Doğukan Şanlı resmen Galatasaray'da!

Transfer döneminde sessiz ama derinden ilerleyen Galatasaray basketbol takımı yerli kadrosunu güçlendirmek adına Şafak Edge ve İzzet Türkyılmaz’dan sonra geçtiğimiz sezon Sakarya Bşb.’de kiralık olarak forma giyen şutör guard Doğukan Şanlı’yı kadrosuna kattı. Bilindiği üzere daha önce Vladimir Micov ile sözleşme yenileyen, Blake Schilb, Caleb Green, Stephane Lasme ve Joey Dorsey’i de transfer eden ekibimiz bu hamle ile oyun kurucu pozisyonu dışında kadrosunu tamamladı. Ayrıca İsmail Şenol’un verdiği bilgiye göre bu sene U16 milli takımı ile Avrupa şampiyonasında bronz madalya kazanan 1999 doğumlu uzun forvet İsmail Kurnaz da yeni sezonda A takım kadrosunda yer alacak.

SAHA DIŞINDA:UMUT VEREN YETENEK
23 Ocak 1995 tarihinde İstanbul’da doğumlu olan Doğukan Şanlı, 1.93 boyunda ve şutör guard pozisyonunda görev alıyor. Basketbola okuluna gelen Beşiktaşlı genç takım antrenörleri tarafından keşfedilerek başlayan Doğukan 9 yaşından beri Beşiktaş altyapısında forma giydi. Altyapılarda sayısız maça çıkıp, turnuvalara katılan başarılı oyuncu 2009 yılında yıldız erkekler kategorisinde bronz madalya kazanırken 2012-2013 yılında yarı finalinde Galatasaray’a elendiği Genç Erkekler Türkiye Şampiyonası'nda 4. sırada yer alırken yakaladığı 32.8 sayı - 3.4 ribaund - 3.4 asist - 3.2 top çalma istatistikleri ile turnuvanın en iyi forveti seçilme başarısı gösterdi. 2013-2014 sezonunda Beşiktaş A takım kadrosuna dahil edilen genç yetenek o sezon fazla forma şansı bulamazken Olin Edirne karşısında gösterdiği 15 dakikada 12 sayı(3/3 iki sayı-2/5 üç sayı)-1 ribaund-1 asistlik performans onun adına sezonun en iyi performansıydı. 2014-2015 sezonunda sakatlıklarla boğuşan ve Beşiktaş’ta düzenli forma şansı bulamayan Doğukan, TB2L ekiplerinden Sakarya BŞB’ye kiralandı ve sezonu burada 23 maçta 9.1 dakika 3.1 sayı - 1 ribaund ve 0.7 asist ortalamaları ile kapattı. Gerek sezon başı yaşadığı sakatlıklar gerekse altyapıdan A takıma geçmenin zorluğunu yaşayan Doğukan kendisinden beklenen performansı bir türlü gösteremedi.

Doğukan ile ilgili konuşurken onun milli takım kariyerinden bahsetmezsek olmaz. Ülkemiz için altın jenerasyon olarak nitelendirilen 95-96 jenerasyonunun önemli bir parçası olan başarılı genç oyuncu 2013 yılında U18 Milli Takımı ile Avrupa Şampiyonası'nda ve 2014 yılında U20 Milli Takımı ile Avrupa Şampiyonası'nda altın madalya kazanırken 2015 yılında ise U20 Milli Takımı ile Avrupa Şampiyonası'nda bronz madalya kazandı. 2013 yılında U18 Milli Takımı ile Avrupa Şampiyonası'nda altın madalya kazanırken 9 maçta 16.2 dakikada %40 üçlük ile 7.7 sayı ortalaması yakalayan Doğukan kritik anlarda soktuğu şutlarla dikkatleri üzerine çekmişti. 2015 yılında ise U20 Milli Takımı ile Avrupa Şampiyonası'nda önemli bir rol almasını beklenen genç yetenek iyi başladığı turnuvanın 3. maçında talihsiz bir şekilde sakatlanarak sonraki maçları kaçırmak zorunda kaldı. 3.lük maçında Fransa karşısında 14 dakikada attığı 8 sayı ile de her şeye rağmen hala önemli bir yetenek olduğunu gösterdi.

SAHA İÇİNDE: SAYI MAKİNESİ
Doğukan Şanlı ile ilgili şu anda ne söylersek söyleyelim onun altyapı kariyeri ile ilgili söylemiş oluruz. A takım seviyesinde sadece bu sezon TB2L’de düzenli oynadı ancak sakatlıklarla boğuştuğu bir yılda ve ilk A takım seviyesindeki yılında değerlendirme yapmak onun adına haksızlık olur bana kalırsa. Altyapılarda ise kulüp bazında özellikle önemli bir skorer diyebiliriz onun için. Her şekilde sayıya gitmesini bilen ve önemli bir hızlı hücum silahı olan Doğukan ayrıca korkusuzca attığı dış şutları ile de tanınıyor. Topla ilişkisi de fena sayılmayacak durumda olan genç guard ikili oyun oynayabilme ve pas verebilme yetisi ile yaş grubunda ki oyunculara göre bir adım öne çıkıyor. A takım seviyesinde bakacak olursak ise mutlaka güçlenmesi gerek. Geçtiğimiz yılı sakatlıklarla boğuşarak geçiren genç oyuncunun bu sene iyi bir sezon öncesi kampına ihtiyaç duyduğunu söylemek yanlış olmaz. Savunmada, altyapılarda sırıtmayan ve bolca pas arası yapan ve bunları hızlı hücumlarla bitiren genç yıldız adayı üst yapıda ise fiziksel dezavantajlarını mutlaka kapatmalı ve takım savunması içinde ne yapması gerektiğini iyi analiz ederek savunma yönünü mutlaka geliştirmeli. Şut konusunda ise önemli bir şutör diyebileceğimiz Doğukan zaman zaman şut ritmini kaybedebiliyor. Tabi ki bu altyapılarda aldığı rol ve sorumluluktan kaynaklanabilir ancak A takım seviyesinde mutlaka iyi bir ceza şutörü olmalı ve hareketli olarak özellikle perdelerden çıkıp şut sokabilmeli. Konuyu toparlamak gerekirse eğer, altın jenerasyon olarak değerlendirdiğimiz jenerasyondan önemli bir ismi kadromuza kattık. Onun için ana parça demek zor olsa da gerekli gelişimi gösterdiğinde önemli bir yan parçaya evrilebilir. Bir nevi deneme hamlesi olarak baktığımız bu transfer umarım iki taraf adına da hayırlı olur ve hem Türk basketbolu hemde Yenilmez Armada önemli bir cevheri kazanmış olur.

FCNBlog ailesi olarak yeni transferimiz Doğukan Şanlı’ya hoş geldin der, Galatasaray forması altında uzun ve başarılı bir kariyer dileriz.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0