Martin Linnes resmen Galatasaray'da!

Spor Toto Süper Lig'de ilk yarıda sıkıntılı bir dönem geçiren ve liderin 11 puan gerisinde devreyi 3.sırada tamamlayan Galatasaray ara transfer döneminde kadrosunu güçlendirmeye devam ediyor. Daha önce orta sahaya Ryan Donk takviyesi yapan Süper Lig'in son şampiyonu savunma hattının sağ tarafında da gelecek vaadeden bir takviye yaptı. Molde takımının 24 yaşındaki Norveçli savunmacısı Martin Linnes ile her konuda anlaşma sağlayan takımımız böylelikle ara transfer döneminde ikinci hamlesini yapmış oldu. 

AİT OLDUĞU YERDE..
20 Eylül 1991 tarihinde Avrupa'nın en uç noktasında yer alan Norveç'in güneyinde yer alan 17bin nüfuslu Kongsvinger şehrinde dünyaya gelen Martin Linnes son dönemde özellikle Türk futbolseverlerin yakından tanıdığı bir isim haline geldi. Bir dönem ismi Beşiktaş ile anılan ve UEFA Avrupa Ligi grup maçlarında Fenerbahçe ağlarına nefis bir gol bırakan 24 yaşındaki savunma oyuncusu futbol hayatına Sander altyapısında başladı. Burada geçirdiği sürenin ardından doğup büyüdüğü şehrin takımı olan  Kongsvinger IL takımının altyapısında forma giymeye başlayan Linnes, kariyerinin ilk profesyonel kontratını 2010 yılında imzaladı. Dönemin teknik direktörü Trond Amundsen tarafından A takım kadrosuna alınan Linnes, 5 Mayıs 2010 tarihinde takımının Sandefjord ile deplasmanda oynadığı maçın son bölümlerinde oyuna girerek ilk resmi maçına çıktı ve ülkesinin en üst düzey ligi olan Tippeligaen ile tanışmış oldu. İlk profesyonel sezonunda 15 lig maçında forma giyen ve maç başına ortalama 66 dakika forma giyen genç savunma oyuncusu takımının bir alt lige düşmesine engel olamadı. Normal sezonu 15. sırada tamamlayan Kongsvinger IL bir sonraki sezon Norveç 2.Ligi olan OBOS-Ligaen'de yer alacaktı. 

Tamamı ilk onbirde olmak üzere 26 lig maçında forma giyen ve kırmızı kart gördüğü Alta IF maçı dışında, tamamında 90 dakika sahada kalan Linnes gösterdiği performansla ülkesinin en büyük takımlarından Molde'nin radarına girdi. İkinci Lig'de forma giydiği karşılaşmalarda 2 gol atıp, takım arkadaşlarına 3 kez golden önce pası veren isim olmayı başaran Linnes, takvim yaprakları 2012'nin Ocak ayını gösterdiğinde sadece yetiştirme bedeli (250bin euro) karşılığında Molde'nin yolunu tuttu.

2.LİGDEN GELDİ, LİGİN EN İYİSİ OLDU..
2012 yılında Norveç'in en büyük takımlarından birisi olan Molde'ye transfer olan Linnes kısa bir süre içerisinde genç yaşına rağmen takımın vazgeçilmez isimleri arasında kendine yer edindi. Tamamı onbirde olmak üzere 24 lig maçında ve 3 kupa maçında sahaya çıkan Linnes, bu karşılaşmalarda 1 gol - 2 asistlik istatistiklerinin yanı sıra gösterdiği performansla milli takımın çeşitli yaş kategorilerinde forma giymeye başladı. Molde sezonu şampiyon tamamlarken, Linnes gösterdiği performansla ligin en iyi genç oyuncularından birisi olmasının yanı sıra en iyi savunma dörtlüsünde yer aldı. 21 yaşında kariyerinin ilk şampiyonluğunu Molde ile yaşayan Linnes, yine aynı sezon Norveç Kupası'nda da yarı final oynama başarısı gösterdi. Tromso'ya elenen tarafta olan Linnes'in bu kupada mutlu sona ulaşması bir sonraki sezon olacaktı. 2012 yılında ayrıca Molde forması altında UEFA Şampiyonlar Ligi elemelerinde boy gösteren Linnes, takımının 3.turda Basel'e elenmesine engel olamazken UEFA Avrupa Ligi'nde takımıyla birlikte grup aşamasında mücadele etti. Avrupa Kupaları'nda 11 maçta ilk onbirde görev yapan genç oyuncu böylelikle uluslararası arenada da tecrübe kazanma şansına sahip oldu. 

2013 yılında Molde forması altında Tippeligaen'de kırmızı kart gördüğü Rosenborg mücadelesi dışında 23 lig maçında 90 dakika sahada kalan Linnes, kupada da 6 maçın tamamında forma giydi ve bir önceki sezon yarı finalde Tromso'ya elenen Molde'nin kupa şampiyonluğunda pay sahibi oldu. Ligi ikinci sırada bitiren ancak Norveç Kupası'nda mutlu sona ulaşan Molde adına 30 maçta forma giyen ve bu karşılaşmalarda 5 gol - 4 asist performansıyla mücadele eden genç savunma oyuncusu gösterdiği performansla milli takıma kadar yükseldi. 2013 yılında Molde forması altında UEFA Şampiyonlar Ligi elemelerinde boy gösteren ancak ikinci eleme turunda Legia Warsova'ya yenilen tarafta yer alan Linnes, takımının UEFA Avrupa Ligi elemelerinde de Rubin Kazan'a elenmesiyle Avrupa Kupaları'nda boy gösterme şansını elde edemedi. 

2014: NORVEÇ'TE MOLDE RÜZGARI, ÇİFTE ŞAMPİYONLUK!
Doğup büyüdüğü şehrin takımı olan Kongsvinger IL forması altında ikinci ligde gösterdiği performansın yanı sıra Molde forması altında gösterdiği başarılı performansla milli takıma kadar yükselen Linnes için 2014 yılı tam anlamıyla Norveç'i domine etme dönemiydi. Tippeligaen'de mavi-beyazlı forma altında tamamı 90 dakika olmak üzere 28 maçta forma giyen ve 4 gol - 6 asistlik perofrmansıyla takımının şampiyonluğunda pay sahibi olan Linnes, kupada da şampiyonluk sevinci yaşayan Molde formasını 6 maçta terletti. Bu karşılaşmalarda 2 asist yapan Linnes, özellikle final karşılaşmasında Odds BK karşısında 73. dakikada takımını öne geçiren golü kaydeden Fredrik Gulbrandsen'e nefis bir gol pası hazırlamış ve takımının şampiyonluğa yürümesinde başrol oynamıştı. Linnes takımıyla birlikte UEFA Avrupa Ligi'nde eleme turunda boy göstermiş ancak Zorya Lugansk'a elenmekten kurtulamamıştı.

Geride bıraktığımız 2015 yılında Tippeligaen'de tamamı ilk onbirde ve 2 maç dışında 90 dakika olmak üzere 28 maçta forma giyen Linnes bu karşılaşmalarda 2 gol - 5 asistlik performans sergilerken, Norveç Kupası'nda çeyrek finalde Viking'e elenenen Molde'nin formasını 2 maçta giyebildi. Linnes gösterdiği istikrarlı performansıyla Norveç'in gelecek vaadeden önemli savunmacıları arasında kendisini bir kez daha kanıtlarken en büyük çıkışı Molde forması altında Avrupa Kupaları'nda gösterdi. İlk olarak Şampiyonlar Ligi elemelerinde üçüncü turda Dinamo Zagreb'e deplasman golü kuralıyla elenen Molde'de toplamda üç maçta forma giyen ve bu karşılaşmalarda 3 asist yapan Linnes, bir alt turnuva olan UEFA Avrupa Ligi'nde de grup aşamasını lider tamamlayan Molde'nin en etkili isimlerinden birisi oldu. Grup aşamasında Fenerbahçe, Ajax, Celtic gibi önemli takımların olduğu A Grubu'nu lider olarak tamamlayan Norveç temsilcisinde 6 maçın tamamında forma giyen Linnes bu karşılaşmalarda rakip fileleri 1 kez havalandırdı. Kadıköy'de oynanılan karşılaşmada nefis bir golle takımının galibiyetini (3-1) perçinleyen 24 yaşındaki savunma oyuncusu gösterdiği performansla milli takımda düzenli olarak forma şansı bulmaya başladı.

LİNNES: FORMDA, HAZIR, FİT..
Avrupa'da futbol liglerinin büyük bir kısmı eşzamanlı olarak oynanmasının yanı sıra Kuzey ülkelerinde mevcut hava durumları nedeniyle ligler yılların belli dönemlerinde oynanıyor. Norveç Ligi yılın Mart ayında başlarken, Kasım ayı itibariyle son bulması bu coğrafyanın takımları için Avrupa Kupaları elemeleri veya grup maçları büyük bir avantaj oluyor. Aynı durumun tersi Güney Amerika ligleri için geçerli mesela, Telles'in ilk geldiği sezon yaşadığı mental yorgunluğun sebebi ligin bitmesinin hemen ardından Türkiye'ye transfer olmasıydı. 24 yaşındaki sağbek için bu durum söz konusu olmayacak, keza Mart ayında ligin başlamasına mental ve fizik olarak hazır olacak olan Linnes, devre arasından itibaren takımda forma giymesiyle Norveçte olduğu gibi yeni bir sezona giriş yapmış olacak.

Molde ile sezon öncesi kampında yer alan ve 2016 yılı öncesinde UEFA Avrupa Ligi'nde de son derece başarılı bir şekilde forma giyen genç oyuncu son dönemde gösterdiği başarılı performansla futbolseverlerin dikkatlerini çekmeyi başarmıştı. Sağ çizgiyi komple kullanan, hücuma çıkan, topu süratli bir şekilde yarı alana taşıyan, ceza sahasına adrese teslim ortalar yapan Linnes için üst kademede kendisini kanıtlama vakti diye yorumlayabiliriz. Molde formasıyla yapabileceklerini yaptı. Norveç milli takımına kadar yükseldi, Avrupa Ligi'nde başarılı bir görüntü çizdi ve Norveç Ligi'nde başarılı isimler arasına adını yazdırdı. Maliyet/performans analizi yapıldığında Linnes geleceğe yönelik iyi bir hamle ve yaş ortalaması 30 olan Galatasaray onbiri için 24 yaşında savunmanın sağını emanet edebileceğimiz birisinin olması önemli. Mustafa Denizli'nin son dönemde Sabri'nin üzerini tamamen çizmesi ve Tarık'a forma şansı vermesi, zorunluluk halleri dışında Sabri'yi kullanmaması tecrübeli futbolcunun Galatasaray macerasının sona erdiğini gösteriyordu. Tarık'tan çok daha iyi bir isim Linnes, mevcut kadro şartlarında. Eboue'den görmeye alıştığımız bir şekilde, sağ çizgiden rakip ceza alanına doğru toplu/topsuz dikine giden; çizgiye inmeden altı pasın üzerine kesen, bileklerine hakim, bir anda süratlenen bir oyun karakterine sahip olduğunu belirtelim. Sürekli olarak hücum özelliklerinden bahsettik ancak savunma kısmında da genç oyuncunun başarılı olduğunu söylemek mümkün. Topa mesafeli savunmalarda ayakta kalan, rakibiyle girdiği mücadelelerde yere sağlam basan ve kolay kolay yıkılmayan, inatçı bir mücadele kimliği var. Ters kademelere çabuk giren, duran topların dönüşünde geriyi iyi bir şekilde süpüren ve takımını bir kez daha ileri taşıma şansı yaratmaya çalışan bir oyun profili olduğunu söyleyebiliriz. 

Linnes'in kariyerinde daha önce kısa bir süre kanat oynamışlığı var ancak Molde döneminde tamamen çizgiyi kullanan bir bek haline dönüştü. Fizik / kondisyon seviyesi üst düzey olan, ikili mücadelelerde ayakta kalan, çizgiyi otobana çeviren, süratle ileri taşıyan bir kimliği var. Bundesliga & Eredivise gibi liglerde oynanılan bir oyun yapısı var Norveç Ligi'nin, ki bu durum oyuncuların daha hücumcu olmasına olanak sağlıyor. Martin Linnes bu durumunu ekmeğini yiyen isimlerin başında geliyor. 

Martin Linnes'e hoşgeldin diyor ve Galatasaray forması altında üstün başarılara imza atmasını temenni ediyoruz!

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0