Mercek Altında: Orhan Hacıyeva
Yeni sezon transfer çalışmalarında son hamlelerini yapmakta olan erkek basketbol takımımız Galatasaray Odeabank, uzun rotasyonuna bir de yerli hamle yaptı. Yerli piyasadan birçok uzunla adı geçen takımımız tercihini Orhan Hacıyeva'dan yana kullandı. Uzun transferlerine Austin Daye - Nenad Krstic hamleleriyle başlayan takımımız, sonrasında sırasıyla Alex Tyus ve Deon Thompson'ı renklerine bağlamıştı. Yerli rotasyonda altın jenerasyonun önemli uzunlarından Ege Arar'ı da kadroda tutan Ergin Ataman, 4 numaralı pozisyona Orhan Hacıyeva'yı katarak uzun rotasyonundaki transfer hamlelerini bitirdi. Bu yazımızda Orhan Hacıyeva'nın oyun özelliklerini ve takımda alabileceği rol ve sorumlulukları mercek altına aldık.
ORHAN HACIYEVA NE YAPAR?
Kariyerine başladığı Pertevniyal'den, son takımı olan Acıbadem'e kadar hep aynı stilde görüyoruz Orhan Hacıyeva'yı: Şutör uzun. İsminden bu kadar bahsettirmesinin en büyük sebebi pick and pop sonrası attığı üçlükler. Çok iyi bir şut mekaniğine sahip olması şut yüzdelerini hep yukarılarda tutmasını sağladı. Kariyerinin özel yıllarında -Uşak'ta ve Aliağa'da- kendi şutunu yaratabildiği pozisyonları da hatırlıyoruz. 3.5 numara gibi piyasaya sürülmüştü ancak kariyeri ilerledikçe ağırlaşmaya ve kilo almaya başladı. Eskisi kadar çabuk bir yapıya sahip değil ancak bu veri çok önemli bir şut tehditi olduğu gerçeğini değiştirmez. Türkiye'de çok sayıda üçlük atan 4 numaralara şahit olduk. Ümit Sonkol ve Haluk Yıldırım stilinde sadece boş şutla beslenen bir oyuncu olarak kariyerini şekillendirmedi Hacıyeva. 2013 senesinde Avrupa Şampiyonası'nda Azerbaycan milli takımına liderlik etti, Uşak'ta ve Aliağa'da şut özelliğini kullanarak kendisine farklı hücum opsiyonları yarattı. Yani Orhan Hacıyeva, kariyerinde sadece sabit şutörlükten ekmek yemedi. 3-4 numaralarda sırıtmadan oynayabildiğini önceki yazıda söylemiştim. Topla arası iyi olan uzunlardan biri. Bu sebeple şut tehditini kullanarak potaya yönelen bir yapısı da var. Ancak dediğim gibi son yıllardaki performans düşüşü ve biraz da kaçak dövüşmesi onun sadece şutör uzun olarak tanımlanmasına sebep oldu. İşin hücum tarafında iyi yaptığı işlerden biri de ribaundlar. Hücum ribaundlarını iyi koklayan bir uzun Hacıyeva. Bu sayede skorunu arttırabiliyor ancak Euroleague ve şuanki TBL seviyesinde bu özelliğini ne kadar çok kullanabilir net bir şey söylemek zor. Savunmada defoları var ancak alacağı süreler sebebiyle bu defoları kapatmak çok zor olmayacaktır. Ya da bir diğer deyişle savunma dezavantajları maç özelinde çok fazla etki yaratmayacaktır.
HACIYEVA'NIN SİSTEMDEKİ YERİ
Gelecek sezonun kadro mühendisliği çalışmalarında, geçen sezonun aksine daha atletik ve koşmayı seven oyuncularla takımı yapılandırmaya başlamıştık. Alex Tyus, Austin Daye ve Deon Thompson gibi koşmayı seven uzunların yanısıra; Jon Diebler, Russ Smith gibi yarı sahayı hızlı geçen kısaları da kadromuza katmıştık. Run and gun denilen basketbol sisteminde şutör uzunların, topla gidebilmeleri bu oyun planı için önemli bir yere sahip. Bu sebeple 400k ücret ile kapattığımız Austin Daye, gelecek sezonki oyun planımız için çok önemli bir yere sahip olacaktır. Topla gidebilen, yarı sahayı hızlı geçen ABD'li uzun; uzun rotasyonumuzun bana göre en değerli parçası olacak. Ardından Austin Daye'i yedekleyecek diye tahmin ettiğimiz 4.5 numara Deon Thompson'ı renklerimize bağladık. Bu hamleden de pota altına güç ve sertlik kazandıracak bir hamle yaptığımızı anladık. Orhan Hacıyeva hamlesi de Daye ve Thompson'dan sonra 4 numaralı pozisyonda 3. alternatif yaratma çabası olarak göze çarpıyor. İlle de yapılması gereken bir hamle miydi, kesinlikle hayır. Ancak Ege Arar ile rekabete girecek ve yerli statüsünde yabancı uzunlarımızı yedekleyecek bir hamle uzun soluklu bir sezonda ihtiyaç olabilir. Bu sebeple daha önceleri birçok uzunla görüştük. Oğuz Savaş gibi bazı isimler de medyaya yansımıştı. Ortaya çıkan isimler yerine Hacıyeva'yı almamız bence daha iyi oldu. Çünkü Hacıyeva'ya vereceğimiz sorumluluk ve roller çok daha keskin. "Austin Daye ve Deon Thompson'ı yedekle, hücumda bize çeşitlilik kazandır." Bu sebeple bu transfer daha net bir hamle oldu. 3 numarada da oynayabildiği konuşuluyor ancak kesinlikle bizim takımımızda kısa forvet pozisyonunda oynayabilecek yeterlilikte değil. Diebler, Micov, Schilb gibi 3 numara oynayabilen oyuncularımız var ki gerektiğinde Göksenin'i de oraya çekebiliyoruz. Açıkçası Hacıyeva'nın çok fazla süre alacağını da sanmıyorum. Koç belki de Ege'yi 5'e çekip daha fazla süre vermenin peşinde olabilir. Yani Hacıyeva 2. bir Duşan Cantekin vakası olabilir. Bu nedenle bu sezona edeceği etki bizim için çok kritik bir yere sahip değil. İyi bir şutu olan, yerli statüsünde kalburüstü bir 4 numarayı kadromuza kattık. Fena sayılmayacak bir bench hamlesi olarak bu transfere bakmalıyız.
Güzel yazı için teşekkürler birkaç ekleme yapacağım, 2014 yılında All-Star kadrosuna seçildiğini atlamışsınız. Orhan'ı Uşak'ta 2 yıl boyunca izledim, süre aldığı dakikalarda savunma yönünden sağlam katkı vereceğini düşünüyorum. 2. bir Duşan Cantekin vakası olmayacağı çok bariz; hem onun kadar hantal değil hem de oyun zekası daha yüksektir.
YanıtlaSil