Soru&Cevap: Yasin'in mental olarak güçlü olması gerekiyor..

Cesare Prandelli yönetiminde yeni sezon hazırlıklarını sürdüren Galatasaray'da transfer çalışmaları devam ediyor. Özellikle yerli rotasyona derinlik kazandırma adına transfer hamleleri yapan takımımız, son olarak geçtiğimiz sezon Kayseri Erciyesspor forması giyen 27 yaşındaki orta saha oyuncusu Yasin Öztekin'i renklerine kattı. Tecrübeli orta saha oyuncusu hakkında bizler her ne kadar analiz kaleme alsak da, kendisini daha yakından tanıyan BVB_Turkiye ekibiyle fikir alışverişinde bulunduk. Dortmund'u yakından takip eden arkadaşlarımız, 15 yıl kadar sarı-siyahlı takımın altyapısında eğitim gören Yasin'in artık eskisinden daha özgüvenli ve tecrübeli olduğunu ancak büyük takım baskısı altında göstereceği reaksiyonun önemli olduğunun altını çizdi. Galatasaray'ımızın yeni transferi Yasin Öztekin'i daha yakından, farklı bir açıdan tanıyalım..

1) Dortmund altyapısı hiç kuşkusuz Avrupa'nın en iyi akademilerinden birisine sahip ve Yasin sarı-siyahlı takımın forması altında 15 yılı geride bıraktı. 10 yıl gibi uzun bir süre Dortmund akademisinde yetişen tecrübeli oyuncunun repertuarında sağ bek - sol bek, sağ açık - sol açık ve hücuma dönük merkez oynayabildiğini görüyoruz. Uzun bir süre beklentilerin olduğu bir oyuncuydu ve zaman zaman Kloop tarafından -özellikle 2008 sonrası- A takıma dahil edildi. Yasin Öztekin'in sarı-siyahlı forma altında altyapıda geçirdiği yıllar ve ona dair beklentileri yorumlayabilir misiniz?
Öncelikle Dortmund altyapısından bahsedecek olursak bu işin sırrı Dortmund'da bulunan yüzlerce amatör futbol kulübü demek mümkün. BVB arama taramaya bu ekiplerden başlayarak bir çok yeteneği daha çocuk yaşlarda akademisine katmayı başarıyor. İşte Yasin'de bu örneklerden bir tanesi henüz 4 5 yaşındayken kayıt olduğu Alemannia Scharnhorst takımında 8 yaşında dikkatleri çekip BVB akademisine girmeyi başardı. Alt yaş gruplarında oyunu ile hep öne çıkıp her kademeyi geçmeyi başaran Yasin ikinci takıma kadar yükselerek profesyonel kariyerinin ilk adımını attı diyebiliriz. Yasin'in BVB'de olduğu dönemde bir çok Türk oyuncuda takımdaydı fakat ikinci takıma yükselme başarısını sadece o, Nuri Şahin ve Nizamettin Çalışkan elde etmişti. İkinci takımda ilk iki sezonunda düzenli forma giymeyi başaran Yasin takımın başına yeni gelen Klopp'unda dikkatini çekip A takımla beraber antrenmanlara katılmaya başladı. 8 yaşında akademinize aldığınız ve tüm yaş gruplarında başarılar elde edip A takıma kadar yükselen oyuncudan beklentiniz tabiki büyük oluyor ama maalesef Yasin A takımı mental olarak kaldıramayınca bunun sonucunda fiziksel düşüklükte yaşadı. 

2) 2008 yılından itibaren 3 yıl boyunca A takım ve U23 takım arasında gidip-gelen bir görüntü çizdi Yasin. Kloop tarafından zaman zaman A takımla maç kadrolarında yer almasına karşın, kendisini U23 takımında gösteriyordu. Nuri ile birlikte U15 takımdan beri beraber oynuyorlar ve ilk Bundesliga maçında da Nuri'nin yerine oyuna girdi. Altyapıdaki kademelerde etkili olmasına karşın Dortmund'da istediği süreleri bulamamasının nedeni ne olabilir?
Nuri'nin yerine girdiği maçı hatırlıyorum. Leverkusen'e karşı yanılmıyorsam berabere giden bir oyuna son bölümde dahil olmuştu. O gün bizde çok heyecanlansaksa Yasin için o gün tam bir hayal kırıklığı olmuştu. Önceki soruda bahsettiğimiz mental sıkıntı o gün tavan yaptı. İkinci takımdan tanıdığımız Yasin pas vermekte hatta koşmakta bile zorlanıyordu. Buda onun sansızlığı oldu. Bu kötü başlangıç onun A takımda dakika almasını engelleyip ikinci takıma dönmesine neden oldu, ikinci takımda yine başarılı olması A takım stresini kaldıramamasının ispatı gibiydi.. Klopp ondan hemen vaz geçmese yine antrenmanlara alsa bile mental düşüşü fiziğine etki edip sakatlıklar yaşamasına sebep olunca bir şekilde yolun sonuna gelinmişti. Yasin buna neden olan sonuçları kendisi de sonralardan açıklamıştı, A takım arkadaşları ile kaynaşmayı başaramadığını, yeterli iletişimi kuramadığını bununda kendisinde güvensizliğe yol açtığını söylemişti. Bu konuda mesela Nuri Şahin çok oyuncudan farklıydı. Nuri sosyal hayatı, çok iyi seviyedeki Almancası ile hem kendi rahat etmiş hem de kendisini Almanlara çok çabuk kabullendirmişti.

3) Profesyonel kariyerine Dortmund ile başlamasına karşın, geçirdiği sakatlık sonrasında gözden düştü ve 2011 yılının Ocak ayında Bundesliga kökenli teknik adam (aynı zamanda uzun yıllar Dortmund'da birlikte çalıştılar) Ralf Zumdick'in referansıyla Süper Lig'e geçiş yaptı. Her ne kadar bu transfer onun için gerileme olarak görülse de, sürekli olarak forma şansı bulduğu dönemlerin ardından Türkiye'nin en büyük kulübüne dahil oluyor. Dortmund'dan ayrılan Yasin Öztekin ile, bugün Galatasaray'a imza atan Yasin Öztekin arasında ne gibi farklar gözlemleyebiliyorsunuz? Uzun lafın kısası, Yasin neleri geliştirdi?
Ben her şeye rağmen Yasin'in kariyerinde düşüş yaşadığına inanmıyorum, sadece finali çok daha güzel biçimde bitirme şansını kaçırdı diyebiliriz. Sonuçta onun düştüğü moralsizliğe düşmeyen Nuri kariyer defterine Real Madrid yazdırmış oldu ama Yasin'in BVB'de A takım oyuncusu olamadığını düşünürsek, Alman 3.Ligi'nden, Türkiye 1.Ligi'ne ve sonra Trabzonspor gibi önemli bir camiaya, Erciyes macerasından sonra ülkenin favori ekiplerinden Galatasaray'a.. Şu kariyer için yıllarca hayal kuran binlerce oyuncu vardır mutlaka. Yasin neyi değiştirdi? Bence burada en önemlisi Türkiye'de yeniden kendine güvenini kazandı. Bu onun kaliteli kumaşının ihtiyaç duyduğu en büyük durumdu ve başardı. Türkiye Ligi'ndeki fiziğe dayalı oyun onun tekniğinin yanında dayanıklılığını da arttırmış olmalı mutlaka. Tabiki şimdi kariyerinde çok önemli bir virajda, Galatasaray düzeyinde bir takımda hiç oynamadı Yasin. BVB A takımında olduğu dönemler dahil bile bu durum böyle değildi. Şimdi her maça içeride veya dışarıda mutlak 3 puan parolası ile çıkacak bir ekipte olacak. Rakipler 7-8 hatta bazen 10 kişiyle defans yapacaklar ve bu yüzden Yasin oyun zekasını çabukluğa çevirmek zorunda. Kişisel olarak Yasin'in sevmediğim özelliği topu çok sevmesi burada başına dert açabilir. Çünkü kalabalık defanslara karşı topu ayağından çıkarıp boş alanlara gitmek çalımla ilerlemekten hep daha mantıklı olmuştur. 

Bu arada Yasin'in kendisiyle çok fazla ilgilenen bir ailesi var özellikle babası mutlaka Yasin'i İstanbul hayatında da yalnız bırakmayacaktır. Bizde BVB Türkiye ailesi olarak Yasin Öztekin'e başarı dolu günler dileriz.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0