Alex Tyus resmen Galatasaray Odeabank'ta..

Geçtiğimiz sezon Eurocup'ı kazanarak gelecek sene için yeniden ait olduğu yer olan Euroleague'de mücadele etmeye hak kazanan Galatasaray Odeabank, kadrosunu güçlendirmek için çalışmalarına devam ediyor. Yenilmez Armada daha önce yaptığı Austin Daye, Nenad Krstic ve Jon Diebler hamlelerinden sonra Amerikalı pivot Alex Tyus ile de 1+1 yıllık anlaşmaya vardı. 

KİMLİK KARTI: ALEX TYUS
8 Ocak 1988 St Louis, Missouri doğumlu olan Alex Tyus 2.03 metre boyunda ve 2.10 metre kulaç genişliğine sahip. Pivot pozisyonunda oynayan ve atletik özellikleriyle ön plana çıkan Tyus, 2011 yılında kolejde ki Yahudi oda arkadaşının tavsiyesi ve yardımlarıyla o zaman kız arkadaşı olan daha sonra evleneceği voleybol oyuncusu Alli Cecchini ile birlikte Yahudi olarak İsrail pasaportu aldı. Kariyerinde Eurolaegue şampiyonluğu bulunan ve Andrea Trinchieri, David Blatt ve Dusan Ivkovic gibi çok önemli koçlarla çalışan tecrübeli uzun son olarak ülkemizde Anadolu Efes forması giyiyordu.

KOLEJDE TIRNAKLARIYLA KAZIYARAK
Basketbola doğduğu şehirde başlayan Alex Tyus, liseyi ise komşu şehir olan Florissant'ta Hazelwood Central High School'da okumaya başladı. İki sene burada okuduktan sonra Florida'da Harmony High School'a geçen Tyus, hayatında önemli bir adım atarken Missouri'den Florida'ya taşındı. İki senede burada geçiren Tyus, 2006 yılında lisesinin ulusal şampiyonluk maçına çıkmasında büyük pay sahibi olurken şu anda NBA'de Oklahama City Thunder'ı çalıştıran koç Billy Donovan'ın ilgisini çekti ve Florida'dan sporcu bursunu kaparak kariyerinde yeni bir sayfa başlattı.
2007-2008 senesinde koleje adımını atan Alex Tyus, bir önceki yılın NCAA şampiyonu Joakim Noah; Al Horford gibi uzunların yerini doldurmakta güçlük çekerken rotasyonda da Marreese Speights ve Dan Werner'ın arkasında kalarak 36 maçta ortalama 12 dakika süre buldu ve 4.3 sayı, 2.6 ribaund istatistikleri ile oynadı. Avrupa'dan tanıdığımız Nick Calathes ve Walter Hodge'un önderliğindeki Florida ise şampiyonluk yaşadığı sezonun ardından NCAA turnuvasına bile katılım hakkı kazanamadı. Bir sonraki sezon Speights'in draft edilmesinin ardından süreleri artmaya başlayan Tyus, ilk beşe de yerleşti. Oynadığı 36 maçın tamamında ilk beşte yer alan ve ortalama 26 dakika sahada kalan Tyus sezonu 12.5 sayı, 6.2 ribaund ve 0.8 blok istatistikleri ile tamamladı. 2009-2010 sezonunda ise Vernon Macklin ile pota altı ikilisini oluşturan Tyus, sezonu 28.4 dakika süre alarak ortalama 11.8 sayı, 6.9 ribaund, 1 blok istatistikleri ile kapattı. Kolej kariyerinin son yılında eski oyuncumuz Patric Young ve Erwing Walker, Kenny Boynton, Scottie Wilbekin, Erik Murphy gib yolu ülkemizden geçmiş bir çok oyuncu ile birlikte oynayan ve sürelerinde biraz azalma olsa bile ilk beşte ki yerini kaybetmeyen Alex Tyus takımının NCAA turnuvasında Elite 8 turuna kadar yükselmesinde büyük pay sahibi oldu. Son 16 turunda BYU Cougars karşısında 19 sayı, 17 ribaundluk performansıyla gözleri üzerine çeken Tyus sezonu da 25.1 dakikada 9 sayı, 6.2 ribaund, 0.8 blok istatistikleri ile kapattı. Kolej kariyeri boyunca attığı 1.333 sayı ile Florida tarihinin en skorer 22. oyuncusu oldu. 2011 NBA Draftlarına katılan Amerikalı pivot herhangi bir takım tarafından seçilemezken Avrupa'nın yolunu tuttu.

AVRUPA'DA YAVAŞ YAVAŞ YÜKSELİŞ
NBA Draftlarında seçilemeyen ve rotasını Avrupa olarak belirleyen Alex Tyus, ilk durak olarak İsrail ekibi Maccabi Ashdod'un yolunu tuttu. Burada Josh Carter ve Ramel Bradley gibi yolu daha sonra Türkiye'den geçecek olan oyuncularla birlikte oynayan, pota altı rotasyonunu ise önümüzdeki sene Eskişehir Basket forması giyecek olan Josh Duncan ile birlikte oluşturan Tyus iyi bir sezon geçirirken sezonu 30 maçta ortalama 26.7 dakika süre alarak 12.6 sayı, 8.5 ribaund, 1.4 blok istatistikleri ile kapattı. 

İsrail'de gösterdiği başarılı performans ile Andrea Trinchieri'nin ilgisini çeken Alex Tyus, 2012-2013 sezonu öncesi İtalya'nın Cantu takımının yolunu tuttu. Burada ilk Euroleague sezonunu da oynayacak olan Alex Tyus, bir önceki sezon İsrail'de ligde kalma savaşı verirken bir anda kendisini Avrupa'nın en üst basamağında buldu. Amerikalı uzun, İtalyan ekibiyle Euroleague'de ilk turda 3 galibiyet, 7 mağlubiyet alarak Top 16 yapma başarısı gösteremese bile iyi maçlar çıkartarak rüştünü ispat etti. Fenerbahçe Ülker'e karşı 82-58 galip geldikleri maçta 9 sayı, 3 ribaund ile etkili olan Alex Tyus ortalama 19.5 dakika süre bulduğu Euroleague sezonunu  8 sayı, 3.7 ribaund, 1 blok istatistikleri ile kapattı. Ligde ise Play-Off yarı finali yapan Cantu'nun önemli bir parçası olan Tyus özellikle yarı final serisinde Dinamo Sassari'ye karşı oldukça başarılı maçlar çıkartırken takımının yarı finalde Roma'ya son maçta elenmesine engel olamadığı sezonu ortalama 20.7 dakika sahada kalarak 9.3 sayı, 6.4 ribaund, 1.1 blok istatistikleri ile kapattı.
Yükselişini sürdüren ve 2013-2014 sezonunda David Blatt'lı, Devin Smith'li, Tyres Rice'lı, Ricky Hickman'lı Maccabi Tel-Aviv kadrosuna katılan Alex Tyus, burada ilk etapta istediği süreleri bulmakta zorlandı. Shawn James ve Sofoklis Schortsanitis'in arkasında üçüncü uzun konumunda olan ve neredeyse takımdan gönderilecek olan Tyus, Shawn James'in sakatlığının ardından bulduğu şansı iyi değerlendirdi ve sürelerini arttırmaya başladı. Euroleague normal sezonunun sonunda bulduğu bu şansı iyi değerlendiren Tyus, Top 16'da da performansını arttırmaya devam ederken Top 16 turu ilk maçında bize karşı 12 sayı-11 ribaund ile Euroleague kariyerindeki ilk double double'ını yaptı. Top 16'nın kalan maçlarında süre bulduğunda iyi işler yapsa bile tam olarak yerini sağlamlaştıramayan Tyus asıl sıçramayı Play-Off etabında yaptı. Takımının Milano'yu 3-1 geçerek F4 yapmasını sağlayan ve 25.5 dakikada 13.5 sayı, 5.5 ribaund, 2 blok ortalamaları ile oynayan Tyus bu performansıyla Nisan ayının en değerli oyuncusu seçildi. Final Four'da da takımının önemli silahlarından biri olan ve finalde son yılların en büyük sürprizlerinden birine imza attıkları maçta 12 sayı, 11 ribaund ile mücadele eden Tyus, Maccabi Tel-Aviv ile Euroleague şampiyonluğu yaşadı. Ligde ise şampiyonluk yaşayan Alex Tyus sezonu 22 dakika sahada kalarak 10.2 sayı, 7.3 ribaund, 1.3 blok istatistikleri ile kapattı.

2014-2015 sezonunda bir önceki sezon ki performansından uzak olan Tyus ve Maccabi Euroleague'de Play-Off etabına kadar gelirken burada Fenerbahçe Ülker'e 3-0 yenilmekten kurtulamadı. Ligde ise Play-Off yarı finalinde Hapoel Eliat'a yenilerek elenen Maccabi'de Alex Tyus Euroleague'de 8.5 sayı, 6.6 ribaund, 1.5 blok; ligde ise 7.2 sayı, 5.2 ribaund, 1.2 blok istatistikleri ile oynadı. Top 16 turunda bir kez daha Yenilmez Armada ile karşılaşan Alex Tyus bu maçların birinde 4 sayı, 8 ribaund ile oynarken diğerinde ise 17 sayı, 8 ribaund ile mücadele ederek başarılı bir maç sergiledi. 
2015-2016 sezonunda ise ülkemize gelerek Anadolu Efes forması giymeye başlayan Alex Tyus Bryant Dunston, Derrick Brown, Dario Saric gibi önemli isimlerin bulunduğu geniş uzun rotasyonu içinde süre bulmakta ve fayda vermekte zorlanırken sezon ortası da bir dönem Joey Dorsey ile takası gündeme gelmişti. Euroleague sezonunda 24 maçta ortalama 12.5 dakika sahada kalan Alex Tyus 5.9 sayı, 3 ribaund, 1 blok istatistikleri ile oynarken ligde ise Play-Off finalinde takımının Fenerbahçe'ye yenilmesine engel olamazken süre bulduğu 30 karşılaşmada 13 dakika sahada kalarak 6.7 sayı, 3.3 ribaund, 0.8 blok ortalamaları ile oynadı. Dağınık ve savruk Anadolu Efes yapısında katkı vermekte zorlanan Tyus, sezonun bitimiyle Anadolu Efes'ten ayrılarak ekibimizle anlaştı.

FCN Blog ailesi olarak yeni transferimiz Alex Tyus'a hoşgeldin der, Yenilmez Armada forması altında sakatlıksız ve başarılı bir kariyer dileriz. 

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0