Sisteme Dair: Taktik Karmaşası / 4-3-1-2 mi 4-5-1 mi?

Galatasaray yeni sezona güzel bir giriş yaptı. 6-0-4 yabancı sayısı kuralı saçmalığı ve rakiplerine göre durgun geçen bir transfer döneminin ardından sezona prestijli hazırlık turnuvası Emirates Kupası'nı ve Türkiye Süper Kupası'nı kazanarak başladık. Fakat bu başlangıç, belki de önümüzdeki sezon boyunca devam edecek "4-3-1-2 mi, 4-5-1 mi" sorusunu ve dolayısıyla basın tarafından şişirilen Burak Yılmaz problemini de beraberinde getirdi. Peki Galatasaray sezona hangi taktikle devam etmeli, sezonun ilk yazısında bunun cevabını aramaya çalışacağız.

Fatih Hoca'nın takıma döndüğü 2011-2012 sezonun başını hatırlayanlar 4-1-4-1 ısrarını da anımsayacaklardır. Hoca Galatasaray'a daha döndüğü ilk andan itibaren kaliteli bir ön libero ile güçlendirilmiş 4-5-1 türevi bir taktiği yerleştirme amacındaydı. Modern futbolda çift forvetli takımların fazlasıyla zor durumda kalması ve yerleşen kalabalık orta saha geleneğine Fatih Hoca'nın da katılması garipsenmemeli. Fakat 4-1-4-1'in bir türlü oturmaması Hoca'yı asimetrik 4-4-2 taktiğine doğru yavaş yavaş itti ve Sneijder'in de gelmesiyle bu taktik son devrede 4-3-1-2'ye evrildi. Fakat gözüken o ki 9 ve 10 puan farkla gelen iki şampiyonluk ve Şampiyonlar Ligi'ndeki çeyrek finale rağmen Fatih Hoca'nın aklında hala 4-5-1 türevi bir taktik ön plana çıkıyor. Tabi Drogba gibi efsane statüsüne erişmiş bir forvet ve Sneijder gibi bir forvet arkası oyuncusuna sahip olması da Hoca'yı bu yöne iten faktörler. Ancak 4-5-1 türevi bir taktiğin işleyebilmesi için en az Sneijder ve Drogba kadar önemli olan kanat aktivitesi ne yazık ki Galatasaray'da bulunmuyor. Boşta olan iki pozisyonun tek alternatifi son hareketlerde Türkiye'ye gelmiş en kötü yabancılardan biri olan Amrabat olunca 4-5-1'i oturtabilmek gerçekten çok zor. İşte bu sebeple Galatasaray şu an Arda Turan ve Bruma transferleri için yoğun çaba harcamakta.

Bu taktik karmaşasının içinde göze batan ve üstüne oynanan başka bir ciddi problem de forvet mevkinde tek kişiye yer olması. Son üç sezondur inanılması güç derecede iyi performans gösteren Burak Yılmaz, 4-5-1'de yedek bırakılmak durumunda ki bu başlı başına problem. Bir diğer problem de Burak'ın kaleye  sırtı dönük oynayamaması nedeniyle 4-5-1 taktiğinde iyi performans göstermesinin mümkün olmaması. Bu durumda umutlar 35 yaşındaki Drogba'nın 40 maç civarı sakatlanmadan oynamasına kalıyor ki bence bu alınmaması gereken bir risk. Burak Yılmaz, Galatasaray için bir değer ve ekonomik açıdan düşünüldüğünde de parlak tutulması gereken bir değer. Eğer Burak'ın başarılı olabileceği bir taktik üzerinde durulmayacaksa oyuncunun kadroda tutulup değerinin düşürülmesinin hiç ama hiç mantığı yok.

Özet olarak, kanat oyuncu transferinin gerçekleşmediği ve Burak'ın kadroda kaldığı varsayıldığında, Galatasaray 4-3-1-2 ile devam eder ve devam etmelidir. Bu derece hücümcu bir taktik ile yoluna devam edecek bir Galatasaray'ın da Şampiyonlar Ligi'nde daha da ileri gidebilmesi için acilen orta üçlüsünü Hamit Altıntop ile başlayarak forma sokması gerekir.

Galatasaray'a kazasız, belasız ve başarı dolu bir futbol sezonu diliyorum.

3 yorum:

  1. Düşünceler süper ama kafama takılan tek şey hala ve hala Hamit üzerinde bir beklenti olması bu adam bitmiş durumda futboldan tamamen kopmuş gibi duruyor. Geçen yıl sadece Schalke deplasmanında sahada gördüm hatta gördük demeliyim bu sezon hazırlıklarındada berbat görüntüsü devam ediyor resmen 10 kişi oynuyoruz. Düşük tempoda oynadığımız halde sahada yokları oynuyor Hamit onun yerine bir yıldır ortalarda olmayan Engin bile daha iyi iş çıkarır. Hamit muhtemelen önümüzdeki yaz kardeşinin yanına döner şu anda sahaya çıkmasının tek nedeni Fatih hocanın tek kusuru olan şu inanç meselesi tamam iyi hoş da zamanında milli takımda Servet yakmıştı Fatih hocayı şimdide Hamit yakmaz umarım aslında bu durum forma adaletini bile sarsmış durumda kusura bakma admin abartıyorum belki. Belkide takım o kadar iyiki Hamit in ortalama hali kıyametmiş gibi duruyor ama yinede ben bu duruma fena kafa taktım kesinlikle Emre Çolak veya onun gibi birsi lazım o bölgeye tabi bunu kadro dahilinde diyorum 4-3-1-2 düzeninde sadece solbek ve Hamit in oynadığı bölge kusurlu ayrıca sistem 4-5-1 olursa Hamit iyice çekilmez olur...

    YanıtlaSil
  2. ben de bruma ve arda transferleri düşüncesinin altın 4-5-1 yattığını düşünüyorum, 4-3-1-2 savunmayı inanılmaz aksattırıyor, bu sistem orta üçlü tamamen alternatifsiz, çok formsuz hamit in bile yok hatta. yabancı sınırlaması olmasa burak çoktan satılıp, yedek durabilecek bir ofrvet alınırdı, elmander de gitmezdi zaten.

    YanıtlaSil
  3. 4-2-3-1 sadece galatasaray'ın değil dünya futbolunun sistemidir.bana avrupa'da bir tane üst düzey takım gösteremezsiniz çift forvet oynayan.

    manchester united bu sistem uğruna yani van persie'yi tek forvet oynatma uğruna rooney gibi bir yıldızı orta saha mevkiine devşirmeye çalışmıştır.

    ki bunu yapan bir futbol dehası sir alex fergusondur.

    galatasaray'ın tüm hazırlık maçlarını izlemiş birisi olarak napoli karşısında, yani avrupa'nın elit takımlarından birisi diyebileceğim bir takım karşısında ne hallere düştüğümüzü gördük.

    aynı maçta çok kaliteli bir takım olduğumuzu, doğru sistemle (4-2-3-1) hemen başkaldırı, diriliş gösterdiğimizide gördüm.

    ikinci devre burak çıkıp 4-2-3-1 'e dönünce 1-1'i yakalayıp, rakibin üzerine gitmeye başladık..

    taaa kii fatih hoca drogba ve sneijder'i çıkarıp çift forvete dönünceye kadar.

    daha sonrası zaten bilindik sahneler, adamlar yükleniyor derken 2-1, 3-1...

    son olarak şunu söylemek isterim, papağan gibi tekrarlamış olucam, ama dünya futbolunun günümüz sistemi 4-2-3-1'dir.

    YanıtlaSil

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0