Mustafa Denizli resmen Galatasaray'da..

Geçtiğimiz hafta liglere verilen milli maç arasının ardından teknik direktör Hamza Hamzaoğlu'nun sözleşmesini fesheden Galatasaray yönetimi, teknik direktörlük görevine kulübün efsanevi isimlerinden Mustafa Denizli'yi getirdi. Futbolculuk döneminde bir sezon sarı-kırmızılı formayı giydikten sonra aktif futbol hayatına son veren Mustafa Denizli, teknik direktörlük kariyerine Galatasaray'da başlamıştı. 66 yaşındaki başarılı teknik adam tam 23 yıl aradan sonra bir kez daha Galatasaray teknik direktörü olarak görev yapacak.

ALTAYLI BÜYÜK MUSTAFA..
10 Kasım 1949, İzmir doğumlu olan Mustafa Denizli futbol hayatına İzmir'in köklü kulübü Altay altyapısında başladı. Altay forması altında profesyonel olan ve 18 yıl aralıksız olarak siyah-beyazlı formayı terleten Denizli, gösterdiği başarılı performansla milli takıma kadar yükseldi. 1967 yılında kadroda şans bulamamasına karşın Türkiye Kupası kazanan takımın bir parçası olmayı başaran Mustafa Denizli'nin sarı-kırmızılı kulüple tanışması 19 yaşındayken oldu. Türkiye Kupası'nın yarı final maçında Galatasaray'a karşı takımını galibiyete taşıyan golü kaydeden Mustafa Denizli böylelikle adını büyüklere karşı duyurmuş oldu. 1970'li yıllarda Altay kadrosuna dahil olan Mustafa Turgut nedeniyle, bu tarihten itibaren "Büyük Mustafa" lakabıyla anılmaya başladı. Türkiye Süper Ligi'nin gelmiş geçmiş en iyi sol ayaklı futbolcularınan birisi olan Denizli, frikikten ve özellikle kornerden attığı gollerle büyük ün yaptı. 1977 yılında ilk kez milli formayı giyen Denizli, ilk maçı olan Finlandiya ile oynanan hazırlık maçında ilk golünü kaydetmişti. İkinci golünü ise EURO1980 elemeleri kapsamında Malta'ya karşı oynanılan karşılaşmada kaydeden Denizli, toplamda 10 kez milli formayı giymesine karşın 2 Dünya Kupası ve 1 Avrupa Şampiyonası elemelerinde mücadele etme şansı yakaladı.

Kariyeri boyunca kendisine gelen tüm teklifleri rededen Mustafa Denizli, futbol hayatının son yılında Galatasaray'a imza attı. 1983 yılında sarı-kırmızılı formayı üzerine geçiren Denizli, sezon içerisinde yaşadığı uzun dönemli sakatlıklar nedeniyle istediği süreleri bulamadı. Sezon sonunda aktif futbol hayatına son veren Mustafa Denizli, dönemin teknik direktörü Jupp Derwall'in yanında yardımcı antrenör olarak görev yapmaya başladı. 3 sezon boyunca kulübede iki numaralı isim olarak görev yapan Denizli, kulüp tarihine geçen ve 14 yıllık hasrete son verdiğimiz 1986-87 sezonunda şampiyon kadronun teknik heyetinde görev yapıyordu. 1988 Avrupa Futbol Şampiyonası elemelerinde 3. maçtan itibaren milli takımı yönetmeye başlayan Denizli, elemelerin ardından görevden ayrıldı. Sezon sonunda Jupp Derwall'in takım menajerliğine geçmesiyle birlikte teknik direktörlük görevine getirilen Denizli, ilk sezonunda lig şampiyonluğunun yanı sıra ikinci sezonda Şampiyon Kulüpler Kupası'nda yarı final oynama başarısı göstermişti.

1989-90 sezonunda Galatasaray'daki görevinden ayrılan ve Alman ekibi Aachen'in yolunu tutan Mustafa Denizli, takımının başında elde ettiği farklı galibiyetlerle adını Avrupa'ya bir kez daha öğretti. 10 hafta içinde sadece bir galibiyet alan Alman ekibinin başında çıktığı ilk 4 maçından da galibiyetle ayrıldı. Ancak bu galibiyetlere rağmen işler pek yolunda gitmedi ve Denizli rüya gibi başladığı Almanya macerasını tamamlamak zorunda kaldı. 1990-91 sezonu öncesinde bir kez daha Galatasaray'a dönen Denizli, ligde ikinci olmalarına karşın Türkiye Kupası ve Cumhurbaşkanlığı Kupası'nda mutlu sona ulaşan taraftaydı. Bir sonraki sezon Avrupa'nın bir numaralı kupası olan Kupa Galipleri'nde çeyrek finale yükselen Denizli'nin öğrencileri sezonu lig üçüncüsü olarak tamamlıyordu. Sezon sonunda yönetimle anlaşamayan Mustafa Denizli'nin sarı-kırmızılı camia ile yolu bir kez daha ayrılıyordu.

KULÜP, MİLLİ TAKIM: AVRUPA GELENEĞİ
1994-1996 yılları arasında Kocaelispor takımında teknik direktörlük görevi yapan Denizli, küme düşme potasındaki yeşil-siyahlı takımı Avrupa Kupaları'na katılabilecek noktaya getirdi. Bu başarının ardından Denizli, milli takımdan istifa eden ve Galatasaray'ın başına geçen Fatih Terim'in yerine milli takımın başına geçti. 1998 Dünya Kupası elemelerinde takımın başındaydı. Türkiye, 8 maçta 4 galibiyet 2 beraberlik ve 2 mağlubiyetle grup üçüncüsü olup kupaya gidemedi ancak dönemin federasyonu, 2000 Avrupa Futbol Şampiyonası elemeleri için de Denizli'yle çalışmak istedi. Türkiye 8 maçta 5 galibiyet, 2 beraberlik ve 1 mağlubiyet ile grup ikincisi oldu. Portekiz'de düzenlenecek olan şampiyona için İrlanda ile play-off turunda kozlarını paylaşan milli takım bu eşleşmede rakibi karşısında 1-1 ve 0-0'lık sonuçlarla adını şampiyonaya giden takımlar arasına yazdırırken, Mustafa Denizli'nin karşılaşma sonunda "İçimizdeki İrlandalılar.." açıklaması uzun bir süre gündemdeki yerini korumuştu. Portekiz'deki şampiyonada grup aşamasını ikinci olarak tamamlayan Denizli'nin öğrencileri, çeyrek final vizesini cebine koymuştu. Ev sahibi Akdeniz ekibine çeyrek finalde kaybeden takımımız turnuvadan elenirken, Denizli şampiyona sonrası görevinden ayrıldı.

2000 yılındaki Avrupa Şampiyonası sonrasında milli takımdan ayrılan ve Fenerbahçe'ye imza atan Mustafa Denizli ilk sezonunda sarı-lacivertli takımla ligde şampiyonluk yaşadı. Bu şampiyonluk aynı zamanda ligi domine eden Galatasaray'ın dört yıllık saltanatına son veriyordu. Bu durumun yanı sıra Denizli, sarı-lacivertli takımı şampiyon yapan ilk Türk teknik adam ünvanına da sahip oldu. Bir sonraki sezon Fenerbahçe çatısı altında Avrupa'da sıfır çeken Denizli, ligde devam eden kötü gidişin ardından sezon sonunu beklemeden sarı-lacivertli takımla yollarını ayırdı. Sezon sonunda Türkiye'nin en büyüğü bir kez daha Galatasaray olacaktı.

İRAN'DA YEPYENİ BİR MACERA..
2003-04 sezonunda PTT 1.Lig ekibi Manisaspor'un teknik direktörlüğünü yapan Denizli, takımıyla inişli çıkışlı bir grafik sergiledi. Normal sezonu dördüncü bitiren ve Süper Lig'e yükselemeyen Manisa temsilcisi ile yollarını ayıran Denizli, bir sonraki sezon hiç beklenmedik bir hareketle İran'ın yolunu tuttu. İran şampiyonu PAS FCe imza atan Denizli yepyeni bir maceraya yelken açmış oldu. 15 hafta sonunda 11. olan takımı alan Denizli, ilk maçında Berg-e Şiraz takımına karşı 5-1'lik galibiyet almayı başarıyordu. Sezon sonunda takımıyla 6.sırada yer bulmayı başaran deneyimli teknik adam; AFC Şampiyonlar Ligi'nde takımıyla birlikte grup birincisi olarak çeyrek finale yükseldi. Çeyrek final turunda BAE ekibi Al-Ainn'e iki maç sonunda deplasman golü kuralıyla elenen Denizli, bir sonraki sezon olan 2005-06 sezonunda takımının başındaydı. Şampiyonluk mücadelesi verdiği dönemlerde yönetimle yaşadığı problemlerden dolayı takımının başında maça çıkmayan Denizli, son haftalarda takımının başındaki yerini aldı. Ligi şampiyon tamamlayan İstiklal Tahran takımının bir puan gerisinde ikinci sırada tamamlayan PAS FC adına Denizli'nin görevden ayrılma vaktiydi.

Denizli görevden ayrıldıktan sonra bir başka İran temsilcisi Persapolis'e imza attı. Sezon sonuna kadar şampiyonluk yarışında yer alan Persapolis son haftada alınan sonuçlarla ligi üçüncü tamamladı. Persapolis'in şampiyonluğu için rakibinin puan kaybetmesi yeterken, ligin son haftasında Denizli ve öğrencileri puan kaybeden taraf olmuştu. Sezon sonunda görevden ayrılan Denizli, bir süre takım çalıştırmama kararı aldı ve Türkiye'ye döndü.

ÜÇLEME: GALATASARAY, FENERBAHÇE, BEŞİKTAŞ..
2008 yılında Ertuğrul Sağlam ile yollarını ayıran Beşiktaş'ta teknik direktör olarak göreve başlayan Mustafa Denizli, ligin ilk yarısını 6. bitirmelerine karşın sezon sonunda siyah-beyazlı ekiple mutlu sona ulaşan isim oluyordu. Bu başarıyla birlikte Galatasaray - Fenerbahçe ve Beşiktaş'la lig şampiyonluğu yaşayan ilk ve tek teknik adam ünvanına sahip olan Denizli, tekrarlanması çok zor bir üçlemeye imza atmış oldu. Siyah-beyazlı kulüple lig şampiyonluğunun yanı sıra Türkiye Kupası'nda da şampiyonluk sevinci yaşayan Mustafa Denizli siyah-beyazlı takıma 6 yıl sonra şampiyonluğu, 19 yıl sonra çifte kupayı getiriyordu. Fenerbahçe'de olduğu gibi Beşiktaş'ta da ilk şampiyonluk yaşayan Türk teknik adam olma ünvanına sahip olan Denizli, siyah-beyazlı takımın kulüp tarihindeki 13. lig şampiyonluğuna imza atmayı başarıyordu. 2009-10 sezonunda da Beşiktaş teknik direktörü olarak görev yapan deneyimli teknik adam ligi 4.bitirmesinin ardından yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle teknik direktörlük yaşantısına bir süre ara vereceğini açıkladı. 

Beşiktaş'taki başarılarının ardından bir süre dinlenme kararı alan Denizli, takvim yaprakları 2011'i gösterdiğinde bir kez daha Persapolis'in yolunu tuttu. AFC Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek finalin kapısına dayanan İran temsilcisi, ligde kötü formunu düzeltmeyince Denizli ile yollarını ayırdı. Mustafa Denizli'nin bir sonraki durağı ise 2012 yılının kış döneminde Çaykur Rizespor oldu. Yarım dönemlik performansın ardından Karadeniz temsilcisi ile yeni sezonun bütçesinde anlaşamayan deneyimli teknik adam yeşil-mavili ekipten ayrılma kararı aldı. Bu kararın hemen ardından 2013 yılında Azerbaycan ekibi Hazar Lenkeran'a imza atan Denizli kısa süren macerasının ardından tekrardan Türkiye'ye döndü. Bir süredir yayıncı kuruluşta görev yapan ve sezon başında TRT Spor'a transfer olan Mustafa Denizli, önümüzdeki 1.5 yıl boyunca Galatasaray'da teknik direktör olarak görev alacak. 

Üçüncü kez sarı-kırmızılı camiamızda teknik direktörlük koltuğuna oturan Denizli'ye üstün başarılar dilerken, müzeye yeni kupalar eklemesini temenni ediyoruz.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0