Serdar Aziz resmen Galatasaray'da!

Kabus gibi bir sezon geçirmesine karşın, sezonu Ziraat Türkiye Kupası'nda şampiyonlukla kapatan Galatasaray yeni sezon öncesi transfer çalışmalarına başladı. Teknik direktör konusunda herhangi bir resmi açıklama yapılmamasına rağmen ilk takviyeyi savunmaya yaptı. 2008 yılından itibaren Bursaspor forması altında Süper Lig'de boy gösteren 1990 doğumlu savunma oyuncusu Serdar Aziz'i renklerine bağlayan takımımız böylece ilk transferini de gerçekleştirdi. 4.5 milyon euro bonservis bedelinin yanı sıra Bilal Kısa, Furkan Özçal ve Sercan Yıldırım'ın bonservisi yeşil-beyazlı ekibe verildi. Bursaspor'da kaptanlık bandını takan milli oyuncuyu yakından tanıyalım..

GÜÇLÜ YANLARI
25 yaşındaki bir stoper için "ligdeki en iyi yerli stoper" diye bahsedilmesi çok önemli bir veri. Öncelikle bunu söylemek lazım ki bunu sadece biz söylemiyoruz. Son dönemlerdeki performansıyla milli takıma kadar yükselen Serdar, milli takım adına gelecek vaadeden önemli savunmacılar arasında yer alıyor. Serdar Aziz'in lig genelinde bu denli başarılı olmasında yatan en önemli özelliğinin sert ve agresif bir defans oyuncusu olmasından kaynaklı olduğunu düşünüyorum. 1.83 boyunda olmasına rağmen kendisinden uzun veya kısa olan rakip hücum oyuncularına karşı müthiş bir sertlikle oynuyor. Agresif olmak kart görme açısından sıkıntı çıkarabilir ancak Serdar Aziz topa doğru sert oynayan, rakip oyunculara tatlı sert mesajlar veren bir oyuncu. Fiziken diri ve güçlü olması onun agresifliğini etkileyen en önemli yan parçalar. Bu yaştaki yerli oyuncuların çoğuna bakacak olursak fizik olarak yetersiz ve kas kütlesi az yapıda oyuncular görürüz. Serdar Aziz bunların tam aksine ayakları yere sağlam basan, güçlü ve sertlikten çekinmeyen bir yapıya sahip. Bu sebepten dolayı Serdar Aziz'in transfer piyasasında son dönemlerde bu kadar çok adının geçmesinin en önemli nedeninin bu faktör olduğunu düşünüyorum. Agresiflik bir stoper için ayırt edici bir özellik gibi gözükmeyebilir ancak Serdar Aziz bu sertliğini o kadar profesyonelce kullanıyor ki Serdar Aziz deyince akla ilk gelen özellik o oluyor. Fiziki anlamda diri bir yapısı olduğunu söylemiştik. Bir diğer güçlü yanı da yine bir fiziki avantajından kaynaklanan bir özellik: Hız. Son dönemlerde özellikle yerli stoperlerde çok fazla görülen bu özellik, yeni transferimizde de mevcut olan bir özellik. Artık günümüz futbolunda hantal, uzun ve kilolu stoperler rağbet görmüyorlar. Stoper çalım yese bile arkadan koşup yetişebilecek, hücumcuyu bozabilecek çabuklukta olmalı diye düşünülüyor. Serdar Aziz de ligdeki en hızlı stoperlerden biri. Hem hızlı hem de güçlü bir yapıya sahip olması fiziki dezavantajlarını minimuma indiriyor. Belki dezavantaj olarak boyundan bahsedebiliriz ancak futbolcuların artık bu gibi dezavantajları sıçramayla çözdüklerini biliyoruz. Hızlı olmasından dolayı bazen sağ bek pozisyonunda da görev aldı. Ancak sağ bek mevkisine evrilebilecek teknik beceriye sahip değil. Takımımızda onu sağ bekte görürsek bu zorunluluktan olacak bir tercihten olacaktır.

ZAYIF YANLARI
Yeni transferimizin zayıf yanlarına bakacak olursak ilk göze çarpan şey topu oyuna sokma konusu olacaktır. Genç yaşta olması ve teknik becerisinin kısıtlı olması bu konuda onu dezavantajlı yapan faktörlerden. Mücadele ve sertlik konusunda çok iyi olan Serdar Aziz,  topla oynama konusunda bizi tatmin etmeyebilir. Yani defans hattını yönetebilecek, bir nevi şef stoper olabilecek kaliteye ve tecrübeye henüz sahip değil. Bu sebepten dolayı Serdar Aziz'i gelecek sezon ilk 11'de düşüneceksek yanında mutlaka tecrübeli ve ayağı iyi bir stopere yer vermeliyiz. Serdar Aziz'den topla orta sahaya doğru dribbling etmesini de beklememeliyiz. Geçtiğimiz sezonlarda Ujfalusi, Chedjou ve zaman zaman da Hakan Balta'dan bu gibi hücumsal hamleler görmüştük. Ancak Serdar bu oyuncular gibi teknik kapasitesi yüksek bir stoper değil. Serdar işin daha çok pis taraflarında, kademeye girme hava topuna çıkma, agresif müdahaleler yapma gibi konularda uzman. Bu gibi dezavantajlarını da Galatasaray'da, Avrupa'da oynaya oynaya yeneceğini düşünüyorum. Genç oyuncuların çoğunda teknik kapasite olarak sıkıntılar ortaya çıkıyor. Serdar Aziz kendini geliştirebilecek yapıda ve yaşta bir oyuncu. Özellikle yanında oynayacak büyük ihtimal yabancı olacak stoperden bir şeyler kapma girişiminde olmalı.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0