Euroleague'den Galatasaray'a izin yok!

Turkish Airlines Euroleague ve Eurocup'a katılacak takımların listesi belli oldu. Ülkemizden Anadolu Efes ve Fenerbahçe Ülker A lisansıyla, Pınar Karşıyaka B lisansıyla, Darüşşafaka Doğuş ise wild card ile önümüzdeki sezon Euroleague'e katılacak. Galatasaray, Beşiktaş., Banvit ve Trabzonspor MP ise önümüzdeki sezon Eurocup'ta ülkemizi temsil edecek.

Elbette listede göze çarpan ilk detay daha önce Türkiye'ye verilmeyeceği söylenen B lisansının yürürlükte olması ve Pınar Karşıyaka'nın B lisansıyla lige katılma hakkı kazanmasıydı. Yaklaşık iki aydır Türkiye için bir davetiyenin olduğu ve bu davetiye için Galatasaray, Pınar Karşıyaka ve Darüşşafaka Doğuş'un aday olduğu yazılıp çiziliyordu. Ancak açıklanan listede B lisansı uygulamasının devam ettiği ortaya çıktı ve Pınar Karşıyaka son şampiyon olarak B lisansını aldı. Davetiye için iki aday kalmıştı: Galatasaray ve Darüşşafaka Doğuş.

Euroleague yönetimi tercihini Darüşşafaka Doğuş'tan yana kullandı. Peki Darüşşafaka Doğuş davetiye için ne yaptı?

2013-2014 sezonu sonunda lige yükselmeye hak kazanan Daçka, lige çıkar çıkmaz ciddi paralar harcayarak kadro kurdu. Doğuş Grubu'nun desteğini alan Darüşşafaka, Euroleague'in lige katılım için belirlediği minimum teminat miktarı olan 4 milyon euro'nun çok üzerinde bir bütçeye sahip ve Euroleague'in istediği mali teminatı verdi. Ayrıca birinci lige çıktığı sezonda normal sezonu üçüncü bitirmesi de bir sportif başarı sayılabilirdi. Ancak kararda büyük oranda etkili olan şey maddi imkanlar.

Peki Galatasaray'ın davetiye alamamasının sebepleri neler?
Aslında bu konuya aşina olmayan yoktur. Galatasaray basketbol şubesi için 2014-2015 sezonu oldukça sancılı bir sezon oldu. Erkek basketbol takımı da bundan nasibi aldı. Aslında olmayan sponsorluk anlaşması, olmayan parayla yapılan transferler, ihtarlar, kaçanlar, sakatlar... Maddeler halinde yazacak olursak:

*Geçtiğimiz sezon Liv Hospital ismiyle devam edildi ancak sponsorun kulübe ödediği para sadece 1 milyon dolar. Dolayısıyla, kulübün kasasından para çıkmayınca oyunculara maaş ödenmedi. Oyuncular ihtar çekti, kaçanlar dahi oldu. 

*Kızılyıldız maçı, Euroleague yönetimiyle ipleri geren maç oldu. Maç öncesi salon önünde çıkan arbedede bir Sırp taraftarın bıçaklanarak öldürülmesi Euroleague yönetimini oldukça rahatsız etti. Bu olayın ardından Galatasaray'a tribün kapatma ve para cezası verildi.

*Sular durulmuyor, Alba Berlin maçı. Maç öncesi çıkan olaylar sebebiyle maç 1 saat gecikmeli başladı, kaptan Ender Arslan'ın forması olaylar esnasından kaybolunca Şuacan Pişkin'in formasıyla maça çıkmak zorunda kaldı. Ve Galatasaray için Euroleague'in kapıları kapanıyordu.

6 Mayıs 2015'te Euroleague yönetimi ve kulüp yetkilileri İstanbul'da toplandı ve Türkiye için B lisansı uygulamasının sona erdiği açıklandı. Galatasaray'ın Euroleague'e alınmaması için şartlar uygun hale getirildi. Euroleague CEO'su Jordi Bertomeu de üstü kapalı biçimde Galatasaray için Euroleague umudunun olmadığını söyledi.

Galatasaraylı yöneticiler o davetiye için sunum yaptı ancak çabalar sonuçsuz kaldı. Kulüp Euroleague'in istediği mali teminatı verse de geçtiğimiz sezon yaşanan talihsiz olaylardan ötürü davetiyeyi alamadı ve bu sezon yoluna Eurocup'ta devam edecek.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0