Mercek Altında | Deon Thompson'ın takıma etkisi..

Galatasaray Odeabank'ın son transferi Deon Thompson'ın saha içinde nasıl bir oyuncu olduğunu, hücumda neleri iyi yaptığını, savunmada nerelerde sorun yaşadığını bir önceki yazıda anlatmıştım. Şimdi ise ondan nasıl verim alabiliriz, açıklarını nasıl kapatabiliriz, Thompson'ı nasıl kullanmalıyız sorularına cevap arayacağız.


HÜCUMDA JOKER
Deon Thompson tarz olarak eski oyuncumuz Erwin Dudley'e benziyor diyebiliriz. Ona göre daha ağır ancak daha güçlü olan Thompson, hücumda Dudley gibi katkı verebilecek olsa bile savunmada ağır olması yüzünden onun kadar efektif değil. 

Deon Thompson'ı rotasyonda ağırlıklı olarak pivot pozisyonunda göreceğimizi tahmin ediyorum. Zaman zaman uzun forvet olarak oynayabileceği dakikalar olacak olsa bile birazdan açıklayacağım nedenlerden dolayı burada çok verim vereceğini düşünmüyorum. 

Thompson hücum setlerimiz içerisinde özellikle pivot oynadığı zamanlarda orta mesafe şutları ve pick and pop -ikili oyunda içeri devrilmek yerine dışarıya açılmak- oyunları ile alan paylaşımımıza fayda sağlarken penetre eden oyuncularımıza alan açabilir. Özellikle ikili oyun savunmasında içeriye gömülen (Fenerbahçe gibi) takımlara karşı orta mesafe şutu rakip uzunları çemberden uzaklaştırarak kısalarımızın penetre etmesini kolaylaştıracaktır. Güçlü bir alçak post hücumcusu olan Thompson hücum setlerimizin sıkıştığı zamanlarda bireysel olarak alçak posttan skor üreterek tıkanan hücumlarımıza anlık çözümler getirebilir. Ayrıca önemli bir hücum ribaundcusu olan Thompson ikinci şans sayıları yaratarak takımımıza ekstra sayı imkanı sağlayabilir. Geçiş oyunlarında ise sahayı hızlı koştuğu zaman -sıkça yaptığı bir şey değildir- gücünü kullanarak alacağı erken ve potaya yakın pozisyonlarla hızlı ve kolay sayı bulmamızı sağlayabilir. 

Deon Thompson'ın bence hücum hücum setlerimize katacağı en önemli özellik ise ikili oyunlar sonrasında yapacağı ekstra paslarla hücumumuza derinlik katmak olacaktır. Geçtiğimiz sezon özellikle Lasme ve takıma katılmasının ardında Davis ile ikili oyun sonrasında rakibin savunma yardımlarını doğru okuyup yaptığımız ekstra paslar sonucunda boş şutları bulmuştuk. Deon Thompson bu konuda Lasme veya Davis efektifliğinde olmayacak olsa bile mevcut pivot rotasyonumuzda bu işi yapmaya en elverişli uzun. Saha görüşü ve basketbol bilgisi pozisyonuna göre iyi olan Deon, eğer Ergin Ataman'ın ikili oyun sisteminde ekstra pasları yapma konusunda uyum sağlayabilirse beklenilenden daha çok katkı verebilir. 

THOMPSON UZUN FORVET POZİSYONUNDA OYNAR MI?
Deon Thompson aslında kariyerine başladığında uzun forvet pozisyonunda oynuyordu. Şu anki haline göre çok daha ince ve hızlı olan Thompson, Avrupa'ya gelmesinin ardından ise zaman zaman pivot pozisyonuna kaymaya başladı. Ancak özellikle Bayern Münich yıllarında çok fazla kilo alan ve atletizmini ciddi oranda kaybeden Deon Thompson, şu anda günümüz uzun forvetlerini savunacak çabukluktan oldukça uzakta. Daha çok gücüyle alçak post savunmacısı kimliği kazanan Deon, buna rağmen güvenilebilir orta mesafe şutu ve oyun bilgisiyle zaman zaman uzun forvet pozisyonunda kullanılabilir (Tyus ile yan yana) ancak mutlaka ve mutlaka zayıflayarak ayak çabukluğunu eski haline yaklaştırması gerekiyor. Yoksa bu pozisyon için oldukça ağır kalacaktır ve savunmada büyük problem yaratacaktır.

SAVUNMADA NELER YAPAR?
Geçtiğimiz sene savunma olarak eksik noktalarımızın ne olduğunu hatırlarsak, kırılgan ve kolay geçilen, atletizmden uzak ön alan savunması; Dorsey'in gidişinden sonra güçlü ve kalıplı pivot savunması; Lasme'nin sahada olmadığı zamanlarda ikili oyunlar savunması ve ikili oyunlarda dış şutu olan ve topu yere vurabilen akıllı kısalara karşı ikili oyun savunması olarak sıralayabiliriz. Peki Thompson bu sorunlara çözüm getirir mi? Sadece birine.. Geçen sene Dorsey'in ayrılmasından sonra özellikle alçak post hücumu olan ve güçlü pivotlara karşı büyük sorun yaşamış, onları durdurmakta zorlanmıştık. Deon Thompson bu noktada takımımıza fayda sağlayabilir. Bir önceki yazımda bahsettiğim gibi oldukça güçlü olan Thompson, gerek pozisyon alma mücadelesinde gerekse rakip uzun alçak post hücumu yaparken mücadeleden geri adım atmayarak pota altında sağlam durabiliyor. Önümüzdeki sene Euroleague'de ki kalıplı ve güçlü uzunları düşündüğümüzde bu noktada mutlaka bize fayda sağlayacaktır.

Peki Deon Thomspon'ın sadece alçak post savunması bize yeter mi? Malesef bu sorunun cevabı ise hayır.. Mevcut uzun rotasyonumuzu düşündüğümüzde (Daye, Tyus, Krstic, Ege) Krstic'in en iyi halindeyken bile savunmada yaratacağı açık ve ağır kalmasına, Daye'in savunmadaki fiziksel olarak güçsüzlüğü ve zaman zaman yaşadığı konsantrasyon sorunlarına; mevcut kısalarımızın ise (Sinan, Schilb(??), Micov, Diebler, Göksenin) ön alanda çabuk geçilebilecek yapıda olmaları ve atletizm sorunları eklendiğinde bunlara birde savunmada ayakları yavaş Thompson'ı eklersek çok fazla hantal ve ağır olacağız. Tek başına Alex Tyus'un dinamizmi ve patlayıcılığı bu rotasyonu kurtarmayacaktır. Özellikle Deon Thompson sahadayken ikili oyun savunmasında sorunlar yaşayabiliriz. Yüksekte oynanan ikili oyunlarda Thomspon'ı show up'a gönderdiğimizde geriye dönmekte sorun yaşayacağı için savunmada açık verebiliriz. Ayrıca savunmayı dikine yarabilen guardları karşılama konusunda da Deon Thompson sorun yaşayacaktır. Thompson'ı ikili oyunlarda aşağıda tuttuğumuz zamanda perdelemelere takılmayı seven kısalarımızla birlikte akıllı ve şutu olan her guard ikili oyun savunmamızı işleyebilir.  

Peki bu sorunu çözmek için ne yapabiliriz diye düşünürsek ikili oyunlarda boyalı alana gömülerek -forvetlerden gelen yardım kaymaları ile- pas kanallarına baskı yapabilir ayrıca kalan iki transfer hakkımızdan birini ön alanda baskı yapabilecek atletik bir kısadan yana kullanırken Blake Schilb ile yollarımızı ayırabiliriz. Mevcut rotasyonumuzu düşündüğümüzde artık Blake Schilb'i tolere edebilecek bir oyuncu grubumuz bulunmuyor maalesef. 

Aslında rotasyonumuza baktığımız zaman ne olursa olsun Blake Schilb yerine atletik, ön alanda baskı yapabilen bir guard eklememiz ve kalan diğer transfer hakkımızı oyun aklı yüksek, takımı oynatabilen tempolu bir guardtan yana kullanmamız gerektiğini de düşünüyorum.    

DEON THOMPSON NASIL HAMLE?
Deon Thompson kötü bir oyuncu değil, hatta şahsi olarak geçtiğimiz yıllarda özel olarak takip ettiğim bir isimdi (Union Olimpija ve Alba Berlin yılları). Ancak mevcut rotasyonumuzu ve sorunlarımızı düşündüğümüz zaman ayakları daha çabuk, atletik özellikleri olan ve çember koruyabilen bir oyuncu almamız gerektiğini düşünüyordum. Bu bağlamda Deon Thompson tercihi beni biraz şaşırttı. Artık kalan transfer haklarında hata yapma payımızın oldukça azaldığını düşünüyorum. 

Bir önceki paragrafta söylediğim gibi Blake Schilb ile yollarımızı ayırıp atletik, ön alanda baskı yapabilen bir guard ve oyun aklı yüksek, takımı oynatabilen tempolu bir guard aldığımız takdirde saydığım tüm olumsuzluklara rağmen iyi bir kadro ortaya çıkartabiliriz.  

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0