Prandelli'nin takımı..

Spor Toto Süper Lig'de geride kalan 5 haftalık maç periyodunda 10 puan toplayarak ikinci sırada yer alan Galatasaray'da teknik direktör Cesaré Prandelli her maç yaptığı tercihlerle eleştirilere konu oluyor.İtalyan teknik adam Süper Kupa, Süper Lig ve Şampiyonlar Ligi'nde oynadığı toplam 8 karşılaşmada 3 farklı formasyon denerken, takımın en iyi reaksiyon gösterdiği düzenin çeşitli varyasyonlara sahip olan 4-4-2 dizilişi olması dikkatlerden kaçmadı. Prandelli'nin öğrencileri bu karşılaşmalarda kalesinde 9 gol görürken, rakip kaleye de 8 gol bıraktı.

Göreve geldiği günden bugüne takımın sürekli daha iyi olacağını belirten Cesare Prandelli, öngörülerinde yavaş yavaş haklı çıkmaya başladı. Süper Kupa'da ezeli rakibi Fenerbahçe'ye penaltılarla boyun eğen Galatasaray, lige galibiyetle başlamasına karşın Eskişehirspor ve Balıkesirspor karşısında 5 puan kaybedince eleştirilerin dozu doğal olarak arttı. UEFA Şampiyonlar Ligi'nde iç sahada Anderlecht karşısında beraberlik golünü son dakikada bulan, Arsenal deplasmanında 4-1 gibi farklı mağlubiyete engel olamayan Galatasaray'da teknik heyet ve futbolcular için rüzgar oldukça sert eserken, Sivasspor ve Kayseri Erciyes karşısında alınan galibiyetler takımı yeniden yukarıya taşıdı. Prandelli'nin bir ay içerisinde oynanılan dört karşılaşmada 3 farklı sistem denemesi tartışmaları da beraberinde getirdi. İtalyan teknik adam göreve geldiği ilk günden itibaren 4-2-3-1 formasyonunu denemesine karşın, geçtiğimiz hafta Sivas ve Arsenal karşısında 3-5-2 sistemini denedi. Sivas karşısında her ne kadar sahadan 3 puanla ayrılan taraf Galatasaray olmasına karşın, savunmada rakibe verilen 7 net gol pozisyonu tehlike çanlarının son derece güçlü çaldığını gösteriyordu. Arsenal deplasmanında da aynı sistemle sahaya çıkan Galatasaray, rakibi karşısında savunmada verdiği açıkların bedelini ağır ödedi ve ilk yarı 3-0 gibi farklı skorla biterken, karşılaşmadan da 4-1 mağlup ayrıldı. Arsenal karşısında son 20 dakika 4-4-2, 4-2-3-1 formasyonlarını deneyen Galatasaray oyuna ağırlığını koyup kontrolü de ele alınca Prandelli yeniden ilk sistemine dönmüş oldu. Kayseri Erciyes deplasmanında da 4-2-3-1 formasyonu takımımıza net galibiyeti getirirken, milli takım arası ve Fenerbahçe derbisi öncesinde takımın taktik antrenmanlarda biraz daha çalışma şansı doğdu.

Galatasaray'ın sezon genelinde en uygun formasyonu 4-2-3-1 olarak görünüyor. Muslera'nın yerinin garanti olduğu, Chedjou - Semih - Tarık üçlüsünün savunmadaki dörtlüye banko yazılacağı bir formasyonda Melo ve Selçuk orta sahasına Hamit, Olcan, Sneijder hücum hattıyla önde Pandev'e de yer açılabilir ancak sağlıklı bir Burak Yılmaz her zaman taktik tahtasına ilk yazılacak isim olacaktır. Burak'ın kadroda olması Telles veya Dzemaili isimlerine de kontenjan açıyor, gerekirse Bruma'yı da değerlendirebiliriz. Bu kapsamda Galatasaray için gerek kontenjana, gerek elindeki kadroya ve gerekse takım yapısına en uygun sistem 4-3-2 olarak görünüyor. Prandelli'nin sürekli olarak bahsettiği "dengeli ve agresif takım" felsefesi de bu sistemde oluşacaktır. Savunma dörtlüsünün hücuma katkısı, hücumdaki kanatların (Hamit, Olcan veya Bruma) savunmaya yardıma gelmesiyle birlikte hücumda Sneijder önderliğinde dengeli bir Galatasaray izleyeceğiz. Üçlü savunma ve kanat yardımlarına karşın daha garantici bir dörtlü savunma, hücumlarda sezonun başından beri etkili kanat varyasyonlarıyla birlikte Galatasaray bambaşka bir çehreye bürünüyor. Prandelli'nin de bu yönde çalışmalar yaptığını ve hatta takımla hafta içerisinde yaptığı toplantılarda oyuncularla taktik konusunda fikir alışverişlerinde bulunduğunu belirtelim. İtalyan teknik adam bir nevi takıma "Hangi sistemde daha başarılı olacaksınız?" diye soruyor ve aldığı cevaplara göre takımın formasyonunu belirliyor ve oyuncuları daha başarılı olabilecekleri doğru pozisyonda kullanıyor.

1 yorum:

  1. Levent Tüzemen çıkmış oyuncular hocayı istemiyor hangi taktikle oynayacağımızı şaşırdık filan derken siz hoca oyuncularla hoca taktik sistem konuşuyor diyorsunuz. Şayet siz haklıysanız çok olumlu bir durum ama oyuncular istemiyor diyerek hocayı göndermek (bakınız ersun yanalın gönderilmesi) çok aptalca durum olur. önümüzdeki 2 maçı (fb ve dortmund) güzel futbol ve galibiyetle geçebilirsek ne yalan haberi kalır bu şekilde ne de takım üzerinde bir baskı kalır. Ordan devam eder takım.

    YanıtlaSil

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0