Sezon Analizi: Galatasaray Daikin

Bir önceki yazımızda Galatasaray erkek voleybol takımının sezon bazında istatistiksel analizini kaleme alırken, son üç sezonda büyük bir atılım yapan Galatasaray Daikin'i de ayrı bir yazı olarak kaleme alacağımızı belirtmiştik. Massimo Barbolini önderliğinde sezona başlayan Galatasaray Daikin, geçtiğimiz sezona oranla kısmen aynı çizgide bir istikrar ortaya koyarken, Türkiye Ligi'nde de finalin kapısından döndü. Sezon sonunda yeni bir yapılanmaya giden Aslan Kızlarımızı, geride kalan 2013-2014 sezonuna dair performansları ve takım bazlı analizleri ile incelemeye aldık.

Galatasaray Bayan Voleybol takımı bir önceki sezon Daikin'in sponsorluğunu almış ve çıkış arıyordu. İyi bir sponsorluk anlaşması yapılmış, hatta şimdilerde kaptanımız olan Neriman Özsoy takıma kazandırılmıştı. O sezon Şampiyonlar Ligi'nde mücadele etme şansı bulan Galatasaray Daikin Final Four'a da ev sahipliği yapmış ve ciddi bir şekilde beklentileri yükseltmişti. Fakat herkesin de bildiği gibi Galatasaray'ın Final Four için kadrosu yetersiz kalıyordu. Final Four'da gelen dördüncülük başarısızlık olarak gözükse bile birilerinin gözlerini açmaya gayet yetmişti. Son birkaç sezondur Avrupa'da kulüp bazında başarı elde eden Türk kulüpleri arasında mücadele eden Galatasaray için lig şampiyonluğu hedefi oldukça zor olsa da yatırım yapmak, sonuç almak bu armaya yakışan müdahale idi. Öyle olması gerekiyordu.

Sezona Yeşilyurt galibiyeti ile başlayan takım, ikinci haftada ciddi bir sınava çıkmış ve Vakıfbank karşısında 3-0'lık mağlubiyet almıştı. Bu sezon iyiydi aslında, Galatasaray kazanması gereken maçları kazanmıştı; kilit maçlarda iyi performans gösterip iyi sonuçlar almaya çalışmıştı fakat; basit maçlardaki 3-2'lik galibiyeti sıralamada geriye düşmemize sebep oluyordu. Hatırlatalım; 3-0 ve 3-1'lik galibiyetlerde kazanan takım 3; 3-2'lik galibiyette kazanan takım 2; kaybeden 1 puan kazanıyor. Maalesef en kilit maçta çıkan seyirci olayları yüzünden Galatasaray puan silme ve saha kapatma cezaları ile karşı karşıya da kalıyordu. Sonuç olarak; ligi 17 galibiyet 5 mağlubiyet ile kapatmamıza rağmen Eczacıbaşı'nın 16 galibiyet 6 mağlubiyetlik performansının arkasında dördüncü olarak bitiriyorduk. Bunun sebebi 3-2'lik galibiyetler ve taraftar olayları sebebi ile 1 puan cezası olarak göze çarpıyor, 5 mağlubiyet ise 2 Vakıf, 2 Fener, 1 Eczacıbaşı olarak bölünüyordu. Bu sezon Galatasaray, Avrupa'da da 12'li play off turunda Cannes'a mağlup olarak defteri bir önceki sezondan erken kapattı. Türkiye kupasında ise dörtlü turda diğer üç büyük takıma karşı hiçbir galibiyet elde edemeyerek bu kupa hasretini de başka bahara bırakmış oldu. Lig tamamlandıktan sonra play off ilk turunda Bursa BŞB ile yapılan seride 2-1'lik üstünlük Galatasaray'ı yarı finalde Vakıfbank'ın rakibi yapıyordu. Ve tarihi maçlar sonunda Vakıfbank serilerde 2-1 galip gelince Galatasaray için lig son buluyordu. Açıkçası final tam anlamı ile kapıdan dönmüştü.

Daha önemlisi; oyuncu performanslarımız.
Bu sezon genel olarak sıkıntı yaşayan iki nokta vardı. Voleybolun az görünen ama çok önemli yanları. Birincisi blok yetersizliği; ikincisi ise servis karşılama/manşet problemi. Skorer bazında genel klasmanda Neriman Özsoy genel toplamda 403 sayı ile 5. sıra, Made Montano sakatlığına rağmen sezonun büyük bir bölümünde takımdan uzak kalmasına karşın 383 sayı ile 6. sırayı elde etti. İlk 25'te Rabadzhieva ise kendine 245 sayı ile 16. sırada yer buldu. Eğer set averajına bakılacak olursa Montano maç başına 5,72 ile ilk sırada yer alıyor.

Sorun yaşadığımız noktalarımızdan birisi olan blok sıralamasında Ergül Avcı listede kendine 48 blok ile 16. sırada yer buldu. İlk sırada ise 100 blokla Beşiktaş oyuncusu Dicle Nur Babat yer alıyor. İlk 25'te Galatasaray'dan başka kimse bulunmuyor. Bu da sanırım blok konusunda ne kadar zayıf kaldığımızın en temel kanıtı oluyor. Bu sorunda Lo Bianco'nun kısa kalması ve rakiplerinin onun üzerinden oynaması büyük bir etken tabii ki.

Pasör verimliliği konusunda genç pasörümüz Gamze sezon genelinde elde ettiği %36,11 ile 4, deneyimli pasörümüz Lo Bianco ise %32,7 ortalama ile 6. sırada kendisine yer buldu.

Ve maalesef en olumsuz istatistik; servis karşılama. Genel listede ilk 25 arasında hiçbir oyuncu bulunmaz iken takımın manşet bazında en sorun yaşayan ismi olarak yorumlanan Neriman Özsoy elde ettiği %26,23 ortalama ile 26. sırada yer alıyor. Neriman maalesef bu konuda çok yetersiz fakat diğer oyuncuların bu konudaki yetersizliği sıralamaya bile giremeyerek gayet dikkat çekici.

Takım istatistiklerinde ise;
Mükemmel servis karşılamada %32ile 6. sıradayız. Eğer şampiyonluk hedefleniyorsa; bu oran %35-37 oranlarına çıkmalı.

Set başına yakalanan ace sayısında 1,8 ile dördüncüyüz ve bu konuda istenilen yerdeyiz.

Mükemmel hücumda %42 ortalama ile yine dördüncü konumundayız.

Ve son olarak blok istatistiğinde bir hüsran var. Sadece Ereğli Belediyesi'ni geride bırakarak set başı 2,1 blok ile 11. sıradayız.

Bayan voleybol şubesinde değinilecek en önemli konulardan biri de Massimo Barbolini. Sezon boyunca oyuncu değişimlerinde geç kalan, oyuna etkisi sürekli tartışılan deneyimli teknik adam sezon sonuna doğru bu tabularını kırınca neler yapılabileceğini umarım ki görmüştür. Eğer seneye Barbolini devam edecekse kadro mühendisliği ve oyuna etkisi arttığı sürece özlenen şampiyonluk için hiçbir şey eksik değil. Seneye daha iyi bir yapılanma bekleyen taraftarın umutları bakalım nasıl yeşillenecek. Mehmet Berent Bayrakçı menajerliğinde yapılacak transferler ve geçirilecek sezonu ip ile çekiyoruz.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0