UCL | Kaldığımız yerden..

6 yıl aradan sonra geçtiğimiz sezon Avrupa'nın bir numaralı futbol organizasyonu olan Şampiyonlar Ligi'nde grup aşamasında mücadele eden ve 12 yıl aradan sonra çeyrek final oynama başarısı gösteren Galatasaray, yeni sezonda da bir numaralı turnuvada grup aşamasında yer alıyor. Son çeyrek finalist Galatasaray, grup aşamasında ilk maçında İspanyol devi Real Madrid ile karşılaşırken, geçtiğimiz sezondan kalan hesabı kapatmak için sahaya çıkacak. 17 Eylül Salı akşamı Ali Sami Yen Arena'da oynanacak olan karşılaşmayı İngiliz hakem Mark Clattenburg yönetecek. Karşılaşma öncesi iki takımın son durumu, analizler ve istatistikler şu şekilde..

12.KEZ AVRUPA'NIN BİR NUMARALI KUPASINDA..
1992-1993 sezonundan itibaren bugünkü formatıyla oynanmaya başlayan UEFA Şampiyonlar Ligi organizasyonu tüm futbolseverlerin bildiği üzere Avrupa'nın kulüpler bazında en prestijli ve bir numaralı kupası olarak tanımlanıyor. Şampiyonlar Ligi'nin grup aşamasına geçmesiyle birlikte, ikinci yılında (1993-1994) katılım gösteren Galatasaray, bu yıl 12.kez grup aşamasında yer alacak. Geçtiğimiz sezon çok uzun bir aradan sonra -6 yıl- grup aşamasına katılma hakkı kazanan ve kendisini Avrupa'ya yeniden hatırlatan Fatih Terim'in öğrencileri, bu sezon yer aldığı B Grubu'ndaki rakipleri Real Madrid (18) ve Juventus (14) ile turnuvanın gedikli takımları arasında yer alıyor. 2013-2014 futbol sezonunda 21. kez düzenlenecek olan UEFA Şampiyonlar Ligi organizasyonuna en çok katılan takım ise İngiliz devi Manchester United oldu. Kırmızı Şeytanlar lakaplı İngiliz devi turnuvanın grup aşamasında 19.kez yer alıyor.

12-13, ŞAMPİYONLAR LİGİ: ÇEYREK FİNALİST
Geçtiğimiz sezon grup aşamasında Manchester United, SC Braga ve CFR Cluj ile birlikte H Grubu'nda yer alan Galatasaray, grupta ilk puanını 3.maç haftasında Romanya ekibi CFR Cluj karşısında almıştı. Ali Sami Yen Arena'da yoğun yağmur yağışı altında oynanılan karşılaşmada rakibi karşısında sahadan 1-1'lik beraberlikle ayrılan Fatih Terim'in öğrencileri, turnuvadaki ilk golünü ve puanını bu karşılaşmada elde etmiş oldu. Grup aşamasının ilk yarısı olarak değerlendirilen üç maçlık periyotta sadece bir gol atan ve bir puan elde eden Galatasaray, dördüncü maç haftasından itibaren müthiş bir istikrar elde etti ve 3 maçta 9 puan alarak H Grubu'nu lider Manchester United'ın ardından 10 puanla ikinci sırada tamamladı. Grup aşamasını ikinci sırada bitirdiği için adını son 16 turuna yazdıran Galatasaray, bu turda da Almanya ekibi Schalke 04 ile eşleşmişti.

Schalke 04 karşısında ilk maçta kendi evinde 1-1'lik eşitlikle sahadan ayrılan takımımız, Veltins-Arena'da oynanılan karşılaşmada rakibi karşısında Hamit Altıntop - Burak Yılmaz ve Umut Bulut'un golleriyle sahadan 3-2'lik galibiyetle ayrılmış ve tam 12 yıl aradan sonra Şampiyonlar Ligi'nde son sekiz takım arasına adını yazdırmıştı. Galatasaray'ın bu aşamadaki rakibi ise, bir önceki turda H Grubu'nun lideri Manchester United'ı iki maç sonunda toplamda 3-2'lik üstünlükle geçen İspanyol devi Real Madrid olmuştu. İspanyol devi ile oynanılan maçlar, tarihin birer kopyası olacaktı.

Çeyrek final aşamasında Real Madrid ile ilk maçını deplasmanda oynayan Galatasaray, rakibi karşısında sahadan 3-0'lık mağlubiyetle ayrıldı ve tur şansını zora soktu. Rövanş maçında İspanyol devini evinde ağırlayan takımımız, maçın başında geriye düşmesine rağmen müthiş bir geri dönüş ve oyun karakterini sahaya yansıtarak taraftarının da desteğiyle 3-1 öne geçti ve mucizeyi kovalamaya başladı. İspanyol ekibinin yarı finale çıktığının ilanı ise, karşılaşmanın son dakikalarında dünyanın en iyi oyuncularından birisi olan Ronaldo'nun attığı gol oldu ve karşılaşma takımımız adına 3-2'lik üstünlükle sonuçlandı. Karşılaşmanın bitiş düdüğüyle birlikte Ali Sami Yen Arena'da bulunan 50binden fazla Galatasaraylı takımlarını elleri patlayana kadar alkışlarken, gözyaşları içerisinde yaşattıkları tüm duygular adına sahadaki Aslanlara teşekkür ediyordu.

12-13, ŞAMPİYONLAR LİGİ: BURAK YILMAZ
Geçtiğimiz sezon başında Galatasaray'a transfer olan Burak Yılmaz, özellikle Şampiyonlar Ligi organizasyonunda gösterdiği performansla Avrupalı futbolseverlerin takdirini topladı. Geçtiğimiz sezon grup aşamasında 6 maçta 6 gol atan Burak Yılmaz, son 16 turunda da iki maçta da rakip takım filelerini havalandırmış ve 8 maçta 8 gollük performansıyla Gol Krallığı yarışında Portekizli süperstar Cristiano Ronaldo ile çekişir duruma gelmişti. Golcü oyuncu ayrıca kulüp rekorlarını da alt-üst etmeyi başarmış ve sarı-kırmızı forma altında geçirdiği ilk sezonunda kulüp tarihine adını yazdırdı. Burak, grup aşamasında en çok gol atan - bir maçta hattrick yapan ve arka arkaya 6 maçta gol atan tek oyuncu oldu. Yıldız oyuncu tüm bu başarılarının yanı sıra Şampiyonlar Ligi tarihine de adını yazdırdı. 28 yaşındaki milli oyuncumuz, Şampiyonlar Ligi tarihinde arka arkaya 6 maçta gol atan ikinci oyuncu oluyordu.

Burak Yılmaz geçtiğimiz yıl çeyrek final serisinin ilk maçında Real Madrid karşısında Sergio Ramos'un müdahalesiyle yerde kalmış fakat Norveçli hakem tarafından 'hakemi aldatmaya yönelik hareketten' dolayı sarı kartla cezalandırılarak rövanş maçı için cezalı duruma düşmüştü. Geçtiğimiz sezonu Galatasaray forması altında 39 maçta 32 golle tamamlayan ve kelimenin tam anlamıyla kariyerinin altın yılını geride bırakan Burak Yılmaz hiç kuşkusuz takımımız adına en önemli hücum silahlarından birisi olarak göze çarpıyor. Golcü oyuncu son olarak geçtiğimiz hafta 2014 Dünya Kupası elemeleri kapsamında oynanılan Türkiye-Romanya milli maçında da gol atma başarısı göstermiş ve Türk milli takımının tarihinde ilk kez 4 resmi müsabakada gol atan oyuncu olmuştu.

12-13, ŞAMPİYONLAR LİGİ: 6 MAÇ YENİLGİSİZ
2012-2013 sezonunda Şampiyonlar Ligi platformu altında 10 maça çıkan Galatasaray, bu maçlarda rakiplerine 5 kez üstünlük kurarken 2 beraberlik ve 3 mağlubiyet elde etti. Bu karşılaşmalarda rakip fileleri 14 kez havalandıran Avrupa Fatihi, kalesinde de 14 gol gördü. Şampiyonlar Ligi organizasyonunda uzun yıllar sonra yer alan ve 12 yıl aradan sonra çeyrek final oynayan takımımız, geçtiğimiz sezon oynanılan organizasyonda ilk 2 maçında gol atamayıp puansız ayrılmasının ardından gerçekleştirdiği galibiyet serileriyle Şampiyonlar Ligi'nde kendi rekorunu egale etti ve üstüste 6 maçta mağlubiyet yüzü görmedi. Galatasaray'ın namağlup serisini bitiren maç çeyrek final aşamasında ilk maç olarak deplasmanda oynanılan Real Madrid maçı olmuştu.
  • H Grubu, 3.Maç | CFR Cluj, 1-1
  • H Grubu, 4.Maç | CFR Cluj, 3-1
  • H Grubu, 5.Maç | Manchester United, 1-0
  • H Grubu, 6.Maç | SC Braga, 2-1
  • İkinci Tur, İlk Maç | Schalke 04, 1-1
  • İkinci Tur, Rövanş | Schalke 04, 3-2
REAL MADRID ONUN İÇİN ÇOK ÖZEL: DIDIER DROGBA
Şampiyonlar Ligi tarihinin en golcü ilk 10 oyuncusu arasında yer alan Galatasarayımızın süperstar forveti Didier Drogba, kariyerindeki ilk Şampiyonlar Ligi maçına Fransız ekibi Marsilya'nın formasını giydiği dönemde Real Madrid karşısında çıktı. 2003-04 sezonundan itibaren Şampiyonlar Ligi'nde tüm sezonlarda oynama başarısı gösteren Fildişili süperstar, ilk golünü de Marsilya forması altında çıktığı ilk maçında Real Madrid filelerine bırakmış ve kendisine has sevincini Santiago Barnebau'da binlerce İspanyolun bakışları altında gerçekleştirmişti. Avrupa'nın bir numaralı futbol organizasyonunda daha önce 40 kez gol sevinci yaşayan Drogba, bu gollerin 12'sini İspanyol takımlarına karşı buldu. Şampiyonlar Ligi arenasında ilk golünü Los Galacticos ağlarına bırakan Didier Drogba, sarı-kırmızılı forma altında bu organizasyondaki ilk golünü yine İspanyol devine attı. Geçtiğimiz sezon Ali Sami Yen Arena'da oynanılan karşılaşmanın 72. dakikasında muhteşem bir gole imza atan Didier Drogba, taraflı - tarafsız tüm futbolseverleri kendisine hayran bırakan bir topuk vuruşuyla Diego Lopez'i mağlup etti ve Galatasaray forması altında Şampiyonlar Ligi'nde ilk kez gol sevinci yaşadı. Didier Drogba kariyerinde geride bıraktığı 9 sezonluk Şampiyonlar Ligi macerasında grup aşamasında 26 gol atarak, formasını giydiği takımlar adına çok büyük bir güç oldu. Kariyerinin sonlarına yaklaşan Fildişili süperstar, en az eskisi kadar istekli ve arzulu. Galatasaray'ın sahadaki herşeyi..

ŞAMPİYONLAR LİGİ, SON 4 SEZONDA 35 GOL: CRISTIANO RONALDO
Dünyanın en iyi oyuncuları arasında gösterilen Cristiano Ronaldo, hiç kuşkusuz futbol dünyasının en çok konuşulan isimlerinden birisi.. 4 sezon önce 94 milyon euro bonservis bedeliyle Real Madrid'e transfer olan Portekizli süperstar, eflatun-beyazlı forma altında mücadele ettiği Şampiyonlar Ligi maçlarında rakip takımların korkulu rüyası olmayı başardı. Real Madrid formasını giydiği ilk sezon olan 2009-10 sezonunda 6 maçta 7 gol atan Ronaldo, takımının ikinci turda Lyon'a elenmesine engel olamazken bir sonraki sezon yarı finalde ezeli rakibi Barcelona'ya elenen Los Galacticos adına 12 maçta 6 gol - 4 asistlik hücum performansıyla mücadele etti. 2011-12 sezonunda da yarı finalde Bayern Münih'e elenen Real Madrid adına 10 maçta 10 gol - 4 asistlik performansıyla skor yükünü çeken isimlerin başında gelen Cristiano Ronaldo, istikrarını ve performansını geçtiğimiz sezonda aynı şekilde sürdürmeyi başardı. Yarı finalde Borussia Dortmund takımına elenen Real Madrid'in en golcü ismi olan  28 yaşındaki Portekizli süperstar 12 maçta 12 gol atarken, bu gollerden 3 tanesini de çeyrek final turunda takımımıza karşı kaydetti. Cristiano Ronaldo ayrıca geçtiğimiz sezon arka arkaya oynadığı 6 Şampiyonlar Ligi maçında (Ajax, Manchester United x2, Galatasaray x2 ve Borussia Dortmund) gol atma başarısı göstererek, Burak Yılmaz ve Maroune Chamakh'ın ardından Şampiyonlar Ligi tarihinde bu başarıyı tekrarlayan üçüncü isim oldu. Ronaldo ayrıca geçtiğimiz sezon Şampiyonlar Ligi'nin Gol Kralı olma başarısını da elde etti. Kariyerinde bir çok bireysel ödüle ve kupaya sahip olan Portekizli süperstar daha önce 2007-08 ve 2008-09 sezonunda Manchester United forması giydiği dönemde Şampiyonlar Ligi'nde final oynama başarısı gösterdi. Cristiano Ronaldo, bir numaralı kupada 2007-08 sezonunda Chelsea karşısında (penaltılarla) şampiyonluk sevinci yaşadı. Normal sürede takımını öne geçiren golü kaydeden Portekizli süperstar, penaltı atışlarında takımı adına kullandığı 3.penaltıyı gole çevirememişti.

1 yorum:

  1. Ronaldo ManU da Şampiyonlar ligi şampiyonluğu yaşamıştı...

    YanıtlaSil

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0