Mercek Altında: Tolga Ciğerci neleri değiştirecek?

Yeni sezona şampiyonluk parolasıyla girmek isteyen Galatasaray, transfer çalışmalarına devam ediyor. Özellikle yerli piyasanın önemli isimlerini takıma katan yönetim Emrah Başsan, Serdar Aziz ve Eren Derdiyok'tan sonra bir yerli takviyeyi de orta sahaya yaptı. 2014'ten bu yana Hertha Berlin'de top koşturan gurbetçi futbolcu Tolga Ciğerci ile her konuda anlaşan takımımız, orta saha rotasyonuna önemli bir hamle yaptı. Merkez orta saha ve defansif orta saha pozisyonlarında oynayabilen genç futbolcu, geçtiğimiz sezon sertlik kazandıramadığımız Galatasaray orta sahası için önemli bir hamle olarak yorumlanabilir. 

AGRESİF, GÜÇLÜ VE TEKNİK ORTA SAHA
Tolga Ciğerci, Alman futbol yapısının önemli gurbetçi oyuncularından biri. Kariyerinde Almanya dışına hiç çıkmayan genç orta saha oyuncusu, yaşına rağmen oldukça iyi tecrübeler edindi. 1992 doğumlu olan bir oyuncunun Avrupa Ligi tecrübesi olması bir lükstür. Bundesliga'da sürekli oynaması bir ayrıcalıktır. Bu sebeple Tolga'yı alış amacımızın sadece geleceğe yönelik olmadığını söylemek gerekiyor. Tolga, takımımızdaki çoğu oyuncudan daha hazır ve tecrübeli bir şekilde gelecektir. Wolfsburg altyapısı ve A takımı, Borussia Mönchengladbach deneyimi ve son olarak Hertha Berlin formasıyla sahne alan Tolga, ligde geçtiğimiz sezon 18 maçta görev aldı. 24 yaşındaki bir oyuncu için Bundesliga'daki orta sahaların sert ve teknik olma zorunluluğu onun kariyeri için önemli bir adım olacaktır. Bu sertliğini ve tekniğini Türkiye'de çok daha efektif bir şekilde gösterecektir. Tolga sadece toparlayıcı ön libero stilinde oynayan bir oyuncu da değil. Orta sahada dama oynar, al-ver yapar ve takım hücumunu sekteye uğratmaz. Kısacası tekniğiyle sırıtacak bir oyuncu kesinlikle değil.

Gladbach'ta da Berlin ekibinde de serbest vuruşlarda rol alan bir oyuncuydu. Takımımızda öyle bir role soyunacağını düşünmek doğru olmaz ancak teknik kapasitesinin iyi olması, Selçuk ve Sneijder'in üzerindeki hücum yükünü de azaltacaktır. 1.85 boya sahip ve kalıplı bir yapısı var. Kesinlikle defansif defoları yok. Hava hakimiyeti iyi olan, stoperlerin arasına ne zaman gireceğini iyi bilen, bir takımın orta saha rotasyonunda mutlaka olması gereken stilde bir oyuncu. Timing olarak hata yapan defans oyuncularımızın açıklarını kapatabileceğini düşünüyorum. Özellikle duran toplardan çok fazla gol yiyen bir takımız. Tolga gibi fizikli bir oyuncunun sahada olması psikolojik olarak da bir avantaj oluşturacaktır. Türk futbolseverler olarak onu son olarak Fenerbahçe'nin Avrupa Ligi maçlarından hatırlıyoruz. Özellikle Türkiye'deki 3-0'lık maçta attığı ve attırdığı goller mevcuttu. O maçlar oynanırken Tolga 21 yaşını yeni bitirmiş durumdaydı. Ona rağmen ayakları yere sağlam basan, işin fiziki tarafında da mental tarafında da geri adım atmayan bir görüntü sergilemişti. O günden bu yana potansiyelinin üzerine koyduğu olgunluk, kariyerinin daha iyi şekillenmesine olanak sağladı ve an itibariyle Galatasaray'ın oyuncusu.
TOLGA CİĞERCİ'NİN SİSTEMDEKİ YERİ
Geçtiğimiz sezonu fiyasko bir performans ile geçiren Galatasaray'ın, en büyük zaafının savunma olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Beşiktaş'ın lider bitirdiği sezonda en çok gol atan 2. takım olan Galatasaray, savunmada ise bu başarıya çok uzak bir görüntü sergilemişti. Günümüz futbolunda savunma yapmak sadece defans oyuncularının bir görevi değil. Özellikle ligimizdeki Anadolu takımlarının hücum oyuncularının daha tehditkar hâle gelmesi bu gerçeği daha yakından görmemize sebep oldu. Defans oyuncuları savunma anlamında yardım getirebilecek bir numaralı futbol bölgesi ise orta saha tandemindeki oyuncular. Galatasaray orta sahasında son senelerde iki ayrı dönem var. Felipe Melo dönemi ve Felipe Melo sonrasındaki dönem. Melo ilk senesinde kariyer dönemini yaşamış, Türk futbol literatüründeki ön libero pozisyonuna bir nevi kendi adını vermişti. Ancak ilk senesinden sonra yavaş yavaş düşen formu ve fiziksel olarak iyi hazırlanamaması onun eleştirilmesine sebep olmuştu. Buna rağmen Felipe Melo 4 kupalı sezonun altın adamlarından biriydi. Formda olduğu zaman orta saha düzeyinde çok üst klasmandaydı. Selçuk'un 10 numara gibi oynamasını sağlamıştı. Formsuz hâlinde ise yine orta sahayı tamamlayan bir asker görevine soyunmuştu. O gittikten sonra alınan oyuncular kesinlikle ve kesinlikle onun muadilinde değildiler. Bu yüzden bizi tatmin etmediler. Bu transferler içinde ön libero olarak transfer edilen oyuncular yok değil demek istemiyorum. Ön libero mevkiisinde oynayan her oyuncu Melo stilinde değil. Biz de o stilden oyunculara yönelmedik. Ancak bu akşam itibariyle yaptığımız Tolga Ciğerci transferi, beni bu konuda ümitlendiriyor. Öncelikle fiziksel olarak Melo ve Tolga çok benzer oyuncular. Melo 1.83, Tolga 1.85 boyunda. İkisi de fiziksel olarak güçlü oyuncular. Tolga da tıpkı Melo gibi gövde kısmı geniş, diri bir yapıya sahip. Benzerliklerinin en önemli özelliği ise hem teknik hem agresif olmaları. Melo gerektiği zaman 30 metreden gol pası atmasını da bilirdi, yeri geldiğinde rakibe çift dalmasını da. Tolga'nın da hem güçlü, hem de teknik olması onun kariyeri boyunca rağbet görmesini sağladı. 2011'den bu yana transfer listelerimize yazılan gurbetçi futbolculardan biriydi. Şu zamanda onu takıma kazandırmamız ise çok doğru bir hamle oldu. Avrupa Ligi tecrübesi olan, Bundesliga orjinli 24 yaşında önemli bir rotasyon oyuncusu kazandık.
İSTATİSTİKLERLE TOLGA CİĞERCİ
Tolga'nın geçtiğimiz sezonki performansını kendi ligimiz oyuncuları Mehmet Topal, Atiba Hutchinson ve kaptanımız Selçuk İnan'la karşılaştıralım. Selçuk İnan geçtiğimiz sezon %85 pas yüzdesi, 4 gol, %47 ikili mücadele kazanma, %47 şut isabeti ile oynamış. Mehmet Topal %83 pas yüzdesi, 1 gol, %47 ikili mücadele kazanma ve %33 şut isabeti ile sezonu tamamlamış. Şampiyon takımın orta sahası Atiba Hutchinson ise %93 pas yüzdesi, 2 gol, %60 ikili mücadele kazanma ve %59 şut isabeti ile oynamış. Yeni transferimiz Tolga Ciğer ise %84 pas yüzdesi, %48 ikili mücadele kazanma, %47 şut isabeti ile oynamış. Yani ligimizin en değerli üç orta sahasının ikisiyle hemen hemen aynı ortalamaları yakalamış. Türkiye Ligi'nin Almanya'dan bir tık alt seviyede olduğunu düşünürsek ve sağlıklı kalması halinde Tolga'nın alacağı sürelerin artacağını hesaba katarsak, bu performanslardan çok daha iyisini görme şansı bulabiliriz.

Tüm bu özelliklerinin yanı sıra, dinamik - tempolu ve doğal formu yüksek olan bir isim olan Tolga Ciğerci için sağlıklı olduğu maçlarda 11 - 14 km arasında koştuğunu, oyunu çift yönlü oynama konusunda temposunun yüksek olduğunu ve topu aldığında dikine gidebilen bir isim olduğunun altını çizmek gerekiyor. Tolga'nın mevcut özellikleri ve istatistikleri bu takımda rotasyon orta saha olmak için yeterli. Ancak tıpkı Melo'ya özgürlük tanıyarak onun hücumunu kazandığımız gibi, Tolga'nın da hücuma etki eden yönünü arttırabiliriz, geliştirebiliriz. Olası bir Lucas Leiva tranferi sonrası Tolga orta saha yedeği olacak. Ancak göstereceği performans ile hem Leiva'nın hem de Selçuk'un koltuğunu sallayabilecek bir oyuncu. Çünkü Tolga henüz 24 yaşında ve gerçekten çok potansiyelli bir oyuncu.

4 yorum:

  1. tolga damı 2M € oğullarından. eldeki 2M culardan kurtulamazsak neler olabileceğini hayal edemiyorum. böyle devam ederse taraftarın gitmesini istemediği sneijder, selçuk, muslera ve podolski gibi adamları transfer sezonu bitimine yakın elden çıkarmaya uğraşır bu yönetim. sıkıntılı günler yakın.

    YanıtlaSil
  2. Emre çolak gibi bir oyuncunun sözleşmesini yıllık 1 milyon euro olacak şekilde yenilemekten kaçınan yönetim bu paraları şimdi ne kadar kolay harcıyor.. geçen senenin en iyi oyunculardan birisiydi emre ve şimdiye kadar yerine kimse alınmadı, bir umut josue gelirse olur ama o da cok kolay değil..

    YanıtlaSil
  3. Açıkcası bende ortasaha yedeği olarak düşünmüştüm ilk başlarda ama 2M € sabit ücreti görünce artık o kadar emin değilim. Euro2016 dan sonra Dzemaili için ancak Sneijder'in yedeği olarak oynar ama bir yedek için 2.1M € fazladır diye düşünüyordum. Misal zor ihtimal ama Leiva gelirse Tolga için de aynı durum söz konusu olacak ve Levent Nazifoğlu "alabilirsek" bir orta saha daha almak istiyoruz dedi. Yani altyapı oluşturuluyor gibi. Bundan sonra sadece Cavanda transferi ile de bu transfer sezonu kapanır herhalde.

    YanıtlaSil
  4. bu adama bu kadar verileceğine sözleşmesi sona eren mehmet topala 3 kuruş fazla verilip alınırdı. sağ bek gökhan gönül rahatlıkla alınabilirdi. bu alınanlara verilen bonservis ile çok sağlam bir kadro kurulabilirdi. bu yönetime yapılacak en mantıklı şey yapılacak oteli şimdiden dursun özbeke teslim etmek. umut buluta yıllık ücretini verip göndermek gibi ama olsun. en azından böyle vizyonsuz adamlardan kurtulmuş olunur. bu takımı batırmak için fenerden yönetici getirsen bu kadar alenen batıramazdı takımı. öyle bir takım düşünün ki 6 ay sözleşmesi kalan donku 2.5M € ya alıp 7 ay sonra aldığı takıma takasta kullanmaya çalışan bir yönetim. cavanda transferi de olursa devre arasında alınan elemanlar direk ıskarta olacak. ne kadar basit para kaybediyoruz. bunların parasını cezalardan karşılayacağım dersen ip orda kopar özbek ailesi. tüm futbol hevesimiz başlayamadan bitecek bu gidişle.

    YanıtlaSil

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0