Soru&Cevap: Prandelli tercihi yeni bir meydan okuma..

Roberto Mancini'nin görevden ayrılmasıyla birlikte "teknik direktör kim olacak" sorularına doğru yanıtı arayan Galatasaray taraftarı, dün öğle saatleri itibariyle aradığı cevabı buldu. Geride bıraktığımız son dört sezonda İtalya milli takımının teknik direktörlüğü yapan ancak Brezilya'daki başarısız performansın ardından görevinden ayrılma kararı alan Cesare Prandelli önümüzdeki iki sezon boyunca Galatasaray'da teknik direktörlük görevini yürütecek. Başarılı teknik adamı yakından tanımak için sayfalar dolusu analizler yazılıyor, bizlerde yazdık. Kariyeri ve geçmişi bir kenara, geçtiğimiz ay askerden dönen çok sevdiğimiz Sportif Cümleler blogunun editörü Burak Eren ile Prandelli hakkında beş soru soru-cevap yapalım istedik...

Cesare Prandelli. Geriye dönüp kariyerine baktığımızda underdog olarak tabir edebileceğimiz takımlarla istikrarlı başarılar kazandığını görüyoruz. Fiorentina dönemi onun kulüp takımlarıyla birlikte tecrübe ettiği son yılları ancak elde edilen başarılar var, özellikle Avrupa Kupaları'na baktığımızda. Galatasaray tercihi Prandelli için yeni bir meydan okuma mı?
Prandelli tercihi yeni bir meydan okuma diyebiliriz. Mancini'nin kalsın diyenlerden biri olsam bile Mancini ilk geldiğinde onun başarısız olabileceğini düşünüyordum, çünkü geçmiş yıllardaki kariyeri ile Galatasaray birbirleriyle fazlasıyla uyumsuzdu ve ilk sezonda kısmi başarı geldi. Prandelli'nin kariyer şartları ise Galatasaray'ın içerisinde bulunduğu mevcut şartlara fazlasıyla uyuyor. Bu anlamda yeni bir meydan okuma aslında. Tabii kariyerinde ilk defa yurt dışına çıkıyor olması ve Türkiye şartlarının da İtalya'ya göre farklılık göstermesine uyum sağlaması gerekiyor Prandelli'nin.

Löw, Klinnsman, Hitzfield, Lucescu, Tuchel.. Galatasaray yönetiminin listesinde olduğu isimler bir kenara, Prandelli ile imza aşamasına gelinmesini nasıl yorumluyorsunuz? İtalyan medyasında son iki günde çıkan haberler dışında asla ismi duyulmamıştı. Ünal Aysal'ın ters köşesi diyebilir miyiz?
Bu kadar bekleyişin nedeninin Dünya Kupası olduğunu tahmin ediyordum aslında ama konunun önceliği bu değil bana göre. Galatasaray'ın tüm planı Lucescu'nun gelmesi üzerineydi, bu gerçekleşmeyince de ortada plan falan kalmadı. Mancini ayrılığı bana göre gereksizdi, 2. döneminde Mancini çok daha iyi işler yapabilirdi ama ayrılık şartları onun adına oluşturuldu ve Mancini müthiş bir karakter gösterdi, önce bunu söylememiz lazım. Devamında ise plansızlık çerçevesinde ortaya atılan Almanya & Hollanda ekolleri söylemleri, sonrasında Tuchel'den de gelen ters köşe ve Klinsmann & Löw, Hitzfeld hayal denizinde yüzmek. Herkese saldırıldı bir anlamda ve bugüne kadar gelindi. Geç kaldı bir anlamda Galatasaray ama geç kalmaya deyecek bir isim midir Prandelli dersek, bence evet. Medyada adı geçen birçok isimden çok daha kaliteli bir hocayla anlaşıldığını söyleyebilirim ama fazlasıyla gecikildi.

Roberto Mancini'nin ardından Cesare Prandelli tercihi bir çok Galatasaraylıyı tedirgin etmiş durumda, İtalyan mentalitesi nedeniyle ancak saha içine ve saha dışına baktığımızda bambaşka iki profil görüyoruz. Roberto Mancini - Cesare Prandelli arasındaki kıyaslamayı nasıl buluyorsunuz ve siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Prandelli tipik İtalyanlara benzemiyor. İtalya futboluna 4-2-3-1 ve hücum felsefesini getiren isimlerden biridir aslında. Mancini'nin kariyerinin önemli bir bölümüne baktığımızda Inter ve Manchester City ile sınırsız imkanlarda iyi işler yaptığını görüyoruz ama Prandelli'nin böyle bir imkanı asla olmadı. O daha çok, bir yapı hocası ve kurduğu Fiorentina'yla da çok büyük işler yaptı, sonrasında da Mancini'nin bugün hayali olan İtalya Milli Takımı'nın başına Prandelli geçti. Bu anlamda Galatasaray'a daha uygun bir profil diyebiliriz. Burada da yapması gereken, az paraya büyük işler başarmak ve eldeki mevcut imkanlardan en iyisini yaratmak olacak. Umarım o sabır gösterilir.

Prandelli'nin yönetimindeki İtalyan milli takımına baktığımızda savunmada 6, hücumda 6-7 kişi olan bir İtalya izledik. Euro 2012'de müthiş bir 3-5-2 formasyonu vardı, İspanya'ya finalde kaybeden ve o dönemin makinesi Almanya'yı perişan eden. Konfederasyon Kupası'nda da keza aynı şekilde, yarı final maçında 4-4-2'ye döndükten sonra üçüncülük maçında 3-5-2'nin getirdiği galibiyet ve kariyere yeni bir madalya daha. Prandelli'nin oyun sistemi, mantalitesi hakkında görüşlerin neler?
3-5-2'e takıntılı bir teknik adam değil, aslında kulüp kariyerine baktığımızda 4-2-3-1'e daha yakın bir isim ama Prandelli'nin en iyi özelliği eldeki imkanlara göre sistemini uyarlaması. Galatasaray'a da şu şablonla oynarım diye gelmiyordur, eldeki malzemeye bakıp, bu malzemeden en iyisini yaratmak isteyecektir. Bu yüzden şu sistemde oynarız demek için erken. 3-5-2 mi 4-2-3-1 mi ya da 5-3-2 mi oynarız bunu zaman gösterecek.

Ve son olarak.. Prandelli ve Galatasaray'ı önümüzdeki iki yıllık dönemde neler bekliyor? Senin öngörün nedir?
Galatasaray'ın öncelikli hedefinin Şampiyonlar Ligi'nden ziyade 4. yıldızı takmak olduğunu düşünüyorum ve bu yolda adımlar atıldığını da görüyoruz zaten. Transfer harekatına çok fazla girişilmeyerek, eldeki imkanlarla en iyisi yapılmak isteniyor. 5+3'lük kontenjanda da Avrupa'da başarı gerçekten zor ve Galatasaray'ın bu düzene uyacak yerli transferlere ihtiyacı var. Prandelli'nin bu şartlara uyum sağlaması da elbette zaman alacak. Öncelikle 4. yıldızın peşinde koşacaktır Galatasaray, sonrasında Avrupa hedefini tekrar yakalamak isteyecek. Maddi anlamda da zorluk çekebiliyor Galatasaray, bu anlamda Prandelli'nin şartlara göstereceği sabır, burayı ne kadar benimseyebileceği önemli.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0