Mercek Altında | Tibor Pleiß'in takıma etkisi..

Nenad Krstic'in basketbol yaşantısını sonlandırmasıyla birlikte Sırp pivottan hiçbir şekilde yararlanamayan Galatasaray Odeabank, onun yerine yeni bir uzun arayışlarına girmişti. Utah Jazz'in D-League takımında basketbol hayatını sürdüren genç uzun Tibor Pleiß'la anlaşmaya varan sarı-kırmızılı ekibimiz, böylelikle yaz dönemi transfer dönemini de noktalamış oldu. Almanya'nın genç jenerasyonundan olan NBA patentli pivot, milli takımda ve İspanya'da önemli işlere imza attı. Almanya dışında İspanya ve Euroleague tecrübesi de olan Tibor Pleiß, özellikle hücum yollarında boy ve kulaç uzunluğuyla büyük fark yaratıyor. Bu yazımızda genç uzunun takımımıza neler katacağını mercek altına aldık.

HÜCUMDA 2.21'LİK BİR DEV
Tibor Pleiß hakkında bir yazı yazılacaksa bu yazının çoğu cümlesi onun hücum tarafındaki meziyetlerinden bahsetmekle geçecektir. Hem milli takımda hem de kulüp kariyerinde bir şeyler ortaya koymaya çalıştıysa bunu hücum performansıyla yaptığını söylemekte yarar var. 2.21 boya sahip bir uzunun, yumuşak bileklere sahip olması ve hücum aklının iyi olması özellikle Avrupa basketbolunda büyük fark yaratıyor. Çok uç bir örnek olabilir ancak özellikle İspanya'daki kariyerinde Ante Tomic gibi işler yaptığını söyleyebiliriz. Avrupa basketbolunun en iyi uzunlarından biriyle birebir aynı tip diyemeyiz ancak işin hücum tarafında Bask ekibinin Tomic'i gibi basketbol oynadı. Liga ACB'de ki en iyi pivotlardan biriydi ve bundaki en büyük faktör hücum opsiyonlarının çeşitli olmasıydı. 

Nenad Krstic'in yerine transfer edildiğini göze alırsak bizim için çok büyük bir kâr olacaktır. Ayrıca Krstic'in defolu çıkma olasılığı da vardı, Pleiß'ta böyle bir risk olmayacak. Pleiß'ın ne yapıp ne edeceği az çok belli. Krstic'in potansiyelinin belli bir kısmını bile gösterebileceği net değildi. Bu sebeple Tibor Pleiß, işin hücum tarafında Nenad Krstic'e göre çok daha mâkul bir hamle. İkisinin alacağı maaş arasında da 100 bin dolar olduğunu düşünürsek, uzun rotasyonunu Pleiß'la tamamlamak işin hücum tarfında çok daha kârlı oldu diyebiliriz. 
Tibor Pleiß işin hücum tarafında bu takıma neler katar? Potaya yakın aldığı toplarda iki opsiyonu da yapabilecek düzeyde olduğunu düşünüyorum: ilki sayı, ikincisi sayı pası. Her ne kadar çelimsiz bir yapıda da olsa post oyunlarında önemli bir skor opsiyonu oluşturacaktır. Krstic'in takıma katılmasının tek amacı da buydu, pota altında çeşitlilik yaratsın. Pleiß hücumda Krstic'in yaptığı her şeyi yapar. Talihsiz geçen Amerika macerasına bir sünger çekerse çok daha fazlasını ortaya koyar. Ona uygun hücum setlerini Ergin Ataman hocamızın efektif bir şekilde hazırlayacağını düşünüyorum. Geçen sezon Chuck Davis'ten gördüğümüz arkası dönük oyunlar opsiyonumuzu Pleiß'tan da göreceğimizi düşünüyorum.  Tecrübeli uzun geçtiğimiz seneki Eurocup şampiyonluğumuzda önemli bir paya sahipti. Pota altından oyun çözme konusunda önemli bir potansiyeli vardı. Pleiß ile mukayese edilecek stilde olmasa bile sorun çözme açısından aynı etkiye sahip olacaklarını düşünüyorum.

Sinan Güler ve Errick McCollum gibi kısa oyuncularımız hata verdiği zaman topu pota altına indirip Chuck Davis'in yaratmasını beklerdik. Davis yüzü dönük veya arkası dönük oyunlarla hücumlarımızın sekteye uğramamasını sağlardı. Tibor Pleiß'ın yüzü dönük oynamasını beklemek çok doğru olmayacaktır ancak topla onu çembere yakın bir şekilde buluşturmak takım düzenlerimizin bir parçası olacaktır diye düşünüyorum.

Boniface N'Dong'tan bu yana 2.10'un üzerinde kalifiye bir pivota sahip olamamıştık. Hücumda bu tarz oyuncuların artılarını sadece rakiplerde seyrediyorduk. Tibor Pleiß hücum kısmında boy ve kulaç uzunluğuyla ligde ve Avrupa'da fark yaratacaktır. Fiziki avantajının yanı sıra geçtiğimiz sezon Stephane Lasme'den aldığımız orta mesafe şut katkısını ondan bekleyebiliriz. Lasme, sarı kırmızılı forma altında orta mesafe şutuna bambaşka bir boyut kazandırmıştı. Onun kadar yüzdeli ve sık kullanılan bir hücum seti olmasa bile riske edilemeyecek bir orta mesafesi olduğunu belirtelim. Son zamanlarda üçlüğe kadar çıkmak istese de bu onun için çok hayırlı olmadı çünkü bu denli uzun bir oyuncuyu potadan çok da fazla uzaklaştırmamak gerekiyor.

Toplu veya topsuz potaya giden çok fazla oyuncumuz olmadığı için Pleiß'ın asist yönünden çok fazla yararlanacağımızı sanmıyorum ancak sezon içerisinde Russ Smith, Vladimir Micov gibi esnek oyuncularımızın bu role gireceğini varsayarsak pota altında bu opsiyonumuzdan yararlanabiliriz. Tibor Pleiß'ın geliştirebileceği özelliklerden birisi de bu. Ergin Ataman'ın yaşı ne olursa olsun gelişmeye açık olan oyunculara kattığı muazzam şeyler var. Sinan Güler örneği dışında buna Stephane Lasme, Errick McCollum da örnek gösterilebilir. Alman uzunun yeni koçuyla birlikte pasör özelliğine seviye atlatıp takıma daha faydalı olması hem onun hem de bizim için çok yararlı olacaktır. Kısaca bu kısmı açıklamak gerekirse; hücum yönü çok iyi oyuncularımız zaten vardı. Austin Daye, Deon Thompson ve Alex Tyus gibi çeşitli sayı opsiyonlarımızın yanına başarı odaklı gelecek bir Tibor Pleiß üst düzey olacaktır. Savunma ağırlıklı bir kadroya sahip değiliz. Bu transfer yerine alınacak sert ve atletik bir uzun da bizi savunma konusunda çok da toparlamayacaktı. Yediğinden fazla atan bir takım haline bürünmüşken, aynı yoldan devam etmek daha kararlı bir hamle oldu. Bu sebeple Pleiß, oyunu uzundan çözme anlamında bize muhakkak fayda sağlayacaktır.
ZAYIF YANI: SAVUNMA
Kariyer başlangıcından bu yana tek ve en büyük zaafının bu olduğunu söyleyebiliriz: savunma. Oyun aklı her ne kadar iyi de olsa, savunmada yumuşak olması kariyerinin daha üst noktalara gelememesinin en büyük nedeni. Euroleague'de, Laboral Kutxa gibi orta düzey bir takımda güzel işler yapabildi. Liga ACB'de de hücum özellikleriyle ismini duyurdu, büyük takımların dikkatini çekti. Bu kadar uzun bir oyuncunun savunma ve ribaund gücünün yetersiz olması şu paralara Türkiye'ye gelmesini de açıklar gibi. Austin Daye'in 5 numara versiyonu gibi diyebiliriz ancak Daye'in ribaund gücü bile belki Pleiß'tan iyi durumdadır. 

Tibor Pleiß kötü bir maceradan sıyrılıp da takımımıza gelecek. Bu sebeple ilk odaklanacağı şey takıma hücum odaklı katkı sağlamak olacaktır. Öncelikle yapabildiği şeyleri tekrardan göstermeye çalışacaktır. Amerika'da D-League'de oynanan basketbol bile Avrupa'ya göre çok farklı. Amerika'da oynanan basketbolda sertlik ve atletizm temelli. Tibor Pleiß'tan bu ikisini beklememek lazım. Takımdaki rolünü çok keskin bir şekilde çizmemiz gerek. Savunma defoları yüksek olan bir takım olduk, illa ki esnek oyuncularımızın savunma katkısı vermesini isteyeceğiz. Bu oyunculardan biri Pleiß olmamalı. Sen de biraz sertlik koy, potayı karart aynı zamanda git sayı at dememeliyiz. Özellikle Austin Daye ile birlikte sahada olacağına hiç imkan vermiyorum, ince uzun yumuşak bir beşle savunmada çok fazla eziliriz. Alex Tyus'tan gelecek savunma verimine su, ekmek gibi muhtacız. Fit bir Deon Thompson'dan bu esnekliği bekleyebiliriz. Ancak Tibor Pleiß'tan savunma katkısı beklemek yanlış bir istek olur.

Pleiß'ın bir diğer olumsuz yönü ise bu zamana kadar kendisini çok fazla geliştirmemiş olması. Almanya'dan İspanya'ya geçtiği periyotta hücum özelliklerini epey bir geliştirdi diyebiliriz. İnce olmasına rağmen daha net post oynamayı öğrendi, şutunu daha gerilere çekmeye çalıştı, takımının hücumdaki en önemli opsiyonlarından biri olmayı başardı. Ancak Baskonia'dan sonra aynı gelişimi katedemediğini söylemekte yarar var. Barcelona'nın o zamanki uzun rotasyonu genişti. Pleiß, genç bir yetenek olarak alındı. Hücum tarafında bambaşka bir potansiyeli olduğu açıktı ve bu gelişimi işin savunma tarafında da bekledi Barça. Ancak Pleiß'ın az süreler alması ve Kutxa'daki rolünden daha farklı bir role bürünmesi onu psikolojik açıdan da olumsuz etkiledi. Apar topar NBA yolunu tutması da bu sebeptendi.
TIBOR PLEIß NASIL BİR HAMLE?
Barcelona'da tam olarak bir şeyler yapamadan şansını Amerika'da denemesi yanlıştı, onun zararına oldu. Hem kendisini geliştiremedi hem de iyi yaptığı şeyleri NBA'de gösterme şansı olmadı. Avrupa'da kariyerine devam etseydi daha farklı bir yerde olabilirdi ancak o NBA hevesini atmak istedi. Yaşadığı hüsranı bir kenara bırakıp, kafasında başarı odaklı gelecek aç bir Tibor Pleiß bu takımda iyi süreler alacaktır.

Nenad Krstic'e göre çok daha efektif bir transfer gözüyle bakmak lazım. Rakip pota altında çeşitlilik yaratacak, skora ve sayı pasına yakın bir uzun transfer ettik. Şu dakikada Tibor Pleiß'a burun kıvırmak pek akıl kârı bir hareket olamazdı. Nenad Krstic gibi ne olacağı belli olmayan bir sezon başı transferi yaptık. Keşke öncesinde Krstic yerine Pleiß hamlesi akıllara gelebilseydi. Hazırlık maçlarıyla birlikte takımla daha uyumlu, daha diri bir transfere şahit olabilirdik. Sezon içinde sıkıntı yaratacak Nenad Krstic'in sezon öncesinde sıkıntı vermesi ise bizim için avantajlı oldu. 2 gün içerisinde Tibor Pleiß gibi Euroleague çapında önemli bir transfer yapabildik. Son olarak tekrar vurgulamak istiyorum, NBA'deki performansını bir kenara bırakıp başarıya aç bir genç oyuncu gibi yeniden Avrupa arenasına girmeli. Onun yapacağı işler daha bitmedi..

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0