Rakibe saygı: Eskişehirspor

Üçüncü hafta Eskişehirspor deplasmanındayız. Nam-ı değer Kırmızı Şimşekler, Türk futbolunda şampiyonluğa ilk yaklaşan Anadolu takımıdır. 1965-72 arası Eskişehirspor kadrosu, Türk futbolunun efsane takımlarındandır. 3 sezon ligi ikincilikle bitirmiş, bu dönemde iki defa da Türkiye Kupası’nda final oynamış ve bir defa kupayı müzesine götürmüştür. Daha sonra biraz daha orta sıra takımı haline gelseler de her zaman korkulu deplasmanlardan olmuştur. Taraftar desteği hiçbir zaman eskimeyen Es-Es son zamanlarda Michael Skibbe, Ersun Yanal ve Ertuğrul Sağlam gibi doğru hoca tercihleriyle tekrardan eski günlerine dönme sinyali vermektedir...


Prof. Dr. Fethi Heper: 
1965 yılında kurulan Eskişehirspor’un tahsiline devam eden futbolcularındandı. Zaten Türk futbolunun efsane takımlarından biri olan 1965-72 arası Eskişehirspor kadrosu, futbolcularından tribüne kadar akademik kariyer kokan bir jenerasyondu. Fethi Heper o yıllarda 2 defa gol kralı olarak bu kadronun başını çektiği gibi, ilerleyen yıllarda profesor ünvanını alarak da yine aynı jenerasyonun bayrak adamı olmayı sürdürdü. Efsane Eskişehirspor sadece Türkiye’de değil, Avrupa’da da başarılı sonuçlar alıyordu. 1970 yılında Fuar Şehirleri Kupası’nda rakip Sevilla’ydı. İspanya’daki ilk maç 1-0 kaybedilmiş, rövanşta Sevilla takımı 1 gol daha bulmuş ve taraftar yavaş yavaş tribünü terk etmeye başlamıştı ki Fethi’nin herkesi tekrar yerine oturtan kafa golü geldi. Maçın bitimine 8 dakika vardı ve 2-1 Eskişehirspor’a yetmiyordu. Fethi bu 8 dakikada iki kafa golü daha atarak İspanyollara şok  yaşatmış, tarafatarlar maçtan sonra Sevilla takımını Porsuk Çayı boyunca taciz ederek Avrupa’ya tövbe ettirmişlerdi.

O yıllar tam da Taçsız Kral Metin Oktay’ın futbolu bırakacağı yıllardı. Metin’in yerine alınacak forvet için Fethi’den iyisi düşünülemezdi. Metin Oktay da Fethi’yi bu onura layık görmüş olacak ki transferi gerçekleştirmek için Fethi’nin yanına bizzat kendisi gitti. Erdek’te bir pansiyonda tatil yapan Fethi’ye taçsız kralın geldiği söylendiğinde, genç futbolcu hemen kalkıp traş olmuş, Metin Oktay’ın yanına öyle inmiştir. Fakat transfer görüşmesi olumlu geçmez. Fethi Heper, Metin Oktay’a “Abi ben kulübümde kalacağıma söz verdim. Şimdi bırakıp sözümü yemek bana yakışır mı? Sen olsan ne yapardın?” diye sorar. Taçsız Kral da mahçup bir ifadeyle “Ben de aynısını yapardım.” Diye cevap verip kulübünde kalmasını nasihat eder ve İstanbul’a döner. Galatasaray ertesi sezon taçsız kralın boşluğunu doldurmak için iki futbolcu transfer eder: Gökmen Özdenak ve Beyaz Atlı Prens Yıldo... Ondan sonra Coşkun Özarı neden bu kadar sigara içiyor? Yemediğine dua edin...


Amigo Orhan: 
Milli amigo! Karıncaezmez Şevki’nin tribünlere veda ettiği yıllarda bu boşluğu layıkıyla doldurdu. Hem Es-Es’in hem de milli takımın tribünlerini mütemadiyen ateşledi.  Tahsilli takımın tahsilli amigosuydu, DSİ’de memurdu. Senkronize şekilde tezahürat etmeyi; takımın mağlup olduğu, kötü oynadığı anlarda takımı ateşlemeyi tribünlere o öğretti. Es Es Es – Ki Ki Ki Eski Eski Es tezahüratının mucididir. Fenerbahçe, Eskişehirspor’dan birçok futbolcuya transfer teklifi yapıp muvaffak olamayınca en son kendisine de teklif götürmüş, futbol tarihinin en enteresan olaylarından birine daha imza atmıştır. Amigo Orhan rakip takımı ve taraftarı çiçekle karşılayıp çiçekle uğurlardı, taraflı tarafsız herkes tarafından sevilen bir semboldü. 1972’de Fethi bıraktı, kadro dağıldı, futbol çirkinleşmeye başladı, Amigo Orhan da sessiz sedasız veda etti tribünlere... 

Hem Galatasaray hem Eskişehirspor’da forma giymiş futbolcular: 
Şu anda formamızı giyen Burak Yılmaz ve Engin Baytar kiralık olarak Eskişehirspor formasını giymiş oyuncularımızdır. İkisinin de Es-Es’ten Trabzonspor’a oradan da kulübümüze gelmeleri kaderin bir cilvesi olsa gerek..

Halen Eskişehirspor forması giyen Servet Çetin ve Necati Ateş de malumunuz tarafımızdan kırmızı şimşeklere transfer olmuş eski futbolcularımızdır.

Ümit Karan da futbol hayatına nokta koymak yerine Ankara’da bir bar satın almış, hobi olarak da aktif futbolculuk yıllarının son döneminde Eskişehirspor antrenmanlarına çıkmıştır.

Sergen Yalçın futbol hayatına Eskişehirspor’u birinci lige çıkartıp nokta koymuştur.


Bir de Volkan Yaman var....

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0