Sezar'ın akıl oyunları..

Yeni sezon öncesi hazırlık çalışmalarının ilk etabını geride bırakan Galatasaray'da teknik direktör Cesaré Prandelli kamp öncesi aldığı radikal kararlarla uzun bir süre gündemi meşgul etmişti. İtalyan teknik adam, imza attıktan dört gün sonra takımın başında ilk antrenmana çıkarken geçen sezona ait maç kasetlerini yardımcılarıyla birlikte izlemiş, Roberto Mancini'nin sezon sonunda yönetime sunduğu raporu incelemiş ve dünyaca ünlü vatandaşı ile fikir alışverişinde bulunarak yeni sezonda izleyeceğimiz Galatasaray'ın temellerini atmaya başlamıştı. Prandelli yönetimindeki Galatasaray ilk yurt dışı kampında üç hazırlık maçı yaptı ve yeni sezon öncesi sahada nasıl bir formasyonla mücadele edeceğinin sinyallerini verdi.

Avusturya kampı öncesinde Dany Nounkeu, Gökhan Zan, Sabri Sarıoğlu, Emmanuel Eboue, Engin Baytar, Yiğit Gökoğlan, Lucas Ontivero ve Sercan Yıldırım'ı kamp kadrosuna dahil etmeyen İtalyan teknik adam altyapıdan da 7 oyuncuyu kadroya dahil etti. Avusturya kampının son döneminde Fernando Muslera, Aurelien Chedjou, Felipe Melo takıma katılırken, yeni transferlerimizden Sinan Bolat kamp kafilesine sonradan katılmıştı. Yeni sezon öncesi gerçekleştirilen kamp kadrosunda tek eksik Wesley Sneijder olurken, Hollandalı yıldız oyuncu takıma 13 Ağustos tarihinde katılacak. 

Ağırlıklı olarak fizik ve kondisyon çalışmalarıyla geçen Avusturya kampında üç hazırlık maçı oynayan Galatasaray, sahaya genel itibariyle 4-2-3-1 formasyonuyla çıkarken takımın sahaya dizilişi sezonun genelinde ortaya konulacak olan şablonun sinyallerini net biçimde vermiş oldu. Kamp döneminin ilk hazırlık maçı olan Vorwarts Steyr karşılaşmasına Eray, Hamit-Hakan-Koray-Telles, Yekta-Furkan-Umut Gündoğan, Sinan - Umut ve Amrabat onbiri ile çıkan takımımız zayıf rakibi karşısında sahadan 3-1'lik net galibiyetle ayrılırken, İtalyan teknik adam karşılaşmanın ikinci yarısında Veysel-Emre Can-Emre Tosun-Oğuzhan-Aydın-Bruma-Birhan ve İsmail Berk'e forma şansı tanıdı. Kamp döneminin ikinci karşılaşmasında sahaya Eray, Veysel-Hakan-Chedjou-Telles, Melo-Selçuk-Emre, Olcan-Bruma ve Burak onbiri ile Rapid Wien karşısına çıkan Prandelli'nin öğrencileri rakibi karşısında 1-0 öne geçmesine karşın sahadan 3-1'lik mağlubiyetle ayrıldı. İtalyan teknik adam karşılaşmanın ikinci yarısında Koray-Yekta-Aydın-Amrabat-Umut ve Berk'e forma şansı tanıdı ancak formasyonda herhangi bir değişiklik yapmadı. Avusturya kampını bu iki karşılaşmayla tamamlayan Galatasaray, sezon öncesi kısa bir kamp dönemi için Macaristan'ın yolunu tuttu ve üç günlük çalışmanın ardından Honved takımı ile hazırlık maçında karşılaştı. Prandelli, yeni sezon öncesi üçüncü hazırlık karşılaşmasında formasyonu yine bozmadı ve sahaya Sinan, Veysel-Chedjou-Semih-Telles, Selçuk-Melo-Emre Çolak, Olcan-Bruma ve Burak onbiri ile yerleşti. Zayıf rakibi karşısında sahadan 2-1'lik galibiyetle ayrılan Galatasaray'da oyunun ikinci yarısında Koray-Hakan-Yekta-Umut Gündoğan-Furkan-Sinan-Amrabat ve Umut forma şansı buldu.

Prandelli yönetiminde günde çift antrenmanla çalışmalarını sürdüren Galatasaray, taktik ağırlıklı çalışmalarda toplu ve topsuz oyunlarda da yeni sezonda uygulayacağı formasyona dair çalışmalar gerçekleştirdi. Prandelli oyuncularından topsuz oyunda oldukça hareketli olmalarını, kanat oyuncularının savunmaya yardım etmelerini, hücumda ise beklerin sık sık ileriye bindirmeler yapmaları yönünde oyunculara sürekli ikazlarda bulunuyordu. Prandelli ayrıca kamp çalışmaları sırasında oyunculara sürekli olarak daha fazla hareketli, tempolu ve hücum varyasyonlarında hızlı olmaları yönünde talimatlar veriyordu. Bunun en etkili örneği, kanat varyasyonlarında Amrabat - Sinan, Olcan ve Bruma dörtlüsünü kullanması oldu. Burak'ı ceza sahasında bitirici forvet olarak tek forvet olarak kullanacağı artık kesinleşen İtalyan teknik adam, orta sahada da hücumda serbestlik rolünü Wesley Sneijder'e bırakacak. Orta alanda savunma işlerini Felipe Melo'ya devreden, merkezde ise Selçuk İnan'ı takım kaptanlığına getirerek daha fazla sorumluluk yükleyerek kullanan Prandelli, kampta ofansif pozisyonda Umut Gündoğan & Emre Çolak gibi isimleri kullandı. Hücum varyasyonlarında geçen sene Roberto Mancini'den alışık olduğumuz beklerin çizgiye inmesi, kanat oyuncularının içeriye hareketlenerek yardımcı forvet rolünü üstlenmesi bu sezon Prandelli'nin en önemli silahlarından birisi olacak. Ancak geçen seneden en büyük fark, kanat rotasyonunda Bruma - Olcan ve Amrabat gibi hücumu sürekli düşünen, kaleye dikine gidebilen, arkadaşlarına servis yapabilen isimlerin olması olarak göze çarpıyor. Özellikle geçirdiği ağır sakatlığın ardından Bruma'nın müthiş bir şekilde dönmesi, Olcan'ın form grafiği en yüksek seviyede takıma katılması ve Malaga'da geçirdiği kiralık dönemini son derece iyi kullanan Amrabat'ın  tabir-i caizse yeni bir transfer tadında takıma katılması Prandelli'nin hücum opsiyonlarında elini güçlendirecek.

Prandelli'nin takımı ikinci kamp döneminde daha iyi tanıyacağı ve kendi içerisinde formasyonları yaratacağı aşikar ancak Galatasaray'ın şuanda elini kolunu bağlayan en büyük sıkıntı kadrodaki yabancı oyuncu sayısı olacak. Her ne kadar basında savunma ve hücum hattı için yabancı oyuncuların ismi zikredilse de, elindeki yabancı oyuncuları elden çıkartmadan takımın herhangi bir takviye yapması bir kenara 5+3 kuralı nedeniyle sahaya sürülecek olan 5 oyuncunun da yerinin garanti olması Prandelli'yi bir takım akıl oyunlarını gerçekleştirmek zorunda bırakıyor. Yeni kural doğrultusunda sahada en fazla 5 yabancı oyuncu mücadele edebilecek, ancak Galatasaray'daki yabancı oyuncuların yerinin garanti olması Prandelli'yi takviye konusunda yerli oyuncuya itiyor. Fernando Muslera'ya alternatif olarak Sinan Bolat'ı kadroya katan takımımızda bu sezon özellikle zorluk derecesi düşük maçlarda kaleci değişikliği sayesinde bir kontenjan açılmasını görebiliriz. Muslera'nın yanı sıra yeri garanti olan isimler Telles, Melo, Sneijder üçlüsü ve bu üçlüye hücumda da sağlıklı bir Bruma katıldığında yabancı oyuncu kontenjanı tamamlanmış oluyor. Bu doğrultuda ortaya çıkan soru aslında şu.. Semih'in savunmadaki yerinin garanti olduğu düşünülürse, genç oyuncuya kim eşlik edecek? Elimizdeki alternatifler sırasıyla şu şekilde: Aurelien Chedjou, Hakan Balta, Koray Günter, Emre Can Tosun. Aynı durum sol bek pozisyonu için de geçerli görünüyor. Alex Telles'in yeri garanti görünürken, Brezilyalı genç oyuncunun alternatifleri Hakan Balta ve Emre Tosun. Orta saha belkide en az spekülasyona sahip olan ve sezon boyunca değişmeyecek olan bölgemiz olacak. Felipe Melo, Selçuk İnan ve Wesley Sneijder üçlüsünün oluşturacağı merkez ortasaha rotasyonuna Emre Çolak, Yekte Kurtuluş, Umut Gündoğan ve Furkan Özçal gibi genç isimler derinlik kazandırıyor. Hücumda bu sezon iki kanat ve tek forvet sistemini benimseyecek olan Galatasaray'da kanat rotasyonunun en önemli parçaları üst paragrafta da dile getirdiğimiz gibi Bruma, Olcan ve Amrabat olacak. Ancak hiç kuşkusuz yerli oyuncu zorunluluğu Olcan Adın'a yarayacak. Kampın etkili isimlerinden genç oyuncu Sinan Gümüş ise, rotasyonda forma şansı bulabilecek isimlerden birisi olarak göze çarptı. Tekniği çok düzgün olan Sinan, dikine kaleye gidebilen, hücumu düşünen ve topsuz oyunda savunmaya yardıma gelen bir görüntü çizdi. Hücumda ise hiç kuşkusuz takımın bir numaralı forveti Burak Yılmaz olurken, tecrübeli forvet oyuncusu rotasyonda Umut Bulut ve genç oyuncu Berk İsmail Ünsal destekleyecek.

İtalyan teknik adam kariyeri boyunca elindeki malzemeden başarılı performanslara ulaştı ancak Galatasaray'da şuanda mevcut sıkıntı oyuncuların kalitesizliğinden veya kadronun şişkin olmasından ziyade yerli oyuncuların doğru noktalarda olmaması olarak görünüyor. Transfer spekülasyonu olarak ismi çıkan Doria, Tarık Çamdal, Erkan Zengin, Yasin Öztekin, Mevlüt Erdinç ve Joel Campbell gibi isimlere bakıldığında kadro mühendisliği konusunda İtalyan antrenör ve ekibi ya bizden çok farklı şeyler düşünüyor yada şuan menajerlerin oyuncağı konumundayız. UEFA tarafından kulübümüze verilen FFP uygulamalarını da göz önünde bulundurursak Galatasaray'ın transfer piyasasında yapacağı hamleler son derece kısıtlı görünüyor ve belki de tek atımlık kurşunumuz var. Kadro mühendisliği konusunda Prandelli ve ekibinin hamlelerini şimdiden yorumlamak elbette doğru olmayacak. Önümüzde neredeyse bir aylık süreç var ve takım bu sürede bir kamp çalışması daha yapacak. Olası bir transfer takviyesi doğrultusunda kadrodaki derinlik daha da artacak ancak Galatasaray'ın şuanda önceliği kadroyu derinleştirmekten ziyade kadrosundaki şişkinliği azaltmak olmalı. Sezon sonunda tribünlerin hep bir ağızdan Colesso'da yüzyıllar önce yankılanan "Yüce Sezar, çok yaşa!" haykırışlarının tekrarlanması en büyük temennimiz.

PRANDELLİ'NİN GENÇ TAKVİYESİ: 5 OYUNCU
İtalyan teknik adam ikinci kamp döneminin ardından kurmaylarıyla yaptığı görüşmelerin ardından kadroyu 25 kişi ile sınırlayacak. A takım rotasyonunu 30 kişiden oluşturmayı planlayan Prandelli'nin geriye kalan 5 oyuncuyu da altyapıdan takviye etmesi bekleniyor. Prandelli'nin kamp kafilesine dahil ettiği Alperen Uysal bu sezon takımın üçüncü kalecisi olacak. Eray İşcan'ı daha fazla süre bulacağı bir takıma kiralanmasını isteyen Prandelli, savunmada da genç oyuncu Emre Can Coşkun ve Emre Tosun'u rotasyonun bir parçası olarak kullanacak. Altyapı antrenörlerinin hakkında son derece olumlu raporlar verdiği Birhan Vatansever her ne kadar orta saha rotasyonu kalabalık olmasına karşın, kendisine A takım antrenmanlarında şans bulacak gibi görünüyor. Hücuma gelecek takviyenin ardından Berk İsmail Ünsal takımın dördüncü forveti olacak.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0