Eurocup | Şampiyonluk yolunda ilk adım..

Eurocup ilk iki tur grup aşamasında da grubunu lider olarak tamamlayan ve son 16 turunda Pınar Karşıyaka ile eşleşen Galatasaray Odeabank, eşleşmenin ilk maçında bugün Karşıyaka Arena'da rakibiyle karşılaşırken Saat 19.00'da başlayacak olan maç, TRT Avaz ekranlarından naklen yayınlanacak. İki maç üzerinden oynanan eşleşmede ikinci karşılaşma ise 1 Mart tarihinde Abdi İpekçi Arena'da oynanacak.

BUGÜNE KADAR NE YAPTIK?
Sezona Eurocup'ta şampiyonluk parolasıyla başlayan Yenilmez Armada, ilk tur grup aşamasını 7 galibiyet-3 mağlubiyet ile lider kapatırken, son 32 turunu ise 4 galibiyet-2 mağlubiyet ile yine lider olarak tamamladı. Evinde oynadığı 8 karşılaşmada 7 galibiyet alan sarı kırmızılı ekip, deplasmanda ise oynadığı 8 karşılaşmada ise 4 galibiyet aldı. 

Yenilmez Armada takım olarak maç başına 85 sayı atarken bu alanda Eurocup'ın en iyi 3. ekibi durumunda. Rakiplerimize ise maç başına 75.2 sayı atma imkanı veren ekibimiz savunma olarakta kupanın en iyi ekipleri arasında yer alıyor. Takımımız ayrıca maç başına 11.7 top kaybı yaparak bu alanda da kupanın en iyi 2. ekibi olurken bu istatistik takım halinde topun değerini ne kadar iyi bildiğimizi gösteriyor.

Bireysel olarak bakarsak eğer, sakatlığını yeni atlatan Errick McCollum 19.3 sayı ortalaması ile ekibimizin en skorer oyuncusu olurken, Vladimir Micov 12.2 sayı, Blake Schilb ise 12.8 sayı ortalaması ile takımımızın skor yükünü çeken diğer isimler. Stephane Lasme ise 11 sayı-6.4 ribaund ortalamaları ile oynarken sahaya yansıttığı etki, bu istatistiklerin çok ötesinde. Kaptanımız Sinan Güler ise maç başına yaptığı 4.1 asist ile bu alanda takımımızın en iyi oyuncusu konumunda.

RAKİP PINAR KARŞIYAKA
Geçtiğimiz sezon adeta peri masalı yazan ve lig şampiyonluğunu kazanan Pınar KSK, bu sezon tarihinde ilk defa Euroleague'te mücadele etti. İçeride aldıkları Barcelona galibiyeti ile sezona da hızlı bir giriş yapan İzmir ekibi, daha sonra lig ve Euroleague'i aynı anda taşımakta zorlanınca aldıkları 3 galibiyet-7 mağlubiyet ile ilk defa katıldıkları Euroleague arenasına veda etti. Eurocup'ta ise Trabzonspor Medical Park, Reggio Emilia ve Trento ile aynı grupta yer alan Pınar Karşıyaka, kötü başladığı son 32 turunun ikinci yarısında form tutarak son maçta Reggio Emilia'yı farklı mağlup etti ve gruplarını ikinci sırada tamamlayarak ve son 16 turunda bizimle eşleşti.

Takım olarak maç başına 83 sayı atan İzmir ekibi, %40.6 ile de yüksek bir üç sayılık atış yüzdesine sahip. Bireysel olarak ise yeni transfer olan Bracey Wright 19 sayı ortalaması ile takımın bir numaralı skor opsiyonu olurken, bir diğer yeni transfer Lazeric Jones ise 3 maçta yakaladığı 11.7 sayı-4.7 asist ortalaması ile takımının gruptan çıkmasına büyük katkıda bulundu. Geçtiğimiz sezondan kadroda kalan isimlerden biri olan atletik forvet Kenny Gabriel ise %40 üçlük ortalaması ile 10.8 sayı atarak takımının önemli skor opsiyonu oldu.

MAÇIN ANAHTARI: TEMPO
Pınar Karşıyaka'nın oyununu incelersek eğer özellikle kendi evlerinde seyircilerinin de desteğiyle tempolu ve hızlı bir oyun oynayan İzmir ekibi, kısa süreli sekanslarda büyük seriler yakalayabiliyor. Net aldıkları ribaundlardan sonra açık sahada hızlı oynayıp erken hücumlar kullanan Karşıyaka, buldukları dış atış imkanlarını da tereddüt etmeden kullanıyor. Joe Ragland ve Justin Carter'ın ayrılmasıyla kısa bir süre bocalasalarda yerlerine transfer ettikleri Bracey Wright ve Lazeric Jones'tan maksimum verim alan Ufuk Sarıca, şu anda takımında rolleri yeniden dağıtmış ve sorunları çözmüş durumda.

Yavaş yavaş maça geçersek eğer, ilk paragrafta söylediğim gibi İzmir ekibinin en büyük silahı seyircisi ve sahip oldukları hızlı tempo. Kadro yapımız itibariyle bize oldukça ters gelen ve savunmakta zorlandığımız hızlı oyunun oynanmasına kesinlikle izin vermemeliyiz. Gerektiği takdirde "Yugoslav faulleriyle" rakibin hızlı hücumlarını durdurmalı ve ritm yakalamalarını engellemeli, tabir-i caizse onları ve seyirciyi uyutmalıyız. Maçın kilit noktasının bu olduğunu düşünüyorum. Rakibine temposunu dikte eden, istediğini alır. 

RAKİBİ NASIL DURDURURUZ?
Birazda bireysel olarak incelersek rakibimizi, Lazeric Jones, Bracey Wright, Kenny Gabriel ve Colton Iverson'a özel olarak önlem almamız gerektiğini düşünüyorum. Kısa kısa incelemeye başlarsak eğer, son 1 ayda kadroya katılmasına rağmen, uyum sorununu çabuk atlattığını gördüğüm Lazeric Jones ile başlayalım. Geldiği günden beri etkili bir performans sergileyen Jones, kariyerinde genel olarak savruk bir oyuncu profili çizmişti. Lazeric Jones'a kesinlikle Göksenin ile tam sahada baskı yapmamız gerektiğini düşünüyorum. Jones'un baskılı, temaslı ve yıpratıcı bir savunma karşısında mental ve fiziksel olarak yıpranarak karar hatalarına düşmesi çok yüksek ihtimal. 

Bracey Wright ile devam edersek, şu anda takımın bir numaralı skor opsiyonu olarak gözüken Wright sayılarının çoğunluğunu oynadığı tepe ikili oyunları sonrasında buluyor. Bu noktada Lasme'nin yapacağı show uplar göstermelik bile olsa, Wright'ı rahatsız edecektir. Gabriel ile oynadıkları ikili oyunlarda ise savunmada yapacağımız adam değiştirmeler eksilmemizi engelleyip, savunma bütünlüğümüzü korumamıza yardımcı olacaktır. Hazır bahsetmişken Kenny Gabriel ile devam edelim. -Bilindiği üzere bir süredir sakatlığı bulunan ancak bu maç öncesinde takımla birlikte çalışmalara başlayan Caleb Green'in bu maçta oynaması çok düşük bir ihtimal.- Bunu hatırlattıktan sonra Gabriel ile ilgili konuşurken biraz daha farklı noktalara değinmek istiyorum. Jones ve Wright'ı nasıl durdurabileceğimizi yazarken, Gabriel'e karşı nasıl hücum etmemiz gerektiğine ilgili çekmek istiyorum. Hücumda pek çok meziyeti olsa da savunmada konsantrasyonu oldukça düşük bir isim Gabriel. Savunmada adamını takip etmekte zorlanan ve bu esnada kaybolan Amerikalı forvet, bununla birlikte hücumda da yavaş yavaş sinmeye başlıyor. Bu noktada Micov ona karşı oldukça zeki kalacaktır. Micov'u bolca topsuz perdelemeden çıkartarak topla buluşturacağımız setlerde, Gabriel perdelemelerde Micov'u takip ederken kaybolacaktır. Bu setler sonrasında Karşıyaka savunmasını delerek potaya gitmeli ve en uygun atışı kovalamalıyız. Onun savunma zaaflarından faydalandığımız takdirde Kenny demoralize olacak ve oyundan koparak etkisini kaybedecektir

Son olarak Colton Iverson'ı incelersek onunda takımımıza oldukça ters gelen bir tipte uzun olduğunu söylemek yanlış olmaz. Sene başından beri Joey Dorsey ile savunmaya çalıştığımız kalıplı 5 numara profilinde olan Colton, Dorsey'in ayrılmasından sonra Lasme'nin savunmasında olacak. Sırtı dönük oyunlarda etkili olan ve fiziğini iyi kullanan Colton'a alçak postta topla oynarken ters taraftan yardım getirilmesi ve dipte ikili sıkıştırma yapılması gerektiğini düşünüyorum. Alçak post fundemantalı iyi olsa bile ani karar vermede sorun yaşayan Colton, ters taraftan gelen yardımları okumakta zorlanacaktır. Ayrıca işin savunma sahasında ayak çabukluğu yüzünden ikili oyun savunmasında sorun yaşayan Colton Iverson'a, Lasme oldukça sorun yaşatabilir. Perdelemelerden sonra hızlı bir şekilde devrilerek potaya giden Lasme'yi savunmakta zorlanacak olan Colton'ı bu şekilde de devre dışı bırakabiliriz.      

BİZ NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
Yazının bu kısmına kadar rakip ile ilgili konuştuktan sonra birazda bizim neleri yapmamız gerektiğinden bahsedelim. Öncelikle üst paragraflarda belirttiğim gibi mutlaka yavaş tempoda oynamalı ve rakibi uyutmalıyız. Daha önce de söylediğim gibi maçın kilit noktasının bu olduğunu düşünüyorum. Hücum olarak zaten kupanın en potansiyelli takımlarından birisiyiz, durağanlıktan uzak oynayacağımız bol ikili oyuna dayanan yarı saha hücumlarına Karşıyaka bir noktadan sonra dur demekte zorlanacaktır. Ancak Karşıyaka'nın 3/4 saha baskıdan sonra yaptığı eşleşmeli alan savunmasına karşı zorlanma ihtimalimiz olabilir. Bu noktada durağan oynamaktan ziyade, penetre pas ile savunmayı dağıtmalı ve alan savunmalarının zayıf noktası olan köşelerden boş şut kovalamalıyız. 

Bu eşleşmenin iki maçtan oluştuğunu ve bu maçın sonucunun çok önemli olduğunu unutmazsak eğer, konsantre şekilde çıkıp bu sahadan istediğimizi alamamamız için bir sebep görmüyorum. Yeter ki biz isteyelim ve bunun bir seri olduğunu unutmayalım..

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0