Mercek Altında: Endoğan Adili..

Devre arası transferleri kapsamında kadrosunu gençleştirme yönünde hamleler yapan ve aynı zamanda yerli rotasyona da takviyeler yapmayı planlayan Galatasaray adına pek alışagelmediğimiz bir transfer dönemi izlediğimiz aşikar. Daha önce kadrosuna Izet Hajrovic'i katan takımımız, sırasıyla Umut Gündoğan ve Salih Dursun'u da renklerine bağlama yolunda adımlar atarken Basel forması giyen 19 yaşındaki genç orta saha oyuncusu Endoğan Adili'ye de imza attırma aşamasına geldi. Fazlasıyla merak edilen ve hakkında pek fazla okunacak döküman olmayan genç oyuncuyu mercek altına aldık ve daha yakından tanımak, aynı zamanda da tanıtmak istedik..

Türk bir babanın, Kosovalı annenin ikinci oğlu olarak 1994 yılının Ağustos ayında İsviçre'nin Brugg kentinde dünyaya gelen Endoğan'ın hikayesi aslında oldukça çarpıcı doneler barındırıyor. Çok genç yaşta futbola başlayan ve bunun faydasını 16 yaşında profesyonel olmakla alan genç oyuncu hali hazırda Avrupa'da forma giyen ve lig maçında gol atan en genç oyuncu ünvanına sahip bulunuyor. 6 yaşında Altstetten altyapısında futbola başlayan, 8 yaşında ise ülkenin en büyük takımlarından birisi olan Grasshoppers'ın yolunu tutan genç oyuncunun profesyonelliğe adım atması çok fazla uzun sürmedi. 16 yaşında bile değilken (15 ay 9 ay) A takım kadrosunda yer almaya başlayan Endoğan Adili, dönemin teknik direktörü Ciri Sforza tarafından U18 takımından rotasyon amacıyla kadroda yer almaya başladı. İsviçre Süper Ligi'ne adını tarihe geçirecek serüven ise, 2010 yılının Mayıs aylarında başladı.  Orta sahada her iki kanatta da görev yapabilen ve zaman zaman forvet hattında da forma giyen Endoğan Adili'nin sağ ayağını kullandığını ve 170 boyunda olduğunu belirtelim. İsviçre futbolunu yakından takip edenler ise genç oyuncunun stilini Xherdan Shaqiri'ye benzetiyor. 

2010: 15 YAŞINDA MANŞETLERDE..
Grasshoppers altyapısında U14, U16 ve U18 takımlarında sırasıyla forma giyen, aynı zamanda İsviçre milli takımının formasını da çeşitli yaş kategorilerinde giyme şansı bulan Endoğan Adili, teknik direktör Sforza tarafından 2010 yılının Mayıs ayında A takıma çıkartıldı. Orta sahada sağ ve sol kanatta forma giymesinin yanı sıra, aynı zamanda hücum bölgesinde de oynayabilen genç oyuncu İsviçre Süper Ligi'nin 35. haftasında deplasmanda oynanılan Aarau karşılaşmasında 76. dakikada takımın tecrübeli forvet oyuncusu Gonzalo Zárate'nin yerine oyuna dahil oldu. Bu değişiklikle birlikte Avrupa Liglerinde forma giyen en genç oyuncu ünvanına sahip olan Endoğan, oyuna girdikten sadece 10 dakika sonra takımının 4. golüne imza atarken, profesyonel kariyerinin ilk maçında ilk golüne imza atıyordu. Golden sonra gözyaşlarını tutamayan genç oyuncu, maçtan sonra aynı duygular eşliğinde flaş röportajda yer almıştı. Bu görüntüler İsviçre basını tarafından uzun bir dönem kullanılırken, teknik direktör Sforza genç orta saha oyuncusunu ligin son haftasında iç sahada oynanılan Luzern maçında da 61. dakikada oyuna aldı. Deneyimli teknik adam, ligin son maçının ardından basın mensuplarına Endoğan hakkında "Çok genç bir oyuncu ama büyük bir potansiyele sahip. Onu korumamız gerekiyor ve bu nedenle röportaj yasağı koyduk." açıklaması yaparak, genç oyuncunun gelişimine dikkat çekiyordu.

2011: 16 YAŞINDA ROTASYONUN PARÇASI..
Devre arasında kadroya katılan ilk yabancı oyuncumuz olan Bosna-Hersek asıllı Izet Hajrovic ile birlikte Grasshopers takımının A takımında yer alan Endoğan Adili'nin genç yaşına rağmen A takımla birlikte kadroda yer alması ve zaman zaman forma şansı bulması gelişiminin yanı sıra potansiyeli ve kalitesini de ortaya koyuyordu. İsviçre Süper Ligi'nde mücadele eden mavi-beyazlı takımın kadrosunda yer almaya başlayan 16 yaşındaki genç orta saha oyuncusu, ligdeki ilk 4 hafta maç kadrosunda yer almasına karşın forma şansı bulamadı. UEFA Avrupa Ligi'nde o dönem eleme turunda Romanya temsilcisi Steaua Bucharesti ile eşleşen Grasshoppers'ın listesinde bulunan Endoğan, 19 Ağustos 2010 tarihinde oynanılan ilk maçın 69. dakikasında oyuna girdi. Takımın en küçük oyuncusu rövanş karşılaşmasında da 72. dakikada oyuna girerken takımının karşılaşmayı uzatmalara götürmesinde de, kupaya veda etmesinde de başrol oynadı. Rumen ekibi karşısında ilk maçta 1-0 yenilen mavi-beyazlı ekip, ikinci karşılaşmanın normal süresini 76. dakikada Adili'nin asisti sonrasında Salatic'in golüyle 1-0 önde kapatmayı başardı. Endoğan Adili penaltı atışlarında kullandığı beşinci penaltıyı kaçırınca Grasshoppers takımı UEFA Avrupa Ligi'ne o sezon için veda ediyordu. Bu karşılaşma genç oyuncu için çok büyük bir tecrübe olarak kariyerinde yer edinecekti. 2010-11 sezonunda Süper Lig'de maç başı 27 dakika ortalama ile 15 karşılaşmada forma giyen Endoğan Adili, rezerv takım formasını da 4 kez giydi. Avrupa Ligi'nde iki kez, İsviçre Kupası'nda ise bir kez forma şansı bulan genç orta saha oyuncusu İsviçre U17 milli takımı formasıyla da Avrupa Şampiyonası Eleme Turu oynama fırsatı buldu ve toplamda 8 kez kırmızı-beyazlı formayı terletti. Sezon içerisinde 30 resmi karşılaşmada forma şansı bulan Endoğan Adilli bu karşılaşmalarda 3 gol - 6 asistlik performans sergiledi. Attığı gollerin birini milli takım forması altında atarken, golden önce verdiği 6 asistten 4ünü de İsviçre U17 milli takımı forması altında gerçekleştirdi.

2011-12 sezonuna büyük umutlar ve beklentilerle başlayan Endoğan Adili için hiç olmaması gereken bir durum oluştu. 2011 yılının Aralık ayına kadar 14 resmi karşılaşmada forma giyen ve 4 gol - 1 asistlik performansa imza atan genç oyuncunun Aralık ayında çapraz bağlarında kopma meydana geldi ve sezonu kapattı. Her sezon üzerine koyan, her hafta daha fazla forma şansı bulan Türk kökenli İsviçreli oyuncu için bir yılın boşa gitmesi gelişimi açısından pek iyi olmadı fakat rehabilitasyon sürecinde fizik olarak daha hazır, daha güçlü bir Endoğan'ın geri döneceği aşikardı. Temmuz ayında başlayan 2012-13 sezonunda ilk üç haftayı sakatlığı sebebiyle kaçıran genç orta saha oyuncusu Ağustos ayında ilk kez Grasshoppers takımının rezerv kadrosuyla sahaya çıktı. 1.Liga Classic'de mücadele eden Grasshoppers - II takımıyla yavaş yavaş form tutmaya başlayan Endoğan Adili burada forma giyidiği 8 karşılaşmanın ardından İsviçre Süper Ligi'nin 15. haftasında A takımın maç kadrosunda yer aldı. Bir sonraki hafta Basel deplasmanında 87. dakikada oyuna giren genç orta saha oyuncusu böylelikle yeniden A takım seviyesine dönüş yapmış oldu. Endoğan'ın ligde forma giyeceği bir sonraki karşılaşma ise Süper Lig'in 35. haftasında olacaktı. Yalnız bu sefer farklı bir forma altında..


2013 yılının Ocak ayında 250bin euroluk yetiştirme bedeliyle Basel'in yolunu tutan genç orta saha oyuncusu teknik direktör Murat Yakın tarafından yakın takibe alındı. İlk olarak Basel'in rezerv takımını yolunu tutan Endoğan, burada hem yeni kulübüne hemde yeni takım arkadaşlarına adapte oldu. Kendisi için yeni bir meydan okuma seçen Endoğan, rezerv takım formasıyla çıktığı 10 resmi lig maçında 3 gol - 2 asistlik performans gösterdi ve Süper Lig'in son haftasında St.Gallen karşısında A takım forması giydi. Karşılaşmanın 57. dakikasında David Degen'in yerine oyuna dahil olan Endoğan Adili böylelikle ilk kez A takım seviyesinde bordo-mavili formayı giymiş oldu ve sezon sonunda takımının Süper Lig şampiyonluğunda yer aldı. Bu genç oyuncu için aynı zamanda kariyerinin ilk lig şampiyonluğu anlamı taşıyordu. İsviçre U19 milli takımında da sakatlığı sonrasında formasını geri kazanan Endoğan Adilli sezonu 28 resmi karşılaşmada 4 gol - 3 asist ile tamamladı. Bu müsabakaların sadece 3'ünün Süper Lig seviyesinde olduğunu, 18 resmi karşılaşmanın ise Rezerv takım forması altında olduğunu belirtelim. İlk yarısı geride kalan 2013-2014 sezonunda ise Basel'in rezerv takımında forma giymeye devam eden genç orta saha oyuncusu teknik direktör Murat Yakın tarafından zaman zaman A takıma alınsa da, İsviçre Süper Ligi'nde sadece 3 dakika (8.hafta, Sion karşısında) forma şansı buldu. İsviçre Kupası'nın ilk turunda BSC Old Boys karşısında ilk 11'de sahaya çıkan ve 60 dakika sahada kalan genç oyuncu, Basel-II takımının forması altında 1.Liga Promotion olarak adlandırılan organizasyonda 10 resmi karşılaşmada forma giyen ve bu maçların tamamına ilk 11'de çıkan Endoğan, rakip filelere bir gol bırakırken bir kez golden önce pası veren isim oldu. Bu karşılaşmalarda ağırlıklı olarak sağ kanatta forma şansı bulan genç oyuncunun zaman zaman A takımla antrenmanlara katıldığını fakat maç kadrosunda kendisine yer bulamadığını belirtmekte fayda var. Genç oyuncunun forma şansı bulabilmesi için kesmesi gereken isimler ise, Basel adına bu sezonun en iyi iki oyuncusu olan Mohamed Salah ve Valentin Stocker. İsviçre ekibini yakından takip eden isimler genç oyuncunun bu sezon önemli bir çıkış yapmasını beklerken, Mohamed Salah'ın ilk yarıda Avrupa'nın bir çok devini peşine takacak düzeyde performans göstermesi Endogan'ın tercih edilmemesinin baş faktörlerinden birisi oldu.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0