Tibor Pleiß resmen Galatasaray Odeabank'ta!

Nenad Krstic'in yaşadığı diz sakatlığından sonra basketbol hayatına son vermesi, bilinen üzere Galatasaray Odeabank'ı uzun transferi arayışına sürüklemişti. Bu kötü haberden 2-3 gün sonrasında uzun transferini çözen basketbol şubemiz, D-League'de kariyerine devam Alman pivot Tibor Pleiß ile anlaştı. Yıllık 700 bin dolar gibi mâkul bir ücrete imza atan 1989 doğumlu oyuncu, son olarak D-League takımlarından Idaho Stampede'de oynamıştı.

KİMLİK KARTI: TIBOR PLEIß
Almanya'nın Bergisch Gladbach bölgesinde 2 Kasım 1989 yılında dünyaya gelen Tibor Pleiß, 26 yaşında ve 2.21 metre boyunda. Profesyonel basketbol kariyerine çok erken yaşta başlayan ve basamakları çok hızlı bir şekilde çıkan Alman uzunun yolu genç yaşta Amerika'ya kadar uzandı. Alman basketbolunun umut bağladığı oyunculardan biri olmasına rağmen beklenilen katkıyı bir türlü gösteremeyen Tibor Pleiß uzun boyu ve ince fiziğine rağmen yumuşak bilekleri ile dikkat çekiyor. 

ALMANYA'DAN İSPANYA'YA UZANAN KARİYER
Profesyonel basketbol kariyerine 2006 yılında Almanya'nın RheinEnergie Köln takımında başlayan Pleiß, Köln forması ile Almanya Basketbol 1. Ligi'nde tam olarak 3 sezon forma giydi. Almanya Ligi ve Alman Kupası'nda maçlara çıkan Tibor Pleiß, 2007 yılında takımıyla Alman Kupası şampiyonluğu yaşadı. 2008 yılında ise Eurocup'ta ilk kez forma giyen genç oyuncunun Avrupa macerası da böylece başlamış oldu.

Genç yaşında uzun boyuyla dikkat çeken 2.21'lik pivot, 2009 yılında Alman basketbolunun önemli ekiplerinden Brose Basket ile 3 yıllık anlaşmaya vardı. Genç bir oyuncuya göre Brose'de iyi süre şansı yakalayan Tibor Pleiß, 2010-11 senesinde 6.7 sayı - 6.3 ribaund ortalamalarını yakaladı. Bir sonraki sezonda da istikrarını sürdüren genç uzun, 6.5 sayı - 5.4 ribaund ortalamalarıyla oynadı. Brose'de oynadığı üç sezonda da lig şampiyonluğu gören Tibor Pleiß, scout ekiplerinin dikkatini çekmeyi başarmıştı.
Takvimler 2012 yılının yaz aylarını gösterdiğinde kariyerinde ilk kez memleketinden dışarı çıkan ve o zamanki adıyla Laboral Kutxa ile 4 yıllığına anlaşan genç uzun, kariyerinin altın dönemini İspanyol ekibinde yaşayacaktı. Liga ACB'de ilk senesinde 5.0 sayı - 3.9 ribaund ile yerini sağlamlaştıran Tibor Pleiß, kariyerindeki asıl sıçramayı ikinci senesinde yaşadı. Baskonia'da 2013-14 sezonunda 12.7 sayı - 5.4 ribaund ile oynayarak takımının önemli oyuncuları arasına girmeyi başardı. Maç başına 21.8 dakika ortalama süre alan Alman uzun, İspanyol devlerinin dikkatinden kaçmadı. 4 senelik mukalavesinin 2. senesinin sonunda Avrupa basketbolunun dominant takımlarından FC Barcelona'nın yolunu tutan Tibor Pleiß, 24 yaşında olmasına rağmen kariyer basamaklarını hızlı bir şekilde tırmanmış oldu. Barcelona'da Ante Tomic, Erazem Lorbek ve Joey Dorsey gibi uzunların gerisinde kalan ve istediği rolü alamayan Alman oyuncu, maç başına 13.8 dakika sahada kalarak 5.7 sayı - 3.8 ribaund ortalamalarıyla oynadı. Barcelona'da istediği forma şansını bulamayan Tibor Pleiß bir sezonluk Katalan macerasından sonra dümeni NBA'e doğru kırdı.

D-LEAGUE SERÜVENİ
2010 yılında NBA Draftlarına katılan Tibor Pleiß, 2. tur 31. sırada New Jersey Nets tarafından seçildi. Draft gecesi yapılan takaslarda hakları Atlanta Hawks'a geçen Alman oyuncunun hakları daha sonra Oklahama City Thunder'a satılmış, son olarak ise 2015 Şubat ayında Utah Jazz'e takaslanmıştı.

Utah Jazz ile kontrat imzalayan Tibor Pleiß, yıllardır hayalini kurduğu NBA kariyerine başlamış oldu. Dirk Nowitzki, Dennis Schroeder gibi Alman oyuncuların sükse yaptığı NBA'de kendine yer etmeyi umut eden Pleiß, fiziksel kapasitesi açısından istenilen seviyede değildi. Amerika'da oynanan basketbolun güç ve atletizm ağırlıklı olması, Avrupalı uzun-ince bir çocuk için çok da elverişli olmadı. Çok az dakikalarda süre alan Tibor Pleiß, 92-87 kazanılan Memphis Grizzlies maçında 17 dakika sahada kalırken 6 sayı - 6 ribaund ile NBA'de ki kariyer rekoruna imza attı.

Çaylak sezonunda istediği süreleri bulamayan genç uzun, Utah tarafından D-League'de ki Idaho Stempede takımına yollandı. Burada istediği süreleri bulan ve düzenli oynama şansı yakalayan Pleiß 28 maçta sahada kaldığı ortalama 31 dakikada 12.3 sayı - 10.4 ribaund - 1.4 blok ortalamaları ile oynadı.

Geçtiğimiz ay 2017 yılı ikinci tur draft hakkı, bir miktar nakit para ve Kendall Marshall karşılığında Philadelphia 76ers'a takas edilen Pleiß, takasından beş gün sonra serbest bırakıldı.
MİLLİ TAKIM MACERASI
Altyapılarda bütün yaş kategorilerinde milli formayı giyen, Eurobasket 2009'dan bu yana ise  Alman milli takımında oynayan Tibor Pleiß, geride kalan yıllarda Dirk Nowitzki ile iyi bir ikili oluşturdu. Her ne kadar takımının önemli oyuncularından biri olarak gözükse de istenilen performansı bir türlü tam olarak ortaya koyamayan Pleiß, Eurobasket 2013'te 5 maçta ortalama 28.8 dakika sahada kalarak 11.6 sayı - 11 ribaund istatistikleri ile oynarken, ev sahiplerinden biri oldukları Eurobasket 2015'te ise 12 Dev Adam ile aynı grupta olan Almanya'nın bir parçası olmuştu. Tibor Pleiß kendi evlerinde oynadıkları maçlarda gruptan dahi çıkamayan Almanya'da 9.2 sayı - 6.2 ribaund ortalamaları ile oynadı.

FCN Blog olarak Tibor Pleiß'a sarı kırmızılı camiaya hoş geldin der, formamız altında başarılı ve uzun bir kariyer geçirmesini temenni ederiz.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0