FFP'nin yeni sezonda Galatasaray'a etkisi, 2.bölüm..

Geçtiğimiz sezon başında kaleme aldığımız Finansal Fair Play (FFP)'in yeni dönemde Galatasaray'a etkisi, bu sezonda da transfer döneminde en dikkat çeken unsurlardan birisi olacak. Her ne kadar basın mensupları transfer döneminde gazete ve internet sayfalarını kendi kulüplerinde yıllık +10milyon euro ücret alan yıldız isimlerle süslemeye devam etse de aslında kazın ayağı pek öyle değil. 2014 yılında UEFA'dan finansal konularda yaptırım gören Galatasaray'ın maaş bütçesini dengede tutma zorunluluğu devam ediyor. Yaptırım uygulandığı sene oyunculara maaş bütçesi olarak 55 milyon euro ayıran Galatasaray, bu rakamı yalnızca +5 milyon euro geçebilir. Aksi takdirde, UEFA'nın daha sert yaptırımları olabilecek.

Roberto Mancini döneminde kadrosunda 31 sözleşmeli oyuncu bulunduran Galatasaray, sezon sonunda yeni sezonun kamp çalışmasını yapmaya kalktığında Cesare Prandelli yönetiminde 40'a yakın oyuncu grubuyla hazırlık çalışmalarına başlamıştı. Sezon öncesi yaklaşık 10 oyuncuyu yönetimsel kararla kadro dışı bırakan Cesaré, süre bulamayacak bir çok ismi de kiralık olarak takımdan göndermeyi tercih etti. Ligin 10. haftası itibariyle gerçekleştirilen teknik direktör değişikliği sonrasında Hamza Hamzaoğlu'nu göreve getiren takımımız, devre arasında transfer yapmaktan ziyade kadroyu boşaltma yoluna gitti. 2014-2015 sezonunu çifte kupayla kapatan ve üstüste 4.kez Şampiyonlar Ligi vizesi alan Galatasaray elbette büyük bir gelirin sahibi oldu. Lokal şampiyonluklar kapsamında yaklaşık 30 milyon euro başarı ödülünün sahibi olan takımımız, Şampiyonlar Ligi'ne direkt katılım bedeli olarak yaklaşık 13 milyon euro'nun da sahibi oldu. Avrupa Kupaları'nda geçerli olmak üzere bir yıllığına imzalanan Turkish Airlines ve lig maçlarında geçerli olmak üzere bir yıllığına 5 milyon dolar bedelle imzalanan Huawei'nin forma sponsorluğu anlaşmalarının da sona erdiğini, yeni sezon öncesinde yeni sponsorların olacağını da belirtelim. Buradan da gelir hanesine, bir artı daha yazılacak. Ancak bu bedel ne kadar olacak, takdir edersiniz ki bunu kestirmek oldukça zor. Ancak bu rakamların altında ve geçen seneki gibi birer yıllık olmayacağını söylemek mümkün. 

2014 - 2015 SEZONU: 42 (+8 GENÇ) OYUNCU, 71.4 MİLYON EURO MAAŞ!
Prandelli yönetiminde sezona 8'si genç takım oyuncusu (İsmail Çipe, Emre Can Coşkun, Oğuzhan Kayar, İbrahim Coşkun, Kaan Baysal, Adili Endoğan, Burhan Yıldız ve Berk Yıldız) olmak üzere toplamda 50 sözleşmeli oyuncu ile başlayan Galatasaray'ın kadrosunda ayrıca pasaport sorunu yaşayan Adili Endoğan dahil olmak üzere 13 yabancı oyuncu bulunuyordu. Galatasaray'da tüm oyuncuların aldığı maaş 72 milyon euro seviyesindeydi ve bu hiç kuşkusuz bir çok oyuncunun takımdan ayrılması gerektiği gerçeğini yüzümüze vuruyordu. Finansal olarak uyarı alan ve kadrosundaki oyuncu sayısını düşürmesi gereken takımımız 9 oyuncuyu başka takımlara kiralık olarak gönderirken, teknik heyetin raporu doğrultusunda Sabri Sarıoğlu, Gökhan Zan, Emmanuel Eboue, Engin Baytar, Yiğit Gökoğlan gibi isimleri de kadro dışı bırakmıştı. Devre arasında da Veysel Sarı bonservisiyle olmak üzere diğerleri kiralık olarak 5 oyuncuyla yollarını ayırdı ve kadrosuna herhangi bir takviye yapmayarak maaş bütçesini 61 milyon euro seviyelerine düşürmeyi başardı.

Hamzaoğlu yönetiminde sezonu çifte kupayla tamamlayan Galatasaray'da devre arasında Yiğit Gökoğlan ve Engin Baytar serbest bırakılırken, sezon sonunda sözleşmesi sona eren Emmanuel Eboue, Gökhan Zan, Aydın Yılmaz, Goran Pandev takımdan ayrılırken bu oyuncuların maaş bütçesine toplam katkısı 9 milyon euro oldu. Bu sezon kiralık olarak forma giyen ve sezon sonunda Porto'ya dönen Sinan Bolat'ı da eklediğimizde, bu bedel 10.2 milyon euro oluyor. Yeni sezona +10milyon euro maaş bütçesiyle başlamaktan söz ediyoruz, ki bu rakam oyuncu satarak daha da yükselebilecek bir rakam aslında ve Galatasaray'ın yeni sezonda kadrosuna yapacağı takviyelerle birlikte 28 kişilik oyuncu kadrosu oluşturması için en az 10 oyuncuyla yollarını ayırması gerekiyor. Peki, takımdan gönderilmesine neredeyse kesin gözüyle bakılan 10 isim kim ve bu oyuncular maaş bütçesine nasıl bir katkı sağlayacak?

2015 - 2016 SEZONU: 25 OYUNCU + 3 KALECİ
Türkiye Futbol Federasyonu'nun yeni sezondan itibaren yürürlüğe girecek olan uygulaması kapsamında takımlar kadrosunda 3 kaleci olmak üzere toplamda 28 oyuncuya yer verebilecek. 14'ünün yabancı olabileceği yeni kural sonrasında Galatasaray'da bir çok oyuncuyla yolların ayrılması muhtemel görünüyor. Şampiyon kadroya önümüzdeki haftalarda olacak olası 2 yerli oyuncu takviyesiyle birlikte bir çırpıda saydığınızda 22 oyuncuyu rahatlıkla sayabiliyorsunuz ve bu geçen sezon bazı takımlarda kiralık olarak forma giyen isimlerle yolların ayrılacağının mesajını veriyor. Kadroya yapılacak stoper, orta saha ve forvet takviyesiyle birlikte kalan 6 kontenjan için şuan itibariyle 10 aday var. Kadrodan ayrılmasına kesin gözüyle bakılan Ontivero, Amrabat, Sercan, Yekta, Furkan, Umut Gündoğan gibi isimler ile yollar ayrıldığında maaş bütçesinin 55 milyon euro seviyesine düşmesi bir kenara dursun, yabancı kontenjanı nedeniyle rotasyonda değerlendirme şansımızın bulunduğu Blerim Dzemaili ve Dany Nounkeu'nun yeni sezonda takımda olup olmayacakları da soru işareti. Birde ismi basında yer aldığı için rahatlıkla yazabileceğimiz Ayew, Gignac gibi isimleri de eklediğiniz zaman havuz ne kadar büyük olursa olsun şans oldukça düşük bir noktaya geliyor.
Fernando Muslera, Gökhan Değirmenci (?), Eray İşcan - Sabri Sarıoğlu, Tarık Çamdal, Alex Telles, Hakan Balta, Semih Kaya, Aurelien Chedjou, Koray Günter - Felipe Melo, Selçuk İnan, Hamit Altıntop, Emre Çolak, Bilal Kısa (?), Yasin Öztekin, Olcan Adın, Bruma, Wesley Sneijder - Burak Yılmaz, Umut Bulut, Sinan Gümüş.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0