Eurobasket 2015: Berlin bitti, Lille yolcusu kalmasın!

Geçtiğimiz hafta başlayan ve hafta boyunca büyük çekişmelere sahne olan Avrupa Basketbol Şampiyonası’nda, ilk tur maçları Perşembe günü itibariyle sona erdi.  6’şar takımlı 4 grupta mücadelenin olduğu şampiyonada ilk tur maçları sonunda gruplarında ilk 4 sırayı alan, Fransa, Türkiye, Letonya, Slovenya, İspanya, Polonya, Yunanistan, Belçika, Sırbistan, Finlandiya, Hırvayistan, Çek Cumhuriyeti, İsrail, İtalya, Litvanya, Gürcistan gruplardan çıkarak son 16 turunu adlarını yazdırmayı başardı. Son 16 turu bugün itibari ile başlarken Milli takımımız bu akşam TSİ 22:00’da ev sahibi Fransa ile karşılaşacak.

A GRUBU
Ev sahibi Fransa'nın 5 galibiyet ile namağlup tamamladığı grupta sırasıyla İsrail, Polonya ve Finlandiya gruptan çıkan diğer takımlar oldular. Rusya ve Bosna Hersek ise turnuvaya veda ettiler. Kuşkusuz Rusya’nın turnuvaya bu kadar erken veda etmesi sürpriz olarak değerlendirilebilecek olsa da son zamanların en zayıf kadrosu ile turnuvaya katılan Rusya’nın bu sonucu elde etmesi benim adıma sürpriz olmadı. Bosna Hersek ise altyapılarda yakaladığı başarıyı A takımlar seviyesinde gösteremeyerek turnuvaya, son saniye basketi ile aldıkları tek galibiyetle veda etti.

B GRUBU
Milli takımımızın da yer aldığı ve turnuvanın ölüm grubu olarak nitelendirilen B grubunda Sırbistan 5’te 5 yaparak grubu ilk sırada tamamladı. Oynadıkları bütün maçlarda rakiplerine mutlak üstünlük kuran Sırplar rakiplerine maç başı yaklaşık 15 sayı fark atarak kazandı. İspanya’nın 2. İtalya’nın ise 3. Olduğu grupta milli takımımız 3 galibiyet ile 4. Sırada yer aldı. Turnuva öncesi belirlediği hedef maçlarının hepsini kazanan ekibimiz İtalya’nın sürpriz İspanya galibiyeti ile 4. Sırada yer aldı ve bir sonraki turda Fransa ile eşleşmek zorunda kaldı. Grubun süprizi ise Almanya’nın tek galibiyet ile elenmesi oldu. Kaptan Dirk’in takımı bütün maçlarda son ana kadar mücadele etse de kadro darlığı sebebiyle, maç sonlarını oynayamarak ev sahibi oldukları grupta havlu atmak zorunda kaldılar.

C GRUBU
Yunanistan’ın namağlup lider tamamladığı ve adeta Balkan Şampiyonası tadında geçen C grubunda 2. sırayı Hırvatistan, 3. sırayı Slovenya ve 4. sırayı ise Gürcistan aldı. Rahat bir grup aşaması geçiren ve Hırvatistan maçı dışında çok fazla zorlanmayan, son maçında ise aslarını dinlendiren Yunanistan kendisinden beklenen sonucu yakaladı. Grubun ağır toplarından Hırvatistan ise sürpriz Gürcistan yenilgisine rağmen grubu 2. sırada tamamladı. Makedonya ve Hollanda’nın elendiği grupta ise şüphesiz turnuvaya en çok renk katan ekip Hollanda oldu. Oldukça kısıtlı kadrosuna rağmen bütün maçların son ana kadar içinde olan portakallar, taraftarı ile de grup aşamasına renk kattılar.

D GRUBU
Turnuvanın bana göre en zayıf grubu olan D grubunda Litvanya beklenilenden daha çok zorlansa da grubunu 1. bitirdi. Diğer sıralamaların üçlü averaj ile belirlendiği grupta 2. sırayı Letonya alırken 3. Çek Cumhuriyeti, 4. ise Belçika oldu. Estonya ve Ukrayna ise aldıkları birer galibiyet ile turnuvaya veda ettiler. Grubun hayal kırıklığı ise bana kalırsa lider olarak gruptan çıksa da Litvanya oldu. Maçlar sırasında oldukça zorlanan, Ukrayna ve Estonya’yı son topla yenen Litvanya ekibi grup aşamasında kendilerinden beklenen performansın çok altında kaldı.

Grup aşamalarında en skorer oyuncu 23 sayı ortalama ile İspanyol Pau Gasol olurken onu 21 sayı ile İtalyan Danilo Gallinari ve 19.8 sayı ortalaması ile Alman yıldız Dennis Schröder takip etti. Ribaund krallığında Çek Jan Vesely ve Litvanyalı Jonas Valanciunas 10 ribaund ortalama ile zirveyi paylaşırken onları 9.8 ribaund ortalama ile Rus yıldız Andrei Vorontsevich takip etti. Litvanyalı oyun kurucu Mantas Kalnietis 8.3 asist ile grup aşamalarında en çok asist ortalaması yakalayan oyuncu olurken Sırp yıldız Milos Teodosic 7 asist ortalama ile onu takip etti. Genç Çek yıldız Thomas Satoransky ise 6.8 asist ortalaması ile bu alanda 3. sırayı aldı. Bana kalırsa grup aşamalarının en süpriz bireysel performansı ise Polonyalı şutör guard Adam Waczynski'den geldi. %52 üçlük ortalaması ile 17.2 sayı ortalaması yakalayan Waczynski grup aşamasında takımının bütün maçlarında en skorer isim olarak bu alanda Eurobasket tarihinde bir ilke imza attı. 

Grup aşaması sonrasında ortaya çıkan eşleşmeler ve turnuva ağacı ise şu şekilde oluştu;


Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0