Austin Daye resmen Galatasaray Odeabank'ta..


Geçtiğimiz sezonu Eurocup şampiyonu olarak kapatan ve bu yıl mücadele edeceği Euroleague'de önemli bir kadro kurmayı hedefleyen Galatasaray Odeabank, iç ve dış transferde çalışmalarına devam ederken ilk hamlesini geçtiğimiz yıl İtalya'nın Pesaro takımında önemli bir performans sergileyen Austin Daye'i renklerine bağlayarak yaptı. NBA geçmişi de bulunan ve 2009 draftlarında 15. sırada Detroit tarafından seçilen yıldız forvet ile 1+1 yıllık sözleşme imzalandı.


KİMLİK KARTI: AUSTIN DAYE
Austin Daye 5 Haziran 1988, Irvine, California doğumlu. Sporcu bir ailenin üyesi olarak Dünya'ya gelen Austin'in babası da tıpkı kendisi gibi bir basketbolcu. 5 yıl boyunca NBA'de oynayan baba Daye, daha sonra 9 senede İtalya, Fransa ve İsrail'de basketbol oynamış. Baba - Oğulun Avrupa'da oynadıkları ilk kulübün İtalyanın Pesaro takımı olması ise enteresan bir rastlantı. 2.11 metre boyunda olan ve iki forvet pozisyonunda da oynayabilen Daye, ince fiziği ve uzun kollarıyla dikkat çekiyor.  

KOLEJDE PARLAYAN KARİYER
Doğduğu şehir olan Irvine'de liseyi okuyan Austin Daye burada geçirdiği iki sezonda dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. İlk sezonunda 16 sayı, 9 ribaund, 3.4 blok ortalamaları ile oynayan Daye ikinci sezonunda ise 30.9 sayı, 12.4 ribaund, 5.4 blok ortalamaları ile oynayarak Orange County'de en skorer oyuncu olurken en iyi beşe de seçilme başarısı gösterdi. Ayrıca rivals.com gibi önemli bir basketbol sitesi tarafından 5 yıldız ile değerlendirilirken, 2007 yılında ülke genelinde kısa forvetler listesinde Evan Turner, James Anderson, Rakim Sanders gibi oyuncuların önünde 7. sırada; "rivals 150" listesinde ise James Anderson, Evan Turner, JJ Johnson, Malcolm Delaney, DeJuan Blair, Rakim Sanders gibi isimlerin önünde 25. sırada yer aldı.    
Lise kariyerinde dikkatleri üstüne çektikten sonra NCAA'in önemli kolejlerinden biri olan Gonzaga'dan davet alan Daye, burada şu anda Avrupa'da forma giyen birçok oyuncu ile - Jeremy Pargo, Josh Heytvelt, Micah Downs - birlikte forma giydi. İlk yılında rotasyonda daha önce ülkemizde Tofaş ve Yeşil Giresun formaları giyen Joshua Heytvelt'in arkasında kalsa bile oynadığı 33 maçta 18.1 dakika, 10.5 sayı, 4.5 ribaund, 1 asist, 1.6 blok ve %42 üçlük yüzdesi ortalamaları ile oynayarak kendisinden beklentileri boşa çıkartmadı ve WCC-All Freshman - kendi konferansında kolejde ilk yılını geçiren oyunculardan oluşan en iyi beş - takımına seçilirken NCAA Turnuvasında ise takımını ilk turda elenmekten kurtaramadı.

İkinci sezonunda ise ilk beşe yerleşen ve sürelerini daha da arttıran Daye sezonu 34 maçta 26.3 dakika, 12.7 sayı, 6.9 ribaund, 1.1 asist, 2.1 blok ve %43 üçlük yüzdesi ortalamaları ile kapattı ve takımını NCAA trunuvasında Sweet Sixteen turuna kadar taşırken bu turda sezonu şampiyon olarak tamamlayacak olan Ty Lawson, Danny Green, Wayne Ellington, Ed Davis, Tyler Hansbrough ve Deon Thompson'lı North Carolina'ya elenmelerine engel olamadı. 

Kolej kariyerinin iki yılında da takımının en çok ribaund alan ve en çok blok yapan oyuncusu olan Austin Daye, ilk yılda en iyi serbest atış yüzdesine sahip oyuncu olurken; ikinci yılında ise en iyi üçlük yüzdesine sahip oyuncu oldu. 

NBA'DE GEZGİN
2009 yılında kolejde oynayacağı iki yıldan vazgeçerek draftlara erken girmeye karar veren Austin Daye, Blake Griffin'in ilk sıradan; James Harden'ın 3.; Stephan Curry'nin 7. sıradan seçildiği draftta Ty Lawson, Jrue Holiday, Jeff Teague, DeMarre Carroll, Nando de Colo gibi bir çok önemli oyuncunun önünde 15. sırada Detroit tarafından draft edildi. NBA'de ki ilk yılında fiziksel olarak çok ince olmasının dezavantajını yaşayan ve istediği süreleri bulamayan Daye sezonu 13.3 dakika 5 sayı, 2.5 ribaund ve %30 üç sayı yüzdesi ortalamaları ile kapattı. 

İkinci sezonunda güçlenen ve sert oyuna birazda olsa alışan Daye 6 yıllık NBA kariyerinin belki de en iyi ve istikrarlı sezonunu yaşadı. 72 maçta ortalama 20 dakika süre alarak 7.5 sayı, 3.8 ribaund ve %40 üçlük yüzdesi ortalamaları ile oynayan Daye'e bu oyunu ise bir sonraki sezonlarda istediği süreleri alması için yeterli olmadı. 2011 yılında NBA lokavtı sırasında Rus Khimki Moskova takımında oynasa da burada istediği etkiyi bırakamayan Daye, lokavt dönüşü NBA'de de istediği süreleri bulamazken fiziksel olarak kısa forvet pozisyonunda oynamanın sıkıntısını yaşadı. 

2013 yılının Ocak ayında Ed Davis, TayShaun Prince ve Rudy Gay'in dahil olduğu takasta Memphis Grizzlies'ın yolunu tutan Daye burada 31 maça çıkarken 10 dakikada 4 sayı, 2 ribaund ortalamaları ile oynadıktan sonra sezon sonu serbest bırakıldı. 
2013-2014 sezonu için Toronto Raptors ile anlaşan ancak burada süre alamayıp sadece 8 maça çıkabilen Daye, Şubat ayında Nando de Colo karşılığında San Antonio Spurs'un yolunu tuttu. Burada rotasyonda uzun forvet olarak düşünülmeye başlayan Daye bir günlüğüne D-League'e yollandığı sezonda Spurs ile NBA şampiyonluğu yaşadı. 

2014-2015 sezonuna da San Antonio Spurs ile başlayan Daye, yaz liginde oynadığı 6 karşılaşmada 27.8 dakika, 16.3 sayı, 6.7 ribaund ile başarılı bir performans gösterirken 2014-2015 sezonunda Spurs adına 26 karşılaşmada forma giydi ve 10 dakika, 4 sayı, 2 ribaund ortalamaları yakalarken Ocak ayında serbest bırakıldı. 
Mart ayında Atlanta Hawks ile 10 günlük sözleşme imzalayan Daye daha sonrasında Hawks ile uzun süreli sözleşme imzalasa bile sezon sonunda serbest bırakıldı. 2015-2016 sezonunda ise Cleveland Cavaliers ile sözleşme imzalayan Daye herhangi bir resmi maça çıkamadan Kasım sonunda serbest bırakıldı ve fiziksel sorunlar yaşadığı ve tutunamadığı NBA kariyerine şimdilik nokta koyma kararı alarak Avrupa'nın yolunu tuttu. 

Austin Daye 6 yıllık NBA kariyerinde 5 farklı takımda 29'u ilk beş olmak üzere 293 maça çıkarken 5.2 sayı, 2.6 ribaund, %35 üç sayı yüzdesi ortalamaları ile mücadele ederken 1 NBA şampiyonluğu yaşadı. 

AVRUPA'DA İNANILMAZ SEZON
NBA'de geçirdiği 6 yıldan sonra sezon ortası boşa çıkan Austin Daye Aralık ayında tıpkı babası gibi Avrupa macerasına İtalya'nın Pesaro takımıyla başladı. Semaj Christon ve Trevor Lacey ile takımının bir numaralı skor opsiyonu olan Daye yavaş yavaş alıştığı Avrupa'da fark yaratmaya başlarken 21 maçta ortalama 32 dakika süre aldı ve sezonu 21.2 sayı, 9 ribaund, 2 asist, 1 blok ortalamaları ile kapattı. Takımının en önemli skor opsiyonu olan ve bu yüzden çoğu zaman zorlama atışlar yapan ve hücumda oldukça yıpranan Austin Daye, 2 sayılık atışlarda %43 (95/219); 3 sayılık atışlarda %36 (47/129) serbest atışlarda ise %85 (115/135) ile oynarken maç başına 3.8 gibi oldukça yüksek bir top kaybı ortalaması ile mücadele etti. 
Süre aldığı 21 karşılaşmada 7 defa double-double yapan Daye, bu mücadelelerde 20 defa çift haneli skor üretirken 12 defa +20; 2 defada +30 sayı ile oynadı (12/17 saha içi isabetle 32 sayı @Milano ve 11/17 saha içi isabetle 32 sayı @Varese). Ayrıca Orlandina Basket ile oynadıkları karşılaşmada 16 ribaund alarak kariyer rekorunu kırdı.

FCNBlog ailesi olarak yeni transferimiz Austin Daye'e Yenilmez Armada'ya hoşgeldin der, formamız altında başarılı ve uzun bir kariyer geçirmesini dileriz.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0