THY Euroleague | Yeni sezonda format değişmedi ancak kriterler değişti!

Bir süredir 16 takımlı lig kurulması yönünde dedikoduların dolaştığı THY Euroleague ve Eurocup'ın yeni sezonda uygulanacak olan formatı Euroleague yetkilileri tarafından açıklandı. "Euroleague Basketbol turnuvasının 2015-16 sistemi, Turkish Airlines Euroleague normal sezonu için 24 takım, Eurocup normal sezonu içinse 36 takım içermeye devam edecek, ön kayıt belgelerini teslim etmek için son tarih ise 15 Mayıs 2015 olarak belirlenmiştir." olarak yapılan açıklamada yeni sezonda katılacak takımların kimler olacağı da üç aşağı, beş yukarı açıklandı. Ancak yeni kriterde ilginç bir detay var! Anadolu Efes ve Fenerbahçe Ülker dışında bir takım Türkiye Basketbol Ligi'nde şampiyon olsa bile Euroleague'e direkt katılamayacak. Türkiye'den katılacak olan 3.takımı Euroleague yönetimi davet edecek.


2015-2016 sezonu öncesinde değiştirilen katılım kriteri bir çok soru işaretini de yanında getirdi. 2014 yılında Türkiye'de lig şampiyonuna tanınan B lisansı, yeni sezon öncesinde kaldırıldı. Bu sezon Euroleague yönetimi tarafından dağıtılacak olan 8 lisansın dağılımı 2'si Adriyatik Ligi olmak üzere Fransa, Almanya, İtalya, Polonya, Rusya ve İspanya'nın da birer lisans alacağı şeklinde oldu. Açıklamada yeni sezon için dört özel davetiyenin bulunduğu, bu davetiyelerin dağıtımında da önceliğin Fransa, Almanya, Türkiye ve Britanya'ya verileceği duyuruldu.

Alınan bu karar doğrultusunda, A lisansı bulunan Fenerbahçe Ülker ve Anadolu Efes dışında bir takımın şampiyon olması halinde Türkiye'den katılacak üçüncü takımı Euroleague yönetimi 300bin euro katılım ücretinin zorunlu olduğu wild-card ile belirleyecek. Yani bir nevi saha içindeki başarınız değil, saha dışındaki organizasyon şemanız, marketing değeriniz, sponsorlarınız.. Kısacası lobiniz konuşacak. Son iki sezonun şampiyonu Galatasaray Liv Hospital, bu lisans kriteri sayesinde Euroleague organizasyonuna doğrudan katılım hakkı elde etmişti.

Ayrıca yeni sezon öncesinde Euroleague'de boy göstermek isteyen takımlar Euroleague yönetimine bütçeleri doğrultusunda teminat göstermek zorunda kalacak. Euroleague CEO'su Jordi Bertomeu, Eurohoops'a yaptığı açıklamada "Bu yıl Galatasaray’ın başına gelenler bizi gerçekten çok uğraştırdı. Kulübün yaşadığı finansal sıkıntılar Top16’da sahadaki duruma da yansıdı. Böyle bir şeyin tekrar olmasına izin vermeyeceğiz. Eğer bir kulübün yeterli kaynakları yoksa Euroleague’de oynayamaz. Tıpkı geçtiğimiz yılın Adriyatik Ligi şampiyonu Cibona’nın başına gelenler gibi.." ifadelerine yer verdi.

BİR TAKIM A LİSANSINI KAYBEDECEK!
Euroleague ayrıca kalan yerlerin nasıl verileceğini de netleştirdi ve A lisansı sayısının 12’den 11’e düşeceğini de duyurdu. Bu da ya Laboral Kutxa’nın ya da Unicaja Malaga’nın lisansını kaybedeceği anlamına geliyor. 

Turkish Airline Euroleague formatı 2015-16 sezonu için aynı kalacak, sadece geçtiğimiz yaz hissedarlar tarafından alınan karar doğrultusunda turnuvaya giriş şekli değiştirildi. A lisanslı kulüp sayısı 11 olacak, ve bu lisans sayısı her ülke ya da her yerel lig için maksimum 3 olacak. Sekiz adet B lisansı direkt olarak yerel liglerden gelen sonuçlara göre verilecek. Bu ligler ise; Adriyatik Ligi (2), Fransa, Almanya, İtalya, Polonya, Rusya Federasyonu ve İspanya. 1 yıllık geçici B lisansı ise 4 adet wildcard aracılığıyla verilecek. Bu wildcardlar turnuva için stratejik market konumunda bulunduğu için Fransa, Almanya, Türkiye ve Birleşik Krallığa verilecek. Bir adet C lisansı ise 2013-14 Eurocup şampiyonuna verilecek.

2016 FINAL FOUR: BERLIN ARENA
2016 yılının Mayıs ayında düzenlenecek olan THY Euroleague Final-Four maçlarının ev sahipliğini yapacak şehir belli oldu. 2009’daki başarılı Euroleague Final Four’dan 6 yıl sonra Berlin, O2 Arena’da bir kez daha Final Four’a ev sahipliği yapacak. Bu, Almanya’da düzenlenecek 4.Final Four olacak. 2009 Berlin dışında, 1989 ve 1999 yıllarında Münih, Final Four’a ev sahipliği yapmıştı.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0