İspanya 2014 | Dünya Şampiyonası Başlıyor !

4 senede bir düzenlenen Dünya Basketbol Şampiyonası, bu yıl İspanya'da düzenleniyor. Bugün başlayacak olan turnuvaya İspanya, Amerika, Litvanya, Fransa gibi önemli basketbol ülkelerinin katılıyor. Bu turnuvaya milli takımımız da wild card ile katılmaya hak kazanmıştı. Ergin Ataman'ın önderliğindeki 12 Dev Adam, beklenilenden fazlasını vermeyi amaçlıyor.

Beklenilenden fazlası öbeğini biraz açmak gerek. Ülkemizde düzenlenen 2010 Dünya Şampiyonası'ndan bu yana ülke basketbolunda istenilen başarıları tam manada sağlayamadık. Hele ki son Avrupa Şampiyonası'ndaki hüsrandan sonra, milli kadroda revizyona gitmek gerektiğinin farkına vardık. Takım kaptanı Hidayet Türkoğlu, ikinci kaptan Ömer Onan milli takımı bıraktılar. Sırf NBA patenti ve undersize fiziği sebebiyle 2 sezondur milli takıma çağrılan Semih Erden kadrodan kesildi. Cenk Akyol yeniden kadroya dahil edildi. Kerem Tunçeri 1 turnuva aradan sonra tekrar milli kadroya çağrıldı. Kendi yaş gruplarında en değerli oyuncu seçilen Cedi Osman İspanya'ya götürüldü. Ve en büyük değişiklik, milli takım koç Ergin Ataman'a teslim edildi. Açık konuşmak gerekirse Ömer Aşık dışında çok üst düzey bir oyuncumuz yok. Avrupa'da oynayan tüm oyuncularımız takımlarının hep ikinci veya üçüncü opsiyonları. Bu yüzden şahsen benim beklentim çok fazla değil. Yine de iyi bir kadro planlaması ve yönetimi ile istenileni başarabiliriz.

Takım planlanmasına gelirsek, orta seviye bir milli kadromuz var. Forma göre standartın üstüne çıkacağız veya altına ineceğiz. 1 ve 2 pozisyonumuzda oynayacak oyuncularımızın performansları çok kritik olacak. Böyle turnuvalarda ne kadar kaliteli uzunun olursa olsun kısa oyuncun kadar konuşursun. Ömer Aşık, Kerem Gönlüm, Oğuz Savaş, Furkan Aldemir gibi fena olmayan bir uzun rotasyonuna sahibiz. Ancak şunu söyleyebilirim ki, İspanya'da bile sadece Marc-Pau ikilisi fark yaratsa takım ilerlemekte zorlanır. Rudy, Rodriguez, Rubio gibi oyuncularla ileriye gitmeyi deneyecekler. Bizde de Emir başta olmak üzere; Ender,Sinan ve Tunçeri'nin hücumsal varyasyonlardaki becerilerinin iyi başlamasını dileyeceğiz. Çok ümitsiz gibi konuşuyorum ancak uygun dakikalarda formda beşler yakalarsak, turnuvadaki ilerleme bizi tatmin edecek seviyeye gelebilir. Savunma olarak bireysel olarak çok fazla zaafı olan oyuncumuz yok. İstekli ve diri olduğumuz takdirde istenilen takım savunması direncini sergileriz. Bizim için turnuvanın seyri hücum performansımızda saklı. Öncelikle elinde Ömer Aşık gibi NBA'in iyi pivotlarından biri takımda varsa onu ilk opsiyon olarak kullanmamak aptallık olur. Ömer'in en iyi yaptığı şey ikili oyun sonrası bitirişleri. Sert ve uzun olmasından dolayı turnuvadaki her pivotla başa çıkabilecek yapıda. Üstünlük kuracağı uzun oyunculara karşı 1-5 veya 2-5 pick&roll'larını iyi işlemek gerek. Burda da en önemli iş Ender Arslan ve Emir Preldzic'e düşecek. Net bir ikinci opsiyonumuz yok. Cenk Akyol'a pozisyon hazırlanabilir, Emir Preldzic perdeden çıkabilir, Sinan Güler veya Cedi Osman bireysel çabaları ile sayı bulabilir vs vs.. Zaten turnuva başlayınca da göreceğiz ki kısa oyuncuları formda olan takımlar iyi yerlere gelecekler. Petteri Koponen ve Sasu Salin'li Finlandiya geçen Avrupa Şampiyonası'nda nerelere gelmişti hepimiz hatırlıyoruz. 2010 Dünya Şampiyonası'ndaki Kerem Tunçeri, Ömer Onan ve Sinan Güler'li 12 Dev Adam da finale yükselmişti. Kabul etmek gerek ki seyirci desteğinin verdiği sinerji ile şu an kadroda bulunan Sinan ve Tunçeri dahil olmak üzere tüm takım kendi standartlarının çok üstünde basketbol oynamışlardı. Yine misafir olarak turnuvaya gidiyoruz. Yine endişelerimiz ve ümitsizliklerimiz var. Benim beklentim gruptan çıkmak ve dişimize göre olan her rakibi elemek. Bizden iyi kadro yapılanması olan rakiplere karşı ne kadar direnç gösteririz, maça ne derece ortak oluruz muamma. Umarım eğlenceli ve zevkli bir turnuva olur.

FCN Blog ekibi olarak Ergin Ataman ve Aslanlarının arkasındayız her daim. Başarılar Türkiye!

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0