ANALİZ | TEVL'de ilk yarı sona erdi..

12 takımlı Türkiye Erkekler Voleybol 1. Ligi'nde ilk devre maçları tamamlandı ve bu sezon yoluna Galatasaray HDI Sigorta ismi ile devam eden erkek voleybol takımımız, sezon başı takıma geçen yeni antrenörü Nedim Özbey önderliğinde olumlu bir giriş yapamadığı sezonun ilk yarısının ortasında toparlanmasına rağmen son iki hafta tekrar mağlup olarak ortalamanın altında bir performans ortaya koydu. Takımımız 11 maçta aldığı 5 galibiyet 6 mağlubiyet ile 15 puan topladı ve düşme hattının bir sıra üstünde 9. sırada kendine yer buldu. Şimdi takımımızın bu performansına daha yakından bakalım.

Galatasaray HDI Sigorta (eski adıyla Galatasaray FXTCR) son senelerde az yatırım almasına karşın geçen yıl Flavio Gulinelli liderliğinde oldukça başarılı bir sezon geçirmişti. Genç ve dinamik kadrosu ile ligin en enerjik takımlarından olan takımımızda sezon sonu Flavio Gulinelli ile yollar ayrılmış, takımın başına Nedim Özbey getirilmişti. Geçen sene takımda bulunan ilk 6 oyuncularının hemen hepsi ile yollar ayrılmış (Kamil Baranek, Samu Tuia, Filip Rejlek, Selçuk Keskin, Mehmet), takıma Can Ayvazoğlu, Liberman Agamez, Emin Gök, Igor Yudin, Milan Katic ve Eemi Tervaportti gibi isimler alınmıştı. Bu isimlerden Liberman Agamez oldukça dikkat çekiyordu. 3 sezon ligimizde Arkas forması giyen Agamez o dönem oldukça ses getiriyordu.

Bu şekilde takımı şekillendiren Nedim Özbey, sezonun ilk maçlarında Igor Yudin ve Milan Katic'den mahrum kaldı. İlk maçında dışarıda Maliye Milli Piyango'ya yenilen takımımız ikinci hafta maçında İBB'ye evinde 2-3 mağlup oldu. Kötü başlayan takım bu durumu üçüncü maçta da düzeltemedi ve takım bir darbe de Tokat Plevne'den (3-1) yedi. İlk üç haftada 0 çeken takımımız bizi korkutsa da dördüncü hafta evinde Ziraat Bankası'nı mağlup edip ilk galibiyetini almış oldu; 3-1.

Artık çıkış lazım, geçen hafta da Ziraat Bankası'nı mağlup ettik derken takımımız takip eden haftada önce CEV Cup'a veda etti, ardından da İnegöl deplasmanından 3-1 ile boynu bükük ayrıldı. Geçen sezon ligde çok başarılı bir sezon geçiren takımımız bu sezon adeta tel tel dökülüyordu. Takımımız 6. hafta maçında ligin yeni takımı Bornova Anadolu Lisesi'ni 3-2'lik skorla zoraki! yendi ve ikinci galibiyetini almış oldu. Fakat bu maç takımımız için çıkış oldu ve takip eden 3 haftada önce Beşiktaş, sonra Arkas, en son da Şahinbey Belediyesi'ni 3-1'lik skorlarla mağlup eden takımımız 4 hafta üst üste aldığı galibiyetlerle ligin dibinden üstlere tırmanma fırsatını buldu.

Fakat ligin son iki haftası fatura ağır oldu. Takımımız önce Halkbank, ardından da tartışmalı Fenerbahçe maçından 3-0 mağlup ayrıldı ve tam yükseliyoruz derken Galatasaray HDI Sigorta 15 puanla 9. sıraya oturdu.

Şimdi burada lig tablosu açısından fazla endişelendirmeyi gerektirmeyecek bir durum var o da 9. takımımız ile lig 3.sü Fenerbahçe arasında sadece 5 puan fark olduğu. Ufak bir hesap yapacak olursak, takımımız son hafta Fenerbahçe'yi mağlup edebilmiş olsa bugün 19 puanlı Ziraat Bankası ve İBB'nin ardından kendine 5. sırada yer bulacaktı. 1. Halkbank 26 puanla kopmuş giderken, 2. Arkas ise son üç hafta aldığı galibiyetler ile kendine 20 puanla 2. sırada yer bulmayı başardı. Kısacası, ligde her hafta sıralamalar oynuyor.

Lig tablosu açısından endişelenmeyelim dedik ama Galatasaray hala güven veren bir voleybol oynamıyor. Lig tablosundaki matematikten çok, buna dikkat etmemiz gerek. Özellikle pasör Eemi Tervaportti'nin vasat performansını bir an önce düzeltmesi lazım çünkü smaçörler ile pasör arasında ciddi bir uyum sorunu göze çarpıyor. Umarım lig arası oldukça verimli geçer ve takımımız formunu yakalar.

Gelelim Avrupa'ya; takımımız bu sezona Cev Cup'ta başladı. Eşleştiği Romanya'nın Zalau takımını ilk maçta 3-1 deviren takımımız ikinci maçta aynı skorla mağlup olunca turun galibini altın set belirledi. Zalau tur atlarken; Galatasaray HDI Sigorta'ya bir alt kupa olan Challenge Cup yolu göründü. Cev Challenge Cup'ta Gentofte Volley ile eşleşen takımımız rakibini iki maçta da yenip bir üst tura çıktı. Bir üst tur rakibi ise Calzedonia Verona.

"Peki ya istatistikler ne alemde?" derseniz;
11 maçta 48 ace sayısı üreten takımımız set başına 1,1 ortalama ile ligin orta sıralarında. Mükemmel servis karşılama oranı %28 olan takımımız bu alanda Ziraat Bankası'ndan sonra (%22) en kötü ikinci seviyede. Bu alanın en iyi takımlarının oranları %40 seviyelerinde. Hücumda ise mükemmeliyet oranı %48 olan takımımız yine ligin diplerinde. Blokta ise 2.9 set başı ortalamamız ile Ziraat Bankası'nın ardından 2. geliyoruz. Bu yıllardır blok sorunu olan Galatasaray için istatistik bazında tek olumlu gelişme olarak göze çarpıyor.

Oyuncu istatistiklerinde ise tahmin edildiği gibi Liberman Agamez en skorer oyuncu, oradan başlayalım. Agamez toplam 228 sayısı ile en yakın rakibinin 18 sayı önünde. Set başı sayı oranı ise 5,3. Blokör sıralamasında yine benim şaşırmadığım bir istatistik lideri var, İbrahim Emet. İbrahim yaptığı kritik bloklarla çoğu maçta fark yaratıyor. 36 blok yapan İbrahim, 0,84 set averajı yakalamış ve tepede yer alıyor. Pasör verimliliği istatistiğinde az önce de bahsettiğim gibi Eemi Tervaportti 13. sırada, bu istatistiğin düzelmesinden başka bir şey istemezdim doğrusu. Ace sıralamasında ise Agamez listeye 18. sırada girmiş, toplam 10 ace bulan Agamez'in set başına 0,23 ace buduğunu belirtmiş olayım. Bu konuda Tomi Coskovic set başına 0,6 ace ve toplam 26 ace sayısı ile İBB'ye büyük katkı sağlamış. Mükemmel servis karşılamada zaten lig sonuncularından olduğumuz için Yasin Aydın'ın ilk 25'e giren tek oyuncu olması süpriz değil. Yasin %27 oranla 22. sırada.

TEVL'de ilk dönem bu şekilde tamamlanmış oldu. İkinci yarı maçları 16 Ocak'ta başlıyor. Takımımız yeni yılın ilk maçını 17 Ocak Pazar günü saat 18:30'da Maliye Milli Piyango ile oynayacak. Takımımıza yeni yılda sezonun ikinci yarısında oldukça başarılı bir dönem diliyoruz. Üst noktalar ile çok puan farkı yok, yani dörtlü finaller hayal değil.

Not; analiz yoğunluğum sebebiyle bir hafta kadar sarktı, bunun için üzgünüm.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0