Her geçen gün büyümeye devam ediyor: Bruma!

2013 yılında düzenlenen FIFA U20 Dünya Şampiyonası'nın ardından kulüp tarihinin en yüksek transfer bedellerinden birisiyle Sporting Lizbon takımdan transfer edilen Portekizli kanat oyuncusu Armindo Bruma, bu sene gösterdiği performansla parmak ısırtıyor. Geçtiğimiz sezon La Liga ekiplerinden Real Sociedad tarafından kiralanan ve istatistiksel anlamda pek parlak bir görüntü çizmeyen Bruma, sezon başından beri her maç üzerine koyarak devam ediyor. Bir ay sonra 22. yaş gününü kutlayacak olan genç oyuncu, ligde geride kalan 5 maçta 2 gol - 2 asist performansıyla tabelaya yaptığı katkının yanı sıra Galatasaray'ın en önemli hücum silahları arasında yer alıyor.

İLK SEZON: ÇAPRAZ BAĞ SAKATLIĞI
Sporting Lizbon forması altında geçirdiği tek profesyonel sezonun ardından 12 milyon euro gibi yüksek bir bonservis bedeliyle transfer edilen Bruma, hiç kuşkusuz Galatasaray taraftarlarının en çok beklenti içerisinde olduğu isimlerin başında geliyor. Sarı-kırmızılı forma altında geçirdiği ilk sezonu olan 2013- 2014 sezonunda Şampiyonlar Ligi'nde 5, Süper Lig'de 7 ve Türkiye Kupası'nda 3 olmak üzere toplam 15 maçta forma giyen Bruma, bu karşılaşmalarda 1 gol - 6 asist istatistiklerini elde etmişti. Türkiye Kupası'nın grup aşamasında Tokatspor ile deplasmanda karşılaşan Galatasaray, mücadeleyi 2-0 kazanmasına karşın genç oyuncu 45. dakikada sakatlanarak kenara geldi. Karşılaşma sonrasında yapılan kontrollerde Bruma'nın çapraz bağlarının koptuğu ve sezonu kapattığı açıklanmıştı.

2014 - 2015 sezonunda teknik direktör Cesaré Prandelli yönetiminde büyük umutlarla sezona başlayan ancak gerek Avrupa'da gerekse ligde pek iyi sonuçlar alamayan Galatasaray sezon ortasında teknik direktör değişikliğine gitti ve Hamza Hamzaoğlu göreve geldi. İtalyan teknik adam Prandelli döneminde ilk 11'de fırsat bulan Portekizli genç oyuncu, Hamzaoğlu döneminde rotasyonun önemli parçalarından birisi oldu. Süper Lig'de 20, Türkiye Kupası'nda 8, Şampiyonlar Ligi'nde 4 ve Süper Kupa'da 1 maçta olmak üzere toplamda 33 maçta 2.013 dakika süre bulan Bruma, bu karşılaşmalarda 3 gol - 6 asist performansıyla takımına katkı sağladı. Sezon sonunda kulüp tarihinde 20. kez Süper Lig şampiyonluğuna ulaşan Galatasaray'ın önemli isimlerinden birisi olan Bruma, kariyerinin ilk şampiyonluğunu da böylece yaşamış oldu. Genç oyuncu, her ne kadar kupa finalinde forma giyemese de Bursaspor karşısında alınan 3-2'lik galibiyetle birlikte Türkiye Kupası'nda da şampiyonluk madalyasını boynuna takıyordu.
GELİŞİM EVRESİ: REAL SOCIEDAD
2015 - 2016 sezonu öncesinde teknik direktör Hamza Hamzaoğlu'nun kadro planlamasında yer almayan ve 1.9 milyon euro kiralama bedeliyle Real Sociedad'a kiralanan Bruma istikrarlı bir görüntü çizdi. 38 hafta üzerinden oynanılan La Liga'da toplam 32 maçta forma giyen Portekizli oyuncu, bu karşılaşmaların 14'ünde ilk onbirde sahaya çıkarken 18 kez kenardan oyuna dahil oldu. Teknik direktör David Moyes tarafından orta sahanın sol tarafında hücumcu kanat oyuncusu olarak görevlendirilen Bruma, mavi-beyazlı forma altında 2 gol - 1 asistlik hücum performansı sergilemesine karşın fizik olarak daha güçlü, mental olarak daha gelişmiş bir görüntü çizmeyi başardı. Real Sociedad formasıyla ligdeki ilk golünü 17. haftada Real Madrid deplasmanında mükemmel bir vuruşla kaydeden Portekizli oyuncu, bir sonraki hafta  Rayo Vallecano  karşısında da fileleri havalandırdı. Kral Kupası'nda dördüncü turda Las Palmas'a elenen Real Sociedad adına ilk maçta 2-1'lik mağlubiyete engel olamayan Bruma, takımının tek sayısını kaydetmişti.

2016 - 2017 sezonu öncesinde Galatasaray'a dönen Bruma, yaz transfer döneminde "Kalacak mı, gidecek mi?" sorularıyla sezon öncesi kampa katıldı. Teknik direktör Jan Olde Riekerink'in ısrarla takımda görmek istediği Portekizli oyuncu kamp aşamasında oynanılan karşılaşmalara damga vurdu. Portekizli oyuncu 5 maçta 6 gol atarak başarılı bir performans göstererek yeni sezon öncesi taraftarın yüzünü güldürdü. Transfer döneminin son gününe kadar başta PSV Eindhoven ve Ajax olmak üzere bir çok takımın radarında bulunan Bruma için gelen 5 ve 7 milyon euro seviyesindeki teklifler Galatasaray yönetimi tarafından rededildi. Portekizli oyuncunun takımdan ayrılmasına sıcak bakmayan Riekerink ve yönetim, genç oyuncuyla yaptıkları görüşmelerde olağanüstü bir teklif gelmediği takdirde satmayacaklarını alenen beyan etmişti. 2018 yılında sözleşmesi sona erecek olan Bruma'nın sözleşmesinin 5 yıl daha uzatılması bu görüşmelerde gündemdeki konulardan birisiydi. Portekizli yıldız adayının en büyük şansı, Galatasaray'da teknik direktörlük görevinde kariyerinin büyük bir evresinde altyapılarda ve genç takımlarda görev yapan Jan Olde Riekerink'in olması oldu. Avrupa'nın futbolcu fabrikası Ajax'ta altyapı koordinatörlüğü yapan ve üst yapıya oyuncu kazandıran Hollandalı teknik adam, sezon başı kampların ilk gününden beri Portekizli oyuncu ile özel olarak ilgileniyor. Hücum varyasyonlarında onu değerli kılıyor, sorumluluk veriyor ve hepsinden öte, saha içinde serbestlik tanıyor.

5 MAÇ, 4 GOLE DİREKT KATKI: UÇUYOR!
Kamp döneminde daha güçlü, daha hücumcu ve son vuruşları düzelmiş bir Bruma olarak karşımıza çıkan 21 yaşındaki Portekizli oyuncu, geride kalan 5 haftalık Süper Lig sekansında rakiplerinin korkulu rüyası olmayı başardı. 5 hafta sonunda 11 puan toplayan ve 9 gol atan Galatasaray'da bu gollerin 4'üne direkt etki eden Bruma, maç başına 2.4 şut ortalaması ile Eren Derdiyok'un ardından bu alanda ikinci sırada bulunuyor ancak 1.6 isabetli şut ortalaması ile takımın en iyi oyuncusu konumunda yer alıyor. Takım içerisindeki istatistiklerin yanı sıra lig genelinde maç başına en çok şut atan oyuncular arasında 7. sırada bulunan Bruma, isabetli şut ortalamasında da 3. sırada yer alıyor.

Galatasaray'da pas isabeti konusunda 5 maçta %91 isabet sağlayan Hakan Balta ilk sırada yer alırken, orta sahanın dinamosu Tolga Ciğerci'nin pas ortalaması %89. Orta sahanın sol kanadında forma giyen Bruma'nın isabetli pas oranı ise %88 olarak karşımıza çıkıyor. Maç başına 32 başarılı pas yapan Portekizli oyuncu maç başına 4 dribling girişiminde bulunmasının yanı sıra, maç başına 0.6 top kaybı ortalamasıyla oynuyor. Bruma geride kalan 5 haftalık süre içerisinde rakipleriyle girdiği ikili mücadelelerin %49'unda ayakta kalan isim olurken, fiziki açıdan gelişimini de bu istatistik verisiyle doğruluyor. 

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0