2 milyon euro oğulları..

Finansal Fair Play kapsamında maddi olarak bazı yaptırımları uygulamak zorunda olan ve maaş bütçesini dengede tutmak zorunda olan Galatasaray'da yeni sezon öncesi transfer çalışmaları devam ederken, mevcut kadrodaki oyuncuların sözleşmelerinde düzenlemelere gidilmesi gerekirken "disiplin cezası" adı altında fahiş cezaların yaptırım olarak uygulanacağı belirtiliyor. Dünya üzerinde hiçbir geçerliliği, örneği bulunmayan cezaların FIF Pro, TFF veya Oyuncular Birliği nezdinde herhangi bir geçerliliği olmadığının altını çizelim. Avrupa Kupalarına katılım hakkı kuralının değiştiğini Nisan ayında idrak edenlerin bu kuraldan haberdar olmadıkları aşikar.. Ancak yazılması, dikkat çekilmesi gereken bambaşka bir nokta var; Maaş politikası!

UEFA tarafından mali denetime tabi tutulan, disipline edilmesi istenen ve mali kriterlere uymaması gerekçesiyle Avrupa Kupaları'ndan bir yıl men edilen Galatasaray'da geride kalan süre içerisinde gerçekleşen herhangi bir uygulama yok. Tam tersi, en düşük maaş alan oyuncuların gönderildiği - abuk sabuk bonservis ve yıllık ücretlerin ödendiği bir süreç yaşıyoruz. Galatasaray'dan ayrılan oyunculara şöyle bir göz gezdirelim; Emre Çolak, Bilal Kısa, Furkan Özçal, Sercan Yıldırım, Jose Rodriguez. Bu oyuncuların ortak bir özelliği var; 1 milyon euro altında maaş alıyorlar. Altyapıdan yetişen ve sözleşmesi sona eren Emre Çolak herhangi bir bonservis bedeli geliri getirmezken, kabus gibi geçen 2015-16 sezonunda formanın hakkını veren yegane isimlerden Bilal Kısa, iki sezondur kiralık olarak çeşitli takımlarda forma giyen Furkan Özçal ve Sercan Yıldırım ile birlikte Serdar Aziz transferinde takasta gönderiliyordu. 25 yaşındaki milli stoper için 4.5milyon euro bonservis bedelinin yanı sıra 3 oyuncuyu takasta gönderen Galatasaray, oyuncuya da yıllık 2 milyon euro ücret verdi. Maaş bütçesini dengede tutmak zorunda olan ve hatta kar etmesi gereken, eldeki fazlalıklarla yol ayrımına gitmesi gereken Galatasaray'da bu transferle birlikte Eren Derdiyok net maaşı 2 milyon euro ve üzerinde olan 7.oyuncu oldu. Galatasaray'da an itibariyle maç başı ücretler haricinde oyunculara ödenecek net maaşlar şu şekilde;

KALECİLER: 4.8 MİLYON EURO
Muslera - 3.575 milyon
Cenk - 900bin
Eray - 275bin

SAVUNMA: 13.65 MİLYON EURO
Semih - 1.7 milyon
Chedjou - 2.2 milyon
Hakan - 1.25 milyon
Serdar - 2 milyon
Carole - 700bin
Koray - 900bin
Tarık - 1.4 milyon
Salih - 450bin
Sabri - 1.25 milyon
Linnes - 950bin

ORTASAHA: 17.5 MİLYON EURO
Sneijder - 4.5 milyon
Selçuk - 2.85 milyon
Dzemaili - 2.1 milyon
Tolga Ciğerci - 2 milyon
Donk - 1.5 milyon
Yasin - 1.1 milyon
Sinan - 600bin
*Hamit - 277bin
Bruma - 1.2 milyon
Olcan - 1.8 milyon
Emrah - 400bin
Jem Paul - 600bin
Umut Gündoğan - 450bin
Birhan - 25bin
Geçtiğimiz sezonki 1.37milyon euro alacağından vazgeçen ve yeni sezon için 1.6milyon euro net ücretle sözleşme uzatan Hamit Altıntop'un yeni sezona maliyeti 277bin euro olacağından hesaplamaya bu şekilde dahil edilmiştir. 

FORVET: 4.9 MİLYON EURO
Podolski - 3 milyon
Eren Derdiyok - 2.15 milyon
Umut - 1.85 milyon
Berk İsmail - 50bin

Yukarıdaki rakamlar net maaşlar. Maç başı ücretler dahil edildiğinde Semih, Hakan, Olcan ve Umut'un da yıllık olarak 2milyon euro bareminin üzerine çıkarak, takım genelinde toplamda 10 oyuncunun minimum 2 milyon euro kazandığı belirtmek mümkün. Geçtiğimiz sezon 8 lig maçında toplam 265 dakika (maç başı 33 dk.) ve kupada grup maçlarının tamamında olmak üzere 7 kupa maçında forma giyerek sezonu 15 maçta 778 dakika ile kapatan Tarık Çamdal bu sezon 1.4milyon euro ücret alacak. Bu sezon 44 resmi müsabakada forma giyip 4 gol - 4 asist performansına imza atan Olcan Adın'ın da kadro yetersizliğinden forma giydiği, ortaya koyduğu performansın son derece yetersiz olduğu göz önünde bulundurulurken kendisi maç başı ücretlerle birlikte 2 milyon baremini geçen oyuncuların başında geliyor.
PEKİ GALATASARAY NE YAPMALI?
Maç başı ücretler dahil olmak üzere, oyunculara yıllık toplamda 50 milyon euro maaş ödemesi gereken Galatasaray'ın acilen elindeki oyuncuları ama zararına satarak, ama takasta kullanarak elinden çıkartması gerekiyor. Örneğin, yeni sezon kamp kadrosunda yer almayan Umut Gündoğan - Jem Paul Karacan gibi isimlerin akıbeti belirsiz. Sezon içerisinde Trabzon'da efsane olmayı başaran Salih Dursun'un neden talibinin çıkmadığı, Tarık Çamdal'a bir tane teklif gelmediği, kadroda düşünülmediği ve en azından kiralık giderek forma şansı bulması gerektiği yüzüne söylenen Eray'ın takımdan ayrılmak istememesi bazı noktalarda oyuncular tarafından suistimal gerçekleştirdiğini düşündürüyor. Galatasaray yönetimi, başta Dursun Özbek olmak üzere çıkıp oyuncuların kontratlarında indirime gidilmesi gerektiği deklare edilecek. Kabul eden oyuncularla yola devam edilir, kabul etmeyen oyuncularla "isim her ne olursa olsun" yollar ayrılır. Bunu da taraftara düzgün bir şekilde ifade ederseniz, taraftar sizi destekler.. Ammmaaa! İşte burası en hassas nokta. Siz mali kriterleri göz önüne alıp böyle bir girişi yaparken, diğer taraftan da Bursaspor'un stoperine 4.5 milyon euro bonservis ve 3 oyuncu, üzerine oyuncuya da yıllık 2 milyon euro verirseniz ağzınızla kuş tutsanız yaranamazsınız. Her sözleşme yenileme döneminde, oyuncunun yaşına - çapına - kalibresine veya takım içi değerine bakmadan masaya direkt 2 milyon euro koyarsanız; 2 milyon euro baremini kıstas alıp hareket ederseniz ve üzerine bir de utanmadan kapalı kapılar ardından "Sportif başarı beklemeyin, ekonomik olarak kötüyüz." derseniz Galatasaray tarihine adınızı "Kulüp tarinin en başarısız yöneticileri" olarak yazdırırsınız.

Galatasaray'ın sportif olarak küçülmek gibi bir gayesi olamaz. Bu sezon yalnızca ligde mücadele ederken, adam gibi kontratlar ve mali yapıyı kısmen düzelterek, forma şansı bulamayan oyuncuların sözleşmelerinde ya indirime giderek ya da yollarınızı ayırarak yeniden yapılanmak zorundasınız. Bu yapılanmanın sonucunda da ligde ilk 2'e girmeyi başarmak ve Avrupa Kupaları'na katılmak zorundasınız! Avrupa Kupaları'na katılım demek, temizinden 10 milyon euro gibi bir bedeli kasaya koymak demek.. Lig şampiyonluğu halinde direkt katılım söz konusu olursa, bu rakam performans gelirleriyle birlikte 20 milyon euro bandına çıkıyor. Göğüs sponsoru bulamadığınız, bir rezidanstan 2 daire - 3 dükkan karşılığında bir inşaat şirketiyle anlaşma imzaladığınız, sezon ortasında UNICEF'in hayrına sahaya çıktığınız veya ezeli rakibinizle oynadığınız kupa finaline Galatasaray Store reklamıyla çıkıyorsanız siz yönetilemiyorsunuz demektir. Böyle bir ortamda Galatasaray'ın "sportif başarıyı erteleyelim" diye bir gayesi o - la - maz!

Bu kapsamda, yönetimin en kısa sürede "2 milyon oğulları" modundan çıkıp, kontratları reel değerlere getirip veya kadroda düşünülmeyen isimlerle yolları ayırarak maaş bütçesini dengelemek, ama büyük ama küçük transfer geliri elde ederek yapılanmasını yapması gerekiyor. Her önüne gelene 2 milyon euro yıllık net maaş verip, sonrasında da mali kriterlerden - UEFA'nın finansal prosedürlerinden bahsetmeniz pek samimi gelmiyor.

3 yorum:

  1. Wesley €3.2 alıyor €1.3'ü imza parasıydı diye biliyorum. Her sezon için imza parası verilmeyecektir heralde gerçi bu yönetim onuda yapabilir ama değildir heralde. Ondan yılllık sabit ücreti kontrat iki senelik olduğuna göre €3,85 milyona geliyor.

    Cenk €900 bin değil €950 bin alacak bu sezon ayrıca Eray'ın sözleşmesi uzatılırken aldığı ücret çok arttı Kap bildirimi de şu şekilde.

    Profesyonel futbolcumuz Eray İşcan'ın sözleşmesinin 2014-2015, 2015-2016 ve 2016-2017 sezonlarına ait mali şartları aşağıdaki gibi değiştirilmiş ve sözleşmesi 2017-2018 sezonunu kapsayacak şekilde uzatılmıştır.

    - 2014-2015 sezonu için 700.000 TL sabit transfer ücreti ve 15.000 TL maç başı ücret
    - 2015-2016 sezonu için 800.000 TL sabit transfer ücreti ve 15.000 TL maç başı ücret
    - 2016-2017 sezonu için 900.000 TL sabit transfer ücreti ve 15.000 TL maç başı ücret
    - 2017-2018 sezonu için 1.000.000 TL sabit transfer ücreti ve 15.000 TL maç başı ücret

    Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      Wesley Sneijder'in sözleşme uzatmasının ardından yapılan açıklama aynen şöyle:

      "Buna göre futbolcuya ilgili herbir sezon için 3.200.000 Euro sabit transfer ücreti, 1.300.000 Euro imza ücreti ve 20.000 Euro maç başı ücret (Süper Lig maçları, UEFA maçları ve Türkiye Süper Kupası maçı) ödenecektir. "

      Herbir sezon için ibaresi kapsamında değerlendirildiğinde 1.3milyon euroluk imza ücreti her sezon ödeniyor. Bu kapsamda toplamda 4.5milyon euro yıllık net maaşa tekabül ediyor.

      --

      Eray konusunda ise, resmi açıklama TL cinsinden ancak yazımızda kur karmaşasası yaşanmaması adına Euro cinsinden yazılmıştır. 900bin euronun karşılığı takribi 275-280bin Euro'ya denk geliyor.

      Sil
    2. TL karışıklığını ben yaşamışım kusura bakmayın.
      O değilde Wesley'e 4.5 veriyorsan 4.5 ver ne diye imza parası diye ayırıyorsun sanki tepki almamak için yapılmış bir yazım şekli. Ayrıca sen nasıl yazarsan yaz aynı ücreti ödedikten sonra ne farkeder UEFA sanki gider olarak imza parasını dikkate almayacak.

      Adamlar Demiröreni 8 sene sonra ancak gönderebildiler bizde belki o kadar uzun sürmeyecek ama verdiği zarar pek bir farklı olmayacak gibi..

      Sil

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0