Shavonte Zellous resmen Galatasaray'da!

Önümüzdeki sezon için bütçesini düşüren ve kadrosunu daha da mütevazi bir hale getiren Galatasaray Odea Bank'ta bir süredir beklenen son transfer de gerçekleşti. Son olarak ligimizde Mersin BŞB forması giyen Shavonte Zellous'la anlaşan takımımız böylece kadrosuna son yabancı takviyesini de gerçekleştirmiş oldu. Geçen sezon hem TKBL hem de Eurocup'ta sayı kraliçesi olan Amerikalı guard artık Sarayın Sultanları'nın başarısı için ter dökecek.

28 Ağustos 1986 tarihinde dünyaya gelen Zellous basketbola genç yaşlardan itibaren başladı. Lise yıllarında ailesinin sürekli yer değiştirmek zorunda olmasından ötürü o da okul ve takım değiştirdi. Daha sonra 2005 yılında Pittsburgh Üniversitesi'nde kolej kariyerine başladı. Buradaki 4 yıllık macerası boyunca oldukça önemli iz bırakırken hem bireysel olarak hem de takımıyla önemli başarılar kazandı. 2007-2009 arasında takımıyla birlikte üst üste 3 kez NCAA'lere katılırlarken 2008 ve 2009 yıllarında son 16'ya kalma başarısı da gösterdiler. Bireysel olarak 2007 yılında Doğu Konferansı'nın En Çok Gelişme Gösteren Oyuncusu olurken 4 yılın sonunda toplam 2253 sayıyla üniversite tarihinin en skorer 3. ismi olmayı başardı. Ayrıca erkek takımı da dahil olmak üzere üniversite tarihinde üç sezon üst üste 600 sayının üstünde skor katkısı veren ilk isim oldu. Böylesini iyi bir kolej kariyerini ardında bırakan Zellous 2009'da katıldığı draftlarda Detroit Shocks tarafından 1. tur 11. sırada draft edildi ve WNBA kariyerine doğru da ilk adımları atmış oldu. 

WNBA kariyerinin ilk yılına çok iyi bir başlangıç yapan Zellous bu sezonda 11.9 sayı ortalaması yakalarken toplamdaki 155 serbest atış isabetiyle tüm lig genelinde Tamika Catchings'in ardından 2. sırada geldi. Bu performansları onu yılın En İyi Çaylak 5'ine seçilmesini sağlarken bunu tarihte en düşük sıradan draft edilen oyuncu olarak başardı. Sonraki sezonda Indiana Fewers'a geçiş yaparken performans olarak da düşüş yaşadı. 2 yıl boyunca rol oyuncusu olmaktan kurtulamazken dakikaları da azaldı ve bu istatistiklerine de yansıdı. Ancak oradaki kariyerinde şansı 2012 yılında döndü. O sezonda takımın önemli isimlerinden Katie Douglas sakatlanınca ilk 5'te oynamaya başlayan Zellous dakikalarını arttırıp performansını biraz da olsun yükseltti ve takımının o yıl kazandığı şampiyonlukta ortalama 7.5 sayısıyla katkı verdi. Bu yıl ise dakikaları artan Zello'nun performansı da iyice artış gösterdi ve şu ana kadar çıktığı maçlarda 14.7 sayı - 3.4 ribaund - 1.7 asist ortalamaları yakaladı. Zellous ayrıca bu yıl WNBA'da en çok gelişme kateden oyuncu olmayı da başardı.

Avrupa kariyerine  ise ülkemizde Beşiktaş forması giyerek başlayan yıldız oyuncu 2009-10 sezonunda siyah-beyazlılarda iyi bir performans gösterip sezonu 15.3 sayı - 6 ribaund - 3.6 asist ortalamalarıyla bitirdi. Ayrıca Eurocup'ta da takımına yardımcı olmaya çalışırken oradaki 6 maçında 17 sayı ortalaması tutturdu. Sonraki kış sezonuna Letonya temsilcisi TTT Riga'yla başlangıç yaparken takımının Euroleague Women ilk tur gruplarında elenmesinden sonra İsrail temsilcisi Electra Ramat'a gitti ve sezonu orada tamamladı. Performans çizgisini koruduğu bu yılın ardından ise 2011-12 sezonu için Mersin BŞB ile 2 yıllık anlaşırken oldukça başarılı performans sergilediği bu yılda TKBL'de 18.7 sayı ortalamasını yakaladı. Geçen sezonda da Mersin temsilcisiyle kariyerine devam ederken performansını iyice arttırdı. Kendi bireysel performansıyla dikkat çekerken takımının da iyi sonuçlar almasının sağladı. Ligin normal sezonunu üçüncü sırada bitirirlerken Zellous sezon genelinde 22.4 sayı ortalamasıyla oynadı. Bizim geçen yıl normal sezonda Mersin'de kaybettiğimiz maçta attığı 38 sayıyla da dikkatleri iyice üzerine çekmişti. Ayrıca ligle birlikte Eurocup'ın da en skorer ismi olurken orada 20 sayı - 5.9 ribaund - 2.4 asist ortalamalarını yakalamıştı.

YENİ SKORERİMİZ: ZELLOUS!
Yeni transferimiz Zellous 1.78 boyunda 1-2 numaralı pozisyonları oynayabiliyor. Hatta gerektiğinde 3'e de kayabilir kısa dönemler için ama onun için en ideal pozisyon 2 numara. Zaten ideal ilk 5'imizde en eksik kalan pozisyon da orasıydı ve muhtemelen Işıl-Alba'yla birlikte dış oyuncu rotasyonunu tamamlayan isim olacak. Tarz olarak oldukça skorer bir yapısı olan Shavonte'nin sayı kraliçesi ödülleri kendini anlatıyor zaten. Özellikle şutör becerileri ön planda olan bir isim. Ceza üçlüklerini çok iyi kesmesinin yanında kendi şutunu yaratma, potaya gitme ve hatta zaman zaman arkadaşlarına pozisyon hazırlama gibi becerileri de mevcut. Savunmada da pozisyonu için sahip olduğu iyi fizikle birlikte agresif ve enerjik bir görüntü çizebiliyor. Ki bu da takımımızın oyun karakterine olumlu yansayacak bir başka nokta olacaktır.

Ekrem Memnun'un Galatasaray'ında geçen sezon eksikliği en fazla çekilen isim tartışmasız dışarıdan düzenli şut sokabilecek bir oyuncuydu. Whalen'lı-Whalen'sız dönemler farketmeksizin sezon boyunca bunun eksikliğini yaşamıştık aslında. Sezon sonuna doğru Şaziye'nin biraz toparlaması bize yardımcı olmuştu ama hiçbiri Zellous'un bize orada katacakları kadar üst seviye sayılmazdı. Tabi geçen sezona oranla zayıfladığımız taraflar da yok değil. Pota altı rotasyonumuz seviye olarak bir basamak aşağıda artık. Bütçenin düşürülmesiyle doğru orantılı olarak bu anlaşılabilir. Ancak yine de Zellous'un yapbozdaki son parça olmasıyla beraber iyi bir takım olduk diye düşünüyorum. En azından çok iyi bir ilk 5'imiz olacak. Işıl-Zellous-Alba gibi bir dış oyuncu rotasyonu pek çok açıdan ihtiyaçlarımızı giderebilir. Tabi burada Alba'nın bildiğimiz Alba gibi oynaması şart. Ve bu dış oyuncu rotasyonunu tamamlayıcı olarak Sancho-Nevriye de gayet iyi gözüküyor. Tabi bu bir sakatlık olmadığı sürece geçerli. Öte taraftan özellikle dış oyuncularımızı yedekleme anlamında da işimiz kolay olmayacak. Bu anlamda iyi bir ilk 5'imiz olacak ama rotasyon derinliği düşecek diyebiliriz.

Toparlarsak, Zellous'un gelmesi Ekrem Memnun'un elini bu daralan imkanlarda güçledirecektir. Bu sezon geçen yıllara oranla bir parça daha underdog mücadele verecek bir takım için Zellous çok yerinde bir hamle. Bizim gibi kaliteyi değil mücadeyi ilk aşamada ön plana atacak bir takım için ondan daha uygun bir skorer bulmak zor olurdu. Bu yüzden transferi şu şartlarda oldukça olumlu görüyorum. Takıma yardımcı olacak bir isim. Tabi ki önümüzdeki sezon işimiz daha da zor olacak ama Zellous'un katılımı başarılı olma şansımızı arttıracak bir hamle olarak okunmalı. Hayırlı olsun..

FCN Blog olarak Shavonte Zellous'a hoşgeldin diyor ve formamız altında üstün başarılar kazanmasını diliyoruz. 

2 yorum:

  1. Aslında sezon sonunda transferdeki sessizlik ve arkasından gelen küçülme kararı açıklaması yıllarca kadın basketbolunda tek tabanca olabilmiş takımımız için hiç de memnun kalmadığım bir karardı.
    Ancak son yıllarda büyük paralar harcadığımız sezonlarda bile bir türlü yerli rotasyonunu güçlendiremediğimiz için başarılı olamadık.
    Aslına bakılırsa bu sezon için de yerli oyuncular geçen senekinden farklı değil. Yabancılarda da isim olarak önceki yıllardan daha büyük isimler yok. Bilakis daha mütevazi isimler var. Ama bana göre bu sezon önceki yıllara göre çok daha dengeli bir kadro var. Özellikle hazırlık maçlarını izlediğimde eski formuna yaklaşan bir Nevriye, daha çok skor üretebilen bir Işıl, oyununu geliştiren ve bence aslında atletik ve konsantre olduğunda düzgün bir bileği olan Bahar, oyununu geliştiren ve gittikçe gelişebilecek Özge ve Yasemen, uzun ara vermesinin etkisini istikrarlı olmasa da dönem dönem etkili olarak gösteren Şebnem, yine önceki yıllara göre şans bulduğunda daha etkili olduğunu düşündüğüm Ayşe ile daha derin bir yerli rotasyonuna kavuştuk gibi. Yabancılarda ise son Zellous transferi ile bence yine eksik parça tamamlanmış oldu. Genç ama etkili Bone, sakatlanmazsa belki de Avrupa'nın mevkisindeki en iyisi Alba, yine hem uzun hem de orta mesafeli şutlarda etkili Sancho ile iyi sayılabilecek yabancı kadrosuna yıllardır Taurasi ve Simone gibi iki isim dışında bir oyuncu bulamadığımız dış atıcı eksiği de kapanmış oldu. Zellous'un en büyük avantajı ülkemizi tanıyor olması. Ayrıca Taurasi ve Simone gibi yıldız isimlerden beklenti çok büyük olunca bütün takım onların üzerine kuruluyordu. Şimdi keskin bir yıldız olmayınca daha dengeli bir görev dağılımı olacağını umuyorum. Elbette hem yabancı oyuncuları hem de devşirme oyuncuları ile yabancı kadrosu çok etkili isimlerden kurulu olan ve Birsel ve Esmeral gibi çok etkili iki isme sahip olan Fenerbahçe favori gözüküyor. Ama bu sefer beklenenin aksine süpriz yapabilecek bir kadromuz olduğunu düşünüyorum. Umarım haklı çıkarım.

    YanıtlaSil
  2. haberi shavonte zellous'un kariyerini incelerken tesadüfen buldum. aslında iyi oldu. küçülmeye giden ve geleceği belirsiz bu takım 05/05/2014 itibariyle Türkiye Kupası şampiyonluğu, avrupa şampiyonluğu ve türkiye ligi şampiyonluğu kazanarak tarih yazmış bulunuyor. Ve 3 kupanın finalinde de rakip Fenerbahçe

    YanıtlaSil

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0