Dursun Özbek: Galatasaray'ı büyütmek hepimizin görevidir..
22 Ekim'de gerçekleştirilecek olan tarihi Genel Kurul öncesinde aylık olarak gerçekleştirilen Divan Kurulu'nda üyelerin karşısına çıkan başkan Dursun Özbek, yeni sezonda tüm şubelerin bütçelerinden tesisleşmeye kadar bir çok konuda açıklamalarda bulundu. 15bin kişilik spor salonu konusunda mesafe kat ettiklerini dile getiren Dursun Özbek, futbol takımının maaş skalasının 5 milyon euro seviyesinde azaldığına dikkat çekti. Divan Kurulu'nda konuşan Dursun Özbek'in açıklamalarının tamamı şu şekilde..
FUTBOL TAKIMI
Futbolda yeni sezona başladık. İyi bir başlangıç yaptığımızı düşünüyorum. Geçen sezonu kupayla kapadık, bu sezonu da kupayla açtık. Transfer sezonunu bitirdik, alışılmışın dışında hesaplı, UEFA kriterlerini ve tavsiyeleri göz önüne alarak mali yapıyı rahatsız etmeyecek şekilde bir politika izledik. Kadroda yer alamayacağını düşündüğümüz isimlerin bir kısmını sattık bir kısmını da kiraladık. Geçen seneden 5 milyon Euro daha az maaş ödeyen bir takım olduk. UEFA ile yaptığımız anlaşma sonucunda maaş miktarını 65 milyon Euro seviyesinde belirledik. 59-60 milyon Euro seviyesinde kaldık. Daha aşağı inebilirdik ama geçmişten kalan kontratlar nedeniyle inemedik.
BASKETBOL VE VOLEYBOL
Basketbolda sezonu Eurocup ile kapatmıştık ve artık Euroleague'deyiz. Eurocup'ı 6 milyon Euro'luk bütçe ile kazanmıştık. Euroleague için belli rakamlara çıkmak zorundaydık. 20-25 milyon Euro mertebesindeki takımlarla savaşmak için yaklaşık 9 milyon Euro'luk bütçeye ulaştık. İlk hedefimiz Final-Four olacak.
Voleybolda geçen sene Avrupa Kupası'nı kaçırmıştık. Bu sene inançlıyız, başarılı olacağız. Artık TAÇ Spor Tesisleri'nde oynayacağız. Diğer branşlarda da başarılıyız. Kürek, yelken, sutopunda zaten Türkiye'nin en önemli kulüplerinden biriyiz. Bunu Rio Olimpiyatları'nda da kanıtladık.
DEVLET AMATÖR SPORLARA DESTEK VERMELİ
Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ile ve sayın Bakan Akif Çağatay Kılıç ile görüştüm. Onlara Türk sporu denilince akla gelen birkaç kulübün olduğunu ve en önemlisi, ilkleri Türkiye'ye getiren kulübün Galatasaray olduğunu söyledim. Seyirci azlığı nedeniyle amatör sporlar yük teşkil ediyor. Devletin amatör sporlara destek vermesi gerektiğini cumhurbaşkanımıza ve bakana da anlattım. Hemen akabinde bir çalışma başladı ve amatör sporlara harcanan miktarlar istendi. 85-90 milyon TL vergi ödüyoruz. En azından amatör sporlara harcanan vergilerin, giderlerden düşmesi konusunda ümitliyim
SENEDE 120 MİLYON TL FAİZ ÖDÜYORUZ
Galatasaray'ın mali yapısının büyük kısmındaki olumsuzlukları bankalara olan borçlar teşkil ediyor. Görev süremde banka borçları 230 milyon dolar mertebesinde sabit kaldı. En kritik nokta borçlardan dolayı senede 120 milyon TL faiz öder durumda olmamız. Konsolide zararımız 60 milyon TL civarında. Faiz ödemiyor olmasaydık 60 milyon TL kar ile kapatacaktık. Borç alacak farkımız ise 900 milyon TL mertebesinde.
YAKIN ZAMANDA İYİ HABERLER VERECEĞİM
Alınan reklam ve hasılatlardan dolayı maliyede mevcut vergi borçlarımız vardı. Rakamı speküle olmaması için telaffuz etmiyorum. Borçlar, Galatasaray'ın altından kalkamayacağı bir seviyeye gelmişti. Bizzat Ankara'ya giderek Maliye Bakanlığı ile yaptığımız uzlaşma ile 19 milyon TL seviyesine indirdik. 72 ayda ödeme vadesi aldık. Galatasaray'ın borcu bitmiyor. Reklam paylarında ve faaliyetlerden, daha önce imzalanan taahhütler nedeniyle 19 dosyalık borçlarımız var. Bir kısmı ile halen mahkemeliğiz. Bunlarla ilgili de bir uzlaşma istedim. Kendilerini ikna ettiğimi düşünüyorum. Görüşmeler devam ediyor. Yakın zamanda iyi bir haber vermeyi ümit ediyorum. Çünkü bu yük bizi birçok yerde kilitliyor.
15 BİN KİŞİLİK SPOR SALONU
İçinde bulunduğumuz stadın en büyük problemi üst kullanım hakkına yönelik herhangi bir sonuç alınmamış olması. 2011'deki sözleşme neticesinde verilen sözlerin yerine gelmemesi nedeniyle bu hak askıya alınmış. Bu konuda Ankara'yı zorluyoruz. Neticeyi de aldık. En büyük problemimiz yapılan stadın çatısının kapanması konusu. Dönemin yönetimi, bu stadı üstü kapanan ve açılan bir stat olarak projelendirilmiş. Ancak daha sonra 'Üstünü kapamayın, oraya harcanacak parayı bize verin, biz istediğimiz yerlere harcayalım, biz çatıyı daha sonra yapalım' demiş. 27.5 milyon TL alınmış. Bu para iç dizayna harcanmış. Çatı sözü verilmesine rağmen kapanmamış. Bu da borç hanesine yazılmış. Basketbola her sezon için 1 milyon TL kira parası ödüyoruz. Ankara ile konuştuk. Yeni yapılan statların hiçbirinin üstü kapalı olmadığını söyledim. Onun yerine kapalı spor salonunu yapacağımızı belirttim. Kapalı Spor Salonu için de 3 firmayla konuştum, ikna ettim. Galatasaray'ın daha önce aldığı 27.5 milyon TL'nin yerine 49 yıllığına sahip olacağımız bir salon yapacağız. Projemizi yaptık. Hatta Cumhurbaşkanımızdan "Galatasaray'a 12 bin 500 yakışmaz, 15 bin kişilik yapın" tavsiyesini aldık. Projeyi yenileyerek yeniden verdik. Mutabakatı sağladık. Galatasaray'ın cebinden para çıkmadan 15 bin kişilik salon yapılacak. Konuştuğumuz firmalarla bu işe başlayacağız. Böylece çatı ve üst kullanım ile ilgili sıkıntı aşılmış olacak.
OTEL BİTMEK ÜZERE, YENİ PROJELER YOLDA
Otel yapıyoruz; tabii biraz gecikmemiz var. Cephesi bitmek üzere. Gecikmenin sebebi malzemenin biraz geç temin edilmesi. İnşaatın devam ettiğini hepiniz görüyorsunuz. Hasnun Galip eski eser olarak tescil edilmişti. Anıtlar Kurulu'ndaki müracaat sonrası tarihi eser özelliğinden düşürdük. Orada hostel veya iş merkezi yaparak oradan 400 bin dolar kira getirecek bir proje tasarlıyoruz. Eski toplantı salonumuzu ise şanlı tarihin sergilendiği müze haline getiriyoruz. Bunu da cebimizden beş kuruş çıkmadan yapıyoruz
GENEL KURUL TARİHİ BİR KARAR VERECEK
Galatasaray'ın Ali Sami Yen Bey'den sonraki en önemli genel kuruluna hazırlanıyoruz. Büyük ihtimalle 22 Ekim'de mali yapının, mali bağımsızlığının hazırlığı olacak bir genel kurula hazırlanıyoruz. Bunun içinde iki proje var. Biri Riva, diğeri Florya. Galatasaray'ın gayrimenkullerinin değerlendirilmesi gerekliliğini daha önce söylemiştim. Her sene 120 milyon TL faiz ödeyerek kulübü çok uzun vadeye taşıyamazsınız. Bir buçuk seneden beri bununla cebelleşiyoruz. Dolayısıyla Galatasaray, sahada aldığı başarıyı sahanın dışına taşımak zorunda. Yapılması gereken eldeki potansiyel değerleri kullanmak suretiyle mali bağımsızlığına kavuşması ve faiz yükünden kurtulması gerekmektedir. Riva, 2010 senesinde ruhsata bağlanmış. 10 milyon TL ruhsat harcı ödenmiş. İnşaata kısmen başlanmış ve orada bırakılmış. Mevcut projemiz pozitif yönde ilerliyor. Güncellenmiş projeler ile tekrardan genel kurala gideceğiz. Bununla ilgili ön protokolleri yaptık. Zaten protokol genel kurulun da onayından geçecek. Riva ve Florya sonrası 500 milyon dolar çerçevesinde bir gelir bekliyorum. Bu paranın çoğu bir tek şey için; mali yapıyı düzeltmek üzere banka borçlarından kurtulmak üzere kullanılacak. 'Bu para ne olacak' diyenler var. Her şey önümüzde. Bankalara 230 milyon dolar borç var. Her sene üstüne 40 milyon faiz ve kur farkı ekleniyor. Böyle bir borç içinde olsanız siz ne yaparsınız? Genel Kurul tarihi bir karar verecek. Galatasaray'ın bu borç sarmalından mali serbestliği ve disiplini yakalaması açısından burada çok değerli bir karara imza atılacak. En iyi kararın verileceğinden eminim. Genel Kurul’da tekrar görüşmek üzere hepinize saygılar sunuyorum
GALATASARAYLIYIM, GALATASARAY İÇİN ÇALIŞIYORUM
Galatasaray için verdiğimiz sözleri, en üst seviyede yapmak için çaba sarf ediyorum. Başardıklarım da var başaramadıklarım da Şundan emin olun: Her türlü olanak ve riski almak üzere Galatasaray’a söz verdiğim şeyleri yapmak için pazarları dahil 8-9 saat mesai veriyorum. Denetleme araştırmasını neden yapmadığım soruldu. Her yerde, söylenmesi gerektiği kararını söyledim. Araştırma yapılıyor. Bu araştırmayı yapıyoruz, lütfen sabırlı olun. Bu bir gizlilik araştırması. Lütfen müsterih olun. İkincisi; çatının kapanması ile ilgili taahhüt. Masamda duruyor. Keşke getirseydim. 27 milyon 500 bin TL taahhüt verilmiş. Mutfak, iskemle yaptırılmış. Hiç mi mutfak, iskemle verecek Galatasaraylı yoktu. Dolar 1.5 TL iken 'Çatıyı biz yaparız' denilmiş. Herkesin imzası var. İster önünden ister arkasından okuyun, dolar 3 TL ise 55 milyon TL yapar. Faizleri koyun yine 55 milyon TL yapıyor. Yanlış rakamlar vererek kimseyi karalamak niyetinde değilim. Yaptığım işi anlatmaya çalışıyorum. O dönemde verilen taahhütler çerçevesinde ‘27 milyon 500 bin TL'yi içeriye harcayın, biz çatıyı kapatırız’ denilmiş. Statta iğreti duruyoruz. 6 sene geçtiği halde üst kullanım hakkı alınmamış. Ben burada Galatasaray Başkanı ve Yönetim Kurulu olarak 'aferin' beklemiyorum; görev addediyorum. Galatasaraylıyım, Galatasaray için çalışıyorum. Büyük Galatasaray’ı yaratmak sadece yönetim kurulunun değil, bütün camianın işidir. Yaptığımız işleri eleştirin ama iyi yaptığımız işlerde de hiç değilse tersini söylemeyin. Biz yönetim olarak maksimum faydayı üretmek için çalışıyoruz.
Hiç yorum yok
Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.