Yenilmez Armada'nın 2014-15 Kadro Planlaması

2014-15 basketbol sezonuna iddialı bir kadroyla giren Galatasaray erkek basketbol takımımız, Euroleague ve ligde hedefleri yine üst sıralara koyuyor. Kadro rotasyonunda önemli değişikliklere imza atan teknik heyetimiz, özellikle kısa rotasyonunu baştan yarattı diyebiliriz. Martynas Pocius, Vladimir Micov, Pietro Aradori ve Nolan Smith'i transfer ederek kısa rotasyonunu güçlendiren takımımız, uzun rotasyonuna ise Kerem Gönlüm ve Ian Vougioukas'ı takviye etti. Takımla ilişiği kesilen oyuncularımız ise Cenk Akyol, Henry Domercant, Malik Hairston, Engin Atsür, Jamont Gordon, Erwin Dudley, Pops Mensah-Bonsu, Manuchar Markoishvili ve Milan Macvan

Takımın pozisyonlara göre genel görünümü şöyle:
PG: Arroyo, Ender, Nolan
SG: Aradori, Sinan
SF: Micov, Pocius
PF: Erceg, Gönlüm, Ege
C: Vougioukas, Furkan, Jawai

Takımın oyun içindeki değişiklik ve oyuncuların görev yaptığı farklı mevkiilere göre ise şekli şöyle olacaktır:

PG: Arroyo, Ender, Nolan
SG: Aradori, Sinan, Nolan, Pocius
SF: Micov, Pocius, Aradori
PF: Erceg, Gönlüm, Micov, Ege
C: Vougioukas, Furkan, Jawai, Gönlüm

Oyuncu rotasyonu olarak normal, komplike oyuncuların çok olması bakımından geniş bir rotasyona sahibiz. Yeni bir yapılanmada olduğumuz için kadro kalitesinin ve potansiyelinin ortaya çıkması için belirli bir uyum sürecinden geçmek lazım. Bu kadroyla herhangi bir basketbol oyununda oynasak güzel işler çıkarabiliriz ama gerçek çok farklı. Hazırlık kamplarındaki kötü performansımız bu gerçeği yüzümüze çok güzel bir şekilde vurdu. Uyum sürecinden geçtiğimiz zaman daha net yorumlar yapabiliriz ama kadromuz kağıt üstünde gerçekten Euroleague seviyesinde. Euroleague'de iyi işler yapabilecek skorer oyuncularımız var. Belki uzun rotasyonumuzda biraz hasar var ama Vougioukas'ın kendini bulmasıyla o sorunu da çözeriz diye umuyorum. Biraz derinden inceleyelim:

Oyun kurucu rotasyonu
Şüphesiz oyun kurucu rotasyonumuzun hatta kısa rotasyonumuz en iyi, takıma yararı en fazla olacak ismi Carlos Arroyo. Porto-Riko'lu maestro geldiği günden beri basketbol takımımızın Hagi'si olmuş durumda. CSKA Moskova, Real Madrid, Barcelona ve Olympiakos gibi hedefleri daha yüksek bir takımda oynamamasına rağmen sarı-kırmızılı forma altında Avrupa'nın en iyi 5 oyun kurucusu arasına kendisini yazabiliriz. Hücumu yönlendirişi, isabetli şut yüzdesi, yaptığı enfes asistler bir yana; bu takımın parkedeki tek lideri olduğunu söyleyebiliriz. Kendisinden yine "Carlos Arroyo" klasında bir yıl geçirmesini bekliyoruz, temenni ediyoruz. Bu zamana kadar onu dinlendirecek oyuncu sıkıntısı çektik. Ender Arslan'ın istikrarsızlığı, Engin Atsür'ün sakatlığı derken o bölgede Sinan'ı da denedik, Gordon'ı da. Şimdi gözümüzün arkada kalmayacağı bir oyuncu kattığımızı düşünüyorum: Nolan Smith. Hazırlık turnuvalarındaki hazır görüntüsü, atletizmi ve bir back-up oyuncusunun üzerinde olan skorerliği benchten gelen katkı ve dinamizm için kilit taşlardan biri. Genç bir oyuncu ve Avrupa deneyimi az olan bir oyuncu için fazla şeyler söylüyor olabilirim. Dayanağım şu: Arroyo'nun oyunda kalma süresi çok olduğundan Nolan Smith alacağı sürede sırıtacak zaman genişliğinde olmayacak. 2 numarada da ondan faydalanacağımız dönemler olacaktır ama bu ihtimal Pocius, Sinan ve Aradori'den istediğimiz verimi alamadığımız zamanlarda olacaktır. Genel bağlamda çok iyi bir bench oyuncusu takıma kattık, kenardan gelen enerjide sezon boyunca rolü efektif olacaktır. 3. oyun kurucu durumuna düşen milli oyuncu Ender Arslan, açıkçası geçen seneki gibi istediği süreleri bulamayacak. Hele ki Nolan Smith'in bu performansı sürdükçe ona çok fazla iş düşmeyecektir. Son sezonunu yaşayan Ömer Onan'dan hallice olur durumu, ben çok kolay forma giyeceğini sanmıyorum. Yine de onu takımda tutmamız iyi oldu çünkü beklenmedik bir sağlık durumuyla karşılaştığımızda en iyi yerli PG görev bekliyor olacak.

Kısa oyuncu rotasyonu
2 numaralı pozisyonumuzun başlıca skorer kaynağı Pietro Aradori olacaktır, olmalıdır diye düşünüyorum. Kendisini incelerken onun yılın transferi olduğunu, sezona damga vuracak performanslar sergileyeceğini söylemiştim. Hâlen daha aynı görüşteyim. Basketboldaki saf skorer tâbirine uyan yegane oyunculardan biri. Skora odaklı, en büyük meziyeti sayıya ulaşmak olan skorer bir SG'den bahsediyoruz. Kısa rotasyonunu forse edecek bir grafik çizeceğini düşünüyorum. İsim olarak çok duyulmamış olabilir ama Cantu'nun Marko-Micov'lu kadrosundan çıkan en iyi oyunculardan biri olduğundan söz etmek gerek. Geçtiğimiz sezon bizi başarılı kılan en büyük hücum varyasyonumuz olan düşük tempolu yarı-saha hücumlarımızda da oyunu yönlendirebilecek bir oyuncu Aradori. Başarılı olması için her türlü etmen hazır gibi. Asıl mevkiisi SG olan bir diğer oyuncumuz Sinan Güler. Geçtiğimiz play-off'larda Ergin Ataman'ın ona skorer kimlik kazandırarak bir nevi baştan yarattığını söylemiştim. Tutturduğu ivmeyi Dünya Kupası'nda da devam ettirdi ve milli takımın başarılı olmasında büyük rol oynadı. Potaya drive edişlerindeki skor isabetini daha yukarıya çeken milli guard, geçtiğimiz sezonki gibi potaya giden nadir oyuncularımızdan biri değil. Pocius, Nolan gibi içeriye hızlı girip bitirebilen oyunculara da sahip bir rotasyon ile sezona gireceğiz. Onun rolü geçen sezonki gibi fazla olmayacak olsa da, benchten gelecek enerjide özellikle yerli oyuncularımız arasında en önemli görevi üstlenecek. Savunma direnci ve dinamizmine bu sezon yine ihtiyacımız olacak. Hem 2 hem de 3 numarada oynayabilen Martynas Pocius, hazırlık maçlarındaki en formda oyuncumuz olarak göze çarptı. Saf şutörlüğünün yanısıra, penetre etme özelliği de olan önemli bir kısa kendisi. Savunma direnci ve ten renginin aksine atletik bir görüntüde olan Pocius, Euroleague seviyesinde komplike bir guard profili çiziyor. Kısa rotasyonumuzun en önemli oyuncularından biri olacak. Özellikle potaya gitme istikrarı bizim için çok önemli olacak. Bu kadar şutör oyuncunun arasına bir de "Point forward" serpiştirdik. "Vlado" Micov, uzun boyuna rağmen top ile hakimiyeti iyi olan ve oyun kurma becerisine sahip olan forvetler için kullanılan point forward tabirinin Galatasaray'daki yeni versiyonu olacak. Pocius ve Aradori'ye göre biraz daha sabit şutör olduğunu söyleyebilirim. Ayakları kurduktan sonra şuta kalkması onun isabet yüzdesini daha yukarıya çeker. Şutör bir oyuncu olmasına rağmen onu Euroleague seviyesine getiren sadece şutu değil. Fark yaratan bir özelliği var, 201 cm bir oyuncu için topla çok haşır neşir. 1-2-3 hatta 4'de bile oynayacak basketbol fundamentalı var. Fiziki kapasitesi de buna uygun. Sezon başladıktan sonra da göreceğiz ki Ergin Ataman'ın sisteminde önemli bir role sahip olacak. Arroyo gibi, Ender gibi topu ona teslim edebiliriz.

Pota altı rotasyonu
Bu sezonki kadromuzda belki de en zayıf, hasarlı -ne derseniz deyin- rotasyonumuz pota altı. Üst düzey bir uzunumuzun olmaması belki de bu sorunun temel kaynağı. Furkan Aldemir, Zoran Erceg ve Kerem Gönlüm gibi isimler back-up konusunda çok iş görebilirler. Bu arada üst düzey uzundan kastım Krstic, Bjelica, Tomic gibi kendi skorunu yaratabilen ve pota altı dominantlığında başarılı olan uzunlar. Maalesef uzun rotasyonumuzda o düzeyde bir oyuncumuz yok. Jawai'nin ne kadar etkili olabileceğini Türkiye Kupası'nda yeterince gördük. Ergin Ataman'ın tercihi sezon boyunca umarım Avustralyalı uzun olmaz. Özellikle savunmada çok sorun çıkarıyor ve eski dominantlığından enstanteneler sergileyemiyor. Yunan uzun Vougioukas'ta ısrar etmemiz lazım. Az da olsa orta mesafesi var ve post oyunlarını daha net oynuyabiliyor. Zaten kendisini geliştirmeye gayret gösteren potansiyelli bir Furkan'ımız var. Onu bu rotasyon nedeniyle çok daha fazla kullanacağız bu sezon. Arroyo, Pocius, Sinan, Ender, Nolan ve Vlado gibi pick and roll dediğimiz uzun-kısa ikili oyunlarını çok iyi bilen, yetenekli kısalarımız var. Furkan'ın bu isimlerle yapacağı işbirliğinden ekmek çıkaramaması gibi bir durum söz konusu olmaz. Bence Erceg, Furkan ve Gönlüm uzun rotasyonumuzun en önemli oyuncuları. Bu isimler belli istikrar doğrultusunda performans gösterdikleri sürece sırtımız yere gelmez. Çünkü kısa rotasyonumuz gerçekten çok sağlam. Tek eksik bu isimlere post oynayabilen, sert bir uzun eklemek. Jawai konusunda ben hâlen olumsuzum bu yüzden Yunan uzun Vougioukas'a yönelmemiz gerektiğini düşünüyorum. Vougioukas her ne kadar istediğimiz kalitede olmasa da istediğimiz katkıyı standart biçimde verebilecek bir uzun. Bence bu sezon uzun rotasyonumuzdaki en kritik isim Vougioukas olacak.

Kısa rotasyonu çok sağlam, uzunları kısalar kadar olmasa da ortalama seviyede olan bir kadroyla inşallah güzel geçecek bir sezona başladık. Hedef geçen senekinden daha iyi başarılarla sezonu kapatmak. Hem Euroleague'de iyi yerle gelmek, hem de ligde ve kupada şampiyon olmak başarı parolamız olmayı. Mottomuz ise: Bu sene daha ileriye!

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0