Scouting: Ali Adnan Kadhim Al Tameemi

Bu yıl ülkemizde düzenlenen FIFA U20 Dünya Kupası'nda tüm futbolseverlerin dikkatini çeken bir isim var. Turnuva öncesi yazılan yazılarda, damgasını vurması beklenen oyuncular listesinde veya maç öncesi dağıtılan turnuva dergisinde ismine pek fazla yer verilmeyen bir isim.. Futbolseverler genç oyuncuyu yeni yeni tanımaya başlasa da, Asya kıtasına adını ezberleten ve bir ulusun umudu olmayı başaran bir genç. Pasaportu farklı olsa, bugün bambaşka yerlerde olacağını hepimizin bildiği Irak milli takımının 1993 doğumlu sol beki Ali Adnan Kadhim Al Tameemi'den bahsediyoruz. Dünya Kupası'nda oynadıkları futbolla büyük bir alkışı hakeden Irak'ın sol bekini gelin daha yakından tanıyalım..

1993 yılının Aralık ayında Bağdat'da dünyaya gelen Ali Adnan Kadhim, aslında savaşın içinde dünyaya geldi ve çocukluğunu yaşadı. Doğup büyüdüğü şehir olan Bağdat'ın önemli takımlarından Baghdad takımıın altyapısında futbol oynamaya başlayan Ali Adnan, yetenekleri ve korkusuzluğu ile küçük yaşta dikkatleri üzerine çekti. 2007 yılında Asya Şampiyonası'nda şampiyonluk sevinci yaşayan Irak milli takımı, yüzyıllardır devam eden savaş ve zorlu günleri unutarak, tüm halkın futbolda birleşmesini sağlıyordu. Iraklı yeni jenerasyon bunun farkındaydı ve ülkenin mutluluğu için, kendileri için futbola daha farklı bir gözle baktılar. Bağdat ekibinin altyapısında forma giyen Ali Adnan, takvimler 2009'u gösterdiğinde profesyonel sözleşmeye imza attı. 18 takımın mücadele ettiği Irak Süper Ligi'nin iyi takımlarından birisi olan Baghdad'da zaman zaman kadroya giren Ali Adnan, genç yaşı nedeniyle çok fazla süre bulamasa da 2011-12 sezonundan itibaren düzenli olarak forma giymeye başladı. Genç oyuncu hem takımının hemde ülkesinin en yetenekli isimlerinden birisi olarak göze çarpıyor. Genç yaşına rağmen, sorumluluk almaktan çekinmeyen Ali Adnan geride kalan iki futbol sezonunun ardından Irak A Milli takımı, Irak U22 Milli takımı ve Irak U20 Milli takımında forma giyiyor. Üç kategoride de forma giymeyi başaran genç oyuncu bu konuda yalnız değil. U20 Dünya Kupası'nın grup maçlarında gösterdiği performansla dikkatleri üzerine çeken 1996'lı orta saha oyuncusu Humam Tariq'da tıpkı kendisi gibi, üç ayrı kategoride milli formayı terletiyor. Ali Adnan geçtiğimiz yıl oynanılan Bahreyn - Irak dostluk maçında milli takıma davet edildi, o maçtan itibaren 2014 Dünya Kupası Asya Elemeleri dahil olmak üzere, 6 maçta milli takım formasını giydi.

186 boyundaki genç oyuncu, turnuvanın başından beri ortaya koyduğu performansla dikkat çekiyor. Antalya'nın ev sahipliği yaptığı E Grubu maçlarında Mısır, Şili ve İngiltere ile birlikte yer alan Irak takımının en önemli kozlarından birisi olan Ali Adnan, gruplarda oynanılan ilk maçta Irak U20 milli takımının İngiltere karşısında 2-0'dan yaptığı geri dönüşte başrol oynadı. Karşılaşmanın ikinci yarısında, özellikle son 25 dakikada, İngiltere'nin sağ kanadını sık sık rahatsız eden, içeriye bindirmeler yapan ve 90+3'te eşitliği sağlayan golü kaydeden Ali Adnan sergilediği performansla birlikte maçın adamı olmayı da haketmişti. Grubun ikinci maçında Mısır karşısında sahadan 2-1 galibiyetle ayrılan Irak'ta başarılı bir performans sergileyen ve bir golde de hazırlık pasını kaydeden Ali Adnan, üçüncü maç gününde Şili karşısında liderlik maçına çıkan Irak'ın en önemli kozuydu. Şili karşısında takımının 2-1'lik galibiyetinde pay sahibi olan genç sol bek, özellikle kaydettikleri ilk golde (korner sonrası, kontratak) oyunu hızlı okuması ve bir an önce topu ikinci bölgedeki genç oyuncu Humam Tariq'a aktarmasıyla dikkat çekti ve Şili savunmasının dengesiz yakalanmasını sağladı. U20 Dünya Kupası'nda ikinci tur maçlarında Paraguay ile karşılaşan Irak, ülke futbolunun geleceği adına güzel bir hikaye yazıyordu. U20 Milli takımında görev almak için, A Milli takımdan istifa eden teknik direktör Hakeem Al Azzawi'nin saha içindeki en büyük yardımcılarından birisi olan Ali Adnan, uzatmalara giden maçta sol kanattan yaptığı bindirme sonrasında açtığı ortada Shakor'un vuruşuyla galibiyetin gelmesinde başrol oynuyordu. Ali Adnan maçtan sonra teknik direktör Hakeem Shaker'a sarılarak ağlıyor, Antalya'da takımlarını yalnız bırakmayan yaklaşık 2bin Irak taraftarının önünde galibiyeti kutluyordu. Gösterdikleri başarılı performansla taraflı - tarafsız herkesin takdirini kazanan Irak U20 milli takımının onları en güzel şekilde tanımlayan bir lakabı vardı; Savaşın Çocukları..

Çeyrek finalde, bir önceki turda turnuvanın favorisi Kolombiya'yı penaltılarla eleyen Güney Kore ile karşılaşan Irak, normal süresi 2-2 ve uzatmaları 3-3 biten karşılaşmada penaltılarla yarı final biletini alıyordu. Ali Adnan bu karşılaşmanın tamamında forma giyerken, karşılaşmanın ilk yarısında penaltıdan Ali Faez'in kaydettiği golün hazırlayıcısı (ceza sahasına yaptığı bindirmede, rakibinin müdahalesiyle yerde kaldı) ve penaltılarda takımının 5. penaltısını gole çeviren isimdi. Genç oyuncu ortaya koyduğu performansla, futbolseverlerin dikkatini çekmeyi başarıyor ve "Kim bu çocuk?" sorusunu sorduruyordu. Kayseri'de oynanılan maçta izleyenleri kendisine hayran bıraktıran Ali Adnan'ın bir sonraki maçı Trabzon'da oynanacak olan Uruguay karşılaşması olacaktı. FIFA U20 Dünya Kupası'nın çeyrek finalinde, turnuvanın favorilerinden İspanya'yı uzatmalarda eleyen Uruguay ile final bileti için karşılaşan Irak, normal süresi 1-1 biten ve penaltılara giden karşılaşmada rakibine mağlup olmaktan kurtulamadı. Uruguay karşılaşmasının 33.dakikasında mükemmel bir frikik golü kaydeden Ali Adnan tüm dikkatleri üzerine çekti. Karşılaşmanın ilerleyen dakikalarında kaleci Mohammed Hameed ile çarpışan ve çenesi yarılan savunma oyuncusu, kusursuz müdahaleleri ve bitmek bilmeyen enerjisi ile mücadeleyi tamamladı. Penaltılarda da kullandığı penaltıyı gole çeviren genç oyuncu, takımının kaybetmesine engel olamadı.

Ortaya koyduğu futbolun yanı sıra, güçlü fiziği, sorumluluk almaktan çekinmeyen karakteri, sert ve agresif futboluyla dikkat çeken Ali Adnan'ın asıl pozisyonu sol bek. Zaman zaman stoper olarak forma giyebilen genç oyuncunun, yaşına göre oldukça iyi bir fiziğe sahip olduğunu söyleyebiliriz. Uzun boyuna rağmen, bileklerine hakim ve süratli bir oyuncu olan Ali Adnan, mücadeleden pes etmeyen ve hırslı bir yapıya sahip. Kusursuz müdahale anlayışı, sert ve güçlü fiziğinin yanı sıra kademesini kaybetmeyen Ali Adnan'ın top çalma konusunda da başarılı olduğunu söylemek gerekir. Mesafe tanımadan kaleye sert şutlar atabilen Ali Adnan'ın, boy avantajını kullanarak hava toplarında da etkili olduğunu söylemek mümkün. Genç oyuncunun en büyük handikapı ise, hücuma katıldığında geriye dönüşü oluyor. Rakip takımın hızlı hücumcularının kontraya çıkmaları sırasında sıkıntı yaşayan Ali Adnan'ın, özgüveninin yüksek olmasından kaynaklanan basit hatalar yaptığını da gözlemledik.

Bağdat ekibinde forma giyen Ali Adnan'ı transfer etmek hiç zor değil. Turnuva öncesinde çok cüzi (100-250bin) rakamlara transfer edilecek bir oyuncu konumunda iken, turnuva sonrasında fiyatını en fazla 1 milyon euro seviyesine çıkartabileceğini belirtelim. Yazının en başında söylediğimiz gibi, pasaportu farklı olsa bugün çift haneli milyon eurolarla transfer yapabilecek kalite, teknik ve yeteneklere sahip olan Ali Adnan Kadhim, son yıllarda sol bek konusunda kelimenin tam anlamıyla kıvranan takımımıza farklı bir alternatif yaratabilir. Mevcut yabancı kuralında, alıp denenecek veya değerlendirilecek bir konum olmasa da, bonservisinin alınıp Türkiye'de herhangi bir takıma (PTT 1.Lig bile olabilir) bir - iki yıllığına kiralanması gelişimi açısından oldukça önem taşıyacaktır. Iraklı savunma oyuncusunun, geçtiğimiz yıllarda Zico tarafından A Milli takıma davet edildiğini de hatırlatmakta fayda var.

1 yorum:

  1. Çok ciddi şekilde ilgilendiğimiz hatta Bülent Tulun'un prensip anlaşmasına vardığı konuşuluyor. Umarım doğru bir haberdir...Carlinhos'un nazına karşılık çok cüzi ücretlerle alınabilecek bir genç...

    YanıtlaSil

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0