Zoran Erceg resmen Galatasaray Liv Hospital'de!

2013-14 sezonunda yoğun bir takvimle birlikte üst düzey hedefleri kovalayacak olan Galatasaray Liv Hospital önümüzdeki sezonun kadrosunu şekillendirme anlamında adımlarını atmaya devam ediyor. Daha önce Sinan Güler ve Nathan Jawai'yi kadrosuna katıp, Carlos Arroyo'yla sözleşme yenileyen ve Mutlu Demir'i de sağlık testlerini geçtiği takdirde takıma ekleyecek olan takımımız son olarak ise Zoran Erceg'i transfer etti. Geçen sezonu CSKA Moskova'da geçiren Sırp oyuncuyla 2 yıllığına anlaşılırken böylece geçen sezon beklentileri karşılayamayan Macvan'ın pozisyonuna da önemli bir takviye yapılmış oldu. 

YUGOSLAV EKOLÜNÜN ÇOCUĞU
11 Ocak 1985 tarihinde bugünkü Hırvatistan'a bağlı Pakrac kasabasında dünyaya geldi. 10 yaşında basketbola başlayıp Yugoslav ekolünden yetişen Erceg profesyonel basketbola ise 17 yaşındayken Polet Keramika Novi Becej'de giriş yaptı. Genç yaşına rağmen oldukça iyi bir performans gösterip etkileyici istatistikler yakalayınca bir sonraki sezonda bonservisi Sırp Ligi'nde mücadele eden ve o zamanki adı BC Refex olan Zeleznik tarafından alınıp tekrar eski takımına kiralandı. Ancak sezonun ilk 2 ayı geride kalırken Zeleznik onu kadroya geri çağırdı ve 2003-04 sezonunun kalan kısmının burada geçirerek takımıyla Adriyatik Ligi şampiyonluğuna ulaştı. Devamındaki iki sezonda ise henüz yaşının genç olması ve 2005-06'da yaşadığı sakatlıkların etkisiyle gelişimi aynı hızda devam etmedi. Bu arada yine 2005-06 sezonunun bir kısmını KK Borac Cacak'ta kiralık geçirdi. Bir sonraki sezonun başında ise takımına yeniden geri dönerken yavaş yavaş çıkış yapmaya başladığı dönem de bu sezona denk geldi. Yeteneklerini esas olarak ortaya dökmeye başladığı 2006-07'de Zeleznik formasıyla ligde 15 sayı - 5.5 ribaund ortalamaları yakalarken aynı zamanda Eurocup'ta istikrarlı performansını sürdüren Erceg, maç başına 12.9 sayı - 3.7 ribaund ortalamalarını tutturdu. Sırbistan Kupası'nda da şampiyonluk yaşadıkları sezondaki bu çıkışı milli takım yetkililerinin de dikkatini çekerken daha önce U18 ve U20'de terlettiği formayı bu sefer A Takım seviyesinde Eurobasket 2007'de giydi. Sırbistan'la katıldığı bu turnuvada 3 maçta forma şansı bulabilirken 24 dakika ortalamayla sahada kalıp 4.7 sayı - 6 ribaund gibi istatistikleri yakaladı. Sonraki sezonda da Zeleznik formasıyla çıkışını sürdürürken ligde 20.1 sayı - 5.5 ribaund, Eurocup'ta ise 14 sayı - 5.5 ribaund ortalamalarıyla oynayınca iyiden iyiye büyük takımların dikkatini çekti ve sezon sonunda güçlü Yunan temsilcisi Olympiacos'a transfer oldu. 

Boyuna göre sahip olduğu yeteneklerle birlikte dikkat çekip Olympiacos'la 5 yıllık kontrat imzalayan ve Avrupa basketbolunun en üst seviyesine 23 yaşındayken adımını atan Erceg'in buradaki ilk sezonu ise beklentiler ölçüsünde vasat geçti. Yunan ekibiyle ligde toplamda 35 maça çıkarken 6.5 sayı - 2.9 ribaund gibi ortalamalar yakalayınca bir sonraki sezon ligin daha az iddialı takımlarından Panionios'a kiralandı. Kiralık geçirdiği bu 2009-10 sezonunda ise oldukça iyi bir performans sergilerken Yunanistan Ligi'nde 14.7 sayı - 5.6 ribaund ortalamalarını tutturdu. Sonraki sezonun başında antrenörlüğe Dusan Ivkovic'i getiren ve son yılların en pahalı kadrolarından birini kurarak Euroleague şampiyonluğunu hedefleyen Olympiacos, bu yapısı içinde Erceg'e de yer verdi. Ancak yıldızlarla dolu o kadro içinde Erceg için istediği süreleri almak yine kolay olmadı. Buna rağmen aldığı dakikalara oranla iyi sayılabilecek bir katkı verirken Yunanistan Ligi'nde maç başına 16 dakika ortalamayla oynadı ve istatistik hanesine 7.8 sayı - 3.4 ribaund yazdırmayı başardı. Euroleague'de ise özellikle TOP 16'da İstanbul'da oynanan Fenerbahçe Ülker karşılaşmasında takımının 15 sayılık farkla galibiyeti almasında büyük rol oynadığı ve 19 sayıyla Euroleague kariyer rekorunu kırdığı maçla dikkat çeken Sırp yıldız toplamda ise 17 dakika ortalama süre aldığı sezonu 5.9 sayı - 3.1 ribaund istatistikleriyle tamamladı. Sezon bitiminde amacına ulaşamayan ve ekonomik kriz etkisi sebebiyle de devasa bütçesinde mecburi düşüşe gitmek zorunda olan Olympiacos ilk aşamada Erceg'i kadroda tutmak istedi. Ancak maaşında indirim yapması talep edilince o bunu kabul etmedi ve iki taraf yollarını ayırmak durumunda kaldı. 

Erceg'in bir sonraki durağı ise 2011/12 sezonun başında Ergin Ataman'la iddialı bir takım kurma çabasına girişen Beşiktaş oldu. Burada ilk önce Deron Williams ve Semih Erden'li daha sonrasında ise Arroyo-Hawkins-Bonsu'lu yapılarda yer alan Erceg sezon boyunca çok iyi bir performans gösterdi. Kazanılan 3 kupada büyük katkıları olurken özellikle hücumdaki çok yönlü yapısı ve 4 numaradan sağladığı önemli dış şut katkısıyla o sezonun baş aktörlerindendi. Ligde sadece bir maç kaçırırken çıktığı 41 karşılaşmada yakaladığı 14 sayı ortalamasıyla birlikte Carlos Arroyo'dan (14.7 sayı) sonra takımın en skorer ismi oldu. Ayrıca Eurochallenge'da da önemli katkılar verirken özellike Final Four'da yıldızlaştı. Szolnok karşısındaki yarı final maçında 17 sayı - 9 ribaundla oynarken finaldeki Elan Chalon mücadelesinde ise 25 sayı - 15 ribaund gibi ekstra bir performans sergileyerek şampiyonlukta ön plana çıkan isimlerden oldu. Bu performansların ardından CSKA Moskova hemen kendisine teklif sunarken Beşiktaş'ın aynı iddiasını sürdüremeyecek durumda olmasından sonra da 3 yıllığına 4 milyon Euro'luk kontrata imzasını attı. Rus temsilcisinde Viktor Khryapa gibi bir ismin arkasında 2. isim olan Erceg, sezona iyi sayılabilecek bir başlangıç yapmasına rağmen henüz birkaç hafta geçmişti ki ciddi bir sakatlık yaşadı. Antrenman sırasındaki bu sakatlık sonrası aşil tendonunda yırtık ve soleous kasında problem tespit edilirken 3 ayı aşkın bir süre parkelerden uzak kaldı ve geri dönüşü Şubat ayının başını buldu. Sezonun geri kalan süresinde sakatlığın etkilerini üstünden yavaş yavaş atabilse de CSKA gibi bir takımda yeniden üst düzey sorumluluk alması kolay olmadı ve sezonun geri kalanını kötü değil ama vasat diyebileceğimiz bir noktada bitirdi. İstatistiksel olarak ise Adriyatik Ligi'nde 12 dakika ortalamada 7.1, Euroleague'de ise 14 dakika ortalamada 6.9 sayıyla sezonu tamamladı. 

MR. FUNDAMENTALS: ZORAN ERCEG
Zoran Erceg, 2.11 boyunda ve ideal olarak 4 numarada görev yapıyor. Duruma göre 3 numara ve çok düşük ihtimalle 5 numarada da oynayabilir, ama onun için en doğru yer Power Forward mevkisi ve zaten biz de o bölgede kullanmak için transfer ettik. Geçen yıl, özellikle sezonun orta bölümünde ve devamında Macvan'ın bekleneni verememesi üzerine bu sezon THY Euroleague ve BBL'deki mücadelemizde istediğimiz performansı alabileceğimiz bir isim Zoran Erceg. Şimdi onun güçlü ve zayıf olduğu taraflara biraz daha yakından bakalım;

Erceg için en dikkat çekici yön şüphesiz ki 2.11 boyunda olmasına rağmen sahip olduğu müthiş top hakimiyeti ve hücumdaki neredeyse sınırsız olan fundamental donanımı. Çok iyi bir dış şutör olmasının yanında aynı zamanda yüzü dönük hemen her şekilde skora gidebilecek, pasör yetenekleri üst düzeyde olan ve bunları nerede ne zaman kullanması gerektiğini bilen bir isim. Hatta zaman zaman doğru yerlerde buluştuğunda sırtı dönük oyunda da etkinlik sağlayabilir, tabi arkasındaki savunmacıya bağlı olarak.. Oyun zekasının yüksek olmasının yanında soğuk kanlılığı ve takımının sıkıştığı anlarda ortaya çıkıp sorumluluk alabilmesiyle birlikte Zoran Erceg, çok büyük bir hücum silahına dönüşüyor. Beşiktaş'taki sezonunda ondan müthiş derecede verim alan Ergin Ataman, geçen sezon Macvan'a vermek istediği dışarıdan şutu olup oyunu açabilen 4 numara rolünü bu sezon ona verecek belli ki... Ve açıkçası Erceg de bu rolün altını doldurabilecek yetenekte bir isim.. Belki Olympiacos ve CSKA gibi çok güçlü ve kalabalık kadrolarda ön plana çıkamayıp hep yardımcı oyuncu oldu, ancak ciddi sorumluluk verilen takımlarda ise bunun altından kalkmayı başardı. Bizde de bunu yapamaması için ilk aşamada pek bir sebep yok, ancak oyununun eksik sayılabilecek noktalarının da iyi kapatılması lazım, özellikle savunmada. 

Sırp oyuncunun en önemli eksiği hiç kuşkusuz pozisyonu için cılız kalan fiziğinden de öte oyun içinde yeteri kadar agresif olmaması. Belki bu hücumda çok temasa dayalı olmadan, toplu yeteneklerini öne çıkararak oynayabilmesiyle telafi edilebilir, ancak savunmada mecburen o fiziksel agresifliği rakibe hissettirmek lazım ve Erceg bu konuda biraz yumuşak kalıyor. Belki burada alacağı sorumluluk duygusuyla birlikte bunu bir parça aşabilir ama ne olursa olsun Euroleague seviyesinde pota altı savunmasının zayıf kalmaması için yanında oynayacak olan Jawai-Furkan ikilisinin mutlaka savunmada ekstra bir sertlik ortaya koymaları gerekecek. Bu oldukça kritik bir konu... Onların savunmaya böylesine katkı verdiği bir noktada Erceg de elinden geldiğince sağlam durmaya çalışacaktır. Savunmanın bir taraftan bireysellikle alakası olduğu kadar bir o kadar da takım olarak oyuncuların birbirlerinin açıklarını kapatmalarıyla ve yardımlaşmalarıyla da alakası var. Bu konular üzerinde Ergin Ataman da yeterince duracaktır, zaten.. Şüphe yok. Son olarak Erceg kötü bir ribaundçu olmasa da tam olarak iyi diyebileceğimiz bir isim de değil bu konuda. Dolayısıyla yine yanındaki uzun partnerlerinin ribaund konsantrasyonları sezon içinde zaman zaman belirleyici olabilir. 

Bu transferin tamamlanmasıyla birlikte kadromuza önemli bir ismi kattık şüphesiz ki... Geçen sezon Macvan'dan alamadığımızı bu yıl Erceg'ten almamız ve 4 numarada önemli bir skor opsiyonuna sahip olmamız söz konusu artık. Tabi öte taraftan onu tek başına değerlendirdiğimiz kadar muhtemelen partner olacağı Jawai'yle de değerlendirmek lazım. Tarz olarak birbirlerini özellikle hücumda çok iyi tamamlayacak durumdalar. Peki total oyuncu kalitesi olarak şu an sahip olduğumuz pota altı geçen sezona oranla çok mu güçlendi desek, cevap hayır olurdu herhalde.. Tabi burada Erceg'i herhangi bir şekilde eleştirmek doğru değil, çünkü Erceg'ten daha iyi bir 4 numara bulmamız da çok kolay olmayacaktı. Bakalım yeni takım arkadaşı Jawai'yle birlikte ne kadar uyumlu olup birbirlerinin açıklarını ne kadar iyi kapatabilecekler? Ve güçlü yönlerini ne oranda ortaya çıkarabilecekler? Tabi Furkan da 5 numarada zaman zaman önemli roller alacaktır. Çünkü geniş gözüken dış oyuncu rotasyonumuzun aksine uzun rotasyonumuzun darlığı düşünülürse bu oyuncuların tamamından iyi bir katkı almamız gerekecek. Erceg de burada dış şutu ve hücumdaki ekstra fundamentalıyla önemli bir görev üstlenecektir. Tekrardan takımımıza hayırlı olsun.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0