Ian Vougioukas resmen Galatasaray'da!

Transfer çalışmalarının sonuna gelen Galatasaray erkek basketbol takımımız, Nathan Jawai'den sonra pivot mevkiine bir ekleme daha yaptı. Yabancı oyuncu rotasyonuna Martynas Pocius, Pietro Aradori, Vladimir Micov ve Nolan Smith gibi Euroleague ayarında takviyeler yapan basketbol şubemiz, bu isimlere bir kaliteli yabancı daha ekledi. Geçtiğimiz sezon Eurocup'ta final oynayan Rus temsilcisi Unics Kazan'ın formasını giyen Yunan pivot Ian Vougioukas ile 1 senelik anlaşmaya varan takımımız, bu imzanın ardından transfer çalışmalarını tamamlamış oldu.

Kariyerine NCAA ekiplerinden Saint Louis'te başlayan Yunan uzun, bu üniversitede 4 sezon boyunca mücadele etti. Başarılı hücum performansıyla dikkat çeken Vougioukas, NCAA'de en yüksek ortalamalarını 2005/2006 sezonunda yakaladı. 2.11'lik dev uzun o sezonda 13.9 sayı, 7.4 ribaund ortalamalarıyla mücadele etti. Fena olmayan bir NCAA kariyerinin ardından 2007 yılında NBA draftlarına katıldı. Hiçbir NBA takımı tarafından seçilmeyen Vougioukas, direksiyonu memleketine çevirmek zorunda kaldı. 2007 yılında Yunanistan'ın Rethymno takımıyla anlaşmaya varan genç Vougioukas, profesyonel kariyerine de başlamış oldu. İlk sezonunda 11.2 sayı, 6.1 ribaund ortalamalarıyla mücadele etti. Aynı sezonda Yunan Ligi'nin en değerli oyuncusu seçildi. Kumaşını hemen gösteren başarılı uzun, Yunan devlerinin dikkatini çekti ve sezon bitiminde Olympiakos Piraeus'a transfer oldu. Yunan devinde istediği süreleri bulamayan ve istatistiklerde vasatın üstüne çıkamayan Vougioukas, sezon sonunda Panellinios'a transfer oldu. Yunan ekibinde EuroCup'ta 11.4, Yunan Ligi'nde 13.5 sayı ortalamalarıyla mücadele etti. Yunan uzun, fiyasko geçen Olympiakos serüveni sonrasında hemen toparlanmayı başardı. Sezon bitiminde bir başka Yunan devi Panathinaikos Athens'in radarına takıldı ve transfer oldu. Panathinaikos'ta en yüksek ortalamalarını 2011-2012 sezonunda yakaladı. Yunan uzun ligde 8.7 sayı ve 3 ribaund ortalamalarıyla mücadele etti. Geçirdiği 2 sene boyunca istediği süreleri hem ligde hem de Euroleague'de buldu. Dimitris Diamantidis gibi özel bir oyun kurucu onun en büyük şansıydı. Takımda yakaladığı en büyük başarı ise 2011 yılında kaldırılan Euroleague kupasıydı. 2. sezonun ardından kadroda değişime giden Yunan devinde daha fazla barınamadı ve Unics Kazan'a transfer oldu. Rus ekibinde özellikle EuroCup'ta fark yarattı. Geçtiğimiz sezon takımının finale kadar yükselmesindeki en büyük paylardan biri Ian Vougioukas'ındır desek yanlış olmaz. Yunan uzun geçtiğimiz sezon EuroCup'ta 11 sayı, 3.3 ribaund ortalamalarıyla mücadele etti. Kulüp kariyerinin yanında milli takım kariyeri de hiç fena değil. Genç takımlarda bir bronz bir de gümüş madalya kazandı. A milli takımda ise 2009 yılı Akdeniz Oyunları'nda gümüş madalya kazandı.

SIRTI DÖNÜK OYUN, P&R UZMANI..
2.11 boyundaki dev oyuncu, pivot pozisyonunda görev yapmakta. 29 yaşında tecrübeli bir oyuncu olduğunu söyleyebiliriz. Olympiakos, Panathinaikos ve Kazan gibi önemli basketbol ekiplerinde forma giydiğini hatırlatalım. EuroCup ve Euroleague'de Efes Pilsen ve biz başta olmak üzere temsilcilerimize karşı başarılı performanslar sergiledi. İşin hücum yanında daha ön plana çıktığını söyleyebiliriz. Arkası dönük oyunu, yarım hook'u, pick and roll oynama becerisi, hücum ribaundu sezgisi yüksek bir uzun Vougioukas. Pana dönemlerinde Diamantidis ile çok iyi bir uyum yakalamıştı. Aynı uyumu Porto-Riko'lu playmaker Arroyo ile de yakalayabilir. Zaten Arroyo'nun; Pops, Furkan ve Macvan gibi düz uzunları bile skorer yaptığını düşünürsek, Vougioukas gibi kendi skorunu yaratabilen, hücum atraksiyonlarında efektif rol almayı kotarabilen bir pivot ile hayli hayli uyum yakalar diyebiliriz. Sağ omuzdan çıkardığı yarım hook'larının isabet yüzdesi yüksek. Güçlü fiziği sebebiyle kuvvetli sıçrıyor ve potalı veya potasız basketlerle sayıya gidebiliyor. Potaya yakın topu aldığı zaman skor çıkartabilir. Uzakta aldığı zaman hem şutunun olmaması hem de topu yere vuran bir uzun olmaması sebebiyle istediği şeyleri yapamayabilir. Hücumu çok iyi, savunması vasat uzunlardan da değil Vougioukas. 2.11 boyunda ve kol uzunluğu da korkutucu bir pota altı oyuncusu için yeterli. Atlet bir oyuncu profilinde değil ama hantal durmadığını da söyleyebiliriz. Bunu yaptığı estetik bloklardan ve çektiği hücum ribaundlarından pekâla anlayabiliriz. Kerem Gönlüm ve Furkan Aldemir gibi mücadele etmeyi seven bir uzun. O oyundayken tam saha baskı da yapılabilir, alan savunması da. Ön baskı da hantal olmadığı için ondan yararlanırsınız, alan savunmasında ise uzun kollarının caydırıcılığından faydalanırsınız. Boniface N'Dong'tan beri hem hücumda hem de savunmada dominant bir pivot oyuncusu ile anlaşamamıştık. Vougioukas güçlü fiziği, blok sezgisi ve ribaundlara etkisiyle dominant pivot açığımızı kapatabilir. Dominant 5 numara konusunda Nathan Jawai'nin bizim sistemize aşırı etki edemeyeceğinden ve ondan fazla bir şey beklemememiz gerektiğinden bahsetmiştim. Bu transfer Nathan Jawai'ye tam olarak güvenilmemesinden dolayı yapıldı diye düşünüyorum. 

FCN Blog ekibi olarak Ian Vougioukas'a sarı-kırmızılı forma altında başarılar diliyoruz.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0