Video Analiz | Tibor Pleiß'ın saha içi özellikleri..

Galatasaray Odeabank'ın kadrosuna kattığı son isim olan Alman uzun Tibor Pleiß, uzun boyunun ve kollarının yanında pota altındaki etkinliği, yumuşak bilekleri ve uzun şut menzili ile Avrupa'da fark yaratabilecek özellikleri olan bir oyuncu. Hücumdaki etkinliğine rağmen savunmada sertlik göstermekten uzak olan, tabir-i caizse itiş kakışı sevmeyen Tibor Pleiß, Ergin hocanın hücum setlerinde önemli bir yere sahip olacakken, Nenad Krstic'in boşluğunu fazlasıyla dolduracak.


HÜCUMDA ÇOK YÖNLÜ SİLAH
Tibor Pleiß giriş paragrafında da bahsettiğim gibi önemli hücum portföyüne sahip bir oyuncu. Uzun boyuna rağmen yumuşak bilekleri olan, pota altında post oyunları ile kendi skorunu yaratabilen Alman uzun, boyuna göre hızlı olan ayakları ile de önemli bir ikili oyun bitiricisi. Tibor Pleiß'ın en önemli ve fark yaratan özelliği ise şut menzili. 2.18'lik boyuna rağmen üçlük çizgisinin dışına kadar çıkabilen ve alan açma konusunda önemli bir opsiyon olan Pleiß, bu yönü ile Ergin hocanın hücum setlerinde önemli bir yerde olacak.

Tibor Pleiß'ın saha içi özelliklerini daha detaylı incelemeye başlarsak, ilk olarak alçak post oyunlarından bahsedeceğim. Yumuşak bilekleri ve uzun boyunun etkisiyle sırtı dönük oyunlarda etkili bir silah olan Pleiß, fundemantal olarak çok üst seviyede olmasa bile uzun boyunun etkisiyle iki omzunun üstünden dönerek sırtı dönük hücumları bitirebiliyor.
Sırtı dönük topu aldığında ayak oyunlarından ziyade yarım hook atışları tercih eden, daha çok sol omzunun üzerinden dönerek sağ eliyle hücumları bitirmeyi tercih eden, o şekilde kendini daha rahat hisseden Alman uzun, gerektiğinde iki omzunun üstünden de dönerek alçak post oyunlarını bitirebiliyor. Teması aldığında zaman zaman sağlam durmakta zorlanan Pleiß, buna rağmen boyuyla ve uzun kolları ile pozisyonları bitirebiliyor.

Tibor Pleiß 2.18 metre boyunda olsa bile boyuna göre hızlı ayaklara sahip bir uzun. Sahada hantal olmayan ve koşabilen Pleiß, oyun kurucusu ile uyumu sağladığında iyi bir ikili oyun bitiricisi konumunda.
Videolarda gördüğümüz gibi özellikle o zamanki Laboral Kutxa oyun kurucusu Thomas Huertel ile uyumu üst seviyede olan Pleiß, ikili oyun sonrasında aldığı toplarda rahat bir şekilde potaya kadar gidebiliyor.

Tibor Pleiß'ın fiziksel teması çok sevmediğinden yazının üst kısımlarında bahsetmiştim. Buna rağmen pota altında çembere yakın yerlerde topu aldığında uzun boyunun etkisiyle pozisyonu bitirebilen Pleiß, penetre eden kısaya karşı da doğru pozisyon olarak topla en potaya en yakın yerde buluşmaya çalışıyor.
Videoda ki pozisyonlarda gördüğümüz gibi pota altında pozisyon alma çabaları veren Pleiß, doğru zamanlamalarda topu alamadığında ise hücumdan düşebiliyor. Üst gövdesi boyuna göre çok fazla güçlü olmayan, bu yüzden verdiği pozisyon mücadelesini çabuk kaybedebilecek olan Pleiß ile topu en doğru yerde buluşturabilmek oldukça kritik olacak. Penetre eden kısaya karşıda pas açılarını doğru bulan ve hazır bir şekilde bekleyen Pleiß kendisinden gidecek yardımlarda cezayı kesmekten çekinmeyecek.

2.18 metre boyundaki Tibor Pleiß için onu en değerli kılacak özelliği ise kuşkusuz şut menzili. İyi bir orta mesafe şutu olan Pleiß zaman zaman üç sayı çizgisinin dışına kadar çıkabiliyor. Pota altındaki sert ikili mücadelelerden kaçmak için sık sık şutuna başvuran ve ikili oyunlar sonrasında dışarıya açılarak alan açan Pleiß'in şutunun bu seviyelerde olması yardım savunmalarının gelmesini engelleyerek takımının savunulmasını oldukça zorlaştırıyor.
Videolarda gördüğümüz gibi ikili oyun sonrasında dışarıya açılarak veya set hücumunda gelen pozisyonda şutu atıp cezayı kesmekten çekinmeyen Tibor Pleiß bu özelliği ile önümüzdeki yıl Ergin Ataman hücumlarının keskinleşmesi açısından oldukça önemli olacak ve kısa oyuncularımıza alan açacaktır. Set şutunun yanında serbest atış çizgisinde de oldukça yüzdeli olan Pleiß, maç sonlarında rahatlıkla sahada kalabilecek bir oyuncu konumunda.

Tibor Pleiß'ın hücum özelliklerinden, hücumda neler yapabileceğinden bahsetmişken hücum ribaundlarından bahsetmeden geçmeyelim. Oyununun en güçlü özelliği ribaund olmasa bile hücum ribaundu konusunda boyunun avantajını fazlasıyla kullanan Pleiß, takımına bolca ikinci şans sayısı sağlayabiliyor.

SAVUNMADA YUMUŞAK KARIN
Tibor Pleiß'ın hücumda yumuşak bilekleri olduğundan, orta mesafe şutuyla önemli bir tehdit olduğundan yazının üst kısmında bahsetmiştim. Pleiß hücumda önemli bir opsiyon olsa bile savunmada ne yazık ki aynı efektiflikten uzak.

Uzun boyuna rağmen ince fiziği ile temastan çok hoşlanmayan Alman uzun, pota altında sert mücadelelere girmekten kaçınmaya çalışıyor. Pota altında tabir-i caizse kirli işleri yapmayı sevmeyen, üst gövdesi çok güçlü olmayan Pleiß bu yüzden alçak post savunmasında da zaman zaman sorun yaşayabiliyor. Uzun boyuyla pota altında önemli bir yer kaplayan ancak çember koruma konusunda boyu ile aynı oranda efektif olmayan ve üstüne edilen penetrelere karşı yeterince agresif olamayan Pleiß her şeye rağmen 2.18'lik boyuyla çember koruma konusunda yine de bir tehdit konumunda.

İkili oyun savunmasında ayakları çok yavaş olmasa bile pozisyon hataları yapan, show-up yapma konusunda zamanlama hataları yapan Pleiß, uzun boyu ve kollarına rağmen rakibiyle arasında ki mesafeyi ayarlama konusunda da zaman zaman hatalar yapabiliyor. Bu yüzden özellikle yüksekte oynanan ikili oyunların savunmasında sıkıntılar yaşayabilecek olan Pleiß'ı idare edebilmemiz için forvetlerden yardım savunmalarını ve rotasyonlarını doğru yapmamız oldukça kritik olacak.

OYUN KONSANTRASYONU
Tibor Pleiß hücumda kısa sürelerde önemli skor katkıları yapabilecek bir oyuncu. Sahada kaldığı zamanlarda hücumda bir numaralı skor tehdidi olabilecek, üst üste hücumlardan sayı çıkartabilecek bir profilde olan Pleiß, süre aldığı kısımda yeterince kullanılmadığında ve toptan uzak kaldığında ise oyundan düşebilecek bir oyuncu. Sert rakipler karşısında da zaman zaman oyundan düşen ve kendisine gösterilen sertliğe cevap veremeyen Pleiß, bu yüzden hücumdaki yeteneklerine rağmen üst seviyelerde yerini tam olarak sağlamlaştırmış bir oyuncu olamadı. Alman uzunun sene içerisinde mental ve fiziksel olarak göstereceği gelişim bu yüzden oldukça önemli olacak.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0