen Galatasaray Medical Park final serisine çıkıyor. Yarı final serisinde Pınar Karşıyaka’yı 3-0’la süpürdükten sonra rakibini beklemeye başlayan takımımız finalde Anadolu Efes’i 3-1’le geçen Banvit’e karşı mücadele verecek. 4 maç kazanıp şampiyonluk kupasına uzanmayı hedeflediğimiz bu seride ev sahibi avantajı ise bizden yana. Seri öncesi iki takımın son durumlarını ve finallerde belirleyici olabilecek noktalara değindik..

ADINA YAKIŞIR; YENİLMEZ ARMADA
Galatasaray Medical Park, dile kolay ligde oynadığı son 22 maçı da kazandı. Normal sezondaki son 17 maçından galibiyetle ayrılan takımımız play-off’un ilk 2 turunda Tofaş ve Karşıyaka’ya da kaybetmedi ve serisini 22 maça çıkararak kendini finale taşıdı. Bu süreçte sezon başına oranla oldukça farklılaşan bir kadro ve oyun yapısıyla hareket etsek de takım iyi motive oldu, saha içi düzenlerimiz ve oyuncuların takımiçi rolleri oturdu. Ergin Ataman ve öğrencileri ilk olarak normal sezon liderliğini sonra da şampiyonluğu hedefledikleri bu zorlu yolda şu ana kadar gayet iyi mesafe aldılar ve artık bu şampiyonluğun gelmesi için kazanmamız gereken 4 maç kaldı. Rakibimiz Banvit sürpriz sayılabilecek bir şekilde Efes’i eleyerek finale geldi. Onlara karşı ağır bastığımızı söyleyebiliriz ama sonuçta bir final serisine çıkıyoruz, tedbiri ve konsantrasyonu elden bırakmamak gerekecek. Biz sezon içinde çok uzun süredir bu şampiyonluğa inanıp bunu isterken Banvit ise beklenmedik diyebileceğimiz bir şekilde buraya geldi. Bu da güç dengelerini bir parça anlatıyor olabilir.

Play-off’ta şu ana kadar oynadığımız maçlara baktığımızda Tofaş’ı rahat geçtiğimizi gördük. 2 maçı da oyunun her yönünde domine ederek kazandık. Karşıyaka serisi ise daha sıkıntılı geçti. Özellikle hücum performansımızın yetersiz kaldığı dakikalar oynadık, ancak bu dakikalarda bile üst düzeyde dirence sahip savunmamız ve bazı sahaiçi alışkanlıklarımız bizi taşıdı. Son maçta ise özellikle pota altındaki üstünlüğümüzü iyice hissettirirken zorlandığımız bu seriden 3-0’la finale geldik. Şu ana kadarki toplam 5 maçta en skorer ismimiz 14.2 ortalamayla oynayan Jamont Gordon. Her ne kadar nerede ne zaman katkı vereceğini hesaplamak çok kolay olmasa da bu takım için önemli bir skor opsiyonu olduğu tartışılmaz. Onu 12.8’le Arroyo ve 11 sayı ortalamasıyla N’dong izliyor. Ayrıca ribaundlarda N’dong maç başına 8.4, asistlerdeyse Arroyo yine maç başına 4.2 ile takımda öne çıkan isimler. Yenilmez Armada’nın şu ana kadar en önemli fark yarattığı noktalardın başında belki de savunması gelirken rakiplerine şu ana kadar ortalama 60.6 sayı atma imkanı tanıdı. Aynı savunma sertliğinin Banvit serisinde devam etmesi de önemli bir nokta olacak. Bir başka kritik nokta da şu ana kadarki oynadığımız 5 play-off maçında ribaundlarda kurduğumuz toplam 202-150’lik üstünlük. Yani maç başına ortalama rakipten 10 civarı fazla ribaund alıyor olmak da oyun içinde bizi avantajlı konuma getiren durumlardan biri. 

TARİHİNDE İLK KEZ FİNAL GÖREN BANVİT
Banvit bu sezon başında 5 tane şampiyonluk adayı arasında sayılsa da ağır favoriler (Galatasaray, Anadolu Efes, Fenerbahçe Ülker) kadar şanslı gözükmüyordu. Buna karşılık normal sezonun büyük bölümünü formda ve zirve yarışının tam ortasında geçirdiler. Bunun devamında ise Eurocup’ta kolay sayılacak bir gruptan elenerek Avrupa’ya Top 16’da veda eden Bandırma temsilcisi ligin geri kalanını da sahaya yansıttığı basketbol anlamında çok iyi geçirmedi. Ancak form düşüklüğü yaşamalarına rağmen yine de ligi 3. bitirdiler ve play-off yarı finalinde bizimle eşleşmekten kaçındılar. İlk turda 2 yakın geçen maç sonunda Beşiktaş’ı 2-0’la geçerlerken, yarı final serisinde son saniye basketiyle kaybettikleri ilk maçın ardından Efes’i 3 maç üst üste yenip tarihlerinde ilk kez final biletini aldılar. Buraya kadar gelmelerinin önemli bir iş olduğu inkar edilemez ama belli açılardan şanslarının yaver gittiğini de görmek lazım ki eksiklerine ve zaaflarına değineceğiz. Orhun Ene yönetimindeki Banvit’in sahaiçinde en çok güvendiği 2 isim Sammy Mejia ve Chuck Davis.. Bu ikiliden Mejia 12.8, Chuck Davis ise 15.2 sayı ortalaması ile oynadılar play-off’ta ve takımın en önemli skor opsiyonları durumundalar. Banvit’in kadrosunun tamamı ise şu şekilde: 

1 NUMARA: Kalin Lucas, Şafak Edge, Erolcan Çinko
2 NUMARA: Sammy Mejia, Serkan Erdoğan 
3 NUMARA: Keith Simmons, Erkan Veyseloğlu 
4 NUMARA: Chuck Davis, Kenan Bajramovic, İzzet Türkyılmaz 
5 NUMARA: Vladimir Stimac, Duşan Cantekin

Banvit'le ilgili sahaiçine gelirsek; herşeyden önce takım psikolojisi sağlam bir ekip olacak karşımızda. Kırılgan bir yapıda değiller ve bu sezon pek çok maçta geriden gelip kazanmayı başardılar. Bu geri gelişler sırasında mental olarak rakiplerine göre güçlü kaldıklarını gördük. Tabi aynı gücü bizim üstümüzde uygulamaları da kolay olmayacak çünkü bu alanda bizim kadar ağır basan başka bir takım yok Beko Basketbol Ligi'nde.. Banvit bu sezon önceki sezonlara göre hücum potansiyeli daha yüksek bir takım görüntüsü çiziyor. Yarısaha hücumunda zaman zaman oyun kurucu problemi yaşasalar da oyuncuların birbirleriyle uyumlu hareket ettiği hücum setleri gözümüze çarpıyor. Özellikle bu sezonun formda geçirdikleri bölümünde bunu gözlemledik. Form düşüklüğü yaşadıkları dönemlerdeyse, düzen dışına çıkmaya müsait gözüktüler. Ancak Efes serisinde bu özelliklerini geri kazandıklarını da yine gördük. Bizim de final serisi boyunca ilk amaçlayacağımız onları düzen dışına çıkarmak olmalı. Çünkü hücumdaki bu hareketliliklerini bitirebildiğimiz zaman işi büyük olasılıkla bireyselliğe vuracaklar. Burada da güvendikleri 2 önemli oyuncuları, daha önce söylediğimiz gibi Sammy Mejia ve Chuck Davis. Mejia eşleşmesinde eğer topu yarısahaya o getirmiyorsa, ona top aldırmamaya çalışmak ve alsa bile sürekli baskı uygulamak etkili olabilir. Burada Jamont, Markoishvili hatta Cenk gibi birebir savunmada etkili olacak oyuncuları sürekli karşısında diri bir şekilde tutmak, Mejia'nın üstün hücum yeteneklerini yavaşlatma anlamında en mantıklı önlem olarak gözüküyor. Chuck Davis ise 4 numaralar için eşleşilmesi çok zor bir isim. Hem içeriden hem dışarıdan etkinliği çok üst düzey olan ve fundemental donanımı açısından üstün bir oyuncu. Ona karşı açıkçası sürekli sert kalabilmek önemli. Bunun için de bu sertliği ona uygulayabilecek Ersin tercihi mantıklı olacaktır savunmada. Çünkü Macvan'la eşleşirse onun üzerinden fazlaca etkili olabilir ki Davis sadece kendisi etkili olan değil arkadaşlarını da devreye sokabilen bir isim. 

Banvit'in savunma anlamında ise daha ciddi defoları var. Bir kere onlar için en önemli savunma kaynağı yine hücumda bulacakları ritm. O ritmi buldukları zaman savunma enerjileri inanılmaz derecede yükselebiliyor. Bu yüzden ilk olarak bizim her zaman en büyük silahımız olan kendi savunmamızda onları durdurmamız mantıklı olacaktır. Sonrasında ise Efes serisinde de gördüğümüz üzere pota altı savunmaları çok iyi durumda değil. Burada N'dong'un ve Ersin'in birebirleri kullanılabilir. Ama özellikle Stimac sahada olduğunda Furkan&N'dong gibi çabuk ayaklı uzunların P&R'ları onların savunma dengesini çok net bozabilir Stimac'ın ağır ayaklarından ötürü. Bu da değerlendirilebilir. Dış oyuncularımızda ise muhtemelen Arroyo'ya büyük bir baskı uygulayacaklarından yine Ender'in yardımcı rolünün altını doldurabilmesi kritik olacak. Tabi Cenk, Markoishvili gibi Tofaş serisini çok iyi ancak Karşıyaka serisini kısmen tutuk geçiren şutörlerimizin de burada oyunun sıkışabileceği anlarda birkaç ekstra atış sokmalarını bekliyoruz. Son olarak ise sürpriz yıldızımız, nerede ne zaman oyunu domine edeceği belli olmayan Jamont'un dönemlik parlamalarını görmek mümkün. Ama ondan bu katkıyı alacağız diye hücum dengelerini de kaybetmememiz lazım tabi ki... Yıllar sonraki şampiyonluk özlemine son vermek istediğimiz bu seride favoriyiz. Ve şu ana kadarki zorlu şampiyonluk yolculuğunda hiç kaybetmediğimiz konsantrasyon devam ederse şampiyonluk uzak değil. Banvit, Efes gibi kendisine karşı favori olan bir rakibi eledi doğru ama açıkçası o Efes'in saha içinde ciddi sorunları vardı. Hatta bu sorunlar takımın psikolojisine de olumsuz yansımıştı. Aralarındaki serinin 4. maçını hep farklı biçimde geride götürdüler ve maçı çevirecek hamleyi yapamadılar. Biz hem saha içinde bu tarz eksikleri olmayan hem de mental anlamda çok daha güçlü bir takımız. Ve bunun bilincinde devam ettiğimiz sürece şampiyonluk yakın. Artık taraftarın da salona gelmesiyle birlikte bu sıkıntılı ve çileli geçen sezonun sonunu güzel bitireceğiz inşallah. Hep beraber şampiyonluğa yürüyerek... Herkes salona! 

Final serisinde maç programımız ise şu şekilde: 
5 Haziran - Çarşamba / 20:30: Galatasaray Medical Park – Banvit 
7 Haziran - Cuma / 20:30: Galatasaray Medical Park – Banvit 
10 Haziran - Pazartesi / 20:00: Banvit – Galatasaray Medical Park 
12 Haziran - Çarşamba / 20:00: Banvit – Galatasaray Medical Park 
15 Haziran - Cumartesi / 18:00: Galatasaray Medical Park – Banvit (Gerekirse) 
18 Haziran - Salı / 20:00: Banvit – Galatasaray Medical Park (Gerekirse) 
21 Haziran - Cuma / 20:30: Galatasaray Medical Park – Banvit (Gerekirse)

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0