Video Analiz | Austin Daye'nin saha içi özellikleri..

Galatasaray Odeabank'ın önümüzdeki sezon hücumda bir numaralı silahlarından biri olacak Austin Daye oldukça yetenekli ve Avrupa için fark yaratabilecek seviyede isim. 2.11 boyunda ve topu yere vurabilen, şut repertuvarında neredeyse her şey olan, ribaund alıp hızlı hücumu başlatabilen uzun forvet bunlarında yanı sıra savunmada fiziksel olarak ve konsantrasyon olarak sorun yaşayabilen bir isim. Bu yazıda Austin Daye'in saha içinde neleri yapıp neleri yapamayacağını açıklamaya çalışacağım.

SAHA İÇİ: TAM BİR ŞUTÖR
Austin Daye'in şimdiye kadar kariyerinde neler yaptığını anlattık şimdi de saha içinde neler yapabilir sorusuna cevap ararsak, öncelikle Daye'in muazzam bir hücum potansiyeli olduğunu söylememiz yanlış olmaz. Geniş bir repertuvara sahip olan Daye, uzun kollarına ve boyuna rağmen oldukça iyi bir top hakimiyetine sahip ve rahatça topu yere vurarak kendi şutunu yaratabiliyor. Avrupa'da yetenek havuzunun çok fazla daraldığı ve kendi skorunu yaratabilecek oyuncuların fark yarattığı piyasada Daye bu özelliği ile bizim için çok değerli bir parça. 

Daye'in hücum repertuvarını derinden incelemeye başlarsak genel olarak skorunun büyük çoğunluğunu şut üzerinden bulduğunu söylersek yanılmayız. Potaya gitmeyi ve oradaki itiş kakışa girmeyi pek sevmeyen Daye set şutunun yanı sıra perdeden çıkarak veya dribling üzerinden şut atabilme yeteneği ile bu konuda durdurulması güç bir oyuncu. 2.11 boyunda ve uzun kollu olduğunu da düşünürsek şutunu kesmek veya bozmak oldukça zor.
Bu videoda ki 4 pozisyonda Daye'in köşeden, forvetten ve tepeden attığı statik şutları görüyoruz. Ergin Ataman'ın sisteminde şut atan uzun forvetlerin önemi yıllardır bilinen bir şey. Kısalar için alan açmak adına uzun forvetlerinin yay gerisinden tehdit oluşturmasını isteyen koçumuz için Daye bu özelliği ile adeta bulunmaz bir nimet konumunda. Hücumda kullandığı temel setlerde uzun forveti genelde diplere yerleştiren koçumuz, burada Daye'i set şutörü olarak oldukça kullanacaktır. Daye'in yaratacağı şut tehdidi de kısalarımız için alan açarken savunmacıların yardıma gelmesini engelleyecektir. 

Austin Daye sadece statik şut atan bir oyuncu değil, perdeden çıkarakta şut atabilen Daye bu özelliği ile de önemli bir tehdit. Geçtiğimiz sezon ikili oyun dışında hücum çeşitliliği yaratmakta sorun yaşayan takımımızda onu perdeden çıkartarak kullanacağımız setler hücumda çeşitlilik yaratmak adına oldukça önemli bir hamle olabilir. 
Birinci videoda perdeden çıkarak şutunu kullanan Daye, ikinci ve üçüncü videoda ise dip oyununda perdeden çıkarak sayıyı buluyor. Daye'i bu şekilde perdelerden çıkartarak kullanacağımız hücumlar ikili oyun temelli hücumumuzda sıkıntı yaşadığımız zamanlarda oldukça önemli bir hücum silahı olacaktır bizim için.

Austin Daye'in sahip olduğu şut "skillerini" incelerken fadeaway'lerinden bahsetmezsek olmaz - geriye uzaklaşarak atılan şutlar -. Topu alçak postta aldığı zaman ayak oyunları ile potaya gitmek yerine fadeaway ile şut atmayı tercih eden Daye, bu alanda yüksek bir yüzdeye sahip. Uzun boyu ve kollarının avantajını çok iyi kullanan Daye bu sene Chuck Davis dışında pek katkı alamadığımız alçak post oyunlarında bize opsiyon yaratabilir.
İlk videoda arkasında Kalnietis varken potaya gitmek yerine fadeaway atan Daye, belki tercih olarak sorgulanabilecek bir şut atsa bile Batista'nın yardımına rağmen bu zor şutu sayıya çevirmeyi başarıyor. İkinci videoda da Joe Alexander gibi fena olmayan bir savunmacı karşısında yine çok rahat fadeaway atan Daye, bu şutlarıyla bir önceki paragrafta bahsettiğim gibi bu sene Chuck Davis dışında pek verim alamadığımız alçak post oyunlarında bize çeşitlilik yaratabilir. Tıkanan hücumlarda ona alçak postta topu vererek sayı çıkartmasını beklemek belki anlık bir çözüm gibi dursa bile sezon içinde özellikle sert ve baskılı savunmalar karşısında can simidimiz olabilir. 

Bana göre Austin Daye'in bu denli özel bir oyuncu olmasında ana sebep ise kendi şutunu çok rahat bir şekilde yaratabiliyor olması. Avrupa basketbolunda artık kısa oyuncular bile rahat şekilde kendi şutunu yaratamıyor iken bunu 2.11 boyunda ve 2.20 kulaç genişliğine sahip bir oyuncunun yapabiliyor olması muazzam bir şey. Tepede pivot ile oynadığı ikili oyunlar sonrasında çok rahat şekilde şuta kalkabilen, stepback yapabilen veya dribling üzerinden şut atabilen Daye, bu noktada çoğu uzuna göre fark yaratabiliyor. Adeta bir kısa gibi topu yere vurabilen Amerikalı forvet bu açıdan savunulması oldukça zor bir oyuncu.  
İlk iki videoda tepede topla buluşan Daye, pivot ile tepe ikili oyunu oynadıktan sonra dribling üzerinden kendi şutunu yaratıp sayıyı buluyor. Ergin Ataman'ın da bu oyuna benzer bir seti - ikili oyunu oynayacak oyuncuyu dipte perdeden çıkartıp tepe ikili oyunu oynatması - olduğunu düşünürsek seneye bolca Lasme & Daye ikili oyunlarını görebiliriz. 
Üçüncü videoda ise Daye adeta bir guard edasıyla topu yarı sahaya taşıyıp oynadığı ikili oyun sonrasında Rakim Sanders ve gelen yardım savunmalarına rağmen kendi şutunu yaratıp sayıyı buluyor.   
Dördüncü videoda ise Daye, Bruno Cerella gibi baskılı savunmayı çok iyi yapabilen bir oyuncu karşısında dribling üzerinden çok güzel bir fundemantal ile rahat şekilde şutu buluyor. 
Son iki videoda ise Austin Daye hücum repertuvarındaki bir diğer silah olan yüzü dönük oyunda stepback şut ile kendi pozisyonunu yaratıp sayıya ulaşıyor. 

Şu ana kadar Austin Daye'in şut ve skorer yeteneklerinden bahsettik. Birazda oyununun diğer kısımlarına bakarsak Daye'in iyi bir ribaundcu olduğunu söylememiz yanlış olmaz. Pota altında ki itiş kakışı çok sevmese bile uzun kolları ile ribaund konusunda kendisine avantaj sağlayan Daye, aldığı ribaundlar sonrasında topu direk ortaya vurarak hücumu başlatıp oyun temposunu arttırabiliyor. Geçtiğimiz sezon Caleb Green'in alınan ribaund sonrası yaptığı koşuları ile oyun temposunu arttıran ekibimizde Green'in sakatlığı sonrası yaşanan tempo düşüklüğü oldukça can sıkmıştı. Önümüzdeki sezon ise Daye'in aldığı ribaundlar sonrası hızlı hücumu başlatması oyunun temposunu arttırmamız ve kolay sayı bulmamız açısından önemli olacaktır. 
Bu videoda Daye aldığı ribaund sonrası hücumu başlatırken geriye koşarken adam paylaşmakta zorlanan Sassari savunmasını verdiği pasla cezalandırıyor.
Bu videoda ise Daye aldığı ribaund sonrasında hücumu başlatarak oynadığı isolation sonucunda çizgiye gelerek takımına iki sayıyı kazandırıyor.

EKSİLERİ: SAVUNMADA KAYIP
Bu zamana kadar Daye'in neleri iyi yapabildiğinden bahsettik. Birazda oyununun eksik yönlerine bakarsak eğer, ilk olarak fizik gücünden bahsedelim. 2.11 boyunda olmasına rağmen oldukça ince ve güçsüz olan Daye çabuk ayaklara sahip olmasına rağmen atletizmi yüksek bir oyuncu değil ve pozisyonu itibarıyla yapmak zorunda olduğu pota altı mücadelesine hiç giremiyor. Güçlü olmayan üst gövdesi ile potaya giderken aldığı darbeler sonucunda dağılan ve dengesini koruyamayan Daye'in sert Euroleague arenasında kendisini bu noktada mutlaka kanıtlaması şart. Önümüzdeki yıl, Pesaro'da bulduğu kadar rahat şut imkanı bulamayacak olan Daye doğru şutu kullanmasını öğrenirse ve karşılaşacağı komplike savunmalar ve sertlikler karşısında mental olarak çökmeyip karakter gösterebilirse hem kendisinin hemde takımımızın basamak atlamasını sağlayacaktır. 

Austin Daye'in kariyeri boyunca karşılaştığı en büyük sorunlardan bir diğeri ise savunma. Aslında iyi savunma yapabilmesi için oldukça müsait bir fiziğe sahip olmasına rağmen mental olarak konsantrasyon kayıpları yaşayan Daye, NBA'de oynadığı kısa forvet pozisyonunda oyuncu kovalamaktan ve perdelerden çıkmaktan bıkarken Avrupa'da ise oynadığı uzun forvet pozisyonunda pota altındaki mücadeleden kaçmaya çalışırken topsuz savunmada uyuyarak adam takibi yapmıyor. Pesaro'da hücumda aldığı rolle savunmada birazda olsa aktif dinlenme moduna geçen ve bu yüzden konsantrasyon kayıpları yaşayan Daye'in NBA geçmişinde ki San Antonio Spurs referansı savunma bilgisi ve fundemantalı yönünden olumlu bir referans olsa bile Avrupa'da ki görüntüsü şu anda Euroleague seviyesi için yetersiz durumda. Kariyerinde hiç bir zaman iyi bir savunmacı olarak anılmayacak olsa bile en azından ikili oyunlarda yardım savunması yapması veya savunmada adam kovalaması, kendi adamını kaybetmemesi ve yüksek konsantrasyonla sahada kalması bizim için oldukça önemli olacak.

Daye ile ilgili bir diğer önemli nokta ise oyununda yapacağımız ufak değişimlere reaksiyonu olacak. Pesaro'da takımının tek sürükleyicisi olan ve adeta hücumları tek başına domine eden Daye, bizim takımımızda önemli bir skor opsiyonu olacak olsa bile topu Pesaro'da olduğu kadar domine edemeyecek. Bu durum karşısında Daye'in göstereceği reaksiyon önemli olurken hücum düzenlerimiz içerisinde alacağı sorumluluğu ve rolü kabul etmesi vereceği katkıyı maksimize etmek açısından oldukça önemli bir diğer nokta. Bu "törpülenmiş rol" karşısında mental olarak düşmemesi, diğer arkadaşlarından rol çalmaması, oyunu gereksiz pozisyonlarda zorlamaması ve topsuz oyunda set şutörü olarak topu beklemeyi kabul etmesi ondan alacağımız katkıyı attırırken, takımımıza zarar vermesini de engelleyecektir. 

1 yorum:

  1. Savunma özelliklerinin bu kadar etkili olduğu avrupa basketbolunda savunma özellikleri bu kadar az olan bir oyuncunun transfer edilmesi ne kadar doğru inşallah iyi bir ivme yakalar kulübümüz için hayırlı olur inşallah...

    YanıtlaSil

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0