Vladimir Micov üzerine..

Geçtiğimiz yıl felaket bir şekilde kötü oynayan takımla birlikte Micov, vasat bir performans sergilemişti sezon boyunca. Hatta isteksiz halleri ve donuk tavrıyla birçok taraftar tarafından da ruhsuz bulunup gönderilmek istendi. Ancak Ergin Ataman bütçenin daraldığı bu yılda ona güvendi ve iki yıllık sözleşme yeniledi Sırp yıldızla. Micov'da koçunu yanıltmadı ve adeta küllerinden doğarak kariyerinin en iyi sezonunu oynadı sezonun ilk bölümünde. Bundan sonra ki bölüm ağır bir şekilde Vladimir Micov fanatizmi içerebilir baştan uyarıyorum..

OYUNA ODAKLANMA
Geçtiğimiz yıl kuşkusuz saha dışında çok kötü yönetilen bir Galatasaray vardı. Maaş problemleri, antrenman boykotları, sezon ortası ayrılan oyuncular vs gibi. Bu ortamda da bir takımdan bahsetmek çok doğru olmazdı. Belki de Micov'un performansının sönük kalmasının en önemli sebebi de buydu. Çünkü Vlado'nun en önemli özelliği muhteşem bir takım oyuncusu olması. Bireysellikten ziyade performansının takıma ve birlikteliğe dayalı bir yapısı var. Yani onun rol tanımının çok iyi yapılmış olması gerekiyor. Herkesin kendisine oynadığı ve oyun şablonunun olmadığı bir sistemde ondan verim almak çok zor olur. Ayrıca maaşının ödenmemesi ve geleceğinin belirsiz olması da onun sahaya odaklanamamasının bir başka nedeniydi. Bu yıl bu problemler ortadan kalkınca ise Vlado tamamen sahaya odaklandı ve gerçek performansını sergilemeye başladı.
SİSTEMİN YAPI TAŞI
Kuşkusuz Micov Avrupa'nın en iyi çok yönlü forvetlerinden birisi. Saha içinde 2-3-4 numaraları çok rahatlıkla oynayabilmesinin yanında topla olan ilişkisi, ikili oyun oynama becerisi, saf fundemantaldan oluşan driblingleri, 40 yıllık pivotlara taş çıkartan alçak post hareketleri, kusursuz şut tekniği ile Micov'un yapamayacağı şey yok neredeyse. Ayrıca oyun aklının pozisyonuna göre Avrupa'nın en iyilerinden olduğunu belirtmek lazım. Kısacası elinizde Micov gibi bir forvet varsa işiniz çok rahat. Geçtiğimiz yıl gerek bir önce ki paragrafta saydığım sorunlar gerekse Micov'un yaşadığı sakatlıklar yüzünden ondan bu katkıları alamadık. Aslında hiç katkı almadık demek haksızlık olur. Geçtiğimiz yıl Sinan ile birlikte en istikrarlı katkıyı veren isimlerin başında geliyordu ancak takım olarak o kadar kötüydük ki onun bu katkısı yok sayıldı neredeyse.

Bu sene ise koçumuz Ergin Ataman özellikle daralan rotasyonda Micov'a yeni bir sorumluluk verdi. Kariyeri boyunca çok iyi bir yan parça olan, Cska yıllarında dipten attığı ceza şutları ile tanınan Micov, bu sene takımın ana hücum opsiyonlarından biri oldu. İşte bu karar ile birlikte Micov'un yükselişi de başladı. Hücumda topun daha çok onun eline değdiği, setlerde ara durak değil son durak haline gelen Micov, hücumlarımızın sürükleyicisi konumuna geldi. Blake Schilb ile 2-3 numarada yakaladığı uyum ile de adeta durdurulamaz bir silah haline büründü Sırp yıldızımız. İstatistiklerle de bu durumu desteklersek eğer, bu yıl ligde 8 karşılaşmada kaydettiği 17.4 sayı ile takımımızın bu alanda lideri. Ayrıca 2.6 asist ile de sadece kendi sayısını atmadığını arkadaşlarını da oyunun içine dahil ettiğini görüyoruz. Ligde yakaladığı %53 üçlük isabeti ile de kariyerinin en iyi dönemini yaşıyor bu alanda. Eurocup'ta ise lige oranla biraz daha az top kullandığını görüyoruz ancak yine yakaladığı 13.1 sayı ortalaması ile Errick McCollum'dan sonra takımımızın en skorer ikinci oyuncusu konumunda. 

HÜCUMDA YAPMADIĞI İŞ YOK
Micov'u nasıl kullandığımızla ilgili biraz daha spesifik olarak bakarsak eğer, onun üzerine kurgulanmış birçok oyunumuzun olduğunu görüyoruz. Yarı saha hücumunda tepe ikili oyunları, onu en çok kullanma şeklimizden birisi. Doğru saha yerleşimi yaptığımız bu oyunda Micov'un hem penetresini, hem pas yeteneğini hem de şutunu "üçlü tehdit" olarak kullanabiliyoruz. İkili oyun oynama becerisi üst seviyede olan Micov, ikili oyunlarda vücudunu çok iyi kullanarak rakibinin hamle yapmasını engelliyor. Belki en atletik forvet olmasa da vücudunun yapamayacaklarının farkında ve bunları kusursuz fundemantalı ile kapatıyor. İkili oyun oynarken en önemli özelliklerinden bir diğeri ise driblingi kesmemesi. Bu sayede rakip savunmayı çok iyi okuyarak ona göre hamle yapabiliyor. Gerektiğinde pas vererek savunmayı cezalandırırken, boşluk bulduğunda ise çok kararlı bir şekilde potaya gidebiliyor. Bu potaya gidişleri de Micov'un bu yıl oyunun üstüne koyduğu noktalardan birisi. Geçtiğimiz yıllara göre çok daha fazla potaya giden Micov, bunları o kadar iyi bir fundemantalla yapıyor ki çok hızlı bir ilk adımı olmamasına rağmen ya da çok yükseğe çıkamamasına rağmen durdurulması adeta imkansız oluyor. Ayrıca forvetlerden oynanan ikili oyunlarda Micov'u topun ters tarafında bırakıp ekstra paslarla onu bulduğumuz pozisyonlarda ise gerektiğinde şut atan Vlado, savunma yerleşimi kötü ise durdurulamaz şekilde potaya kadar gidebiliyor. Şut demişken kariyeri boyunca iyi bir şutör olarak bilinen Sırp oyuncu bu yıl bu alanda da kendisini bir adım ileri taşıdı. Ligde yakaladığı %53 üçlük isabeti(17/32) onun kariyerinin en iyisi. Set şutörü olarak ceza atışlarını affetmeyen Micov, ikili oyun sonrası da yüksek yüzdeyle orta mesafe şut atabiliyor. Onu kullandığımız başka bir nokta ise sırtı dönük oyunları. Genellikle 2 numara kullandığımız Vlado, rakiplerine sağladığı fiziksel üstünlüğü alçak post oyunlarında çok iyi kullanıyor. Pivot hareketlerine yetiştiği coğrafyadan dolayı hakim olan Sırp yıldız, savunmanın getirdiği yardımları da çok iyi okuyabiliyor ve gerekli cezaları hemen kesiyor. 

Saha içinde sürekli sakin kalması, kafasının yukarı da olması ve oyuna sürekli hakim olması onun bu kadar dengeli ve değerli bir oyuncu olmasının en önemli sebeplerinden birisi. En heyecanlı anlarda bile "poker face" olan, attığı basketlerden sonra en ufak bir tebessüm göstermeyen Micov, değerli olduğu kadar da kendine has bir oyuncu.

TARAFTARIN GÖZBEBEĞİ
Şüphesiz olarak bu denli çıkış gösterdiği sezonun ardından Vlado, taraftarın göz bebeği haline geldi. Sosyal medyada birçok taraftar onun adına videolar yapıp ona olan sevgilerini gösteriyor. Ancak bu kadar ilgiye rağmen Micov'un hala bir twitter hesabı yok. Sadece sahada yaptıklarıyla anılmak isteyen ve işine konsantre olan Sırp yıldız, aynı zamanda oldukça iyi bir takım arkadaşı. Takım içinde arkadaşlarıyla diyaloğu çok iyi olan Sırp oyuncu saha dışında sahada olduğundan daha güler yüzlü. Bu denli karakterli ve yetenekli bir oyuncuya sahip olduğumuz için çok şanslıyız. Ayrıca geçtiğimiz yıl yaşanan kötü olaylardan sonra gemisini terketmemesi ve bu sene sözleşmesini indirim yaparak uzatması onunda kendisini buraya ait hissettiğinin bir göstergesi bence. 

Sonuç olarak Avrupa'nın en değerli forvetlerinden birisine sahibiz. Bundan yıllar sonra "Ben Micov'u bu formayla canlı izledim." diyerek çocuklarımıza veya torunlarımıza anlatacağımız için oldukça şanslı olduğumuzu unutmamız gerekli.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0