SEÇİM 2014 | Alp Yalman başkanlığa resmen aday..

Ekim ayında gerçekleştirilecek olan Olağanüstü Seçimli Genel Kurul öncesinde Galatasaray'da ilk başkan adayı belli oldu. Mevcut başkan Ünal Aysal'ın henüz adaylığı hakkında açıklamalarda bulunmadığı kulübümüzde, 1990-1996 yılları arası başkanlık yapan 74 yaşındaki işadamı Alp Yalman bugün yaptığı yazılı açıklamayla birlikte başkanlık yarışında bulunduğunu resmen açıklamış oldu. Galatasaray'ın efsanevi başkanları arasında yer alan Alp Yalman'ı yakından tanıyalım..

1 Ocak 1940 - İstanbul doğumlu olan Osman Alp Yalman, eğitim ve öğrenim hayatını İstanbul'da sürdürdü. 1946 yılında Özel Aydın Okulu'nda ilköğretim eğitimini alan Alp Yalman, ortaöğretim hayatını da Robert Kolej'de geçirmiştir. 1960 yılında İngiltere'ye mühendislik eğitimi için giden Alp Yalman sadece bir yıl sonra buradan ayrılıp, Lozan Üniversitesi - Siyasal ve Sosyal İlimler Bölümü'nden mezun olmuştur. İngilizce, Fransızca ve Almanca bilen Alp Yalman, 1961 yılında ünlü armatör Kahraman Sadıkoğlu'nun ablası Varlık Hanım'la evlenirken, Kerem ve Mehmet adında iki oğlu bulunmaktadır.

Vatan gazetesinin sahibi Ahmet Emin'in yeğeni olan Alp Yalman, öğrencilik döneminde gazeteciliğe yönlendirilmesine rağmen bu mesleğe ilgi duymadı. Ercan Arıklı, İsmail Cem ve Uğur Dündar gibi gazetecilerle yakın arkadaş olmasına karşın gazeteciliğe merak salmayan Alp Yalman, 24 aylık askerlik hayatının ardından 1967'de Amerika'daki Chrysler'de staj yapar. Staj döneminin ardından 1927 yılında ailesinin kurduğu Tatko şirketinde yatırım koordinatörü olarak çalışmaya başladı. Galatasaray'a üç dönem başkanlığın dışında uzun yıllar aktif olarak da hizmet etmiştir. Alp Yalman, ilk defa 1973 yılında Galatasaray yönetim kurullarında göreve gelmiştir. 1990-1996 yılları arasında Galatasaray’da başkanlık görevini yürüten Yalman, 1996 yılında yapılan seçimde görevi Faruk Süren’e devretmişti. 

TATKO Şirketler Grubu
Yalman ailesinden dedesi Osman Tevfik Efendi, 1900'lerin ilk yıllarında Selanik'ten kalkıp İstanbul'a gelmiş. Osman Tevfik'in oğullarından Ahmet Emin 1926'da Goodyear şirketi ile temsilcilik anlaşması imzaladı. Bir yıl sonra da Alp Yalman'ın babası Mustafa Vacit Bey ile kardeşi (Alp Yalman'ın amcası) Mehmet Emin, Ahmet Emin ve ortağı Kemal Halil Tanır ile birlikte “Tatko” şirketini kurdular. Tatko, sonraki yıllarda Türk ekonomisinde birçok 'ilk'e imza atan bir kuruluş olmuştur. 1935'te Tatko'nun temsilcisi olduğu Curtis Wright, Türkiye'de Hawk avcı uçaklarının üretimi için Türk hükümeti ile anlaşma imzalar. Tatko, bunun yanında Sperry Equipment ve Irving uçaklarının da temsilciliğini üstlenir. 1962'de Amerikan Chrysler firması ile İstanbul'da ilk kamyon üretim tesisini kurar. Tatko, Billur Tuz ile de Türkiye'nin ilk sofra tuzu üreticisi olur ve yine 1950'de Türkiye'nin ilk otomobil servis istasyonunu açar.

Alp Yalman bugün itibariyle Tatko Şirketler Grubu'nun yönetim kurulu başkanlığını yapmaktadır.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0