Video Analiz | Deon Thompson'ın saha içi özellikleri..

Önümüzdeki sezon Euroleague'de mücadele edecek olan Galatasaray Odeabank'ın son transferi Deon Thompson güçlü fiziği, orta mesafe şutu ve hücum ribaundlarında ki etkinliği ile ön plana çıkıyor. İkili oyun savunmasında ve çember korumakta zaman zaman sorunlar yaşayabilen Deon Thompson buna karşılık alçak post savunmasında oldukça etkili.


HÜCUMDA ÇOK YÖNLÜ
İlk olarak Deon Thompson'ın hücum repertuvarını incelemeye başlarsak eğer hücumda bir çok silahının olduğunu görebiliriz. Alçak post hücumlarında baby-hook'lar atabilen Thompson, fadeaway atışlarda da oldukça yüzdeli. Güçlü fiziği ile potaya yakın yerlerde doğru pozisyonları almayı başarabilen Amerikalı uzun, çembere yakın aldığı topları yüksek yüzdeyle bitirebiliyor. 
İlk izleyeceğimiz videoda Thompson'ın alçak post hücum yeteneklerini görüyoruz. Pozisyonuna göre gerek baby-hook gerekse fadeaway atabilen Thompson, alçak post hücumlarında ayak hareketlerinden çok gücüyle oynuyor.   

Deon Thompson hücumda yapabildiği bir başka noktaya geçersek eğer oda ikili oyunlar. Geçtiğimiz yıllarda olduğu kadar hızlı ayaklara sahip olmayan Deon, buna rağmen kalın fiziğiyle sağlam perdelemeler yapabiliyor ve doğru açılarla devrilerek pas kanallarında kalıp potaya kadar gidebiliyor.
Bu pozisyonlarda gördüğümüz üzere doğru açı ve pozisyonla devrilen Thompson, rakip savunmaların pozisyon hatalarını çok iyi şekilde kullanmış. Pası aldıktan sonra ise çember çevresinde yumuşak bitirişleri var.

Deon Thompson'la önümüzdeki sene oynayacağımız ikili oyunlarla ilgili asıl fark yaratacak nokta bence devrildikten sonra bitirmesinden ziyade ekstra pasları yapabilmesi. Oyun aklı ve pozisyonuna göre saha görüşü olmayan fena olmayan Deon Thompson yüksekte oynanan ikili oyunlarda devrildikten sonra eğer ekstra pasları yapabilirse - geçen sene Lasme ve Davis ile bolca kullandık.- hücumlarımıza çok büyük derinlik katacaktır. 
Videolarda gördüğümüz üzere ikili oyunda devrildikten sonra gelen yardım rotasyonunu doğru okuyarak köşeleri bulan Deon Thompson, önümüzdeki senede bu pozisyonların sayısını arttırabilirse Diebler, Daye ve Micov'a bolca boş üçlük pozisyonu yaratabilir.

Deon Thompson'ı değerli kılan hücum yönlerinden bir diğeri ise net bir orta mesafe şutunun olması. Artık günümüz basketbolunda alan açmak ve yardım savunmalarının yapılmasını önlemek/cezalandırmak amacıyla neredeyse sahadaki her oyuncudan şut katkısı alabilmek çok önemliyken Deon bu noktada önemli bir opsiyon.
Videoda ki pozisyonlarda izlediğimiz gibi gerek pick & pop oyunlarında gerekse yardım savunmalarını cezalandırmak adına Deon Thompson'ın orta mesafe şutu önümüzdeki sene oldukça fazla işimize yarayacak

Deon Thompson'ın önemli özelliklerinden bir tanesinin çok güçlü bir oyuncu olması olduğundan bahsetmiştim. Özellikle hücum ribaundlarında bu özelliğini çok fazla kullanan Deon tabir-i caizse daha yerdeyken ribaund için çalışmaya -oyun kuralları içinde itiş/kakış, pozisyon savaşı- başlıyor ve doğru pozisyon alarak hücum ribaundlarında önemli bir avantaj yaratıyor kendisine. 2015-2016 senesinde hücum ribaundu sayısının çok fazla olmadığını görsek bile 2013-2014 sezonunda hücum ribaundu istatistiğinde Euroleague ikincisi olduğunu görebiliriz (Dorsey, Lauvergne, Furkan, Dunston gibi önemli ribaundcuların önünde).
Videodaki pozisyonlarda Deon Thompson'ın hücum ribaundu konusunda takipçiliği ve doğru zamanlamayla hamle yaptığını görüyoruz. Eurocup çeyrek final maçında ki Bayern Münich maçımızı da hatırlarsak eğer orada da Deon aldığı hücum ribaundlarının yanı sıra bir çok pozisyonda hücum ribaundunu alamasa bile karıştırarak net ribaund almamızı engellemişti

Deon Thompson'ın bir önceki paragrafta gücünden bahsetmiştim. Bunu başka bir pencereden daha açarsak eğer, bu güç Deon Thompson'ın pota altında ki bitirişlerde daha sağlam olmasını, darbeyi alsa bile dengesini kaybetmeden pozisyonu bitirerek takımına zaman zaman basket faul kazandırmasını sağlıyor. Ayrıca çoğu zaman pota altında ki pozisyon alma savaşlarında rakiplerine karşı gücüyle avantaj yaratan Deon, potaya yakın yerlerde aldığı pozisyonları yüksek yüzde ile bitirebiliyor.
Pozisyonlarda gördüğümüz üzere potaya yakın yerlerde topu aldığı zaman gücünün yardımıyla aldığı darbeler karşısında dağılmayan Thompson pozisyonları basket faulle noktalayarak takımına ekstra sayı şansı yaratıyor.

SAVUNMADA EKSİKLERİ KAPATIR MI?
Yazının bu kısmına kadar Deon Thompson'ın hücumda neleri yapabildiğini veya yapmaya çalıştığını anlattım. Şimdi ise savunmada nasıl bir profili olduğundan bahsedeceğim. 

Videolara geçmeden önce Deon Thompson'ın biraz atletizminden bahsetmek istiyorum. İlk Avrupa'ya geldiği yıllarda daha ince ve ilk adımı hızlı olan uzun forvet pozisyonunda bolca süre alan Deon zamanla -özellikle bu sene- aldığı kilolarla ağırlaşıp hantallaştı. Patlayıcılığı ve lateral çabukluğu oldukça azalan Deon uzun forvet pozisyonundan iyice pivot pozisyonuna doğru kaydı.

Atletizmiyle ilgili kısa bilgilendirmeden sonra Deon'un savunmasını değerlendirmeye iyi olduğu yerden başlayayım. Yazının ilk kısmında bir çok kez söylediğim gibi Thompson oldukça güçlü bir oyuncu. Hücumda pozisyon alma savaşında bu gücünü çoğu zaman kullanan Deon, savunmada da aynı özelliğini kullanmaktan çekinmiyor. Topsuz alanda pozisyon alma savaşlarında pes etmeyen ve mücadele eden Amerikalı uzun, rakibi topu aldığı zamanda arkasında sağlam durup geri adım atmıyor. 

Videoda izlediğiniz ilk iki pozisyonda önce Zirbes'in sırtı dönük oyununu daha sonrada Chuck Davis'in yüzü dönük oyununu savunan Deon, son üç pozisyonda ise topsuz alandaki pozisyon alma mücadelelerinde Zirbes'e uygun pozisyonda topu aldırtmıyor. 

Deon Thompson alçak post savunmasında ve pozisyon savaşlarında önemli bir güç olsa bile ilk paragrafta bahsettiğim ayak yavaşlığı ve zaman zaman yaptığı pozisyon hatalarından ötürü ikili oyun savunmasında büyük bir problem oluşturuyor. 
Videolarda izlediğimiz üzere özellikle ikili oyun sonrası penetre eden kısayı karşılamakta oldukça zorlanan Deon, ayaklarını hızlı bir şekilde çekemiyor ve savunmacısına kolay geçiliyor. Genellikle ikili oyun savunmasında show-up yapmak yerine aşağıda kalmayı tercih eden Deon Thompson bu zamanda toplu oyuncuya çok uzak kaldığı için diğer savunmacı perdeye takıldığında şut imkanı yaratıyor (Curtis Jerrells'ın pozisyonu). 

Deon Thompson'la ilgili bahsedeceğim son konu ise çember savunması. Lateral çabukluğu olmayan ve patlayıcılığı da eskisine göre oldukça azalmış olan Deon Thompson, yardım savunmalarına gelmekte ve çemberi korumakta zorlanabiliyor. Aslında yardım savunmasında pozisyon bilgisi fena olmasa da atletizm kaynaklı sıkıntı yaşayan Deon Thompson zaman zaman çemberi boş bırakabiliyor. 
İlk izlediğimiz pozisyonda penetre eden Guduric karşısında reaksiyon göstermekte geç kalan Deon Thompson, ikinci pozisyonda ise Lazic'in penetresinde yanlış yerde durarak rotasyonda kayma yapmayınca takımına boş turnike yedirtiyor.

Bu videoda ise Deon Thompson'ın yaptığı doğru bir yardım savunmasını görüyoruz. Penetre eden Guduric'e karşı doğru rotasyon kaymasını yapan Deon çemberi koruyarak atışı bozuyor. Biraz önce söylediğim gibi Deon Thomspon aslında savunmada pozisyonunu bilmesine rağmen lateral çabukluğunun eskisine göre çok daha düşük seviyede olmasından dolayı yardımlarda aksıyor.

Deon Thompson biraz önce detaylı şekilde anlattığım üzere hücumda önemli meziyetleri olmasına rağmen eskisi kadar hızlı olmamasından dolayı ikili oyun savunmasında aksayabilen bir oyuncu. Eğer yaz döneminde fazla kilolarını verip eski ayak çabukluğuna dönebilirse -kolay bir iş değil- bizim için çok daha fazla faydalı olabileceğini düşünüyorum. Ancak bu haliyle de ondan verim alabiliriz.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0