Nostalji | Almanlarla ilk maç..

Şampiyonlar Ligi'nde grup aşamasında ilk 2 maçta sahadan 1 puanla ayrılan Galatasaray, grubunun üçüncü maçında Ruhr ekibi Borussia Dortmund ile karşılaşacak. Kulüp tarihinde daha önce defalarca Alman ekipleriyle karşılaşan takımımızın, bu ülke takımlarıyla geçmişi 50 yıllık bir maziye dayanıyor. Kulüp tarihinde ilk kez bir Alman takımıyla 1965 UEFA Kupa Galipleri Kupası organizasyonunda karşılaşan Galatasaray, eleme turunda FC Magdeburg takımını para atışı sonucunda saf dışı bırakırken, baştan sona hikayesiyle adını Galatasaray tarihine yazdıracak olaylar gelişiyor.

Sene 1964. Baba Gündüz yönetiminde, Metin Oktay'lı, Turgay Şeren'li tarihimizin efsane kadrosuyla Kupa Galipleri Kupası birinci turunda Doğu Alman temsilcisi FC Magdeburg'la karşılaşıyoruz. Ilk müsabaka deplasmanda. Ama şanssızız. Kalede Almanların korkulu rüyası Berlin Panteri Turgay Şeren sakatlığı sebebiyle yok, yerine Bülent Gürbüz var. Müsabakaya Alman temsilcisi disiplinli bir şekilde 4-4-2 ile çıkıyor, biz ise o dönem Türkiye'de revaşta olan ve başka hiçbir dönemde hiçbir memlekette uygulanmayan 3-2-5 taktiği ile çıkıyoruz. 13. dakikada ev sahibi ekip Peter Heuer ile öne geçse de, de ikinci yarıda Turan Doğangün'ün kafasıyla eşitliği sağlıyor ve Istanbul'a avantajlı bir skorla dönüyoruz.

Istanbul'daki rövanş müsabakasında efsane kalecimiz Turgay Şeren'in de takıma eklenmesiyle tam kadro sahadayız. Fakat bu sefer de Almanlar istedikleri skoru alıyor. Uğur Köken ve ilk maçta fileleri sarsan Peter Heuer'in karşılıklı golleriyle müsabaka 1-1 sona eriyor. O dönemin statüsü gereği tarafsız sahada üçüncü bir müsabaka tertip ediliyor ve ekipler bir üst tura çıkmak için Viyana'da karşı karşıya geliyordu. Bu müsabakada Alman ekibi Wilfried Klingbiel ile öne geçip, ilk devreyi de 1-0 önde kapatıyordu. Karşılaşmada son 10 dakikaya girilirken, Alman ekibi bir üst turun hayallerini kurarken, bitime 9 dakika kala bu toprakların gelmiş, geçmiş en büyük golcüsü Metin Oktay sahneye çıkıyor ve "Galatasaray bitti demeden, bitmez!" sloganını bundan 50 önce dosta düşmana duyuruyordu. Taçsız Kral'ın attığı gol müsabakanın sonucunu belirliyor ve Galatasaray - Magdeburg takımları arasında oynanılan 3.karşılaşmadan da 1-1'lik skorla taraflar sahadan ayrılıyordu.

Hangi süperzekanın ürünüdür hep merak etmişimdir. Hayır bir süperzeka fikri ortaya atmış diğer sivri zekalar da kabul etmiş. Turu geçecek ekip yazı tura atışına kalmıştır. Eleme turunda adını bir üst tura yazdıracak ekibi belirleyecek olan para atışında Taçsız Kral tabi ki "tura" diyor ve turu geçen takım Galatasarayımız oluyor. Magdeburg takımı da hırs yapıyor olacak ki birkaç sene sonra bu kupayı finalde Milan'ı mağlup ederek müzelerine götürüyorlar ve bu başarı Doğu Alman takımlarının tek Avrupa Kupası olarak tarihe geçiyor. Biz ise aynı sevinci yaşamak için 35 yıl bekliyoruz..

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0