Rio 2016: Erkek basketbol takımlarının değerlendirmesi..


Rio 2016 Olimpiyatlarında erkek basketbol mücadeleleri 6 Ağustos'ta başlıyor. ABD, Arjantin, Sırbistan, İspanya, Fransa gibi güçlü takımların katıldığı organizasyonda yine baş favori Dream Team olarak gösteriliyor. Birleşik Devletler'i kimin zorlayacağı konusu ise merak konusu olacak. Bu yazımızda takımların kadrolarını ve olimpiyat hedeflerini yazdık.

A GRUBU
AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ
Olimpiyatların en büyük favorisi her zamanki gibi Coach K yönetimindeki Amerika Birleşik Devletleri. NBA patentli tam 12 yıldız oyuncuyla olimpiyata gelen ABD, değer olarak hiç de aşağıda görülmeyecek bir kadroyla Brezilya'ya gidiyor. LeBron James, Stephen Curry, Kawhi Leonard gibi isimler yok. Ancak bu üç isim seviyesinde olan veya bu seviyenin bir alt klasmanında olan oyuncularla kadro zenginleştirilmiş. Madalya garanti. Altın madalya için ise onlara karşı durabilecek bir takım olacak mı bunu bize zaman gösterecek.

Guardlar: Kyrie Irving, Kyle Lowry, Klay Thompson, Jimmy Butler, DeMar DeRozan
Forvetler: Carmelo Anthony, Kevin Durant, Draymond Green, Harrison Barnes, Paul George.
Pivotlar: DeAndre Jordan, DeMarcus Cousins.

AVUSTRALYA
Turnuvanın underdog takımlar listesinin başını çeken ülke ise Avustralya olacak. Pek çok sayıda NBA patentli oyuncuya sahipler ancak NBA platformunun üst seviyelerinin adamları değil bu oyuncular. Kısalardan başlamak gerekirse NBA basketbolunun bench tarafında iş yapan iki adet guarda sahipler ki bu onlar için gerçekten büyük avantaj. Mills ve Dellavedova çok büyük olasılıkla hücumları şekillendiren isimler olacaklar. İşin hücum tarafında stil olarak çok fazla eksikleri yok ancak savunma kısmında Bogut ve Dellavedova dışında öne çıkan isim gözükmüyor. Bu sebeple iyi hücum yapan bir takım olarak Avustralya'nın savunma performansı turnuva içinde önemli bir yere sahip olacak. Madalya için kesinlikle aday değiller ancak kadrolarındaki oyuncular ve oynayacakları oyun basketseverlere sempatik gelecektir diye düşünüyorum.

Guardlar:  Patrick Mills, Matthew Dellavedova, Kevin Lisch, Damian Martin, Chris Goulding
Forvetler: Joe Ingles, Ryan Broekhoff, Cameron Bairstow, David Andersen, Brock Motum
Pivotlar: Andrew Bogut, Aaron Baynes

ÇİN HALK CUMHURİYETİ
Asya kıtasını temsil eden takımlardan biri olan Çin, organizasyonun en kötü takımlarından biri olarak göze çarpıyor. Oynayacakları basketboldan çok sarfedecekleri mücadele onlar için başarı kıstası olacaktır. Çünkü bu olimpiyatlarda onlardan çok fazla güçlü takım var. Sürpriz yapabilecek bir oyuncu yapısına da sahip değiller.

Guardlar: Ran Sui , Jiwei Zhao, Ailun Guo

Forvetler: Janjuhan Ding, Peng Zhou, Xiaochuan Zhai, Yuchen Zou, Gen Li, Jianlian Yi
Pivotlar: Zhelin Wang, Qi Zhou, Muhao Li


FRANSA
Rio 2016 Olimpiyatlarının madalya adayı bir diğer ekibi ise Avrupa kıtasının yaşlı ekiplerinden Fransa. Yaşlı diyorum çünkü gerçekten uzun zamandır aynı oyuncu kadrosuyla mücadele ediyorlar. Parker, Batum, Diaw, Gelabale, Pietrus, De Colo gibi bu kadronun değişmez isimlerini Brezilya'ya götürdüler. Gobert, Laurgverne ve Heurtel gibi Avrupa ve NBA basketbolunun genç yıldızları da bu organizasyonda boy gösterecekler. Madalya kazanmak için çok olası bir kadro. Yeterlilik olarak çok iyi bir kadro. İşin savunma kısmında sıkıntı yaşayacaklarını düşünmüyorum ancak hücum tarafındaki uyum ve takım olabilme içgüdüsü onların hangi renk madalyayı kazanacaklarını belirleyecektir diye düşünüyorum. Ben Fransa'yı İspanya'yla birlikte ABD'den sonraki en güçlü takım olarak görüyorum.

Guardlar: Tony Parker, Thomas Heurtel, Nando De Colo, Antoine Diot
Forvetler: Nicolas Batum, Charles Kahudi, Kim Tillie, Boris Diaw, Mickael Gelabale
Pivotlar: Rudy Gobert, Florent Pietrus, Joffrey Laurgverne

SIRBİSTAN
Avrupa basketbolunun bir diğer ekol ekibi Sırbıstan, bu olimpiyatlara da üst sıralara oynamak için geliyor. Onlar da tıpkı İspanya ve Fransa gibi birbirleriyle oynamaya alışmış bir kadroya sahipler.  Teodosic, Bogdanovic, Kalinic, Markovic, Nedovic, Macvan ve Raduljica gibi kadronun temel taşları eksiksiz geliyor. Ancak Sırpların altın çocuğu, jenerasyonunun en önemli ise Nemanja Bjelica'yı Rio Olimpiyatlarına götüremiyorlar. Bu çok önemli bir eksik olarak göze çarpıyor. Bjelica Sırbistan kısaları hücumda çözüm bulamadığı zaman sorunu forvetten çözen bir oyuncuydu. Bu turnuvada öyle bir lükse sahip değiller ancak kadro değeri olarak hiç de azımsanacak bir takım değil Sırbistan. Fransa ve İspanya ile birlikte ABD'den sonra madalya kovalayacak takımlar arasına çok rahatlıkla sokabiliriz Sırbistan'ı.

Guardlar: Milos Teodosic, Stefan Markovic, Nemanja Nedovic, Stefan Jovic
Forvetler: Marko Simonovic, Bogdan Bogdanovic, Milan Macvan, Nikola Kalinic, Stefan Bircevic
Pivotlar: Miroslav Raduljica, Vladimir Stimac, Nikola Jovic

VENEZUELA
Rio Olimpiyatları erkek basketbol kısmının en kötü takımlarından biri de Venezuela. Oynadıkları basketbol ile turnuvaya renk katıp katmayacakları bile meçhul olacaktır. Bence Çin ve Nijerya'dan da aşağıdalar. Olimpiyatlara katılmak onlar için bir başarı kıstası olsa gerek.

Guardlar: Gregory Vargas, David Cubillan, Heissler Guillent, John Cox, Jose Vargas
Forvetler: Dwight Lewis, Anthony Perez, Nestor Colmenares, Windi Graterol, Miguel Ruiz
Pivotlar: Gregory Echenique, Miguel Marriaga

B GRUBU
ARJANTİN
Organizasyonun güçlü ekiplerinden biri de Arjantin. 2K oyununda Arjantin'i seçseydik ve Campazzo, Ginobili, Delfino, Nocioni, Scola beşini hiç çıkartmadan oynasaydık kesinlikle madalya sahibi olurduk. Ancak gerçek hayatta işler biraz daha farklı. Ginobili önderliğindeki Arjantin'in bu turnuvadaki en kilit olayı bench katkısı olacak. Çünkü gerçekten 5 tane çok iyi oyuncusu var Arjantin'in. Ginobili, Scola ile başlayan jenerasyona sonrasında Delfino ve Nocioni'yi eklemişlerdi. Son yıllarda ise Campazzo gibi bir oyun kurucuyu devreye soktular ve ilk beş olarak gümbür gümbür geliyorlar. Madalya için önemli bir adaylar ancak bu 5 oyuncu dışında özellikle hücumda elini taşın altına koyabilecek oyuncu çıkarmak zorundalar.

Guardlar: Facundo Campazzo, Nicolas Lapravittola, Manu Ginobili, Patricio Garino
Forvetler: Carlos Delfino, Andres Nocioni, Gabriel Deck, Nicolas Brussino, Leo Mainoldi
Pivotlar: Luis Scola, Marcos Delia, Roberto Acuna

BREZİLYA
Güney Amerika kıtasının bir diğer köklü ekibi ise Brezilya. Katıldığı turnuvalarda hep yukarıları hedefleyen Brezilya için bu turnuvadaki kadro biraz daha sönük durmakta. Bu kez evsahibi konumundalar ancak bu olimpiyatlar onlar için o kadar uzun soluklu gözükmüyor. Tiago Splitter ve Anderson Varejao'nun olmadığı kadroda temel başlardan Huertas, Barbosa ve Nene bulunuyor. Geçtiğimiz sezonu Chicago Bulls formasıyla geçiren genç uzun Felicio'ya da bu turnuvada önemli görevler düşecek. Brezilya'da atıcı ve pasör oyuncular belli. Huertas ve Barbosa gibi tecrübeli isimlerden istedikleri verimi alabileceklerini düşünüyorum ancak genç oyuncuların hücum performansları bu turnuvada onlar için önemli bir kıstas olacak. Çünkü 5 numaralı pozisyon dışında çok fazla güven vermiyor Brezilya

Guardlar: Marcelinho Huertas, Leandro Barbosa, Raul Neto, Rafa Luz, Vito Benite
Forvetler: Alex Garcia, Marcus Marquinhos, Rafael Hettsheimer, Guilherme Giovannoni, Augusto Lima
Pivotlar: Nene Hilario, Cristiano Felicio 

HIRVATİSTAN
Avrupa kıtası basketbolunun önemli ülkelerinden bir diğeri ise Hırvatistan. Son senelerdeki turnuvalara katıldığı kadrolara çok benzer bir oyuncu kadrosuyla Brezilya'ya gidiyorlar. Oyun kurucusu Ukic, skoreri Bogdanovic, savaşçısı Simon ve genç yetenekleri Saric-Hezonja ikilisi olan normal karşılayabileceğimiz bir Hırvatistan takımı. Tek ve en büyük sürpriz Ante Tomic'i götürememeleri oldu. Ancak yine de kadro şekli olarak umut veren bir yapıya sahipler. Ben tıpkı Avustralya da olduğu gibi Hırvatistan'ın da organizasyon boyunca sempatik bir basketbol oynayacağını düşünüyorum. Ancak her ne kadar göz hoş gelen bir basketbol oynasalar da, işin savunma kısmı onları madalya adayı olmaktan çıkarıyor.

Guardlar: Roko Ukic, Rok Stipcevic, Filip Kruslin, Mario Hezonja, Bojan Bogdanovic
Forvetler: Krunoslav Simon, Dario Saric, Luka Babic, Zeljko Sakic
Pivotlar: Miro Bilan, Marko Arapovic, Darko Planinic

İSPANYA
Olimpiyat denince, ABD'ye rakip çıkmak denince akla ilk gelen takım kuşkusuz İspanya. Son yıllarda Amerika'ya kafa tutan çok fazla sayıda Avrupa takımı yok. Bunu başarabilen nadir takımlardan biri İspanya. Londra'da final oynayan kadronun temel taşlarını bu olimpiyatta da göreceğiz. Ancak bu kadronun yaşının gitgide ilerlemesi, ABD'nin her turnuvada genç ve diri oyuncular getirebilmesi İspanya gibi ülkeler için dezavantaj. Ayrıca Arjantin, Fransa ve Sırbistan gibi madalya favorileri de eskisinden daha güçlüler. İspanya'nın bu sefer işi çok daha zor olacak ancak kısa rotasyonu olarak turnuvanın en kaliteli 2 takımından biriler. Ancak uzun rotasyonunda Marc Gasol'ün olmaması onlar için dezavantaj. Takımın lideri ise kuşkusuz geçtiğimiz turnuvanın yıldızı Pau Gasol olacak.


Guardlar: Sergio Rodriguez, Sergio Llull, Jose Calderon, Ricky Rubio, Juan Carlos Navarro
Forvetler: Nikola Mirotic, Victor Claver, Rudy Fernandez, Willy Hernangomez, Alex Abrines
Pivotlar: Pau Gasol, Felipe Reyes

LİTVANYA
Avrupa ekolünün önemli ekiplerinden olan Litvanya, Rio Olimpiyatlarına madalya için geliyor. Geçtiğimiz Avrupa Şampiyonası'nda beklenilenden çok daha büyük bir başarı elde eden Litvanlar, bu turnuvada çok daha büyük bir ivme yakalamak zorundalar. Geçtiğimiz turnuvada Jonas Maciulis, Mindausgas Kuzminskas gibi Euroleague'in önemli pis işçilerinden büyük skor katkıları bulmaları onların fark yaratmalarını sağlamıştı. Bu turnuvada takımın yıldızı Valanciunas'ın, genç Sabonis'in ve takımın eski oyuncularının ne denli farklı yaratabileceği merak konusu olacak. Ben Litvanya'yı sürpriz kutu olarak görüyorum. Fransa, Sırbistan, İspanya ve Arjantin seviyesine sokmam kağıt üstünde, ancak bu takımların üstüne çıkarsa da şaşırmam.

Guardlar: Mantas Kalnietis, Renaldas Seibutis, Adas Juskevicius
Forvetler: Jonas Maciulis, Mindausgas Kuzminskas, Domantas Sabonis, Paulis Jankunas, Edgaras Ulavonas, Mauris Grigonis
Pivotlar: Jonas Valanciunas, Antanas Kavaliuskas, Robertas Javtokas

NİJERYA
Turnuvanın en kötü takımlarından biri de Nijerya. Aslında çok da kötü bir oyuncu kadrosuna sahip değiller. Ike Diogu, Shane Lawal, Alade Aminu gibi tanıdık uzunlara sahipler. Ben Uzoh gibi NBA patentli bir oyun kurucuları var. En azından Çin'den ve Venezuela'dan daha iyi yerlere geleceklerini düşünüyorum ancak organizasyon ilerledikçe bu takımlardan çok da fazla bir farkı olmayacak. Nijerya için de başarı kıstası mücadele ve fiziki sertlik olacaktır.

Guardlar: Ben Uzoh, Michael Umeh, Josh Akognon, Stan Okoye, Chamberlain Oguchi
Forvetler: Ebi Ere, Micheal Gbinje, Andy Ogide
Pivotlar: Ike Diogu, Shane Lawal, Alade Aminu, Eke Ibekwe

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0