Mutlu Demir resmen Galatasaray Liv Hospital'de..

Yeni sezon öncesi kadrosunu güçlendirme çalışmalarına devam eden Beko Basketbol Ligi'nin son şampiyonu Galatasaray Liv Hospital, daha önce gerçekleştirdiği Sinan Güler hamlesinin ardından yerli rotasyona ikinci takviyesini yaptı. Son üç sezondur Mersin BŞB takımında forma giyen 26 yaşındaki pivot oyuncu Mutlu Demir ile her konuda anlaşma sağlayan Galatasaray Liv Hospital, uzun rotasyonunda böylece opsiyonlarını arttırmış oldu.

13 Aralık 1987 yılında Fransa'da dünyaya gelen Mutlu, kısa bir süre sonra ailesiyle birlikte Türkiye'ye döndü. Basketbol eğitimini ülkenin lokomotif kulüplerinden birisi olan Efes Pilsen (yeni adıyla Anadolu Efes) altyapısında alan Mutlu, 2005-06 sezonunda kendisine A takımda yer buldu. 13 maçta forma şansı bulurken 9 dakika civarında sürede sahada kalırken 3.4 sayı-1.9 ribaund ortalamalarıyla oynadı. Efes o sezon play-off finallerinde Ülker'e 4-0'la süpürülürken Mutlu bu süreçte forma giyme şansı bulamadı ve sezon sonu daha fazla forma şansı bulabileceği Beykozspor'un yolunu tuttu. Burada takımıyla birlikte küme düşmeme yarışının içinde kalan Mutlu'nun aldığı sürelerde ortalama olarak 20 dakika civarını buldu ve o da bunla paralel olarak performansını arttırırken istatistik olarak 8.5 sayı - 4.5 ribaunt ortalamalarının tutturdu. Bu çıkışının ardından Banvit'in dikkatini çelen Mutlu Bandırma temsilcisine transfer olarak yeniden daha üst seviye bir takıma geçiş yapma şansı buldu. Ancak Banvit'te beklediği şansları bulamazken toplamda ligde 15 maça çıkıp 4 dakika ortalamayla sahada kalabilince 1.2 sayı - 1 ribaund gibi kötü ortalamalar tutturdu ama öte taraftan ikinci ligde de Bandırma Kırmızı forması da giyerken orada daha fazla oynayabildi ve 5 sayı - 2.7 ribaund ortalamalarını yakaladı. 

Mutlu, devamındaki sezona da Banvit'te başlarken orada sadece 2 lig maçına çıktı ve hemen ardından ligin küme düşmemeye oynayan ekiplerinden Mutlu Akü Selçuk Üniversitesi'ne geçiş yaptı. Sezonun geri kalanında Konya temsilcisinde forma giyerken şans bulduğu 9 dakika civarındaki sürede 3.6 sayı - 2 ribaund ortalamalarıyla mücadele etti. Takımı bu sezonun sonunda küme düşmekten kurtulamazken o da kendine başka bir kulüp aradı ve 2009-10 sezonu için Oyak Renault ile anlaştı. Bursa'daki bu sezonunda yeniden performansını arttırırken sezonu 7 sayı - 3.2 ribaund ortalamalarıyla tamamladı ve süre bulduğunda katkı verebileceğinin sinyallerini vererek, bir sonraki sezon için Trabzonspor'a transfer oldu. Ancak Trabzon'a henüz doğru düzgün ısınamamışken sebebi çok belirli olmayan bir şekilde kulüpten ayrılmak durumunda kaldı. Sezon devam ederken Mersin BŞB'ye imza atarken Akdeniz temsilcisinde 21 maçta 5.3 sayı - 2.2 ribaundluk ortalamalar yakalayarak sezonu tamamladı. 2011-12 sezonunda da Mersin temsilcisinde forma giyen Mutlu, yaklaşık 15 dakika civarı süreler alırken 6.7 sayı - 2.9 ribaundla oynadı ve performansını yeniden arttırdı ancak devamındaki 2012-13 sezonunda ise ortalamalarında bir parça düşüş yaşayıp 5.2 sayı - 2.8 ribaundla sezonu tamamladı. 

ROTASYONA TAKVİYE
Mutlu Demir, 2.08 boyunda ve pivot pozisyonunda görev yapıyor. Boy olarak tam bir pivot yüksekliğine ulaşmasa da kalınlık ve kalıbıyla birlikte bunu örtmeye çalışan bir isim. Kariyerine Efes'le giriş yaptıktan sonra kendisini yeterli ölçüde geliştirdiğini söylememiz pek mümkün değil. Şu ana kadar genellikle istikrar problemleri de yaşadığını gördük. Son 3 sezonda ise Mersin BŞB'de kalarak takım anlamında iyi-kötü bir istikrar yakaladığını söyleyebiliriz belki ama burada da performansıyla çok fazla göz doldurduğunu göremedik maalesef.. Ancak görece genç sayılabilecek yaşı ve Türk pasaportuyla birlikte yedek olarak da düşünülse transfer listemize girmeyi başardı.

Tarz olarak kalıbının avantajlarını savunmada kullanmaya çalışan bir oyuncu. Rakiplerin arkasında sırtı dönük pozisyonlarda durabilir. Hücumda ise onu özel kılabilecek tek birşey varsa o da zaman zaman tehdit olabilen dış atışlarıdır. Yani bu konuda çok ciddi bir silaha sahip olduğunu söylememiz güç ama en azından üzerine düştüğü takdirde geliştirebileceği bir temeli var. Tabi bunların hepsinden öte kariyerinin şu noktasına kadar istikrarlı olarak hiçbir bireysel başarı yakalayamamışken hala Galatasaray forması giyme şansı bulmasını iyi değerlendirmeli ve bunun kıymetini bilerek de çok çalışmalı. Mental olarak kendini iyi hazırlayıp saha dışında da mutlaka ekstra çalışmalar yapmalı ki rotasyonun bir parçası olabilsin. Yoksa son olarak Mersin BŞB'de izlediğimiz Mutlu'nun geçen sezon Sertaç'ın aldığı garbage time oyuncusu rolünden daha fazlasını almasına imkan yok. Tabi onun transferini isteyen ve onay veren Ergin Ataman'ın da asgari düzeyde de olsa ondan faydalanma anlamında kafasında belli planlar olacağını varsayıyoruz, ama sahaiçinde gördüklerimiz de bunları anlatıyor bize.

Bu transfer, Sertaç'ın da kiralık olarak gönderilmesinin ardından, uzun rotasyonunda alternatif olarak 5. bir isme sahip olmamız için yapıldı. Tabi bu ismin Mutlu olması ve Furkan'ın da sakatlıktan dönecek olmasının ardından çok uzun süreleri (25-30 dk.) oynayamayacak olmasından ötürü pivot için düşündüğümüz esas adamın da ismi geçen Jawai'den ziyade biraz daha uzun süreleri ve yüksek tempoları kaldıracak tarzda seçilmesi kritik olacak düşüncesindeyim. Eğer öyle olmazsa orası biraz zayıflayacak geçen sezona oranla.. Ama o tarz üst düzey sorumluluk alacak bir ismin katılımıyla Mutlu'nun performansının belirleyiciliği de azalacaktır. Bu da bu transferin tutma ya da tutmama durumunu önemsizleştirir. Tabi, en temel temennimiz Mutlu'nun sahada gösterecekleriyle şu ana kadar sergileyemediği bazı şeyleri ortaya koyması. Bakalım bu sürpriz transferin sonuçları bizleri şaşırtabilecek mi? 

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0