Ryan Donk resmen Galatasaray'da!

 
İlk yarıdaki başarısız gidişatın ardından transfer çalışmalarına hız veren Galatasaray, devre arasındaki ilk transferini ön libero mevkiine yaptı. Kasımpaşa'nın 30 yaşındaki futbolcusu Ryan Donk'u renkleri katan takımımız, Felipe Melo'nun gidişinden sonra orta saha sertliğinde istediği oyuncuyu kadrosundan çıkaramamıştı. Hollandalı ön libero Donk, ligin ilk yarısının en başarılı isimlerinden biri. Hava hakimiyeti, fiziki gücü ve 1.92 boyundaki bir oyuncuya göre iyi olan tekniğiyle dikkat çekiyor. Bonservis bedeli olarak Kasımpaşa'ya 2.5 milyon Euro verecek olan takımımız, Donk'a ikinci yarı için 750 bin Euro, diğer yılları için ise 1 milyon 500 bin Euro vereceğini borsaya bildirdi. 

BELÇİKA'DAN KASIMPAŞA'YA..
Yeni transferimiz Ryan Donk, uzun bir Avrupa macerasından sonra yolu Türkiye'ye düşen oyunculardan biri. 30 yaşındaki tecrübeli ön libero, kariyerine RKC Waalwjik'te başladı. Bu kulüpte bir sezon oynadıktan hemen sonra Hollanda'nın güçlü ekiplerinden AZ Alkmaar'ın radarına girdi ve Hollanda Ligi'nde şampiyonluğa oynadı. AZ'de 2 sene kalan Donk, fiziğine uygun olan Premier Lig'te şansını denemeye devam etti. West Bromwich'te kiralık bir sezon geçiren oyuncu, asıl başarılarını sağlayacağı kulübe doğru yol alıyordu: Club Brugge. Belçika'nın köklü kulüplerinden olan Brugge'de 4 sene boyunca top koşturdu. O zamanlar stoper mevkiinde görev alan Donk, Brugge kariyerinde 12 gol attı. Kaptanlığını yaptığı Club Brugge takımından 2013'te ayrıldı ve Kasımpaşa'nın yolunu tuttu. Kasımpaşa, Avrupa'nın vasat üstü kulüplerinden bulduğu yetenekli ve tecrübeli oyunculardan kadro oluşturmaya çalışan bir takım. Donk gibi pek çok oyuncuyu futbola yeniden kazandırdı. Scarione, Viudez, İsakhson, Eren Derdiyok ve Castro gibi oyuncularla ligin zirvesine oynamaya çalışıyor. Donk da bu kadro mühendisliğinin en değerli parçası olarak göze çarpıyor. Kasımpaşa'da 2 senede 44 maça çıkan Ryan Donk attığı 6 gol ve takıma önderlik edişiyle yıldızını parlatmıştı. Galatasaray gibi büyük bir camianın beklentilerini ne ölçüde karşılayabilir, neler yapabilir biraz da ondan bahsetmek gerek..

GALATASARAY'IN YENİ DİNAMOSU
Kariyerinde önemli kulüplerde oynamış olan Donk, Kasımpaşa'da yarattığı etkiyle bir nevi yeniden doğdu diyebiliriz. İstanbul ekibinde 2 senede stoper ve ön libero pozisyonlarında görev aldı. İlk senesinde stoper olarak kalburüstü, tecrübeli bir savunma oyuncusu görüntüsü verdi. İkinci sezonunda özellikle teknik direktör etkisiyle ön liberoda da önemli işler yapabileceğini gösterdi. 1.92 boyundaki bir oyuncunun ya en uçta ya da en geride oynaması düşünülür. Ancak Donk'un fiziği ve oyun anlayışı orta saha pozisyonunu da kaldırdı diyebiliriz. Bu sezon Kasımpaşa orta sahasına getirdiği direnç ve yaptığı liderlik İstanbul ekibinin iyi bir ilk yarı geçirmesindeki en önemli sebep. Ryan Donk stoperden top alıp dönüp gidebileceğini, rakip orta saha oyuncularına geniş alanda baskı yapabileceğini ve rakip kaleye dikine gitmekten çekinmeyeceğini gösterdi. Ryan Donk sadece diri oluşu ve fiziki gücüyle fark yaratmıyor. Ayak hassasiyeti ve hızı da onu bu denli ilgi çekici yapan etkenler arasında. Bu sezon attığı birbirinden güzel iki golde bunu rahatlıkla anlayabilirsiniz. Özellikle Beşiktaş'a ceza sahası dışından attığı golde ne denli güçlü bir sağ ayağı olduğunu kanıtlar nitelikte.

Felipe Melo'nun gidişinin ardından orta sahadaki tandeme Selçuk İnan'ın yanına çeşitli alternatifler denedik. Bilal Kısa bu isimler arasında en faydalı olan oyuncuydu, ancak onun da yaşı gereği temposu belli bir yere kadar dayanıyordu. Jose Rodriguez istediğimiz tempoyu sağladı diyebiliriz. Gerek dikine gidişleri gerekse risk almaktan çekinmemesiyle hücum anlamında göze hoş gelen işler yaptı. Ancak onun da karar aşamalarında tecrübesiz olması ve fizik olarak Melo'nun yanına bile yaklaşamayacak fizikalitede olması onu da ilk 11 için yetersiz kıldı. 3. bir isim ve belki de sistemimize en çok uyan oyuncu Aurelien Chedjou'ydu. Stoper orjinli olan Chedjou tıpkı Donk gibi orta saha özellikli bir savunma oyuncusuydu. İstediğimiz etkiyi ondan aldık ve diğer isimlere göre sertlik konusunda çok daha iyiydi. Ancak onun da pozisyon bilgisi diğer oyunculara göre zayıftı. Orta sahada genişlik sağlayacak yerlerde durmamasıyla hücumlarımızı aksatıyordu. 

Öncelikle şunu söylemek gerek: Ryan Donk beklendiği gibi herhang bir şekilde Felipe Melo etkisi yaratmaz. Melo tam pozisyonunun oyuncusu, hem sert hem teknik hem zeki hem de tecrübeliydi. Donk onun gibi topun önünde savaşmaz, rakip oyuncuyu ısırmaz. Rakibinin topuna müdahale etmeye çalışır, peşinden koşar ancak Melo gibi fedakarane bir tavra bürünmez. Bu sezon ligde en fazla iki mücadele kazanan oyunculardan biri ancak bunu mücadelesiyle değil oyun sezgisi ve fizik avantajıyla yapıyor. Donk, Melo'ya göre birkaç gömlek daha aşağıda ancak getireceği sertlik ve oyun tarzı olarak sistemimize yakışacak ve iş yapacak oyuncu. Donk daha uzun ve kuvvetli, Melo'nun son zamanki hallerinden daha diri bir yapıda gözüküyor. Ligin ilk yarısının en iyi oyuncularından biri. Çok formda bir şekilde Galatasaray'a geliyor ama ondan Felipe Melo etkisi beklersek büyük hayal kırıklığına uğrarız. 2005-2006 şampiyonluğumuzda orta sahamızın kilit ismi Saidou İstanbulspor'dan transfer olmuştu. Orta sahada adım atmadık yer bırakmazdı, pili hiç bitmeden nice 90 dakikalar bitirirdi. Donk'tan da aynı etkiyi hatta fazlasını beklemek yanlış olmaz diye düşünüyorum.

Yeni transferimiz Ryan Donk camiamıza hayırlı olsun. Hollandalı oyuncu Çek forvet Milan Baros'tan sonra 15 numaralı formayı giyecek ilk futbolcu olacak. 2.5 senenin ardından umarım bizi yanıltmaz ve bu sezonki şampiyonluğumuzun mimarlarından biri olur.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0