STSL | Bir maçtan daha fazlası..

Spor Toto Süper Lig'de şampiyonluk iddiasıyla yoluna devam eden ve zirve takibini sürdüren Galatasaray, ligin 22. haftasında zirve yarışında mücadele ettiği ezeli rakibi Beşiktaş'ı evinde ağırlayacak. Geçtiğimiz hafta Antalya deplasmanında 2 puan bırakan Roberto Mancini'nin öğrencilerinin tek hedefi, taraftarıyla birlikte derbiden galibiyetle ayrılarak zirve yarışında maç fazlasıyla puan farkını 3'e indirerek rakibini baskı altına almak. İç sahada bu sezon maç kaybetmeyen Galatasaray, ezeli rakibini 22 Şubat Cumartesi günü Ali Sami Yen Arena'da ağırlayacak. Cüneyt Çakır'ın yöneteceği karşılaşma öncesi istatistikler, analizler ve maç öncesi bilgiler şu şekilde...

SÜPER LİG: ALTI PUAN..
Süper Lig'de geride kalan 21 haftada 41 puan toplamayı başaran Galatasaray, zirvede yer alan ezeli rakibi Fenerbahçe'nin altı puan gerisinde şampiyonluk iddiasını sürdürmeye devam ediyor. Sezonun ikinci yarısına Gaziantep deplasmanında golsüz beraberlikle başlayan son şampiyon Galatasaray, evinde oynadığı Bursaspor ve Eskişehirspor karşılaşmalarından 9 golle 6 puanı çıkartarak iddiasını perçinlemişti. Geçtiğimiz hafta Antalya deplasmanında öne geçmesine karşın, son dakika golüyle bir puanla sahadan ayrılan Roberto Mancini'nin öğrencileri, şampiyonluk iddiasını sürdürmek ve zirve yarışında bir rakibini saf dışı bırakmak için siyah-beyazlı ezeli rakibi karşısında mutlak galibiyetle sahadan ayrılmak zorunda.

OLİMPİYAT: HÜKMEN GALİBİYET..
Süper Lig'in ilk yarısında (5.hafta) Atatürk Olimpiyat Stadı'nda rakibine konuk olan Galatasaray, ilk yarıyı 1-0 geride kapatmasına karşın Didier Drogba'nın oyunun ortalarında (59 ve 73. dakikalar) 15 dakikaya 2 gol sığdırmasıyla rakibi karşısında son bölüme 1-2 üstün girmeyi başarmıştı. Ancak karşılaşmanın duraklama bölümünde saha içerisinde çıkan gerginlikten dolayı, Beşiktaşlı taraftarlar tribünlerden sahaya doğru hareketlenince karşılaşmanın hakemi Fırat Aydınus maçın bitimine 2 dakika kala müsabakayı tatil etmiş ve kararı TFF'e bırakmıştı. Yaklaşık iki ay süren karar verememe durumu sonrasında Türk futbolunun başına gelmiş en büyük talihsizliklerden birisi olan Demirören federasyonu her ne kadar istemese de karşılaşmayı 3-0 hükmen Galatasaray lehine tecil etmek zorunda kalmıştı.

ALİ SAMİ YEN ARENA: YENİLGİSİZLER ORDUSU
Sezon başında 47bine yakın kombine kart satan ve yeni sezonda taraftarıyla birlikte rakiplerine iç sahayı cehenneme çevirmeyi amaçlayan Galatasaray, sezon içerisinde gösterdiği performansla ile Ali Sami Yen Arena'yı adeta bir kaleye çevirdi. Spor Toto Süper Lig'de geride kalan 21 hafta sonunda iç sahada rakiplerini 10 kez ağırlayan sarı-kırmızılı ekip, bu karşılaşmalarda rakipleri karşısında 8 kez sahadan mutlu ayrılırken, 2 kez de beraberlikle ayrılmayı başardı. Ali Sami Yen Arena'da sadece Antalyaspor ve Çaykur Rizespor'a puan bırakan takımımız, iç sahada oynadığı son iki karşılaşmad olan Bursaspor ve Eskişehirspor karşılaşmalarında ise rakip filelere 9 gol bırakırken kalesinde gol görmedi. Roberto Mancini yönetiminde çıktığı (kupa ve Şampiyonlar Ligi dahil) 13 iç saha maçında sahadan galibiyetle ayrılan Galatasaray, son olarak geçtiğimiz haftalarda Türkiye Kupası'nda formalite maçı olan Antalyaspor karşılaşmasında yaş ortalaması 20 olan kadro düzeniyle sahaya çıkmış ve sahadan beraberlikle ayrılmıştı. Roberto Mancini'nin öğrencileri bu sezon iç sahada oynadığı 10 lig maçında rakip filelere 23 gol bırakırken, kalesinde sadece 7 gol gördü.

EZELİ REKABET: 117 > 105
22 Ağustos 1924 tarihinde Taksim Stadı'nda oynanılan ve Beşiktaş'ın 2-0 kazanarak startını verdiği ezeli rekabette 90 yıl geride kalırken, iki takım bugüne kadar 333 kez karşı karşıya geldi. Bu karşılaşmalarda Galatasaray rakibi karşısında sahadan 117 kez mutlu sonla ayrılırken, 105 kez sahadan üzgün olarak ayrılan taraf olmaktan kurtulamadı. 50 yıllık lig tarihinde ise bugüne kadar 111 kez karşılaşan ezeli rakiplerde üstün taraf, genel tabloda olduğu gibi Galatasaray oldu. Süper Lig tarihinde ezeli rakibi karşısında 40 kez sahadan galibiyetle ayrılan Galatasaray, rakibi karşısında 41 maçta da sahadan beraberlikle ayrıldı. Lig tarihinde rakip filelere 138 gol bırakan ve kalesinde 118 gol gören sarı-kırmızılı ekip; genel tabloda ise rakip fileleri 471 kez havalandırırken, kalesinde gördüğü 441 gole engel olamadı. Beşiktaş ile oynadığı son 7 maçta 4 galibiyet - 3 beraberlik ile sahadan ayrılan Galatasaray, en son 2010-11 sezonunda 30 Nisan 2011 tarihinde Beşiktaş İnönü Stadyumu'nda oynanılan ve siyah-beyazlı ekibin 2-0 üstünlüğü ile biten karşılaşmada sahadan mağlubiyetle ayrılmıştı.

EZELİ REKABET: BABA HAKKI - BABA GÜNDÜZ
Türk futbol tarihinin en eski iki kulübü olan Galatasaray ve Beşiktaş arasında ilk oynanılan karşılaşma 22 Ağustos 1924 tarihinde tarihi Taksim Stadyumu'nda oynanmıştı. Ezeli rekabetin başlangıcı olan bu karşılaşmayı siyah-beyazlı ekip Refik Osman'ın golleriyle 2-0 kazanırken, derbi tarihine geçen golün altında da efsanevi oyuncunun imzası bulunuyordu. Ezeli rekabetin ilk maçını kaybeden sarı-kırmızılı ekip, takvim yaprakları 31 Temmuz 1925'i gösterdiğinde siyah-beyazlı takım karşısında rövanşı farklı bir şekilde kazanacaktı. Taksim Stadı'nın ev sahipliği yaptığı karşılaşmada sahadan 6-2'lik galibiyetle ayrılan Galatasaray adına ezeli rekabette ilk golü atan isim Mehmet Leblebi oldu. Beşiktaş’ın efsane kaptanı "Baba" lakaplı Hakkı Yeten, forma giydiği 61 maçta kaydettiği 29 golle en golcü futbolcu unvanını elinde bulundururken, yine bir başka Beşiktaş efsanesi Şeref Görkey, ezeli rekabette forma giydiği 63 maçta attığı 26 golle derbi tarihinin gol krallığı sıralamasında 2. sırada yer alıyor. 

Galatasaray tarihinde ise ezeli rekabette en golcü isim forma giydiği 31 maçta 21 kez gol sevinci yaşayan efsanevi isimlerimizden Gündüz Kılıç oldu. Galatasaray camiasının "Baba" lakabı taktığı efsanelerimizden Gündüz Kılıç kulübümüz adına derbi tarihinin en golcü ismi olurken, Taçsız Kral lakaplı bir başka efsanevimiz Metin Oktay da forma giydiği 40 derbi maçında 15 golle ikinci sırada yer alıyor. Gündüz Kılıç ayrıca ezeli rekabette 30 Haziran 1940’da Şeref Stadı’nda oynanılan ve Galatasaray'ımızın 9-2 kazandığı tarihi maçta 5 gol birden atarak, "derbiler tarihinin bir maçta en çok gol atan ismi" unvanını yıllardır kimseye bırakmadı.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0