Cenk Gönen resmen Galatasaray'da!

Yeni sezon öncesinde kadrosunu güçlendirme ve derinlik yaratma çalışmalarına devam eden Galatasaray, transfer döneminin bitmesine sayılı günler kala yedek kaleci pozisyonuna takviye yaptı. Kadrosunu daha önce Lukas Podolski, Lionel Carole, Jose Rodriguez, Bilal Kısa, Jem Karacan gibi isimlerle güçlendiren son şampiyon Galatasaray, üç kulvarda mücadele edeceği 2015-16 sezonu öncesinde Fernando Muslera'nın alternatifi olarak Beşiktaş forması giyen 27 yaşındaki Cenk Gönen'i renklerine bağladı. Cenk Gönen transferi için 600bin euro bonservis bedeli ödeyecek olan takımımız, 3 yıllık sözleşme imzalanan tecrübeli file bekçisi için 900bin euro yıllık ücret ödeyecek.

MOSKOVA PANTERİ'NİN YEĞENİ: GÖZTEPELİ CENK
21 Şubat 1988, İzmir doğumlu olan Cenk Gönen profesyonel futbolculuk kariyerinin ilk adımlarını 1999 yılında doğup büyüdüğü şehrin en büyük takımı Göztepe'nin altyapısında attı. Rusya'dda oynanılan hazırlık maçında efsanevi bir performans sergileyerek Berlin Panteri efsanevi kalecimiz Turgay Şeren'e atıfta bulunarak "Moskova Panteri" lakabı takılan Göztepe'nin efsanevi kalecisi Ali Artuner'in yeğeni olan Cenk, sarı-kırmızılı forma altında 2004 yılında A takıma yükseldi. Altyapıda çeşitli kademelerde kalesini başarıyla koruyan Cenk Gönen, profesyonelliğe adım attığı 2004-2005 sezonunda Türkiye Kupası karşılaşmasında Beşiktaş karşısında  takımının 1-0 kaybetmesine rağmen gösterdiği performansla tüm dikkatleri üzerine çekmişti. Aynı sezonun sonunda Cenk Gönen, kariyerinin ilk transferini yaptı ve 17 yaşında ailesinden ayrılarak Denizlispor'un yolunu tuttu.

KARİYERİNİN MİHENK TAŞI: GALATASARAY
Souleymanou Hamidou'nun arkasında yedek kaleci olarak yeşil-siyahlı takımın kadrosunda yer alan Cenk, efsanevi 2005-06 sezonunda yaşadığımız şampiyonlukta Denizlispor'un üçüncü kalecisi konumundaydı. Göztepe'de gösterdiği performansla gelecek vaadeden kalecilerin arasında yer alan genç kalecinin 2007-08 sezonunda ilk kez 18 kişilik maç kadrosuna girdiği karşılaşma Süper Lig'in 10.haftasında oynanılan Denizlispor - Galatasaray karşılaşması olmuştu. Cenk, sezonun devam eden bölümünde Altay'a kiralandı. Altay forması altında sadece Boluspor karşılaşmasında forma giyen Cenk, sezon sonunda Denizlispor'a geri döndü. İzmir'de geçirdiği sürenin o dönemlerde 19 yaşında olan kalecinin "aile özlemi" olduğu her ne kadar iddia edilse de, Altay'dan döndüğünde daha güçlü ve fiziği oturmuş bir Cenk sahne aldı. 2008-9 sezonunda Süper Lig'de mücadele eden Denizlispor'un birinci kalecisi olma şansı yakalayan Cenk, hakettiği süreleri bulmaya başladı. Denizlispor forması altında Galatasaray karşısında ilk kez maç kadrosuna alınan Cenk'in kariyerindeki mihenk taşı yeniden Galatasaray olacaktı. 20 yaşında yeşil-siyahlı takımın kalesini koruyan Cenk'in ilk onbirde çıktığı ilk maç yine Galatasaray karşısında oldu. 2008-9 sezonunda 21 lig ve 4 kupa maçında forma giyen Cenk gösterdiği performans sonrasında U21 Milli Takım'a davet edildi.

2009-10 sezonu başında Denizlispor'da yedek kaleci pozisyonuna düşen Cenk Gönen, sezonun ilk 7 haftalık sekansında kulübede beklerken, sezonun 8.haftasında Beşiktaş karşısında kaleyi devraldı. Gösterdiği performansın ardından 10 hafta kaleyi koruyan Cenk, sezonun ikinci yarısında kaleyi Özden Öngün'e kaptırdı ancak 28.haftadan itibaren kaleyi sezon sonuna kadar yeniden devraldı. Türkiye Kupası'nda da çeyrek final oynayan Denizlispor'un kalesini koruyan Cenk, sezon genelinde 18 maçta görev yapmış oldu. Denizlispor forması altında 5. sezonunu geride bırakan genç kaleci sezon sonunda 1 milyon euro ve genç oyuncu Emre Özkan'ın bonservisi karşılığında Beşiktaş'a transfer oldu. 

DENİZLİSPOR'DAN BEŞİKTAŞ KALESİNE..
2010-11 sezonunda Beşiktaş'a transfer olan Cenk Gönen, ilk sezonunda Hakan Arıkan ile birlikte kaleyi paylaştı. Lig karşılaşmalarında 15, kupa maçlarında 5, Avrupa'da ise 4 maç olmak üzere toplamda 24 karşılaşmada forma giyen Cenk, sakatlığı sebebiyle 7 kez maç kadrosunun dışında kaldı. 2011-12 sezonunda ise siyah-beyazlı takımda Rüştü Reçber'in önünde birinci kaleci pozisyonunda görev yaptı ve tecrübeli kaleci ile birlikte kaleyi paylaştı. Beşiktaş forması altında ikinci sezonunda ligde 29, kupada 1 ve Avrupa'da ise 7 maçta kaleyi koruyan Cenk Gönen, sezonun son 3 haftasında yaşadığı sakatlık nedeniyle takımdan uzak kaldı. Cenk gösterdiği performansla A2 Milli Takım'a davet edilirken, sezon içerisinde A Milli Takım'a da davet edildi. Beşiktaş kalesinde gösterdiği performansla dikkatleri üzerine çeken Cenk Gönen, sezonu 37 resmi karşılaşmada forma giyerek tamamlamış oldu. Ancak gösterdiği bu istikrarlı performansa rağmen Beşiktaş yeni sezon öncesinde kadrosuna 32 yaşındaki İskoç kaleci Allan Mcgregor'u katınca, gösterdiği performansla milli takıma kadar yükselen Cenk ikinci kaleci pozisyona düştü. 2012-13 sezonunda ikinci kaleci pozisyonuna düşen Cenk, sezonu 12 resmi karşılaşmada (8 lig, 4 kupa) kaleyi koruyarak tamamladı. Sezon sonunda İskoç kaleci ile yollarını ayıran siyah-beyazlılar, yeni sezon öncesinde Tolga Zengin'i renklerine kattı ve Cenk bir kez daha ikinci kaleci pozisyonuna düştü. Tolga Zengin'in arkasında ikinci kaleci olarak 2013-14 sezonunda sadece 3 maçta (2 lig, 1 kupa) forma giyen Cenk Gönen'in ligde forma giydiği maçlardan birisi de ikinci yarıda oyuna girdiği Galatasaray karşılaşması olmuştu.

2014-15 sezonunda ise Tolga Zengin ile birlikte kaleyi paylaşan, sakatlığı sebebiyle bir süre takımdan ayrı kalan Cenk Gönen, sezonu 17 resmi karşılaşmada kaleyi koruyarak tamamladı. UEFA Avrupa Ligi'nde çeyrek finalin kapısından dönen Beşiktaş'ta bu turnuvada kaleyi 5 kez, ligde 9 kez ve kupada da 3 kez forma şansı bulan Cenk Gönen bu karşılaşmaların 4'ünde kalesini gole kapatmayı başardı. Sezon sonunda ise, teknik direktör Slaven Bilic'in yerine Şenol Güneş'i göreve getiren Beşiktaş, deneyimli teknik adamın kaleye takviye istemesi ve Cenk Gönen'i üçüncü kaleci pozisyonunda düşünmesi nedeniyle 27 yaşındaki kaleci takımdan ayrılma kararı aldı. Beşiktaş kalesini bugüne kadar 93 resmi karşılaşmada koruyan Cenk Gönen bu karşılaşmaların 28'sinde kalesini gole kapatırken, 102 gol yemişti. 

TUTAN DEĞİL ÇELEN, REFLEKSLERİ GÜÇLÜ..
Yeni yabancı sınırı sonrasında maç kadrosunda bir tane Türk kaleci bulundurmak zorunda olduğunuz gerçeğiyle başlamak lazım. Galatasaray'ın kalesinde dünyanın en iyi kalecilerinden birisi olan Fernando Muslera'nın olduğu göz önünde bulundurulduğunda da Cenk Gönen doğrudan rotasyon amacıyla gerçekleştirilen bir takviye ve kupa maçlarında Muslera'yı dinlendirmek gereken maçlardan birisi. Kolay geçen maçlarda kaleciler fiziksel olarak yıpranmasalar bile, mental olarak yaşadıkları yorgunluklar zaman zaman karşı konulamaz hatalara sebep olabiliyor. Brezilya MT'nin kaleci antrenörü olan Taffarel'in teknik heyette bulunması, birinci kaleci konumunda Muslera'nın olması, altyapıdan yetişen Eray İşcan & İsmail Çipe ikilisinin yetersizliği ister istemez Cenk Gönen hamlesini mantıklı ve doğru kılıyor.

27 yaş, oyunu aktif oynayan oyuncular için "olgun" bir yaş olmasına karşın kaleciler için başarılı olmanın başladığı dönemler olarak kabul edilir. Ligi bilen, yetenekleri belirli bir düzeyde olan ve aslında pek fena olmayan bir kaleci Cenk. Üst seviyede iyi bir yedek kaleci olacaktır. Geçen sezon Sinan Bolat'ın gösterdiği performans göz önünde bulundurulursa (iki maç dışında) Cenk'in daha iyi bir tercih olduğunu söylemek mümkün. Avrupa Kupaları'nda bir çok maçta forma giydi, Beşiktaş forması altında UEFA Avrupa Ligi maceraları var. Liverpool karşısında gösterdiği önemli bir performans vardı, akıllarda kalan. Son dönemde sıkça duyduğumuz "Tutan kaleci, çelen kaleci" kavramına göre baktığımızda ise Cenk net olarak topu çelen bir kaleci. Refleksleri güçlü, korkusuz bir kaleci olduğu gerçeğini son 5 yılda birlikte izledik. Cenk'in en büyük zaafı yan toplar olarak görünüyor. Kararsızlıktan mı, yoksa zayıflıktan mı bilinmez ancak yan toplara çıkıp - çıkmama konusunda yaşadığı tereddütler kalesinde gol görmesine sebep olabiliyor. 

Cenk Gönen'e hoşgeldin diyor ve Galatasaray forması altında başarılar diliyoruz!

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0