Şampiyonluk Sezonundan Notlar..



Sezon başında Ergin Ataman yönetiminde yeni bir yapılanmaya giden ve kadrosunu büyük oranda değiştirerek yıldızlarla donatan Galatasaray Medical Park, 3 kupa hedefiyle çıktığı sezonda yaşanılan sakatlıkların etkisiyle Eurocup'tan, finaldeki hakemlerin etkisiyle de Türkiye Kupası'ndan olmuştu. Ancak sezonun geri kalanında şampiyonluğu odaklanan Yenilmez Armada, müthiş bir seri yakaladığı son 3-4 aylık bölümde mutlu sona ulaşmayı bildi ve tarih yazdı. Biz de bu şampiyonluk sezonundan bazı satır başlarını ve ilgi çekici istatistikleri derledik:

- İlk olarak düşebileceğimiz not şüphesiz ki şampiyonluğun tam 23 yıl sonra gelmesi... Şu an kulübün içinde Sportif AŞ Genel Müdürü olarak görev alan Lütfi Arıboğan'ın kaptanı olduğu o takım 1989-90 sezonunda final serisinde Paşabahçe'yi geçerek şampiyonluğa ulaşmıştı. O günden bu yana sadece 2010-11 sezonunda final oynayıp Fenerbahçe Ülker'e 4-2'yle kaybeden takımımız şampiyonluk hasretini ise bu sezon Ergin Ataman yönetiminde dindirdi.

- Sezonun en ilgi çekici yanlarından biri şüphesiz ki gelen şampiyonluğun aynı zamanda içinde pek çok rekoru  da barındırmasıydı. Normal sezonu toplamda 27 galibiyetle kapatan takımımız geçen sezon 25 maçla geliştirdiği bu rekorunu yukarı taşıdı. Aynı zamanda toplam 25 maçlık galibiyet serisi de yine kulüp rekoru olarak tarihe geçti. Ayrıca sezona en iyi başlangıç rekorunu da ilk 8 maçımızı kazanarak kırmıştık. Bunlar haricinde rekor olarak değerlendirilmese de içeride oynadığımız 22 lig maçının hepsini kazanmamız ve 2013 yılında oynadığımız 27 maçtan 26 galibiyet çıkarmamız da yine üstünde durulabilecek değerli noktalar oldu.

- Galatasaray MP, Ergin Ataman yönetiminde bu sezon oynadığı toplam 58 resmi maçta 48 galibiyet aldı. Bu %82.75'lik bir galibiyet yüzdesine denk geliyor. Ve bu yüzdeyi Avrupa'nın diğer üst düzey liglerindeki şampiyon olan ve onlara ek olarak birkaç büyük takımın daha sezon boyunca oynadığı tüm lig+kupa+uluslararası maçlarındaki(Euroleague-Eurocup) yüzdeleriyle karşılaştırdığımız zaman, Galatasaray MP Avrupa çapında da 1. sırada bulunuyor. Onun ardından gelen takımlar ise %81.5-Real Madrid, %81-CSKA Moskova, %77.9-Olympiacos, %75.75-Panathinaikos, %74.07-Barcelona  ve %59.2-Siena... Bu istatistik Ataman'ın takımına kazanma alışkanlığını ne kadar üst seviyede kazandırdığının bir ispatı olabilir.

- Takıma Ocak başında dahil olan Carlos Arroyo, kazanılan şampiyonlukta sahaiçinde başrolü oynayan isimdi. Onunla birlikte ligde çıktığımız 27 maçın 26'sından galibiyetle ayrılırken Porto Rikolu oyuncu resmi bir seçim olmasa da rahatlıkla sezonun ve play-off'ların MVP'si oldu diyebiliriz. Arroyo ligde oynadığı toplam 27 maçta 13.3 sayı - 4.3 asist ortalamalarını yakalarken, hücumda takıma adeta generallik etti. Oyunun tonunu belirlemesi, hem kendini hem takım arkadaşlarını gerektiği yerde devreye sokması ve özellikle sıkışan maçlarda sorumluluk alıp takımı taşımasıyla yine ön plana çıkarak şampiyonlukta çok önemli bir yere sahip oldu.

-Şampiyonluğun gelmesinin ardından basketbolu bıraktığını açıklayan Boniface N'dong da dikkat çekici performanslara imza attı. Özellikle çıkış yakaladığımız son 3-4 aylık dönemde, sakatlığından ötürü süresinin yarı yarıya düştüğü final serisinin ilk 4 maçını saymazsak, oynadığımız 9 üst düzey maçtaki istatistikleri (1 Efes, 1 Beşiktaş, 4 Karşıyaka, 1 Fenerbahçe Ülker, 2 Banvit maçı) 13.3 sayı - 7.9 ribaund oldu (Sezon istatistikleri: 8.8 sayı - 5.8 ribaund). Kariyerinde şu ana kadar genellikle savunmasıyla öne çıkan Boni, bu sezon bizimle özellikle zor maçlarda hücumda da etkinlik sağlayarak, oyunun iki tarafında pota altını domine etti ve  sezonun kahramanları arasına adını yazdırdı.

- Ender Arslan&Cenk Akyol.. Bu iki isim de kariyerlerinde yaşadıkları istikrar sorunlarıyla tanınıyorlar. Ancak ikisi de bu yıl Ergin Ataman yönetiminde önceki yıllara göre daha iyi birer sezon geçirdiler. İstatistiksel olarak Ender 2007-08'den sonra ligdeki en iyi 2. sezonunu geride bırakırken çıktığı toplam 39 maçta 8.4 sayı - 2.6 asist ortalamaları yakaladı. Cenk ise Türkiye kariyerinin en iyi sezonunu yaşarken oynadığı 36 maçta 9.2 sayı ortalamasını tutturdu. Ayrıca 2 sayılık atışlarda %43.5, 3 sayılık atışlarda ise %48.4'lük yüzdeleriyle katkısını verimli bir şekilde sağladığını görmek de mümkün oldu. Bu iki ismin sadece istatistik olarak değil sahaya yansıyan performans ve takıma verdikleri katkı bakımından da bu yıl daha iyi bir çizgi yakaladıklarını saha içinde gözlemledik.

- Tüm bu istatistiki değerlerin ve notların oluşmasında baş emekçi de şüphesiz Ergin Ataman'dı. Hem takımın gösterdiği performans hem de bireysel anlamda oyunculardan aldığı verim olarak o da iyi bir sezonu geride bıraktı. Aynı zamanda Hocam'ız bireysel anlamda da bir rekor kırarak ligimizde Anadolu Efes-Beşiktaş'ın ardından üçüncü bir takımla şampiyon olmayı başaran ilk koç olarak adını bir başka şekilde daha tarihe yazdırdı. Takım içinde yaşanan sorun, sakatlık veya aksaklıkları da hesaba katarsak tüm bunlar apayrı bir noktaya da taşınıyor öte taraftan...

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0